подкрепа-инвитро

Психологическа подкрепа на жени, преминаващи през ин витро процедура

И тази година, XX-тия Национален конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве, се радваше както на българско, така и на международно участие. Сред лекторите, се открои името на Barbara von Lefern. Тя обърна сериозно внимание на необходимостта от психологическа подкрепа на жени, преминаващи или вече преминали през ин витро или друга АРТ процедура.

Dr Barbara von Lefern завършва психология през 2008 г. в Университета в Хамбург, където първо учи биология. Специализира системна психология за целите на терапията и консултирането, а от 2010 г. работи на свободна практика. Основните ѝ интереси се простират в областта на общуването, конфликтите и лидерството. Вниманието ѝ е насочено върху устойчивостта и реагирането, както и адаптирането при стрес.

В лекцията си, Dr Barbara von Lefern направи кратък преглед на няколко изследвания, доказващи необходимостта от психологическата подкрепа на пациентки, преминаващи през АРТ процедура. Тя посочи какви са ползите от такъв тип подкрепа, даде указания за най-успешните методи на съдействие. Сподели и към какъв тип терапия могат да се насочат пациентките, имащи проблем със забременяването.

Безплодието и емоционалното състояние

Безплодието и трудното забременяване са все по-често срещан проблем и броят на двойките с репродуктивни проблеми неминуемо расте. До 2013 г. в България, той надвишава 145 000, като заедно с него нараства и броят на извършените ин витро процедури.

Ин витро процедурата представлява метод по изкуствено оплождане на яйцеклетката. За извършването ѝ са необходими множество изследвания, контролни прегледи и прием на различни хранителни и хормонални добавки от страна и на двамата партньори. Въпреки всичко обаче, резултатът от манипулацията не винаги е положителен.

Цялата процедура, подготовката за нея, както и очакваният ѝ край, могат значително да повляят върху емоционалното състояние на жената, да повишат нивата на стрес, или да доведат до депресивни състояния. Според Dr Barbara von Lefern, безплодието при жената и преминаването през процедура по изкуствено оплождане, биха могли да доведат до:

  • Срам
  • Безпокойство и тревога
  • Безпомощност
  • Ниско самочувствие
  • Депресия
  • Умора

Тя смята, че всички тези състояния са лечими и предотвратими, а правилната и навременна емоционална подкрепа е от изключителна важност в хода на лечението.

Какво показват изследванията?

В хода на своята лекция, Dr Barbara von Lefern представи извадки от няколко изследвания, доказващи значението на психологическата и емоционална подкрепа на жени с репродуктивни проблеми и такива, преминаващи през ин витро или друга АРТ процедура.

Метаанализът на 39 проведени изследвания показва, че психологическата намеса (в частност, когнитивно-поведенческата терапия) при двойки с репродуктивни проблеми може да бъде изключително ефективна. Тя е ефикасна както за намаляване на стреса, така и за повишаване на процента на настъпили бременности. По-надеждни резултати могат да бъдат получени при участие в групови терапии.

Според научна статия, разглеждаща връзката между стреса и инфертилитета, жените, страдащи от безплодие, по-често изпитват чувство на депресия, тревожност и изолация.  Изследвания доказват, че колкото по-стресирана е една жена преди и по време на лечението, толкова по-ниска е вероятността от настъпване на бременност. В заключение, д-р von Lefern отново споделя, че намаляването на тревожността и безпокойството, посредством психологическа подкрепа от специалист, може да доведе до значително увеличаване на шансовете за забременяване.

Какво се случва в действителност?  

Едно от най-често срещаните предизвикателства, пред които се изправя всяка двойка, преминаваща през АРТ процедура, е запазването на спокойствие по време на манипулацията. Голяма част от двойките са по-скоро оптимистично настроени преди първия си опит. Вероятността той да бъде неуспешен обаче, никак не е малка. При претърпян неуспех има голям риск двойката да попадне в т.нар. „омагьосан кръг“.

Специалистите определят този затворен кръг като основна причина за неуспех при процедура по изкуствено оплождане. Този „омагьосан кръг“, може да доведе до чувство на безизходица, особено когато неуспешните процедури са повече от една. Инфертилитетът и достигането до АРТ процедура водят след себе си риск от проява на депресивни състояния. Депресията, стресът и тревожността, от своя страна, водят до понижаване в качеството на яйцеклетките, хранителни разстройства и други нежелани последици.

В следствие на всички тези фактори, вероятността за успех намалява, а това, от своя страна, води до назначаването на следваща манипулация. И всичко започва отначало… Излизането от този „омагьосан кръг“, е и най-голямото препятствие, което трябва да бъде преодоляно, за да повиши двойката шансовете си за успех.

От картина в съзнанието до физическа реакция

Според Dr Barbara von Lefern, емоционалната подкрепа и позитивното мислене са две от най-важните условия за постигане на положителен резултат след назначаването на ин витро или друга АРТ процедура. Психологическата подкрепа от страна на специалисти по репродуктивна психология или близки и приятели оказва влияние и върху двамата партньори. Спокойствието, запазването на самообладание и споделянето на емоциите биха могли многократно да увеличат шансовете на успех.

Друго важно нещо, на което двойката е добре да обърне внимание, е своята нагласа. Нагласата и изграждането на определена картина в съзнанието води до предизвикването и реализирането на дадена ситуация. За да Ви убедим в това и да докажем колко важна е силата на мисълта и въображението, ще Ви помолим да затворите очи и да си представите един сочен, апетитен и вкусен лимон. А сега го разрежете на половина и го доближете до носа си. Усетихте ли нещо?

Точно така! Визуализирайки лимона в съзнанието си, мозъкът ни реагира, а подсъзнанието ни активира определено поведение. Напълно естествено, слюнчените ни жлези започват да работят. Всяка мисъл, преминаваща многократно през ума, заедно с всеки образ, който се задържи в него достатъчно дълго време, могат да доведат до определени реакции на тялото.

С този простичък пример, искаме да Ви покажем колко е важна ролята на нагласата и колко съществено е значението на силата на мисълта. Знаем, че преминаването през ин витро или друга АРТ процедура е предизвикателство, водещо след себе си риск от поява на множество емоционални разстройства. Психологическата подкрепа и техниките за освобождаване на стреса водят до по-голяма устойчивост и повишаване на шансовете за успех. Ето защо е важно да споделяте емоциите и чувствата си, да се освободите от напрежението и да повярвате в успешния завършек на Вашата процедура.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top