Фолиева киселина и репродуктивно здраве

Фолиева киселина и репродуктивно здраве
 
От всички витамини свързани с бременността, фолиевата киселина е може би най-добре познатият. Отдавна е доказано, че този витамин предпазва плода от вродени аномалии на  гръбначния стълб и често е препоръчително да се приема профилактично от бременните.
Знаете ли, че фолиевата киселина играе и ключова роля в поддържането на репродуктивните функции, както на жената, така и на мъжа? Това дали приемате достатъчно фолиева киселина, може да бъде решаващо и за шансовете ви за зачеване.
 
Какво е фолиевата киселина?
 
Фолиевата киселина(и нейните производни – фолати), наричана още витамин B9, е един от най-важнитеза здравето водноразтворими витамини. За разлика от други витамини, човешкият организъм не може сам да синтезира фолиева киселина. За да бъдат задоволени дневните нужди на организма, тя трябва да бъде внасяна отвън, най-често посредством храната. Най-общо, фолатите участват като коензим в редица биологични реакции и са необходими на човешкото тяло за процесите на делене и образуване на нови клетки, синтез на ДНК и РНК и предотвратяване на увредата на ДНК. Това прави фолиевата киселинаизключително необходимаза клетките, характеризиращи се с усилени темпове наделене(кръвотворене, период на растеж), но също и за производството и съзряването на клетките носещи нашия генетичен материал – яйцеклетките и сперматозоидите.
 
Фолиева киселина и репродуктивни функции
 
Фолиевата киселина е необходима за поддържане на репродуктивните функции, както на жената, така и на мъжа. Тя допринася за нормалното протичане на сперматогенезата и овулацията. За поддържане на нормалния фертилитет е необходим адекватен прием на фолати. Счита се, че вероятна причина за множеството случаи на безплодие от „неустановен характер“ при жената е именно наличието на полиморфизъм  в гените на ензимите, отговорни за метаболизма на фолатите.
 
Съществуват проучвания, доказващи, че допълнителният прием на фолиева киселина от здрави жени с проблемно забременяване, поради нарушения в овулацията, води до по-голяма честота на настъпване на бременност. Съществуват и проучвания, които ясно доказват връзката между фолиевата киселина и мъжката фертилност. Редица проучвания доказват, че приемът на високи дози фолиева киселина, намалява с до 30% риска от спермални аномалии. Спермалните аномалии корелират с повишен риск от ДНК увреда и вродени малформации на плода.
 
Набавянето на достатъчно количество фолати ще ви осигури не само по-големи шансове за успешно зачеване, но е и изключително важно в ранните етапи от бременноста, тъй къто предпазва от една от най-тежкити вродени аномалии на плода – спина бифида.Ето защо фолиевата киселина трябва да присъства в организма на жената в достатъчно количество.Препоръчително е приемът на фолиева киселина да започне около 3 месеца преди планираното забременяване. Обичайната препоръчана доза е поне 400 микрограма дневно.Ако при вас, или във вашето семейството, има случаи на спонтанни аборти или вродени аномалии, вашият лекар може да ви препоръча и значително по-високи дози фолиева киселина. Имайте предвид, че фолиевата киселина не се задържа в организма за продължително време, затова е необходим всикидневно набавяне на необходимите количества.
 
Фолиевата киселина е изключително важен витамин, който може да ви подпомогне в опитите зауспешно забременяване и е ключов за една нормална и безпроблемна бременност. Уверете се, че си набавяте достатъчно! 

В България, около 270 000 двойки страдат от безплодие или имат затруднения при зачеване. Нашата мисия е да подпомагаме тези двойки в усилията им за преодоляване на този проблем, посредством модерни, естествени и безопасни средства. Виж повече

Абонамент за новини

Контакти

1Офис:
гр. София, ж.к. Стрелбище, ул. "Кестенова гора"№ 23А
тел: +359 2 444 3555
моб. +359 888 02 58 58
e-mail: info@fertilaid.bg