ранни-признаци-на-бременност

Ранни признаци на бременност

Говорейки за ранни признаци на бременност, за голям брой жени, първият и единствен признак остава закъснението в месечния цикъл. Други успяват да усетят едва доловимите ранни симптоми на бременноста много преди това. Всичко, разбира се, е строго индивидуално и зависи както от прага на чувствителност на всяка жена, така и от интензитета на самите сигнали, които тялото ни подава.

Природата, като че ли е дарила женският организъм с удивителната способност да разпознава изключително важни физиологични промени, като наближаващия цикъл или симптоми на настъпващата овулация. Това важи с пълна сила и за настъпилата бременност. Често симптомите на бременност имитират тези на предменструален синдром (ПМС).

Ако в момента правите опити за зачеване, бъдете нащрек за няколко важни ранни признаци на бременност.

Кога говорим за ранни признаци на бременност?

Това са онези, понякога едва доловими, признаци на бременност, които съвпадат с фазата на оплождане и последващата имплантация на ембриона в маточната лигавица.

Това е периодът от около 2 седмици, между овулацията и теоритичната дата на началото на следващия менструалния цикъл. Тестовете за бременност през този период все още не могат да потвърдят или да отхвърлят настъпването на бременност.

Съществуват ли сигурни признаци за бременност?

Накратко, не съвсем. Както вече споменахме, симптомите и признаците, които бихте могли да усетите не са съвсем специфични за бременността и в по-голямати си част се припокриват с тези на предменструалния синдром. Има, обаче и изключения.

Banner Prefert

Имплантационно кървене

Един от най-показателните ранни признаци за бременност. Настъпва около 6-12 дни след овулацията и зачеването, което е малко преди очакваната дата на следваща менструация.

Имплантирането на оплодената яйцеклетка може да предизвика дискретно кървене или просто зацапване на бельото. Кръвта обикновено е по-светла от обичайното при менструация. Възможно е да усетите и лека болка и стягане в областта на малкия таз.

Причината за появата на имплантационното кървене е имплатнирането на ембриона в маточната лигавица, при което се нарушава целостта на малки кръвоносни съдове.

Появата на такова дискретно кървене не бива да ви тревожи – това е нормален процес. Зацапването изчезва обикновено в рамките на няколко дни. За разлика от менструалния цикъл, имплантационното кървене не продължава повече от 1-2 дни.

Внимание: Продължителното и по-обилно кървене може да е признак на извънматочна бременност. В тези случаи задължително се консултирайте медицински специалист!

При някои жени, имплантационно кървене не се наблюдава, въпреки настъпилата бременност.

Промяна в състоянието на гърдите Ви

Още през първите две седмици след зачеването, под въздействие на настъпващите хормонални промени, гърдите Ви могат да станат чувствителни и болезнени. При някои жени това е придружено и с усещане за по-напрегнати и по-плътни гърди.

Потъмняването на ареолите е друг признак, който е специфичен за настъпила бременност и трудно може да се сбърка с предменструален синдром. Често този симптом е съпроводен с промяна в зърната и увеличаване на диаметъра на ареолата.

Появата на тези симптоми е по-изразена след 3-4 седмици от настъпването на бременността и могат да отсъстват в самото начало.

Промяна в базалната температура

Базалната температура е индикатор за настъпила бременност, когато е по-висока от обичайната такава. Ако базалната температура се задържи по-висока от обичайната в продължение на 2 седмици, това може да е знак, че сте бременна.

Запек

Настъпването на бременността и свързаните с нея хормонални промени забавят храносмилането и чревната функция. По този начин Вашият организъм поема възможно най-много витамини и минерали от храната. Ако имате запек, консултирайте се с лекар преди да взимате лекарства за това – някои от тях биха могли да навредят на плода.

Чести позиви за уриниране

Дори и преди установяване на закъснение в месечния си цикъл, много жени имат оплаквания за по-често от обикновено ходене до тоалетната. Това се случва след имплантацията на яйцеклетката в маточната лигавица. Дължи се на отделянето на специфичен за бременността хормон, наречен човешки хорионгонадотропин (ЧХГ). Той предизвиква по-чести позиви за уриниране.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Умора

Повечето жени се чувстват значително по-уморени през първия триместър от бременността. Това се дължи на увеличената продукция на хормона прогестерон. В ранните етапи на бременността, нивата на прогестерон в кръвта се увеличават стремително. Известно е, че в достатъчно високи дози прогестеронът предизвиква сънливост. По-високите нива на умора са често срещани по време на първия триместър от бременността, след което обикновено отшумяват.

Умората, сама по себе си, трудно може да бъде добър индикатор за успешно зачеване, освен ако не в съчетание с някои от по-сигурните ранни симптоми на бременност.

Гадене и повръщане

Известен още като „сутрешното гадене“, този добре познат симптом се появява обикновено между първата и осмата седмица от момента на зачеване. Някои жени чувстват тези симптоми през различно време от деня, не само сутрин. При други отсъстват изцяло или пък продължават през цялата бременност.

Може би сте чували от бременни жени, че сами са усетили настъпването на бременността си. Можете да почувствате промени в настроението, умора или други признаци за бременност в много лека форма. Понякога пък просто усещате, че в тялото Ви настъпват изменения. При много жени, хормоналните промени остават незабелязани, докато други усещат дори и най-малките такива.

Закъснение на менструалния цикъл

Разбира се, това е един от най-сигурните и познати признаци за бременност. В повечето случаи, може да бъде добър индикатор, но при жени с нередовен цикъл, често е подвеждащ.

Ако имате нередовен цикъл и се съмнявате, че е възможно да сте бременна, Ви препоръчваме да използвате тест за бременност. В такива случаи може да се наложи по-често правене на тестове, отколкото при жени с редовна менструация.

Вслушвайте се в тялото си и  обърнете внимание на споменатите ранни признаци на бременност!

Ако подозирате, че е възможно да сте бременна, незабавно се консултирайте със своя лекар!

Публикувано в

14 мисли относно “Ранни признаци на бременност”

 1. Здравейте. Последната ми менструация беше на 14.03. Закъснява ми близо с 20 дена. Имам от няколко дена бяло течение и болки в кръста. Правих си 2 теста преди няколко дни-отрицателни. Има ли вероятност тестовете все още да не отчитат бременност?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Деси!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Закъснението на менструалния цикъл е един от най-сигурните признаци настъпила бременност. При жени с нередовен цикъл обаче, този индикатор често е подвеждащ. Болките в областта на кръста и корема, както също се считат за показатели за успешно зачеване.

   Обикновено времето за оплождане и имплантация на зиготата в маточната кухина, е около две седмици. Именно поради тази причина, повечето специалисти препоръчват тестът за бременност да бъде направен след изтичането на този период. Тогава е най-голям шансът за отчитане на правилен резулат.
   Понякога обаче тестовете за бременност могат да отчетат грешен резултат. За да сте напълно сигурна в наличието или съответно липсата на бременност, Ви съветваме да посетите и лекар, който да извърши кръвен тест. Кръвният тест е най-сигурния метод за доказване на бременност. Освен кръвния тест, един от най-сигурните начини за установяване на бременност е визуализирането на плодния сак при ехография. 20 дни закъснение на менструалния цикъл, както при Вас е период, през който плодният сак вече може да бъде видян.

   Появата на бяло течение би могла да е индикация за възникването на вагинална инфекция. Това е още една съществена причина, поради която препоръчваме скорошна консултация с медицинско лице.

   Съветваме Ви, заедно с това, да продължите да наблюдавате тялото си и промените, които настъпват в него.
   Бихте могли да споделите още подробности около състоянието си, ако желаете.

   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!
   Хубав и успешен ден!

 2. Здравейте, последният ми цикъл беше на 15.03 вървеше ми 6 дни следващия цикъл трябваше да ми дойде на 5.04 но ми закъснява и още нямам болят ме гърдите кръста и долу ниско в корема въпроса ми в дали съм бременна..

  1. FertilAid България

   Здравейте Донка,
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Закъснението на менструалния цикъл е един от най-сигурните признаци настъпила бременност. При жени с нередовен цикъл обаче, този индикатор често е подвеждащ. Боликите в областта на кръста и корема, както и чувствителността в гърдите също се считат за показатели за успешно зачеване.
   Обикновено времето за оплождане и имплантация на зиготата в маточната кухина, е около две седмици. В случай, че сте имали полов акт в периода на овулация и от тогава са изминали между 10 и 14 дни, можете спокойно да направите тест за бременност. Ако все пак се съмнявате в резултата и желаете да сте напълно сигурна в наличието или съответно липсата на бременност, Ви съветваме да посетите и лекар, който да извърши кръвен тест.

   Съветваме Ви, заедно с това, да продължите да наблюдавате тялото си и промените, които настъпват в него. Ако болката се усили, е добре да се свържете с Вашия лекар. В някои случаи, тя е индикация за друго състояние, различно от бременност. Разбира се, надяваме се и от сърце Ви желаем, във Вашия случай, тя да предвещава успешно зачеване.
   Бихте могли да споделите още подробности около състоянието си, ако желаете.

   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!
   Хубав и успешен ден!

 3. Здравейте,
  От три месеца с партньора ми правим опити за зачеване. През последните няколко дни се чувствам по-различно и имам съмнение, че може да и да сме успели. Малко след периода си на овулация, усещам умора и замаяност, както и лек световъртеж. Освен това изпитвам болки ниско долу, в областта на корема и кръста. Не знам дали болката е в яйчниците или в някой от останалите органи. Очаквам менструалния си цикъл след около 8 дни.
  Бих искала да помоля за съвет и мнение от Ваша страна. Според Вас, имам ли повод за радост или все още е рано да се каже?
  Предварително благодаря!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Рени!

   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Болките в областта на кръста и корема в някои случаи се считат за един от ранните признаци на бременност. Сутрешното гадене, световъртежа и цялостното неразположение също могат да бъдат показател за настъпила бременност. Все пак, най-сигурният знак за това, си остава закъснението на менструалния цикъл. При жени с нередовен месечен цикъл обаче, често пъти този индикатор е подвеждащ.
   Съветваме Ви да продължавате да наблюдавате тялото си и промените, настъпващи в него. Ако болката в долната част на корема се усили, е добре да се свържете с Вашия лекар.

   Обикновено периодът на оплождането и имплантацията на зиготата в маточната кухина, отнема около две седмици. В случай, че от половия акт до момента са изминали 10-14 дни, можете спокойно да направите тест за бременност. За да сте напълно сигурна в това, съветваме да посетите и лекар, който да направи кръвен тест, с който най-сигурно да потвърди или отхвърли наличието на бременност.
   Ако желаете, Бихте могли да ни споделите още подробности около състоянието си.
   Надяваме се описанити от Вас неразположения да са ранни признаци на бременност и съвсем скоро да се радвате на положителен резултат.

   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!
   Хубав и успешен ден!

 4. Здравейте, преди няколко дена на 14 март, получих кървене но само няколко капки, кръвта беше ярко червен- розово. На другия ден стана кафяво пак няколко капки. Имам и лека болки ниско долу. Календара който си водя имах овулация на 12 март. Има ли вероятност това да е знак за бременност?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Кремена!

   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Кървенето в ранния етап от бременността е сравнително честа реакция на женския организъм. Понякога в първите седмици, когато т.нар. „плоден сак“ не запълва изцяло маточната кухина, е възможно незаетата част от лигавицата на матката да се „излющи“ и това да предизвика леко кървене. То не представлява опасност за майката и плода и не налага някакъв вид лечение. Обикновено това се случва в дните около ненастъпилата менструация или овулацията на жената.

   Друга възможна причина за кървене в първите дни от бременността е т.нар. „кървене при нидация“ или имплантационно кървене. Кървенето се получава, когато оплодената яйцеклетка се имплантира успешно в маточната лигавица. Обикновено е кафеникаво на цвят и много оскъдно. При него също няма нужда от притеснение и лекарска намеса.

   Тъй като съществуват и други причини за леко извънместруално кървене и болки в долната част на корема, все пак препоръчваме да се свържете с Вашия лекар. Също така, Ви съветваме да следите състоянието си и да наблюдавате тялото си за други признаци на бременност. Ако менструалният Ви цикъл закъснее, в добре веднага да направите тест за бременност.

   Добре е да знаете също, че понякога в периода на овулация, по-чувствителните към хормоналните промени жени, усещат леко неразположение и дори лека и тъпа болка в областта на корема. При някои жени е възможно да се появи и леко кървене, като в повечето случаи то е свързано основно с нивата на хормоните в женското тяло. Важно е да отбележим, че то не се различава значително от имплантационното кървене, по своя цвят и консистенция. За кървенето по време на овулация, както и за болките в този период, бихме могли да научите малко повече в статиите ни, посветени на тези състояния: https://fertilaid.bg/kurvene-po-vreme-na-ovulaciya/; https://fertilaid.bg/bolki-pri-ovulaciya/

   Оставаме на Ваше разположение!
   Хубав и успешен ден!

 5. Здравейте, закъснява ми но имам симптоми като болезнени гърди болки в кръста. Въпроса ми е дали съм бременна?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Мария!

   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Закъснението на менструалния цикъл винаги е най-сигурният знак за настъпила бременност. При жени с нередовен цикъл обаче, той често е подвеждащ.

   Болката в гърдите също е един от възможните ранни признаци на бременност. Понякога обаче болезнените и чувствителни гърди, както и болката в областта на кръста е възможно да се окажат симптоми на предменструалния синдром. Промяната в състоянието на гърдите се дължи на хормоналните промени, настъпващи в женското тяло, както в периода преди настъпване на менструалния цикъл, така и при настъпила бременност. Наблюдавайте тялото си и следете внимателно за появата на някой от останалите ранни признаци на бременност.

   Ако периодът на закъснение на менструалния Ви цикъл стане поне две седмици, Ви съветваме да направите тест за бременност или да се консултирате с Вашия лекар.
   Искрено се надяваме резултатът да бъде положителен.

   Оставаме на Ваше разположение!
   Поздрави и усмихнат ден!

 6. Здравейте, наскоро си направих тест за бременност и резултатът беше отрицателен. Все още обаче очаквам менструалния си цикъл, който закъснява вече 10 дни. Преди време ми беше открит пролем с щитовидната жлеза. Възможно ли е нередовният ми месечен цикъл да има общо с това?
  Ще съм благодарна на всеки съвет или мнение от Ваша страна!

  1. FertilAid България

   Здравейте,
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Щитовидната жлеза и отклоненията в нейната функция, могат да окажат влияние както върху цялостния хормонален баланс, така и конкретно върху месечния цикъл.
   При жените, страдащи от Хипофункция на щитовидната жлеза, много често месечният цикъл е нередовен, а в някои случаи – напълно липсва. Това състояние е налице, когато произвежданите от щитовидната жлеза хормони са понижени. Често то е придружено и с други симптоми, като уголемяване на щитовидната жлеза, суха кожа, покачване на теглото и др.
   Съветваме Ви да се обърнете отново към ендокринолог, който да проследи състоянието на щитовидната жлеза и нейната правилна функция. В нашата статия, посветена на проблемите със щитовидната жлеза, можете да откриете повече информация относно влиянието ѝ върху женското репродуктивно здраве, месечният цикъл и овулацията.

   Също така, Ви съветваме да направите повторен тест за бременност, за да сте напълно сигурна в липсата на такава. Понякога тестът може да излезе положителен едва няколко дни след закъснението на менструалния цикъл. Препоръчваме Ви и консултация с АГ специалист, който да проследи Вашето индивидуално състояние и качество на овулация.

   Оставаме на разположение за други въпроси и коментари!
   Поздрави и хубав ден!

 7. Здравейте, жена ми се съмнява, че бременна. Има някои симптоми – често ходене до тоалетна, умора, но най интерсното е, че и е дошъл цикалът. Говорих с една нейна приятелка и тя ми каза, че може да е нещо като цветна бременност.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Тодор,

   Цветната бременност обичайно е предизвикана от състояние на хормонален дисбаланс. Макар в първите месеци да се появява течение, подобно на кървене, то се различава от обичайния менструален цикъл. При цветната бременност е налице по-скоро кафеникаво зацапване, което не е задължително да се появи в периода, в който обичайно жената е в цикъл. Често, тя е съпроводена и от други признаци на неразположение освен умора и често уриниране – като гадене, световъртеж и др.

   Разбира се, всеки случай е много индивидуален! Щом имате съмнения за евентуално настъпила бременност, като първа стъпка препоръчваме жена Ви да направи тест за бременност, а, ако е необходимо, да се консултира и със своя лекар.

   Пожелаваме успех и усмихнат ден!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Call Now Button
Scroll to Top