Ранни признаци на бременност

Ранни признаци на бременност
 
За много жени, първият признак за настъпила бременност е закъснение в цикъла. Други успяват да усетят едва доловимите признаци на бременност много преди закъснението в месечния цикъл. Но това е строго индивидуално – при някои жени тези признаци липсват или остават недоловими. Често симптомите имитират тези на ПМС (Пре Менструален Синдром) и включват:
 
  • Имплантационно кървене: Около 6-12 дни след зачеване, ембрионът се имплантира в маточната лигавица. Понякога това може да предизвика дискретно кървене или просто зацапване.
  • Закъснение на менструалния цикъл: Това е обичайния признак за настъпила бременност. Обикновено е добър индикатор, но може да бъде подвеждащ при жени с нередовен цикъл. Ако имате нередовен цикъл и мислите, че сте бременна, ви препоръчваме да използвате тест за бременност. В този случай може да се наложи да правите тест по-често от жена с редовна менструация.
  • Промяна в базалната температура: Тя е индикатор за настъпила бременност, когато е по-висока от обичайната  ви базална температура. Ако температурата ви остане по-висока от обичайната в продължение на 2 седмици, това може да е знак, че сте бременна.
  • Промяна в гърдите: Още през първите две седмици след зачеването, под въздействие на настъпващите хормонални промени, гърдите ви могат да станат чувствителни и болезнени. При някои жени това е придружено и с усещане за по-напрегнати и и по-плътни гърди.
  • Запек: Настъпването на бременноста и свързаните с това хормонални промени забавят храносмилането и чревната функция. По този начин вашият организъм ще поема възможно най-много витамини и минерали от храната. Ако имате запек, консултирайте се с лекар преди да взимате лекарства за това – някои от тях могат да навредят на бебето.    
  • Чести позиви за уриниране: Дори и преди да установят закъснение в месечния си цикъл, много жени съобщават, че ходят до тоалетна доста по-често от обикновено. Това се случва след имплантацията на яйцеклетката в маточната лигавица и се дължи на отделянето на специфичен за бременността хормон наречен човешки хорионгонадотропин (ЧХГ), който предизвиква по-чести позиви за уриниране.
  • Умора: Повечето жени чувстват значително по-голяма уморяемост през пърия триместър от бременността. Това вероятно се дължи на увеличената продукция на хормона прогестерон. В ранните етапи на бременността, нивата на прогестерон в кръвта се увеличават стремително.  Известно е, че във достатъчно високи дози прогестеронът предизвиква сънливост. Лесната уморяемост е типична през първия триместър от бременността, след което обикновено отзучава.
  • Гадене и повръщане: Известно още като „сутрешното гадене“. Този добре познат симптом се появява обикновено между 1ва и 8ма седмица от момента на зачеване. Някои жени чувстват тези симптоми през различно време от деня – не само сутрин. При други отсъстват изцяло или пък продължават през цялата бременност.
  • Може би сте чували от бременни жени, че в един момент просто „са знаели“, че са бременни. Можете да почувствате промени в настроението, уморяемост или друг признак в много лека форма и просто да усетите, че в тялото ви настъпват промени. При много жени, хормоналните промени остават незабелязани, докато други усещат дори и най-малките промени. Вслушвайте се в тялото си, обърнете внимание на споменатите симптоми на бременността и консултирайте лекар, ако подозирате, че сте бременна.
 

В България, около 270 000 двойки страдат от безплодие или имат затруднения при зачеване. Нашата мисия е да подпомагаме тези двойки в усилията им за преодоляване на този проблем, посредством модерни, естествени и безопасни средства. Виж повече

Абонамент за новини

Контакти

1Офис:
гр. София, ж.к. Стрелбище, ул. "Кестенова гора"№ 23А
тел: +359 2 444 3555
моб. +359 888 02 58 58
e-mail: info@fertilaid.bg