Температура на тестисите и мъжко безплодие

Температура на тестисите и мъжко безплодие
 
В нормални условия температурата на тестисите следва да бъде с 2 до 4 ° C по-ниска от телесната. Именно тази разлика в температурата позволява нормалното протичане на сперматогенезата. Категорично е доказано, че повишаването на температура на тестисите, дори с 1-2 градуса, потиска нормалната им функция и производството на сперматозоиди.
 
Интересен и фактът, че в рамките на 25 до 55 дни след преболедуване, придружено с висока температура, при мъжа се наблюдава намалена концентрация на сперматозоиди, след което спермалните показателите бавно се възстановяват. Престоят в сауна при 80 градуса, за повече от 30 минути, понижава броя сперматозоиди и дори може да предизвика временно безплодие.
 
Една от най-честите причини за повишена скротална температура е варикоцелето. То се характеризира с нарушение в оттичането на венозната кръв, което наред с нарушение в трофиката, предизвиква и затопляне на тестисите.
 
Независимо от факта, че физическите упражнения повишават телесната температура, това не е свързано нарушение в сперматогенезата. Предполагаемата причина за това, е че телесната температура бързо се нормализира след прекратяване на усилието.
 
Носенето на тесни дрехи повишава значимо скроталната температура и може да доведе до безплодие. Френски учени дори разработват метод за контрацепция при мъжа, който изцяло се основава на този факт (L Bujan, R Mieusset. Male contraception by testicular heating. Contraception Fertilite Sexualite 1995). Методът е тестван при 51 двойки и се състои в ежедневно носене на специално бельо, което придържа тестисите плътно към тялото. Целта е била носенето на бельото да не предизвиква дискомфорт, болка или неприятно усещане. Контрацептивния ефект е настъпил между втория и четвъртия месец. Ефектът е обратим – възстановяване на плодовитостта и нормалните показатели на спермограмата са наблюдавани в рамките на шест до девет месеца. Счита се, че този метод е толкова ефективен, колкото хормоналната контрацепция при жените!
 
Съществуват редица проучвания, които доказват и обратното – понижението на температурата на тестисите има благоприятно действие върху функцията им и подобрява спермалните показатели. Подробна информация можете да намерите тук.

В България, около 270 000 двойки страдат от безплодие или имат затруднения при зачеване. Нашата мисия е да подпомагаме тези двойки в усилията им за преодоляване на този проблем, посредством модерни, естествени и безопасни средства. Виж повече

Абонамент за новини

Контакти

1Офис:
гр. София, ж.к. Стрелбище, ул. "Кестенова гора"№ 23А
тел: +359 2 444 3555
моб. +359 888 02 58 58
e-mail: info@fertilaid.bg