ден-на-репродуктивното-здраве

Ден на репродуктивното здраве 2018 г.

 

Преди броени дни, на 09.06.2018 г., за поредна година се проведе събитието Ден на репродуктивното здраве, организирано от Сдружение „Зачатие“.

Този ден се чества всяка година, от далечната 2006 г. до днес, а организаторите-доброволци са все по-мотивирани, заредени с позитивизъм и заразяващи в желанието си да предадат своя опит и да продължават да помагат на все повече двойки с репродуктивни проблеми, дарявайки им надежда, подкрепа и много усмивки.

Идеята на Деня на репродуктивното здраве

Идеята на инициативата е да скъси дистанцията между лекари и пациенти. На събитието те се пренасят в една по-неформална среда, различна от болничната обстановка. Там биха могли да се създадат нови контакти, да се обменят съвети и експертно мнение, да се направи първата крачка за много хора, желаещи да имат дете, към сбъдването на мечтата им.

Специалистите, в качеството си на официални гости, разказват повече за новостите в областта на репродуктивната медицина. След това, по думите на представителите на Сдружението, имат възможността да „усетят пулса на своите пациенти, да видят в друга светлина техните нужди и проблеми“.

30 години инвитро в България

Тазгодишното събитие премина под надслов „30 години инвитро в България“.

Основната тема на информационната сесия гласеше: „Асистираната репродукция в България – минало, настояще и бъдеще“. Условно бихме могли да разделим събитието на две части – презентационна сесия и информационна експо алея.

Презентациите на специалистите отбелязаха най-значимите събития от историята на българската репродуктивна медицина. Обърнаха внимание и на посоката, в която тя се е развила до днес. Изброиха  постиженията в диагностицирането и лечението на репродуктивните проблеми и стерилитета.

Откриване на Деня на репродуктивното здраве

Председателят на Сдружение „Зачатие“ – Стефка Сарафова-Захариева, откри тържественото събитие.

Сред официалните гости, които присъстваха и направиха обръщение в самото начало, бяха д-р Султанка Петрова – зам. министър на труда и социалната политика, д-р Калин Поповски – народен представител, г-н Мартин Митев – председател на Общински съвет, гр. Плевен, д-р Елза Пачева от Дирекция „Здравеопазване“, Община Плевен.

Последва видео обръщение от страна на проф. д-р Илия Ватев към всички гости на събитието. Видео обръщение чухме и от САЩ – от Таня Златинова и нейната дъщеря – Илияна Тирилова, която е първото дете в България, заченато чрез инвитро оплождане.

Презентационна част

Д-р Йосиф Димитров (Инвитро АГ Медицински Център „Димитров“)

Д-р Йосиф Димитров направи бърз преглед на 30-годишната практика по прилагане на метода в страната. Той отбеляза, че все по-важна става предварителната подготовка за инвитро процедура. Поради тази причина, на нея се отделя все повече внимание.

Винаги се прилага индивидуален подход към всяка двойка и, по-конкретно, към всяка една жена. „Стремим се към индивидуализиране на стимулацията“, казва той.

В допълнение, д-р Димитров сподели повече за новите методи, прилагани през последните години в клиниката. Особено интересни са онези, свързани с младите ембриони.

  • Асистиран хетчинг при ембриотрансфер
  • Ембрио лепило, подпомагащо имплантацията на ембриона
  • Криоконсервация с цел замразяване и съхраняване

Проф. д-р Атанас Щерев (Медицински комплекс „Д-р Щерев“)

Проф. д-р Атанас Щерев изтъкна своето разбиране за науката като колективен труд. Според него, както можем да проследим и назад във времето, откритията най-често се случват на границата между различни специалности. Пример за това е и първият успешно реализиран опит за инвитро оплождане през 1988 г., извършен в резултат от съвместната работа между него и биолога проф. Ватев.

В рамките на три месеца са регистрирани три бременности, които продължават да се развиват успешно. Това е сериозен успех за своето време!

Той разказа малко повече за въвеждането на ултразвуковата диагностика у нас и направи сравнение с прилагането на метода лапароскопия, като алтернатива за изваждане на яйцеклетки от женското тяло. Макар процесите да се случват по-бавно и новостите често да срещат силно недоверие в самото начало, все пак в един момент, когато доказано са ефективни, те стават широко практикувани. „Важното е, че методиката в България се развива, откриват се нови специализирани центрове и хората имат свободата да направят своя избор между тях“, смята той.

Доц. д-р Емилияна Конова (Медицински център “Клиничен институт за репродуктивна медицина Света Елисавета”, гр. Плевен)

Доц. д-р Емилияна Конова разказа повече за проучванията, проведени в областта на репродуктивната имунология, с която се заминава и тя самата. Проблемът е, че все повече двойки имат желание за започване на опити за забременяване в по-късна възраст. Все по-трудно е тези опити да бъдат успешни и да се преодолее репродуктивният проблем. Затова и все по-често се прибягва до мнението и подкрепата на репродуктивен специалист.

Тази хипотеза подкрепи и д-р Симона Анжел (МЦАР „Варна“). Тя представи историята и опита на Медицинския център за асистирана репродукция в гр. Варна.

Награди и Експо алея в Деня на репродуктивното здраве

След края на презентациите, чрез участие в томбола бяха изтеглени седмина печеливши сред гостите. Те  получиха ваучери на стойност 500 лв. за подпомагане на финансирането, необходимо за диагностика и лечение на репродуктивни проблеми. Пет от ваучерите бяха предоставени от Сдружение „Зачатие“, а другите два бяха дарени от д-р Султанка Петрова и д-р Калин Поповски.

С радост можем да Ви съобщим, че и ние, от FertilAid България, за втори път успяхме да се включим в тази прекрасна инициатива! Предоставихме като награда 1 бр. Комбиниран пакет FH PRO за мъже и жени. Тези хранителни добавки се явяват естествено допълнение към продуктовата гама FertilAid.

Те не само подобряват спермалните и яйчниковите показатели, но и се препоръчват за непосредствен прием преди или по време на АРТ процедура. Такава би могла да бъде инвитро оплождане, вътрематочна инсеминация и др. Те съдържат изключително обогатена комбинация от съставки. Техните количества са завишени, за да увеличат възможно най-много шансовете за успех на процедурата.

В допълнение, присъствахме и на информационната експо алея, където се срещнахме с много двойки – както и мъже и жени поотделно. Всички те пожелаха да научат повече за продуктите от гамата FertilAid и да се консултират за това кой е най-подходящият за тях, с оглед специфичния им проблем.

Благодарим Ви!

Бихме искали да благодарим на всички Вас за доверието и вниманието!

Пожелаваме Ви много успех във всичко, което Ви предстои! Сигурни сме, че пътят не е лек, но нека вярата, че се приближавате към сбъдването на мечтата Ви, топли Вашите сърца и Ви помага да вървите напред заедно, ръка за ръка, обичайки се все по-силно!

Сърдечно искаме да благодарим и на Сдружение „Зачатие“, които по един истински, неподправен начин са отдадени на своята прекрасна кауза! Те са помогнали на хиляди двойки, стимулирайки ги да вярват, да се интересуват, да си помагат и да се радват на детски усмивки у дома!

С нетърпение очакваме и следващия Ден на репродуктивното здраве!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top