ин-витро-ЧЗВ

Ин витро оплождане – Често задавани въпроси

Какво е ин витро оплождане?

Ин витро оплождането е един от методите на асистираната репродукция (АРТ). Той е все по-често застъпен сред двойките с репродуктивни проблеми.

Ин витро оплождането се извършва от медицинските специалисти по изкуствен начин, извън тялото на жената. Това се подразбира и от наименованието на метода, което от латински означава „в стъкло“. Преди ин витро оплождането, яйчниците на жената се стимулират допълнително посредством т. нар. „яйчникова стимулация“. Целта е развитие на повече на брой фоликули, в които да узрее яйцеклетка, годна за оплождане от един от мъжките сперматозоиди. Стимулацията включва фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон в необходимите количества, с оглед индивидуалното репродуктивно здраве на жената.

FH PRО банер

Ролята на мъжа, разбира се, е не по-малко важна. След проверка на спермалните параметри и евентуален прием на необходимите хранителни добавки или медикаменти, в предварително уговорен с медицинския специалист момент, мъжът дава своя проба еякулат.

Оплождането се случва в стерилна, затворена среда – един, произволен сперматозоид опложда някоя от зрелите яйцеклетки. В резултат, до развитието на ембриона, половите клетки, сляли се в едно, остават извън женското тяло. Инжектирането му в матката се случва посредством процедура, позната като Ембриотрансфер.

Каква е разликата между ин витро процедура (IVF) и ИКСИ (ICSI)?

Интрацитоплазменото инжектиране на единични сперматозоиди, познато още като ICSI, много наподобява ин витро оплождането. Докато обаче при ин витро процедурата един произволен сперматозоид от мъжкия еякулат в лабораторна среда опложда женска яйцеклетка, при ICSI това е контролирано.

Процедурата по интрацитоплазмено инжектиране на единични сперматозоиди се прилага, когато е налице малък брой сперматозоиди, с по-ниско качество. Поради тази причина, чрез микропипета ембриолога улавя един сперматозоид, който инжектира в яйцеклетката. Подборът се извършва на база оценка на спермалните параметри на мъжките полови клетки, предоставени чрез еякулата.

Къде и от кого се извършва ин витро оплождането?

Ин витро оплождането се извършва в специализираните медицински центрове по репродуктивно здраве. Техният брой постоянно нараства и докато доскоро бяха съсредоточени основно в столицата, постепенно нови клиники се създават и в другите, по-големи, а и в някои по-малки градове в страната.

Медицински екип

Самата процедура по подготовка, извършване на ин витро оплождането и последващо наблюдение, се извършва от цял един медицински екип. Разбира се, той включва репродуктивен специалист – акушер-гинеколог, но списъкът не се изчерпва дотук. Медицинските сестри/ акушерките стриктно следят за спазване на необходимите стъпки, в правилния ред. Ембриолозите – независимо дали са лекари или биолози, са ангажирани с началния етап на оплождането на яйцеклетката, правилната ѝ имплантация, както и началното развитие на ембриона.

Не по-малка е ролята на психолога, който се грижи за състоянието на майката и е готов да ѝ окаже така необходимата подкрепа, в случай на нужда. Макар и психологическото състояние да се омаловажава от някои заинтересовани страни, все повече скорошни проучвания показват колко важно е доброто състояние на женския дух при инвитро оплождане или друга АРТ процедура.

FH PRO банер

Кога се прибягва до ин витро оплождане?

Ин витро оплождането не е процедура, която пациент би могъл да си предпише самостоятелно. Необходимо е да са налице определени фактори, които показват, че опитите за зачеване по естествен път не биха могли да се увенчаят с успех.

Много вероятно е лекарят, с когото изберете да се консултирате, да Ви насочи към процедура по ин витро оплождане в следните случаи:

 • Неизясен стерилитет в условията на неуспешни опити за зачеване по естествен път в рамките на 6-18 месеца, в зависимост от това дали жената е на възраст под или над 35 години
 • Предхождащи четири или повече на брой неуспешни процедури по изкуствена инсеминация
 • Безплодие при мъжа
 • Ендометриоза при жената
 • Запушени или отстранени Фалопиеви тръби при жената
 • LUF Синдром, най-често срещан при жени, страдащи от Синдрома на поликистозните яйчници, в резултат от който доминантния фоликул не отделя яйцеклетка.

Ин витро оплождане ли е първата стъпка в случай на неуспех в хода на опитите за зачеване по естествен път?

Макар да е все по-широко познато, инвитро оплождането не е първата стъпка, която двойките, срещащи трудности в опитите за забременяване, трябва да предприемат.

Най-напред, разбира се, е необходимо и двамата партньори да се консултират с репродуктивен специалист. Възможно е след направата на необходимите изследвания, да се установи съществуването на някакъв вид репродуктивен проблем. В някой случаи, той е при жената, в не по-малко случаи – при мъжа, а, понякога – е налице и при двамата партньори.

Обърнете внимание, че далеч не е задължително лекарят да констатира някакво нарушение. Понякога външни за тялото фактори – като прекомерен стрес, натоварване, обездвижване или не дотам здравословно хранене, оказват своето негативно влияние. Тогава, с лека промяна в начина на живот или лека, нехормонална стимулация, всичко би могло да се нормализира.

Какви изследвания са необходими преди начало на ин витро процедурата?

След консултацията с лекар, той ще определи какви изследвания са необходими, за да придобие пълна представа за ключовите показатели. Най-често, изследваните хормони са:

 • Фоликулостимулиращ хормон (FSH)
 • Лутеинизиращ хормон (LH)
 • Тироиден стимулиращ хормон (TSH)
 • Естрадиол
 • Пролактин.

В случай, че страдате от Диабет или друго заболяване, което, по преценка на лекаря, би могло да окаже влияние върху успеха на ин витро процедурата, може да се наложи провеждането на допълнителни изследвания.

Други изследвания, които се предписват от репродуктивния специалист, са:

 • Изследване на яйчниковия резерв на жената
 • Микробиологично изследване – на влагалищен секрет, при жената, и на еякулат, при мъжа
 • Ултразвуково изследване при жената
 • Изследване за СПИН и Хепатит B и C
 • Спермограма – при мъжа.

Как протича ин витро процедурата?

Ин витро процедурата протича в няколко основни последователни етапа. С оглед индивидуалния случай при всяка двойка с репродуктивен проблем, биха могли да се добавят и допълнителни специфики. Важно е обаче да не се нарушава обичайният ред поради това, че всяка стъпка обуславя следващата и спомага за финалния успешен резултат.

Ин витро процедурата протича в следните стъпки:

 • Подготовка – Консултация с репродуктивен специалист, назначаване на необходимите изследвания и тълкуване на резултатите
 • Стимулация на яйчниците – Цели повишаване на броя и качеството на зрелите яйцеклетки непосредствено преди изваждането им от женското тяло
 • Изваждане на яйцеклетките от женското тяло след спукване на фоликулите
 • Получаване на проба еякулат от мъжа, следователно – получаване на необходимите за процедурата сперматозоиди
 • Оплождане и ранно развитие на ембрионите в лабораторна среда – Случва се извън тялото на жената и в отсъствие на двамата партньори, под наблюдение на ембриолозите.  
 • Ембриотрансфер на получените ембриони в матката на жената
 • Извършване на тест за бременност с цел проверка на крайния резултат.

Обърнете внимание, че изменение в стъпките би могло да настъпи в случай, че за ин витро процедурата се използват донорски яйцеклетки, или ако се предвижда замразяване на част от яйцеклетките или ембрионите!

Кога са необходими донорски яйцеклетки?

Необходимостта от използване на донорски яйцеклетки възниква в следните случаи:

 • При жени, които не реагират добре на овариална стимулация
 • При жени със силно намален или изчерпан яйчников резерв
 • При жени, чиито яйчници са частично или изцяло оперативно отстранени
 • При жени, страдащи от генетично заболяване, което би могло да се предаде на плода.

Както стана ясно по-горе, донорските яйцеклетки биха могли значително да подобрят шансовете за успех на ин витро процедурата. В България, донори на яйцеклетки биха могли да бъдат само жени, родили поне едно дете, които са на възраст до 35 години.

Съществуват ли рискове, които крие ин витро процедурата?

Преди пристъпване към процедура по ин витро оплождане, е необходимо всяка двойка да е запозната с евентуални рискове, на които биха могли да бъдат изложени както майката, така и новороденото, а, по-късно – и вече порасналото дете.

Странични ефекти от стимулиращите медикаменти

При някои жени, приемът на медикаменти, стимулиращи организма в хода на подготовката за ин витро процедура, води до странични ефекти. Такива биха могли да бъдат главоболие, отпадналост, топли вълни, Овариален хиперстимулационен синдром. В случай, че това се случи и на Вас, незабавно се допитайте за мнение до своя лекар!

Многоплодна бременност

В случай, че повече от един ембрион се развие и имплантира в матката на жената след процедурата по ембриотрансфер, е много вероятно развитието на многоплодна бременност. В такъв случай, най-често, бихте могли да се сдобиете с близнаци или тризнаци. Макар това не винаги да звучи като нещо лошо, всъщност по-големият брой на развиващи се в плод ембриони повишава риска от усложнения по време на бременността.

Такива биха могли да бъдат:

 • Спонтанен аборт
 • Повишено кръвно налягане по време на бременността
 • Гестационен диабет
 • Анемия или кръвоизливи
 • Наложително раждане чрез Цезарово сечение
 • Поднормено тегло на новороденото.

Овариален хиперстимулационен синдром

Овариалният хиперстимулационен синдром е едно от по-редките усложнения, които настъпват в следствие от ин витро процедурата. Обикновено е налице при жени, силно чувствителни към медикаментите, приемани по време на стимулацията на яйчниците. Развитието на твърде голям брой яйцеклетки причинява болка поради прекомерното нарастване в големината на яйчниците.

Овариалният хиперстимулационен синдром обикновено се развива в седмицата след събирането на яйцеклетките. Това се случва при около 10% от жените, прибягващи до процедува по ин витро оплождане.

Симптомите включват:

 • Болка в долната част на корема
 • Неразположение
 • Задъхване
 • Усещане за замаяност и причерняване.

В случай, че който и да е от тях е налице, отново незабавно се свържете със своя лекар!

Рискове при жени в напреднала възраст

Ин витро оплождането крие по-големи рискове при жени особено над 40 години. Повишава се опасността от спонтанен аборт и възникване на генетични заболявания за новороденото.

Има ли противопоказания за извършването на ин витро процедура?

Противопоказания за извършването на ин витро процедура са налице единствено в случай, че са налице противопоказания за настъпване на бременност въобще. Причината би могла да се крие в наследствени заболявания, когато плодът не би могъл да се предпази от тях, онкологични заболявания и др.

Каква е вероятността от успех на ин витро процедурата?

Доколко успешна е една процедура по ин витро оплождане, зависи от няколко фактора. Разбира се, всеки случай е индивидуален и не смеем да твърдим, че списъкът е напълно изчерпателен.

Яйцеклетки

Успехът на ин витро процедурата зависи в най-голяма степен от качеството и броя на яйцеклетките. Процедурата по хиперстимулация непосредствено преди изваждането на яйцеклетките цели тъкмо образуването на повече на брой и по-висококачествени яйцеклетки. Това обаче е само един от всички фактори, влияещи върху успеха на този вид АРТ процедура.

Възраст

Възрастта неминуемо оказва своето влияние, тъй като с напредването на годините, женският яйчников резерв постепенно намалява. За съжаление, фактът, че броят на половите клетки в женското тяло е ограничен още от раждането, и до момента не подлежи на промяна.

Поради тази причина, колкото по-млада е една жена, толкова по-голяма е вероятността от успех на ин витро процедурата. Затова и след 35 години, а особено след 40 години, шансовете за възникване на бременност са значително по-ниски.

Въпреки това, правилото в никакъв случай не е универсално и търпи редица изключения.

Репродуктивно здраве

Редовната овулация и отсъствието на репродуктивни проблеми от какъвто и да било характер повишават вероятността от успех на ин витро процедурата. В случай, че такива обаче са налице, специалистите обичайно прибягват до някакъв тип лечение, предхождащо ин витро процедурата.

Независимо дали то се опира по-скоро на хормонални медикаменти или на по-натурални вещества като витамини, минерали и антиоксиданти, то цели нормализиране на женското репродуктивно здраве или максималното му възстановяване.

Донорски яйцеклетки

Прибягването до донорски яйцеклетки често се случва при жени между 35 и 40 години. Това е друг фактор, който би могъл да повиши шансовете за успешен краен резултат. Използването на донорски яйцеклетки от по-млади жени би могъл да увеличи вероятността от възникване на бременност и при жени над 40 години.

Проучванията показват, че успеваемостта на процедурите по ин витро оплождане при жени под 35 години е около 40%, а при жени над 42 години – едва около 5%. Когато обаче се използват донорски яйцеклетки, процентът би могъл да достигне до 55%.

Има ли вещества, които повишават шансовете за успех на ин витро процедурата?

В случаите, в които е необходимо предварително лечение, предхождащо ин витро процедурата, ето някои вещества, които подобряват както женското, така и мъжкото репродуктивно здраве:

 • Фолиева киселина
 • Коензим Q10
 • Витамин C
 • Витамин D3
 • Витамин E
 • Цинк
 • Селен
 • N-ацетил-цистеин

В заключение, бихме искали да кажем, че ин витро оплождането е една истинска медицинска революция на нашата съвременност! Процедурата дава все по-отлични резултати дори при жени в напреднала репродуктивна възраст.

Въпреки това, съветваме Ви ако имате съмнения за наличието на проблем, възможно най-бързо да потърсите мнението на специалист. Направете необходимите изследвания, доверете се на експертната му оценка и се надяваме, че много скоро резултатът ще Ви донесе много щастие и поводи за радост!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top