Има ли наистина връзка между варикоцеле и безплодие?

Връзката между варикоцеле и нисък фертилитет при мъжа продължава да бъде тема на дебат сред специалистите по репродуктивна медицина. Варикоцелето (разширени вени на тестиса) е често срещано нарушение – засяга между 10% и 15% от мъжете. Множество проучвания сочат за възможна връзка между варикоцеле и нарушения в оплодителната способност при мъжа. Наличието на варикоцеле, обаче, в никакъв случай не означава, че един мъж непременно ще страда от нисък фертилитет. Скорошна статия в Medical News Today хвърля малко повече светлина по темата. Според авторите:

Прогонозата при мъже, които предприемат мерки за лечение на своето варикоцеле е добра. Проучване от 2014 тодина на мъже с намален брой сперматозоиди и варикоцеле установява, че хирургичната интервенция увеличава броя сперматозоиди, средно с 2.4 до 11.6 милиона сперматозоиди на милилитър.

От друга страна, същото проучване установява, че честотата на успешно забременяване остава сравнително ниска. От 102 двойки участващи в проучването, само 17 двойки успяват да заченат по естествен път. Това предполага, че лечението на варикоцеле подобрява репродуктивната способност при мъжа, но не е дефинитивно лечение на безплодие при всички мъже.

FH PRО банер

Същата статия споменава, че лечението на варикоцеле е особено ефективно при двойки, при които не са открити други причини безплодие. Фактът, че повечето мъже с разширени вени на тестита нямат нарушение във фертилността подсказва, че вероятно в развитието на безплодието при мъжа се преплитат много други механизми. Всичко това потвърждава нуждата от комплексен подход, включващ хирургично лечение (когато е показано), промяна в стила на живот и подходящ хранителен режим. 

Научете повече за проблемите на мъжкото безплодие и начините за подобряване на репродуктивното здраве на мъжа тук

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top