ранни-признаци-на-бременност

Ранни признаци на бременност

Говорейки за ранни признаци на бременност, за голям брой жени, първият и единствен признак остава закъснението в месечния цикъл. Други успяват да усетят едва доловимите ранни симптоми на бременноста много преди това. Всичко, разбира се, е строго индивидуално и зависи както от прага на чувствителност на всяка жена, така и от интензитета на самите сигнали, които тялото ни подава.

Природата, като че ли е дарила женският организъм с удивителната способност да разпознава изключително важни физиологични промени, като наближаващия цикъл или симптоми на настъпващата овулация. Това важи с пълна сила и за настъпилата бременност. Често симптомите на бременност имитират тези на предменструален синдром (ПМС).

Ако в момента правите опити за зачеване, бъдете нащрек за няколко важни ранни признаци на бременност.

Кога говорим за ранни признаци на бременност?

Това са онези, понякога едва доловими, признаци на бременност, които съвпадат с фазата на оплождане и последващата имплантация на ембриона в маточната лигавица.

Това е периодът от около 2 седмици, между овулацията и теоритичната дата на началото на следващия менструалния цикъл. Тестовете за бременност през този период все още не могат да потвърдят или да отхвърлят настъпването на бременност.

Съществуват ли сигурни признаци за бременност?

Накратко, не съвсем. Както вече споменахме, симптомите и признаците, които бихте могли да усетите не са съвсем специфични за бременността и в по-голямати си част се припокриват с тези на предменструалния синдром. Има, обаче и изключения.

Banner Prefert

Имплантационно кървене

Един от най-показателните ранни признаци за бременност. Настъпва около 6-12 дни след овулацията и зачеването, което е малко преди очакваната дата на следваща менструация.

Имплантирането на оплодената яйцеклетка може да предизвика дискретно кървене или просто зацапване на бельото. Кръвта обикновено е по-светла от обичайното при менструация. Възможно е да усетите и лека болка и стягане в областта на малкия таз.

Причината за появата на имплантационното кървене е имплатнирането на ембриона в маточната лигавица, при което се нарушава целостта на малки кръвоносни съдове.

Появата на такова дискретно кървене не бива да ви тревожи – това е нормален процес. Зацапването изчезва обикновено в рамките на няколко дни. За разлика от менструалния цикъл, имплантационното кървене не продължава повече от 1-2 дни.

Внимание: Продължителното и по-обилно кървене може да е признак на извънматочна бременност. В тези случаи задължително се консултирайте медицински специалист!

При някои жени, имплантационно кървене не се наблюдава, въпреки настъпилата бременност.

Промяна в състоянието на гърдите Ви

Още през първите две седмици след зачеването, под въздействие на настъпващите хормонални промени, гърдите Ви могат да станат чувствителни и болезнени. При някои жени това е придружено и с усещане за по-напрегнати и по-плътни гърди.

Потъмняването на ареолите е друг признак, който е специфичен за настъпила бременност и трудно може да се сбърка с предменструален синдром. Често този симптом е съпроводен с промяна в зърната и увеличаване на диаметъра на ареолата.

Появата на тези симптоми е по-изразена след 3-4 седмици от настъпването на бременността и могат да отсъстват в самото начало.

Промяна в базалната температура

Базалната температура е индикатор за настъпила бременност, когато е по-висока от обичайната такава. Ако базалната температура се задържи по-висока от обичайната в продължение на 2 седмици, това може да е знак, че сте бременна.

Запек

Настъпването на бременността и свързаните с нея хормонални промени забавят храносмилането и чревната функция. По този начин Вашият организъм поема възможно най-много витамини и минерали от храната. Ако имате запек, консултирайте се с лекар преди да взимате лекарства за това – някои от тях биха могли да навредят на плода.

Чести позиви за уриниране

Дори и преди установяване на закъснение в месечния си цикъл, много жени имат оплаквания за по-често от обикновено ходене до тоалетната. Това се случва след имплантацията на яйцеклетката в маточната лигавица. Дължи се на отделянето на специфичен за бременността хормон, наречен човешки хорионгонадотропин (ЧХГ). Той предизвиква по-чести позиви за уриниране.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Умора

Повечето жени се чувстват значително по-уморени през първия триместър от бременността. Това се дължи на увеличената продукция на хормона прогестерон. В ранните етапи на бременността, нивата на прогестерон в кръвта се увеличават стремително. Известно е, че в достатъчно високи дози прогестеронът предизвиква сънливост. По-високите нива на умора са често срещани по време на първия триместър от бременността, след което обикновено отшумяват.

Умората, сама по себе си, трудно може да бъде добър индикатор за успешно зачеване, освен ако не в съчетание с някои от по-сигурните ранни симптоми на бременност.

Гадене и повръщане

Известен още като „сутрешното гадене“, този добре познат симптом се появява обикновено между първата и осмата седмица от момента на зачеване. Някои жени чувстват тези симптоми през различно време от деня, не само сутрин. При други отсъстват изцяло или пък продължават през цялата бременност.

Може би сте чували от бременни жени, че сами са усетили настъпването на бременността си. Можете да почувствате промени в настроението, умора или други признаци за бременност в много лека форма. Понякога пък просто усещате, че в тялото Ви настъпват изменения. При много жени, хормоналните промени остават незабелязани, докато други усещат дори и най-малките такива.

Закъснение на менструалния цикъл

Разбира се, това е един от най-сигурните и познати признаци за бременност. В повечето случаи, може да бъде добър индикатор, но при жени с нередовен цикъл, често е подвеждащ.

Ако имате нередовен цикъл и се съмнявате, че е възможно да сте бременна, Ви препоръчваме да използвате тест за бременност. В такива случаи може да се наложи по-често правене на тестове, отколкото при жени с редовна менструация.

Вслушвайте се в тялото си и  обърнете внимание на споменатите ранни признаци на бременност!

Ако подозирате, че е възможно да сте бременна, незабавно се консултирайте със своя лекар!

Публикувано в

4 мисли относно “Ранни признаци на бременност”

 1. Здравейте, наскоро си направих тест за бременност и резултатът беше отрицателен. Все още обаче очаквам менструалния си цикъл, който закъснява вече 10 дни. Преди време ми беше открит пролем с щитовидната жлеза. Възможно ли е нередовният ми месечен цикъл да има общо с това?
  Ще съм благодарна на всеки съвет или мнение от Ваша страна!

  1. FertilAid България

   Здравейте,
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Щитовидната жлеза и отклоненията в нейната функция, могат да окажат влияние както върху цялостния хормонален баланс, така и конкретно върху месечния цикъл.
   При жените, страдащи от Хипофункция на щитовидната жлеза, много често месечният цикъл е нередовен, а в някои случаи – напълно липсва. Това състояние е налице, когато произвежданите от щитовидната жлеза хормони са понижени. Често то е придружено и с други симптоми, като уголемяване на щитовидната жлеза, суха кожа, покачване на теглото и др.
   Съветваме Ви да се обърнете отново към ендокринолог, който да проследи състоянието на щитовидната жлеза и нейната правилна функция. В нашата статия, посветена на проблемите със щитовидната жлеза, можете да откриете повече информация относно влиянието ѝ върху женското репродуктивно здраве, месечният цикъл и овулацията.

   Също така, Ви съветваме да направите повторен тест за бременност, за да сте напълно сигурна в липсата на такава. Понякога тестът може да излезе положителен едва няколко дни след закъснението на менструалния цикъл. Препоръчваме Ви и консултация с АГ специалист, който да проследи Вашето индивидуално състояние и качество на овулация.

   Оставаме на разположение за други въпроси и коментари!
   Поздрави и хубав ден!

 2. Здравейте, жена ми се съмнява, че бременна. Има някои симптоми – често ходене до тоалетна, умора, но най интерсното е, че и е дошъл цикалът. Говорих с една нейна приятелка и тя ми каза, че може да е нещо като цветна бременност.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Тодор,

   Цветната бременност обичайно е предизвикана от състояние на хормонален дисбаланс. Макар в първите месеци да се появява течение, подобно на кървене, то се различава от обичайния менструален цикъл. При цветната бременност е налице по-скоро кафеникаво зацапване, което не е задължително да се появи в периода, в който обичайно жената е в цикъл. Често, тя е съпроводена и от други признаци на неразположение освен умора и често уриниране – като гадене, световъртеж и др.

   Разбира се, всеки случай е много индивидуален! Щом имате съмнения за евентуално настъпила бременност, като първа стъпка препоръчваме жена Ви да направи тест за бременност, а, ако е необходимо, да се консултира и със своя лекар.

   Пожелаваме успех и усмихнат ден!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Call Now Button
Scroll to Top