Начало » Опити за зачеване » Ранни признаци на бременност
ранни-признаци-на-бременност

Ранни признаци на бременност

Говорейки за ранни признаци на бременност, за голям брой жени, първият и единствен признак остава закъснението в месечния цикъл. Други успяват да усетят едва доловимите ранни симптоми на бременноста много преди това. Всичко, разбира се, е строго индивидуално и зависи както от прага на чувствителност на всяка жена, така и от интензитета на самите сигнали, които тялото ни подава.

Природата, като че ли е дарила женският организъм с удивителната способност да разпознава изключително важни физиологични промени, като наближаващия цикъл или симптоми на настъпващата овулация. Това важи с пълна сила и за настъпилата бременност. Често симптомите на бременност имитират тези на предменструален синдром (ПМС).

Ако в момента правите опити за зачеване, бъдете нащрек за няколко важни ранни признаци на бременност.

Кога говорим за ранни признаци на бременност?

Това са онези, понякога едва доловими, признаци на бременност, които съвпадат с фазата на оплождане и последващата имплантация на ембриона в маточната лигавица.

Това е периодът от около 2 седмици, между овулацията и теоритичната дата на началото на следващия менструалния цикъл. Тестовете за бременност през този период все още не могат да потвърдят или да отхвърлят настъпването на бременност.

Съществуват ли сигурни признаци за бременност?

Накратко, не съвсем. Както вече споменахме, симптомите и признаците, които бихте могли да усетите не са съвсем специфични за бременността и в по-голямати си част се припокриват с тези на предменструалния синдром. Има, обаче и изключения.

Prefert®

Подпомага зачеването по естествен път.
*Всяка опаковка Prefert® съдържа 8 стерилни дози, достатъчни за 1-2 овулаторни цикъла.

Преферт вагинален гел опаковка и апликатор

Имплантационно кървене

Имплантационното кървене е един от най-показателните ранни признаци за бременност. Настъпва около 6-12 дни след овулацията и зачеването, което е малко преди очакваната дата на следваща менструация.

Имплантирането на оплодената яйцеклетка в стената на матката може да предизвика дискретно кървене или просто зацапване на бельото. Кръвта обикновено е по-светла от обичайното при менструация. Възможно е да усетите и лека болка и стягане в областта на малкия таз.

Причината за появата на имплантационното кървене е имплатнирането на ембриона в маточната лигавица, при което се нарушава целостта на малките кръвоносни съдове.

Появата на такова дискретно кървене не бива да ви тревожи – това е нормално явление. Зацапването изчезва обикновено в рамките на няколко дни. За разлика от менструалния цикъл, имплантационното кървене не продължава повече от 1-2 дни.

Внимание: Продължителното и по-обилно кървене може да е признак на извънматочна бременност. В тези случаи задължително се консултирайте медицински специалист!

При някои жени, имплантационно кървене не се наблюдава, въпреки успешно настъпилата бременност.

Промяна в състоянието на гърдите Ви

Още през първите две седмици след зачеването, под въздействие на настъпващите хормонални промени, гърдите Ви могат да станат чувствителни и болезнени. При някои жени това е придружено и с усещане за по-напрегнати и по-плътни гърди.

Потъмняването на ареолите е друг признак, който е специфичен за настъпила бременност и трудно може да се сбърка с предменструален синдром. Често този симптом е съпроводен с промяна в зърната и увеличаване на диаметъра на ареолата.

Появата на тези симптоми е по-изразена след 3-4 седмици от настъпването на бременността и могат да отсъстват в самото начало.

Промяна в базалната температура

Базалната температура е индикатор за настъпила бременност, когато е по-висока от обичайната такава. Ако базалната температура се задържи по-висока от обичайната в продължение на 2 седмици, това може да е знак, че сте бременна.

Запек

Настъпването на бременността и свързаните с нея хормонални промени забавят храносмилането и чревната функция. По този начин Вашият организъм поема възможно най-много витамини и минерали от храната. Ако имате запек, консултирайте се с лекар преди да взимате лекарства за това – някои от тях биха могли да навредят на плода.

Чести позиви за уриниране

Дори и преди установяване на закъснение в месечния си цикъл, много жени имат оплаквания за по-често от обикновено ходене до тоалетната. Това се случва след имплантацията на яйцеклетката в маточната лигавица. Дължи се на отделянето на специфичен за бременността хормон, наречен човешки хорионгонадотропин (ЧХГ). Той предизвиква по-чести позиви за уриниране.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Умора

Повечето жени се чувстват значително по-уморени през първия триместър от бременността. Това се дължи на увеличената продукция на хормона прогестерон. В ранните етапи на бременността, нивата на прогестерон в кръвта се увеличават стремително. Известно е, че в достатъчно високи дози прогестеронът предизвиква сънливост. По-високите нива на умора са често срещани по време на първия триместър от бременността, след което обикновено отшумяват.

Умората, сама по себе си, трудно може да бъде добър индикатор за успешно зачеване, освен ако не в съчетание с някои от по-сигурните ранни симптоми на бременност.

Гадене и повръщане

Известен още като „сутрешното гадене“, този добре познат симптом се появява обикновено между първата и осмата седмица от момента на зачеване. Някои жени чувстват тези симптоми през различно време от деня, не само сутрин. При други отсъстват изцяло или пък продължават през цялата бременност.

Може би сте чували от бременни жени, че сами са усетили настъпването на бременността си. Можете да почувствате промени в настроението, умора или други признаци за бременност в много лека форма. Понякога пък просто усещате, че в тялото Ви настъпват изменения. При много жени, хормоналните промени остават незабелязани, докато други усещат дори и най-малките такива.

Закъснение на менструалния цикъл

Разбира се, това е един от най-сигурните и познати признаци за бременност. В повечето случаи, може да бъде добър индикатор, но при жени с нередовен цикъл, често е подвеждащ.

Ако имате нередовен цикъл и се съмнявате, че е възможно да сте бременна, Ви препоръчваме да използвате тест за бременност. В такива случаи може да се наложи по-често правене на тестове, отколкото при жени с редовна менструация.

Вслушвайте се в тялото си и  обърнете внимание на споменатите ранни признаци на бременност!

Ако подозирате, че е възможно да сте бременна, незабавно се консултирайте със своя лекар!

Публикувано в

27 коментара по “Ранни признаци на бременност”

 1. Борислава

  Здравейте! Имам изключително редовен цикъл.Закъснява ми 7 дена, домашния тест за бременност е отрицателен, но ме боли ниско долу, всякаш ще ми идва.Ходих на гинеколог, но на вагинален ехограф нищо не се вижда- докторката ми каза, че няма причина за закъснението и ми каза да изчакам още.Вие какво бихте препоръчали?Правим опити за бебе от 2 месеца

  1. FertilAid България

   Здравейте, Борислава!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да уточним, че трудно бихме могли да дадем точен и изчерпателен отговор без да разполагаме с информация кога е бил последният Ви незащитен полов контакт.
   След като месечният Ви цикъл е напълно редовен, по всяка вероятност и овулацията Ви също настъпва редовно всеки месец. Обикновено жената навлиза в този период около 15-тия ден на месечния си цикъл. В случай, че тогава бъде осъществен незащитен полов контакт, вероятността от настъпването на бременност е доста голяма.
   Обикновено времето, за което оплодената яйцеклетка се имплантира в маточната кухина е между 8 и 10 дни, тоест малко преди настъпването на менструалния цикъл. Това е моментът, в който всеки ранен тест за бременност би следвало да покаже положителен резултат, в случай, че яйцеклетката е била успешно оплодена.

   Разбира се, не изключваме взъможността от успешно зачеване през останалите дни от месечния цикъл.
   Съветваме Ви да направител още един тест за бременност и отново да се консултирате с лекар, ако закъснението и болките в долната част на корема продължават. Той би могъл да потвърди или изключи напълно наличието на бременност, както и да Ви посочи вероятната причина за продължителната болка.
   Ако все пак тестът отново излезе отрицателен и лекарят отрече напълно наличието на бременност, не губете вяра. Периодът от два месеца неуспешни опити е твърде кратък и Ви дава основание да останете спокойна.

   Оставаме на Ваше разположение и Ви желаем успех!

   1. Vili Dancheva

    Здравейте, закъснява ми 7 дни, а по принцип винаги ми е редовен цикълът (дори ми идва 2-3 дни по-рано). Последната ми менструация беше на 04.12.2020, и съответно, този месец трябваше да е на 02.01.2021, но все още няма нищо. Винаги преди менструация ме болят кръста, корема и гърдите, а сега ме болят само гърдите. Направих си 2 теста за бременност, но и двата са отрицателни.

   2. FertilAid България

    Здравейте, Вили!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    На първо място бихме искали да уточним, че трудно бихме могли да дадем точен и изчерпателен отговор без да разполагаме с информация кога е бил последният Ви незащитен полов контакт.
    След като менструалният Ви цикъл е напълно редовен, би следвало и настъпването на овулация също да е в рамките на един и същи период от време, всеки месец. Обикнновено жената навлиза в овулация около 15-тия ден от месечния си цикъл. В случай, че тогава бъде осъществен незащитен полов контакт, вероятността от настъпването на бременност е доста голяма.

    За да се имплантира оплодената яйцеклетка в маточната кухина, обикновено са необходими между 8 и 10 дни (малко преди датата на настъпването на менструалния цикъл). Във Вашия случай – ако сте имали незащитен полов контакт в периода на овулация (19-20.12.) и оплождане е настъпило, би следвало успешната имплантация да се е състояла около 28-29.12. Това е и моментът, в който ранен тест за бременност, би трябвало да покаже положителен резултат (в случай, че яйцеклетката е успешно оплодена).
    Разбира се, всичко това е идеалният вариант, в който овулацията е настъпила точно в средата на месечния цикъл и тогава е осъществен незащитен полов контакт. Също така, не бихме могли да изключим напълно и възможността от успешно зачеване през останалите дни от месечния цикъл.

    Съветваме Ви да направите още един тест за бременност и да се консултирате с Вашия лекар, ако менструацията Ви продължи да закъснява и болките в гърдите не отминат.
    Лекарят би могъл да потвърди или изключи напълно наличието на бременност, както и да Ви посочи вероятната причина за продължителната болка.
    Ако все пак тестът отново излезе отрицателен и лекарят отрече напълно наличието на бременност, не губете вяра!

    Оставаме на Ваше разположение и Ви желаем успех!

 2. Ралица

  Здравейте, от 2 седмици имам подут, твърд корем и болки като преди идване на цикъл. Правих си тестове и ходих на гинеколог, но ми казват, че всичко е наред. Имам съмнения, че съм бременна, възможно ли е да не съм, а да имам такива симптоми на пмс през цялото време, въпреки пе имамного време до настъпването му. Благодаря!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Ралица!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   На първо място бихме искали да уточним, че трудно бихме могли да дадем точен и изчерпателен отговор без да разполагаме с информация относно настъпването на последния Ви менструален цикъл, неговата редовност, както и кога е бил последният Ви незащитен полов контакт.
   Обикновено времето, за което оплодената яйцеклетка се имплантира в маточната кухина е между 8 и 10 дни. Ако сте имали незащитен полов контакт в рамките на отминалите десетина дни и това съвпада с периода Ви на овулация, е възможно да е настъпила бременност. В такъв случай, Ви съветваме да направите ранен тест за бременности или отново да се обърнете към лекар за повторно мнение.
   Ако все пак тестът отново излезе отрицателен и лекарят отрече напълно наличието на бременност, вероятно причината за болките в областта на корема е друга.

   Много жени изпитвам болки в ниската част на корема или в областта на един от двата яйчника в периода на овулация. Тези овулаторни болки обаче могат да бъдат усетени единствено по време на овулация и обикновено отшумяват след най-много три дни. Предменструални болки от своя страна, най-често се появяват между 3 и 5 дни преди настъпването на менструалния цикъл, но в някои случаи могат да започнат и 10-11 дни преди това.

   На този етап, Ви съветваме да се консултирате с лекар. Той би могъл да потвърди или изключи напълно наличието на бременност, както и да Ви посочи вероятната причина за продължителната болка.
   Оставаме на разположение и Ви желаем успех!

 3. Николинка Тилева

  Здравейте! На 20.08 ми беше последната менструация. Продължи 7 дни. Около 4-5.09.имах силни болки в областта на левия яйчник. Започнаха на ме болят гърдите. От вчера 11.09 имах леко розово зацачване, а днес е кафеникаво. Гърдите продължават да ме болят много. Възможно ли е да има бременност? Рано ли е за тест?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Николинка!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Ако 20.08. е бил последният ден от менструалния Ви цикъл и в случай, че месечния Ви цикъл е напълно редовен, по всяка вероятност в дните 04.09.-05.09. е настъпил периодът на Вашата овулация. Болката в един от двата яйчника е напълно нормално явление и е сред често срещаните симптоми, подсказващи настъпването на най-фертлиния период в месечния цикъл на жената. Гърдите също са подложени на въздействието на бурните хормонални промени по време на овулация и в този период, е възможно да станат по-чувствителни и подути.
   Ако в този период сте имали полов акт без предпазни средства, шансовете за успешно зачеване са доста големи.

   Болките и напрежението в гърдите, както и болката в областта на корема и малкия таз, от друга страна, са сред често срещаните ранни признаци на бременност. Друг сигурен фактор е т.нар. имплантационно кървене. Наблюдава се около 6-12 дни след овулацията и зачеването. Подобно на това, за което споделяте, то е кафеникаво или светлорозово на цвят и обикновено продължава 1-2 дни. Причината за появата на имплантационното кървене е имплатнирането на ембриона в маточната лигавица и нейното съвсем леко разраняване.
   Ако кървенето стане по-обилно и продължи повече от два дни, Ви съветваме да се консултирате с лекар! Понякога това може да е признак на извънматочна бременност.

   На този етап, Бихте могли да направите ранен тест за бременност. Този вид тестове може да бъдат открит в аптеките, както и на нашия сайт. Тези тестове изследват количеството на хормона човешки хорионгонадотропин (hCG), който се открива в урината на бременните жени. Разбира се, най-сигурният начин за проверка остава кръвният тест за бременност, който се извършва от гинеколог в клинични условия. Той би могъл да потвърди или отхвърли наличието на бременност около седмица след зачеването.
   Ако, все пак се спрете на тест за бременност, който да направите в домашна среда, Ви съветваме да го направите сутрин, веднага след ставане от сън.

   Оставаме на Ваше разположение и Ви желаем успех!

 4. От няколко дни имам бяло течение, болки в корема, кръста и главата. Последния ми полов акт беше по време на цикъл. Въпросът ми е може ли да съм забременяла по време на цикъла.?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Катя!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Въпреки, че симптомите, които описвате, често са сред признаците на бременност, настъпването на такава, вследствие на полов акт по време на менструален цикъл, е много рядко явление. Настъпването на овулация по време на менструален цикъл не е невъзможно, но е по-вероятно да се случи при жени с хормонални нарушения и нередовен месечен цикъл. Ако Вие не сте сред тези жени, по всяка вероятност бременност не е настъпила.

   Ако обаче, кръвотечението след половия акт, е било различно от менструалния Ви цикъл, Ви съветваме да се консултирате с лекар.

   Всички гореописани симптоми наподобяват симптоматиката и на т.нар. Предменструален синдром. Ако менструалният Ви цикъл е редовен и го очаквате скоро, е възможно всички тези неразположения да са знак за неговото предстоящо настъпване.
   Съветваме Ви да наблюдавате тялото си, и ако все пак изпитвате известни съмнения, да направите тест за бремнност. Ако неразположенията Ви продължат, е добре да се консултирате с Вашия лекар.

   Желаем Ви успех!

 5. Екатерина

  От няколко дни имам бяло течение, болка в корема и днес се появи болка в кръста. Чувствам се много уморена, изнервена и много ми се яде. Боли ме главата и ми се гади, но не сутрин. На 25. 06 беше последният ми ден от мвнструалния цикъл. С мъжа ми го правихме на 26.06 и след половия акт цикъла отново ми се появи за ден два. Та въпросът ми е, възможно ли е при толкова симптоми да съм бременна и то да съм заченала по време на цикъл?
  Благодаря предварително!

 6. Здравейте. Последната ми менструация беше на 14.03. Закъснява ми близо с 20 дена. Имам от няколко дена бяло течение и болки в кръста. Правих си 2 теста преди няколко дни-отрицателни. Има ли вероятност тестовете все още да не отчитат бременност?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Деси!
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Закъснението на менструалния цикъл е един от най-сигурните признаци настъпила бременност. При жени с нередовен цикъл обаче, този индикатор често е подвеждащ. Болките в областта на кръста и корема, както също се считат за показатели за успешно зачеване.

   Обикновено времето за оплождане и имплантация на зиготата в маточната кухина, е около две седмици. Именно поради тази причина, повечето специалисти препоръчват тестът за бременност да бъде направен след изтичането на този период. Тогава е най-голям шансът за отчитане на правилен резулат.
   Понякога обаче тестовете за бременност могат да отчетат грешен резултат. За да сте напълно сигурна в наличието или съответно липсата на бременност, Ви съветваме да посетите и лекар, който да извърши кръвен тест. Кръвният тест е най-сигурния метод за доказване на бременност. Освен кръвния тест, един от най-сигурните начини за установяване на бременност е визуализирането на плодния сак при ехография. 20 дни закъснение на менструалния цикъл, както при Вас е период, през който плодният сак вече може да бъде видян.

   Появата на бяло течение би могла да е индикация за възникването на вагинална инфекция. Това е още една съществена причина, поради която препоръчваме скорошна консултация с медицинско лице.

   Съветваме Ви, заедно с това, да продължите да наблюдавате тялото си и промените, които настъпват в него.
   Бихте могли да споделите още подробности около състоянието си, ако желаете.

   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!
   Хубав и успешен ден!

 7. Здравейте, последният ми цикъл беше на 15.03 вървеше ми 6 дни следващия цикъл трябваше да ми дойде на 5.04 но ми закъснява и още нямам болят ме гърдите кръста и долу ниско в корема въпроса ми в дали съм бременна..

  1. FertilAid България

   Здравейте Донка,
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Закъснението на менструалния цикъл е един от най-сигурните признаци настъпила бременност. При жени с нередовен цикъл обаче, този индикатор често е подвеждащ. Боликите в областта на кръста и корема, както и чувствителността в гърдите също се считат за показатели за успешно зачеване.
   Обикновено времето за оплождане и имплантация на зиготата в маточната кухина, е около две седмици. В случай, че сте имали полов акт в периода на овулация и от тогава са изминали между 10 и 14 дни, можете спокойно да направите тест за бременност. Ако все пак се съмнявате в резултата и желаете да сте напълно сигурна в наличието или съответно липсата на бременност, Ви съветваме да посетите и лекар, който да извърши кръвен тест.

   Съветваме Ви, заедно с това, да продължите да наблюдавате тялото си и промените, които настъпват в него. Ако болката се усили, е добре да се свържете с Вашия лекар. В някои случаи, тя е индикация за друго състояние, различно от бременност. Разбира се, надяваме се и от сърце Ви желаем, във Вашия случай, тя да предвещава успешно зачеване.
   Бихте могли да споделите още подробности около състоянието си, ако желаете.

   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!
   Хубав и успешен ден!

 8. Здравейте,
  От три месеца с партньора ми правим опити за зачеване. През последните няколко дни се чувствам по-различно и имам съмнение, че може да и да сме успели. Малко след периода си на овулация, усещам умора и замаяност, както и лек световъртеж. Освен това изпитвам болки ниско долу, в областта на корема и кръста. Не знам дали болката е в яйчниците или в някой от останалите органи. Очаквам менструалния си цикъл след около 8 дни.
  Бих искала да помоля за съвет и мнение от Ваша страна. Според Вас, имам ли повод за радост или все още е рано да се каже?
  Предварително благодаря!

  1. FertilAid България

   Здравейте, Рени!

   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Болките в областта на кръста и корема в някои случаи се считат за един от ранните признаци на бременност. Сутрешното гадене, световъртежа и цялостното неразположение също могат да бъдат показател за настъпила бременност. Все пак, най-сигурният знак за това, си остава закъснението на менструалния цикъл. При жени с нередовен месечен цикъл обаче, често пъти този индикатор е подвеждащ.
   Съветваме Ви да продължавате да наблюдавате тялото си и промените, настъпващи в него. Ако болката в долната част на корема се усили, е добре да се свържете с Вашия лекар.

   Обикновено периодът на оплождането и имплантацията на зиготата в маточната кухина, отнема около две седмици. В случай, че от половия акт до момента са изминали 10-14 дни, можете спокойно да направите тест за бременност. За да сте напълно сигурна в това, съветваме да посетите и лекар, който да направи кръвен тест, с който най-сигурно да потвърди или отхвърли наличието на бременност.
   Ако желаете, Бихте могли да ни споделите още подробности около състоянието си.
   Надяваме се описанити от Вас неразположения да са ранни признаци на бременност и съвсем скоро да се радвате на положителен резултат.

   Желаем Ви успех и оставаме на Ваше разположение!
   Хубав и успешен ден!

 9. Здравейте, преди няколко дена на 14 март, получих кървене но само няколко капки, кръвта беше ярко червен- розово. На другия ден стана кафяво пак няколко капки. Имам и лека болки ниско долу. Календара който си водя имах овулация на 12 март. Има ли вероятност това да е знак за бременност?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Кремена!

   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Кървенето в ранния етап от бременността е сравнително честа реакция на женския организъм. Понякога в първите седмици, когато т.нар. “плоден сак” не запълва изцяло маточната кухина, е възможно незаетата част от лигавицата на матката да се “излющи” и това да предизвика леко кървене. То не представлява опасност за майката и плода и не налага някакъв вид лечение. Обикновено това се случва в дните около ненастъпилата менструация или овулацията на жената.

   Друга възможна причина за кървене в първите дни от бременността е т.нар. “кървене при нидация” или имплантационно кървене. Кървенето се получава, когато оплодената яйцеклетка се имплантира успешно в маточната лигавица. Обикновено е кафеникаво на цвят и много оскъдно. При него също няма нужда от притеснение и лекарска намеса.

   Тъй като съществуват и други причини за леко извънместруално кървене и болки в долната част на корема, все пак препоръчваме да се свържете с Вашия лекар. Също така, Ви съветваме да следите състоянието си и да наблюдавате тялото си за други признаци на бременност. Ако менструалният Ви цикъл закъснее, в добре веднага да направите тест за бременност.

   Добре е да знаете също, че понякога в периода на овулация, по-чувствителните към хормоналните промени жени, усещат леко неразположение и дори лека и тъпа болка в областта на корема. При някои жени е възможно да се появи и леко кървене, като в повечето случаи то е свързано основно с нивата на хормоните в женското тяло. Важно е да отбележим, че то не се различава значително от имплантационното кървене, по своя цвят и консистенция. За кървенето по време на овулация, както и за болките в този период, бихме могли да научите малко повече в статиите ни, посветени на тези състояния: https://fertilaid.bg/kurvene-po-vreme-na-ovulaciya/; https://fertilaid.bg/bolki-pri-ovulaciya/

   Оставаме на Ваше разположение!
   Хубав и успешен ден!

 10. Здравейте, закъснява ми но имам симптоми като болезнени гърди болки в кръста. Въпроса ми е дали съм бременна?

  1. FertilAid България

   Здравейте, Мария!

   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Закъснението на менструалния цикъл винаги е най-сигурният знак за настъпила бременност. При жени с нередовен цикъл обаче, той често е подвеждащ.

   Болката в гърдите също е един от възможните ранни признаци на бременност. Понякога обаче болезнените и чувствителни гърди, както и болката в областта на кръста е възможно да се окажат симптоми на предменструалния синдром. Промяната в състоянието на гърдите се дължи на хормоналните промени, настъпващи в женското тяло, както в периода преди настъпване на менструалния цикъл, така и при настъпила бременност. Наблюдавайте тялото си и следете внимателно за появата на някой от останалите ранни признаци на бременност.

   Ако периодът на закъснение на менструалния Ви цикъл стане поне две седмици, Ви съветваме да направите тест за бременност или да се консултирате с Вашия лекар.
   Искрено се надяваме резултатът да бъде положителен.

   Оставаме на Ваше разположение!
   Поздрави и усмихнат ден!

 11. Здравейте, наскоро си направих тест за бременност и резултатът беше отрицателен. Все още обаче очаквам менструалния си цикъл, който закъснява вече 10 дни. Преди време ми беше открит пролем с щитовидната жлеза. Възможно ли е нередовният ми месечен цикъл да има общо с това?
  Ще съм благодарна на всеки съвет или мнение от Ваша страна!

  1. FertilAid България

   Здравейте,
   Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

   Щитовидната жлеза и отклоненията в нейната функция, могат да окажат влияние както върху цялостния хормонален баланс, така и конкретно върху месечния цикъл.
   При жените, страдащи от Хипофункция на щитовидната жлеза, много често месечният цикъл е нередовен, а в някои случаи – напълно липсва. Това състояние е налице, когато произвежданите от щитовидната жлеза хормони са понижени. Често то е придружено и с други симптоми, като уголемяване на щитовидната жлеза, суха кожа, покачване на теглото и др.
   Съветваме Ви да се обърнете отново към ендокринолог, който да проследи състоянието на щитовидната жлеза и нейната правилна функция. В нашата статия, посветена на проблемите със щитовидната жлеза, можете да откриете повече информация относно влиянието ѝ върху женското репродуктивно здраве, месечният цикъл и овулацията.

   Също така, Ви съветваме да направите повторен тест за бременност, за да сте напълно сигурна в липсата на такава. Понякога тестът може да излезе положителен едва няколко дни след закъснението на менструалния цикъл. Препоръчваме Ви и консултация с АГ специалист, който да проследи Вашето индивидуално състояние и качество на овулация.

   Оставаме на разположение за други въпроси и коментари!
   Поздрави и хубав ден!

 12. Здравейте, жена ми се съмнява, че бременна. Има някои симптоми – често ходене до тоалетна, умора, но най интерсното е, че и е дошъл цикалът. Говорих с една нейна приятелка и тя ми каза, че може да е нещо като цветна бременност.

  1. FertilAid България

   Здравейте, Тодор,

   Цветната бременност обичайно е предизвикана от състояние на хормонален дисбаланс. Макар в първите месеци да се появява течение, подобно на кървене, то се различава от обичайния менструален цикъл. При цветната бременност е налице по-скоро кафеникаво зацапване, което не е задължително да се появи в периода, в който обичайно жената е в цикъл. Често, тя е съпроводена и от други признаци на неразположение освен умора и често уриниране – като гадене, световъртеж и др.

   Разбира се, всеки случай е много индивидуален! Щом имате съмнения за евентуално настъпила бременност, като първа стъпка препоръчваме жена Ви да направи тест за бременност, а, ако е необходимо, да се консултира и със своя лекар.

   Пожелаваме успех и усмихнат ден!

   1. Гергана

    Здравейте.
    Моят въпрос е по-необичаен.
    С приятелят ми не правим опити за бебе, но не се и пазим.
    След полов акт, си оставам и си лежа около 10,20 минути.
    На календар съм отбелязал, че сме правили секс по време на овулация, а цикълът ми дойде с 6 дни закъснение с продължителност 5 дни.
    От третия ден от менструацията имам главоболие и то продължава и до сега (втори ден след края), това не е единствения дискомфорт, който усещам.
    Главоболието е през целия ден, като на моменти се засилва и на моменти въобще не се усеща.
    От нищото имам силна нужда да легна и да заспя, а вечер ме мъчи безсъние.
    Нямам голям апетит, което е част от всекидневието ми, но това, което най-много ме очудва е гаденето и честото уригване.
    Най-обипам да се воза в кола а от 2 дни като се кача да се воза, започва да ми се вие свят.
    Моят въпрос е : Въсможно ли е да има наличие на бременност при положение, че вече съм имала менструален цикъл. (Да добавя, че имам поликистоза и обърната матка, което е причината за нередовен цикъл, но от 6 месеца съм в график и не закъснява повече от 8 дни)

   2. FertilAid България

    Здравейте, Гергана!
    Благодарим Ви, че се свързахте с нас!

    В действителност гаденето и честата поява на умора, които усещате в последно време, са част от признаците на бременност.
    Поликистозният яйчников синдром, от който страдате обаче, е сред най-често срещаните пречки за успешно зачеване и основна причина за безплодие при много жени. В основата на състоянието седи хормонален дисбаланс, а наличието на кисти върху яйчниците прави почти невъзможно настъпването на овулация и отделянето на готова за оплождане яйцеклетка. Именно това е и основната причина за закъснение в менструалния цикъл.
    Разбира се, не изключваме възможността за настъпване на бременност по естествен начин, макар това да е изключително трудно.
    Наличието на менструален цикъл с нормална продължителност от 5 дни обаче, почти напълно изключва възможността за наличие на бременност.
    Обърнатата матка, от своя страна не е пречка за забременяване и не се счита за заболяване, затрудняващо успешното зачеване.

    Дискомфортът, който усещате, гаденето и главоболието могат да са причинени от много други състояния или обстоятелства.
    Ако, все пак изпитвате известни съмнения, можете да направите тест за бременност, както и да се консултирате със специалист. За да отчете правилен резултат, е добре тестът да бъде направен около две седмици след половия акт.
    В случай, че неразположенията Ви продължават, Ви съветваме да се консултирате с лекар!

    За да избегнете подобни притеснения в бъдеще, и ако не правите опити за зачеване, бихме Ви препоръчали употребата на контрацептивни средства.
    Във връзка с Поликистозния яйчников синдром, от който страдате, Ви съветваме да обсъдите с Вашия лекар назначаване на лечение. Често методите за лечение на ПКЯС включват противозачатъчни таблетки. Приемът на добавки, съдържащи фолиева киселина и мио-инозитол също оказват благоприятно влияние върху състоянието.
    Синдромът на поликистозните яйчници е напълно лечимо и обратимо състояние. В някои случаи, дори да не е напълно излекувано, настъпването на бременност е възможно. Здравословният начин на живот, както и намаляване нивата на ежедневен стрес, разбира се, също оказват благоприятно влияние върху състоянието.

    Желаем Ви успех!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top