митове-поликистозни-яйчници

Синдром на поликистозните яйчници – Митове срещу реалност

Синдромът на поликистозните яйчници често се превръща в обект на дебати, в които не винаги изтъкваните твърдения са напълно истинни. Това е и причината да обединим на едно място най-често срещаните митове за състоянието и да ги съпоставим с верните им противоположности. Надяваме се по този начин да се информирате по-ефективно за най-важните характеристики на Синдрома и да избегнете бъдещи ситуации на заблуждение и незнание. Приятно четене!

Синдромът на поликистозните яйчници (ПКЯС) е репродуктивен проблем

Синдромът на поликистозните яйчници е една от най-често срещаните трудности в хода на опитите за зачеване. Както се подразбира и от наименованието на състоянието, то се среща сред жените и би могло да изиграе ключова роля за дефинирането на женски фактор при една двойка.

Въпреки че измененията във функционирането на яйчниците влияят върху овулацията при жената, синдромът на поликистозни яйчници не е само и единствено репродуктивен проблем. Той е по-скоро ендокринно и метаболитно заболяване, което далеч не засяга единствено женските яйчници. Не при всяка жена, страдаща от ПКЯС, се откриват кисти в яйчниците. Това не е и единственият симптом, по който би могло да се диагностицира състоянието. Затова и някои специалисти наричат състоянието още Метаболитен репродуктивен синдром.

Банер ОБ

Причините за появата на Синдрома на поликистозните яйчници не винаги са ясни, но в основата им стои хормоналният дисбаланс при жената. В зависимост от това кои са хормоните, намиращи се извън здравословния баланс помежду си, са възможни различни проявления на състоянието. С тях се свързва и една от следващите най-често срещани заблуди.

Синдромът на поликистозните яйчници е рядко срещано заболяване

Всъщност, Синдромът на поликистозните яйчници се среща все по-често днес. Допреди само 10 години, средната честота на разпространение на състоянието, е между 5 и 10%. Днес, редица проучвания показват, че тя достига до около 25%. Голяма част от жените, страдащи от ПКЯС, обаче остават недиагностицирани поради не винаги разпознаваемите симптоми на състоянието.

Симптомите при ПКЯС са еднакви при всички жени

Твърденията, че проявленията на Синдрома на поликистозните яйчници съвпадат при отделните жени, са напълно неоснователни. Симптомите са много и разнообразни, а, често, остават дори незабелязани и неразпознаваеми като сигнал за наличието на проблем.

При някои пациенти Синдромът на поликистозните яйчници се проявява чрез нередовен месечен цикъл, при други са налице видими белези на повишеното количество андрогени, произвеждани в женското тяло.

Докато при някои жени се появява повишено нетипично окосмяване от мъжки тип в областта на гърдите, корема, лицето и пръстите, при други килограмите значително се покачват или се появява акне. Трудности при опити за забременяване не винаги е задължително да са налице.

[fl_builder_insert_layout slug=“cta-продукти-жени-мъже“]

Синдромът на поликистозните яйчници задължително се свързва с липса на овулация  

Много често, наистина жените, страдащи от ПКЯС, страдат от липса на овулация. Такова състояние е познато още като ановулация. То значително затруднява опитите за зачеване и намалява шансовете за по-скорошен успех. Причината е, че през нито един ден женското тяло не освобождава зряла яйцеклетка, която да бъде оплодена от някой от мъжките сперматозоиди.

Липсата на овулация се свързва и с отсъствието на менструално кървене. Организмът няма какво да изхвърли, подготвяйки се за приемането на оплодената яйцеклетка и началото на бременността. Въпреки че овулацията отсъства при не малка част от жените с поликистозни яйчници, е възможно тя да бъде и нередовна. Жените, страдащи от Поликистозен яйчников синдром, често овулират през различни периоди от време. Това прави предвиждането на овулацията трудно, а оттам – усложнява и опитите за забременяване.

Поради хормоналния дисбаланс, яйцеклетките не винаги узряват и се освобождават от яйчниците. Вместо това, те си остават в яйчниците като малки, незрели фоликули, познати още като кисти.

Жени, страдащи от ПКЯС, не могат да забременеят

Всъщност, е тъкмо обратното. Както в България, така и по целия свят, са налице хиляди жени, страдащи от Синдрома на поликистозните яйчници, които с лекота или макар и след трудности, забременяват успешно. В допълнение, бременността завършва успешно с износването и раждането на здрав и жизнеспособен плод.

Въпреки това, понякога състоянието може да затрудни опитите за зачеване, поради нередовната овулация на жената. Това е и причината в някои случаи забременяването да отнема повече от предвиденото за опитите време. Проучвания обаче сочат, че при сравнение на не малък брой двойки, при които е налице ПКЯС, и такива, при които отсъства репродуктивен проблем, броят на настъпили бременности и родени деца е съвсем сходен.

Всяка жена, страдаща от ПКЯС, има поликистозни яйчници

На практика, не при всяка жена, засегната от Синдрома на поликистозните яйчници, се образуват малки кисти в яйчниците. Не това е и причината за възникване на състоянието. Те са по-скоро симптом, който би могъл да подпомогне хормонален дисбаланс. Кистите, сами по себе си, когато са малки по размер, не могат да повлияят негативно върху женското здраве.

Обърнете внимание, че кистите при Синдрома на поликистозните яйчници, са по-различни от типичните яйчниковите кисти, които нарастват и причиняват болка.

Диагностицирането на ПКЯС е възможно единствено чрез ултразвуково изследване

Това твърдение е вярно, но само отчасти, тъй като Синдромът на поликистозните яйчници наистина би могъл да се открие чрез ултразвук. Въпреки това, често пъти комбинацията от симптоми и евентуалната фамилна обремененост говорят достатъчно ясно на медицинските специалисти за наличието на състоянието.

Изследването на хормоните в тялото също би могло да спомогне за диагностициране на ПКЯС. Обичайно, специалистите настояват за изследване на щитовидните хормони, нивата на тестостерон, пролактин и кръвна захар. Ултразвуковото изследване се явява в допълнение към тях. Благодарение на него, специалистите наблюдават яйчниците и матката.  

Ултразвуковото изследване обаче не е достатъчно надежден метод при по-младите момичета, използвано самостоятелно за преценка на здравето. Имайте предвид, че резултатите често са заблуждаващи!

Лечението на ПКЯС е възможно единствено чрез прием на (хормонални) медикаменти

Лечението на Синдрома на поликистозните яйчници често включва няколко вида медикаменти. Най-често, медицинските специалисти изписват хормонални контрацептиви. Те обаче не лекуват състоянието, а биха могли единствено да регулират настъпването на месечния цикъл по изкуствен път. Други медикаменти, използвани за лечението на ПКЯС, са с анти-диабетично и анти-андрогенно действие. Те целят подпомагане на хормоналния баланс в женското тяло и потискане на нивата на тестостерон, пораждащи отклонения.

Метформин е лекарство, което в някои случаи се предписва за регулиране на кръвната захар при ПКЯС. При опити за зачеване, то подпомага редовната овулация. Анти-диабетичните медикаменти подпомагат инсулиновата чувствителност и регулирането на здравословно телесно тегло.

Почти толкова, а понякога и по-ефективно средство за справяне със симптомите на ПКЯС, е промяната в начина на живот. Активното движение на тялото и особено правилната здравословна диета се оказват ключови за доброто репродуктивно здраве на жената. Редица проучвания доказват тяхното благотворно влияние върху успеваемостта на опитите за зачеване. Нисковъглехидратната диета, бедна на захарен прием, подпомага поддържането на здравословните нива на инсулин в женското тяло. Често, отлични резултати са налице и при комбинирането ѝ с прием на Мио-инозитол.

Тютюнопушенето не задълбочава симптомите на ПКЯС

Тютюнопушенето при жени, страдащи от Синдрома на поликистозните яйчници, е нежелателно. Никотинът би могъл да повиши дейността на андрогените в тялото. Това е и причината при пушачите нивата на тестостерон в организма да са по-високи, в сравнение с тези у непушачите. Тютюнопушенето се свързва с повишени нива на свободен тестостерон и инсулин в случаите, в които е налице ПКЯС. Това често води до задълбочаване на инсулиновата резистентност.

Наличието на ПКЯС не изисква използването на контрацептивни средства

Както вече стана ясно, Синдромът на поликистозните яйчници не задължително обрича на неуспех опитите за забременяване. Това е и причината всяка двойка, която все още не желае да има дете, да е необходимо да използва предпочитан от партньорите контрацептивен метод. Овулацията би могла да настъпи, макар и не е задължително да е възможно предвиждането ѝ по график.

Синдромът на поликистозните яйчници засяга само жени с наднормено тегло

Вярно е твърдението, че много често жените, диагностицирани с ПКЯС, са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване. Въпреки това, по-слабите жени със здравословно телесно тегло или поднормено тегло, за съжаление, също биха могли да бъдат засегнати от състоянието.

Връзката между телесните килограми и ПКЯС е пряко свързана със способността на тялото да усвоява произведената от клетките глюкозата, а оттам – и с инсулиновата чувствителност. Когато тя е нарушена, това води до инсулинова резистентност и покачване на теглото. Това е и причината здравословната диета и редовните тренировки често да се препоръчват от медицинските специалисти, като част от лечението на ПКЯС.  

Това бяха най-често срещаните митове за Синдрома на поликистозните яйчници. Повече и по-подробна информация за състоянието ще откриете в статията, посветена на ПКЯС. В случай, че имате допълнителни въпроси, оставаме на Ваше разположение!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top