забременяване-витамини-антиоксиданти

Три групи вещества, от които се нуждае тялото в хода на опитите за зачеване

Един от най-често задаваните въпроси, когато човек има проблем, е как би могъл да бъде разрешен възможно най-бързо и най-ефективно. Когато говорим за забременяване и активните опити продължават по-дълго от очакваното, този въпрос отново изскача на преден план.

Отговорът обаче не е лесен и, със сигурност, не е еднозначен. Във всяка двойка има две половинки – понякога проблем би могъл да се появи при едната, а други пъти – при другата страна. Има и случаи, в които репродуктивното здраве и на двамата партньори не е достатъчно добро, за да позволи зачеване тъкмо в желания момент.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

В хода на опитите за забременяване, имайте предвид, че…

Индивидуалност и различия

Преди да изброим някои от най-важните вещества, определяни от медицинските специалисти като най-необходими на тялото в хода на опитите за зачеване, бихме искали да направим едно важно уточнение. 

С риск да прозвучи банално, всеки случай е индивидуален и това е красноречив факт. Възможно е да са налице заболявания или специфични особености както при мъжа, така и при жената. Те могат да доведат до допълнителни усложнения, които трябва да се вземат предвид от лекуващия лекар.

Консултация с медицински специалист

Това е и причината, поради която винаги препоръчваме консултация с лекар преди прием на каквито и да било вещества в подкрепа на репродуктивното здраве. Дори и в случаите, в които те са под формата на хранителни добавки, достъпни без лекарска рецепта.

Три групи необходими вещества за забременяване

Независимо за кой от двата пола говорим, има три групи вещества, чийто прием е силно препоръчителен, ако правите опити за зачеване. Без повече излишни въвеждащи думи, ги назоваваме.

Това са витамините, антиоксидантите и минералите.

Лекарствените продукти, подпомагащи забременяването, съдържат както някои от тях, така и хормони и други добавени вещества. Хранителните добавки обаче се характеризират с по-натурален набор от съставки и обикновено включват предимно вещества от тези три групи. Нека първо накратко Ви разкажем каква е ползата от всяка от тях.

Банер ОБ

Витамини

Витамините подпомагат всички процеси, които естествено протичат в човешкото тяло. Това ги превръща в жизненоважни за нашия организъм. За да може една жена да забременее, тя трябва да се намира в добро здравословно състояние. В обратния случай, е възможно тялото да се фокусира върху отстраняването на друг проблем и това да възпрепятства успешното зачеване.

Витамините подготвят женския организъм за предстоящата бременност, поддържат високи нивата на имунитета и енергията. След забременяване, те подпомогат правилното развитие на плода. По този начин, благоприятстват здравата и безпроблемна бременност през деветте месеца. Благодарение на витамините, възстановителните процеси, последващи бременността, протичат по-бързо и ефективно.

Витамините биват водоразтворими и мастноразтворими.

 • Важно е да знаете, че водоразтворимите витамини не могат да се съхраняват в организма, тъй като, както подсказва и името им, се разтварят във вода. Такива са витамините от групата B-комплекс и витамин C.
 • Обратно, мастноразтворимити витамини (A, D, E, K) могат да се натрупват в тялото, тъй като се разтварят единствено в мазнини.

Ако правите опити за забременяване, не пропускайте ежедневно да си набавяте достатъчно количество от необходимите водоразтворими витамини!

Антиоксиданти

Заедно с витамините, антиоксидантите също са изключително важни за организма. Това са веществата, които в най-голяма степен противодействат на оксидативния стрес.

Свободните радикали естествено присъстват в човешкото тяло. Те се образуват в резултат от обмена на веществата, когато тялото превръща приетата храна в енергия. В резултат от редица фактори обаче броят им е възможно да нарасне, като по този начин действието им става по-скоро вредно, отколкото полезно. Причината е, че те застрашават нормалното клетъчно делене и развитие.

Повишеният брой на свободни радикали в организма води до появата на оксидативен стрес. А вредното влияние на оксидативния стрес би могло да доведе както до репродуктивни, така и до множество други проблеми и при мъжа, и при жената.

Минерали

Минералите са част от човешкия организъм и, подобно на витамините, участват в голяма част от процесите, протичащи в организма ни.

Благодарение на тях, усвояваме всички важни хранителни вещества от храната, която приемаме. Минералите са отговорни и за производството на хормони, част от които – особено важни за пораждането и протичането на бременността. Част от тях действат подобно на антиоксидантите, като по този начин неутрализират влиянието на вредните свободни радикали.

Минералите се делят на две големи групи:

 • Микроелементи (йод, мед, хром, манган, желязо, цинк, селен) и
 • Макроелементи (калий, калций, магнезий).

Те се различават по нивата, в които ги откриваме в организма. Тъй като микроелементите присъстват в много по-малки количества в тялото, още по-важно е те да се приемат често, за да не се достига до случаи на недостиг.

Освен, че притежават редица други ползи, витамините, антиоксидантите и минералите подпомагат и репродуктивното здраве както при жената, така и при мъжа.

От какво се нуждаят жените?

В най-общия случай, за да се създадат подходящи условия за възникване и здравословно протичане на бременността, женското тяло трябва да осигури няколко фактора:

 • Редовен месечен цикъл и редовна овулация
 • Хормонален баланс
 • Гостоприемна влагалищна среда, която подпомага движението на сперматозоидите 
 • Отлично качество на яйцеклетката и правилно функциониране на яйчниците

Хормонален баланс

Редовният месечен цикъл е налице тогава, когато женското тяло се намира в състояние на хормонален баланс между естроген и прогестерон. Този баланс е много вероятно да се наруши с напредване на възрастта на жената и особено след преминаването на 30-тата годишнина. Тогавата нивата на прогестерон значително намаляват. Заедно с това, функцията на яйчниците постепенно отслабва. Всички тези фактори се отразяват и на овулацията.

Редовна овулация

Попринцип, когато цикълът е редовен, овулацията настъпва всеки месец. Това е и периодът, през който шансовете за зачеване между партньорите в една двойка е най-голям. Когато обаче овулацията започне да се случва по-рядко, шансовете за забременяване значително намаляват. Възможно е да се появи и необходимост от изкуствена намеса посредством някой от методите за асистирана репродукция (АРТ).

 • За регулирането на месечния цикъл и редовната овулация, като антиоксидант, съдейства Цинкът. Такава е и ролята на N-ацетил-цистеин дори в случаите, когато той се приема от жени, страдащи от Синдрома на поликистозните яйчници.

Качество на яйцеклетката

 • Фолиевата киселина, която всъщност представлява Витамин B9, е един от най-важните антиоксиданти за жената в хода на опитите за зачеване. Тя е важна за качеството, узряването и имплантацията на яйцеклетката. След успешно забременяване, фолиевата киселина подпомага растежа на зародиша и правилното му развитие, като го предпазва от евентуални дефекти на невралната тръба.
 • За подобряването на качеството на яйцеклетката спомагат Витамин E и Мио-инозитол. В допълнение с фолиевата киселина, мио-инозитолът има по-силно и ефективно действие. Заедно, те повишават в по-голяма степен вероятността за по-скорошно настъпване на бременност. Действието им често се допълва и от още един антиоксидант, макар и не толкова популярен – Мелатонин. Триото успешно подобрява женското репродуктивно здраве.
 • Селенът предпазва яйцеклетката в последните стадии от нейното развитие, като по този начин подпомага нейното узряване. Такова е действието и на Алфа-липоевата киселина, в качеството ѝ както на водоразтворим, така и на мастноразтворим антиоксидант. Тя подпомага и по-нататъшното правилно развитие и жизнеспособността на ембриона.

Гостоприемна влагалищна среда

Благоприятният цервикален мукус подпомага нормалното придвижване на сперматозоидите към зрялата яйцеклетка.

 • L-аргининът е аминокиселина, която не е част от никоя от трите групи вещества, към които насочваме Вашето внимание. Въпреки това, бихме искали да знаете, че тя подпомага подвижността на сперматозоидите. Затова и често присъства в състава на хранителните добавки за жени. По този начин въздейства благотворно върху влагалищната среда, като я прави по-гостоприемна, и оптимизира шансовете за зачеване. 

От какво се нуждаят мъжете?

Макар бременността да протича изцяло в тялото на жената, за успешното оплождане на яйцеклетката по естествен път, ролята на мъжа е решаваща. Необходимо е и мъжкото тяло да осигури няколко фактора, за да стане възможно това:

 • Здравословен брой здрави сперматозоиди
 • Нормално протичане на процеса по сперматогенеза
 • Здравословна еректилна функция

Брой сперматозоиди

За да са възможно най-големи шансовете за забременяване, са необходими достатъчно на брой мъжки полови клетки. Тяхното качество обаче е не по-малко важно от количеството.

 • В качеството си на антиоксидант, Коензим Q10 повишава броя на сперматозоидите.

Качество на сперматозоидите

Необходимо е сперматозоидите да са силно подвижни, с висока концентрация и нормална морфология. По този начин, след еякулация, множество от тях ще се спуснат към освободената зряла яйцеклетка.

Бързата мобилност и правилната морфология ще позволят на повече от тях, да я доближат, движейки се право напред, без отклонения. Най-здравите и издръжливите сред всички сперматозоиди ще достигнат непосредствено до женската полова клетка, а един от тях ще я оплоди успешно.

 • Витамин C подобрява концентрацията и подвижността на сперматозоидите. Такова действие има и Цинкът.
 • В качеството си на антиоксидант, Витамин E подобрява както подвижността, така и морфологията на мъжките полови клетки. 
 • Макар и само подобно на витамин вещество, L-карнитинът има важна роля в оптимизирането на шансовете за зачеване. Той спомага за увеличаване на обема на семенната течност и подвижността на сперматозоидите.

Съчетани правилно и взимани в правилните дози, тези съставки успешно се използта от специалистите за подобряване на показателите на спермограмата и лечение на безплодие при мъжа.

Еректилна функция

За да стане възможно всичко това, разбира се, е необходимо да се достигне до еякулация. Животът на сперматозоидите обаче далеч не започва след нея. За да се достигне до освобождаване на мъжките полови клетки, първо протича сперматогенезата.

Това е процесът по образуване и узряване на сперматозоидите в семенните каналчета на тестисите. Едва след успешното здравословно протичане на сперматогенезата, са налице достатъчен брой жизнеспособни сперматозоиди.

След като процесът по образуване и узряване на сперматозоидите завърши, те са готови за отделяне, посредством еякулат, с важната задача да достигнат до яйцеклетката, а някой от тях – да я оплоди. За да стане възможно това, е необходимо мъжът да е способен да отдели здравословно количество еякулат.

 • Витамин D3 подпомага процеса на сперматогенеза. Съдейства за правилното развитие на ядрото на сперматозоидите и поддържането на нивата на тестостерон в кръвта. Впоследствие, подобрява качеството на семенната течност. Селенът също подпомага производството на сперматозоиди в хода на сперматогенезата.
 • Цинкът противодейства и на реактивните кислородни видове, като заедно с това стимулира съзряването на сперматозоидите.

Колкото и особености да притежават женското и мъжкото тяло, между тях се откриват и прилики, под формата на общи необходимости.

И двата пола се нуждаят от:

 • Повишени нива на енергия
 • Намаляване на вредното влияние на оксидативния стрес
 • Инсулинова чувствителност

Енергия

Високите нива на енергия са необходими на тялото, за да е възможно в него да протичат всички необходими процеси. Разбира се, тук се включват и репродуктивните функции.

От една страна, енергия е необходима както за узряването, така и за освобождаването на женската яйцеклетка. От друга страна, сперматозоидите се нуждаят от достатъчен енергиен заряд, за да успеят да достигнат до яйцеклетката, а един от тях – да я оплоди.

Достатъчните нива на енергия биха могли да окажат позитивно влияние и за повишаване на сексуалното желание.

 • Коензим Q10, в качеството си на антиоксидант, подпомага вътреклетъчното производство на енергия. По този начин, се превръща в гарант за високите нива на енергия както в яйцеклетката, така и в сперматозоидите.
 • Витамините от групата B-комплекс са от значение както за процесите по делене на клетката, така и за производството на достатъчно енергия в нея. Препоръчително е да се приемат заедно.

Противодействие на оксидативния стрес

Както вече стана ясно, вредното влияние на свободните радикали е важно да бъде неутрализирано, за да не се достига до състояния на безплодие при мъжа или при жената.

Тяхното действие се неутрализира посредством приема на антиоксиданти. Те възстановяват четния брой електрони у атомите, познати като свободни радикали. По този начин, стабилизират както тях, така и заобикалящите ги клетки, от които, в противен случай, свободните радикали си набавят липсващите електрони.

 • Манганът е от изключителна важност за ензимите, които защитават митохондриите. Те са енергийните централи в клетките, като по този начин ги предпазват от действието на свободните радикали.
 • Екстрактът от гроздови семки, макар и не твърде често срещан в състава на хранителните добавки за репродуктивно здраве, всъщност е мощен антиоксидант. Като такъв, той успешно противодейства на реактивните кислородни видове и предотвратява появата на оксидативен стрес.

Инсулинова чувствителност

Поддържането на добра инсулинова чувствителност също е фактор, важен и за двата пола. С други думи, това означава, че не е необходимо секретирането на голямо количество инсулин, за да е налице достатъчно количество глюкоза (кръвна захар) в кръвта.

 • Мио-инозитолът (Витамин B8) съдейства за понижаване на инсулиновата резистентност дори при жени, страдащи от Синдрома на поликистозните яйчници. Често води и до повишаване на нивата на инсулина и кръвната захар.
 • Хромът представлява микронутриент, който подпомага действието на инсулина и подпомага инсулиновата чувствителност. Такова е и действието на D-хиро-инозитола. В комбинация с мио-инозитол, действието и на двете вещества се засилва.
 • Приемът на Цинк и Магнезий спомага за правилното функциониране на клетките, а оттам – и за инсулиновата чувствителност.
Публикувано в

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Call Now Button
Scroll to Top