нормозооспермия

Нормозооспермия: Най-добрата новина за всеки мъж

Нормозооспермия означава, че нямате отлонения в спермограмата. Това е добра новина за всеки мъж, решил да става баща. Липсата на отклонения в спермалните показатели дава оптимални шансове за зачеване, независимо от избрания път – естествено забременяване или чрез методите на асистирана репродукция.


Дефиниция на нормозооспермия

За нормозооспермия се говори, когато общият брой сперматозоиди (или концентрацията на сперматозоиди в мл), процентът на прогресивно подвижни сперматозоиди и процентът на морфологично нормални сперматозоиди са равни или над долните референтни граници.

В цифри, това означава:

  • Общ брой на сперматозоидите: ≥ 39 милиона (в еякулата)
  • Концентрация на сперматозоидите в 1 милилитър: 15 милиона на милилитър
  • Процент прогресивно подвижни сперматозоиди: ≥ 32% прогресивно подвижни сперматозоиди
  • Процент нормални сперматозоиди: ≥ 4% сперматозоиди с нормална морфология

Нормозооспермия: Означава ли, че битката е спечелена?

Ако сте стигнали до спермален анализ (спермограма), то вероятно срещате затруднения в зачеването по естествен път.

Нормозооспермията е най-благоприятният изход от това изследване, що се отнася до мъжа и, за един лекар, това означава, че причината за затруднения в забременяването, вероятно не е в мъжа.

Винаги ли е така?


Безплодие при нормозооспермия. Възможно ли е?

За съжаление, диагнозата нормозооспермия от спермалния анализ не е 100% гаранция за успех, както и не е гаранция за напълно запазена оплодителна способност на семенната течност на мъжа.

Липсата на отклонения в спермограмата при мъжа дава изключително добри шансове за зачеване по естествен път, но в процесите на оплождане се намесват много други фактори, които определят крайния резултат:

  • Репродуктивния статус на жената
  • Наличие на антиспермални антитела
  • Правилното време на полов акт
  • И много други…

Обикновената спермограма, както и разширената спермограма имат своите ограничения като методи за изследване на оплодителната способност на мъжа. Въпреки, че са много надеждни за оценка на трите основни показателя – брой, подвижност морфология, те не дават оценка на други показатели като, например, ДНК фрагментацията на сперматозоидите.

Случаите на безплодие, в които е налице нормозооспермия и отсъствие на друг репродуктивен проблем при жената или мъжа, се наричат идиопатичен стерилитет (лекарите не могат да открият конкретна причина). Тогава често се назначават и допълнителни специализирани изследвания при мъжа. Пример за токова изследване е SDI тестът.

Кога се налага да се прибегне към АРТ?

Случаите на необяснимо безплодие с нормозооспермия са показани за АРТ. В тези случаи няма явна причина за нисък стерилитет, нито при мъжа, нито при жената.

Интраутеринната инсеминация е минимално инвазивен метод, който може да даде най-добри резултати в тези случаи.

Публикувано в
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

0

Вашата количка