банер-конгрес-ин-витро-арт

Успеваемост на ин витро и други АРТ процедури – Данни от проучвания

На тазгодишния Национален конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве (07-10.03.2019 г.), проф. Атанас Щерев лично изнесе лекция за актуалните новини в областта от последната година.

Обобщените резултати от разнообразни проучвания са представени още през 2018 г. на ежегодния Конгрес по ин витро фертилизация и ембрио трансфер в Сан Диего, САЩ. Там са засегнати общо 32 теми в областта на репродуктивното здраве и методите за асистирана репродукция. Лектори са изявени специалисти от Азия, САЩ и Европа.

Проф. Щерев представи основните акценти от представените теми и проучвания, които бяха най-релевантни за програмата на българския Конгрес.

Нежелани резултати в следствие от настъпила бременност. Фатален край, свързан с прилагането на асистирани репродуктивни методи (Joseph Gambone)

През изминалата година има относително малко нова информация по темата. Предварително изясненото състояние на субфертилитет е една от причините, отговорни за неуспеха на някои АРТ методи. Обърнете внимание, че субфертилитет и безплодие се третират от репродуктивните специалисти като две различни понятия.

Многоплодна бременност

Най-висок рисков фактор при прилагането на АРТ методите крият многоплодните бременности, включително с близнаци. При тях продължава да съществува риск както за новороденото, така и за майката.

Рискове

Проучване на Luke B (2016 г.) изследва 8 948 бременности. Резултатите показват следните установени рискове, свързани с многоплодна бременност:

 • Високо кръвно налягане по време на бременност
 • Гестационен диабет
 • Цезарово сечение
 • Преждевременно раждане
 • По-ниско от обичайното тегло на новороденото
 • Поднормено/наднормено тегло на новороденото
 • Дефекти, диагностицирани след раждането

Според специалистите, намаляването на броя на многоплодните бременности, включително с близнаци, би довело до значително понижаване на процента на смъртност на плода при АРТ процедури.

Размразяване на ембриони

Ембриони, преминали през размразяване, се свързват с по-високи нива на риск от високо кръвно налягане, но с по-малка вероятност за ниско или поднормено тегло на новороденото.

Проучванията от изминалата година показват по-висок риск за новородени с наднормено тегло след размразяване на ембриони. Последните данни са от обработено проучване на CDC (2015 г.) и SART (2016 г.)

Резултати от проведени проучвания

Проследени са 242 618 цикъла, от които са родени 71 296 деца. Прилагането на избирателен единичен ембриотрансфер процентно нараства от 34,5% във всички цикли през 2015 г. до 42,2% през 2016 г. във всички възрастови групи.

Броят на едноплодните бременности, завършили с раждане, също се повишава – от 80,5% през 2015 г. до 84% през 2016 г. Броят на многоплодните бременности, завършили с раждане на близнаци, намалява от 19,1 % през 2015 г. до 15,6% през 2016 г. Същото е и процентното понижаване на броя раждания на три или повече новородени от една майка, правейки сравнение между 2015 и 2016 г.

Относно успеваемостта на инвитро след предходна успешна бременност можете да видите в нашата статия: Какви са шансовете ви за успешно второ инвитро след първо бебе с АРТ?

Затруднения, настъпили в следствие от АРТ процедури: все по-малко на брой – Анализ за 2015 г. (Kawwass, JAMA)

В периода 2000-2011 г. са анализирани над 1,1 млн. АРТ цикъла. Най-често срещаното усложнение е налице в следствие от Синдрома на яйчниковата хиперстимулация. Такъв е резултатът не само при прибягване до донор, но и в случаите, в които се използват яйцеклетките на самата майка. Други установени възможни усложнения са:

 • Необходимост от хоспитализиране
 • Поява на инфекция
 • Кръвоизлив/ Фето-майчина трансфузия
 • Анестезия
 • Настъпване на смърт

В резултат, са настъпили 58 смъртни случая на плода – 18 от тях са стимулирани, а 40 настъпват спонтанно, по време на бременността. Някои от смъртните случаи биха могли да бъдат предотвратени, но състоянието на майката и развитието на плода не са преценени правилно.

Няма регистрирани случаи на смъртност на плода при забременяване с донорски яйцеклетки. Въпреки това, налице са 12 смъртни случая на майката-реципиент на донорски айцеклетки. В тези случаи, вероятно реципиентите са имали и друг медицински проблем, който ги е изложил на по-голям риск. Такива биха могли да бъдат сърдечно-съдови заболявания или Синдром на Търнър.

[fl_builder_insert_layout slug=“cta-продукти-жени-мъже“]

В заключение…

Накрая, но не на последно място – заключението, изведено от репродуктивните специалисти, провели горецитираните проучвания, както и думите на проф. Щерев! Не забравяйте, че към момента, ин витро процедурите са най-ефективният метод за справяне с безплодието! Често, те се явяват търсеното решение в случаи, в които бременност не може да бъде постигната по алтернативен начин.

Ако се борите със състояние на влошено мъжко или женско репродуктивно здраве, потърсете мнението на репродуктивен специалист! Много възможно е ин витро процедурата да се окаже най-подходящият метод за лечение! Какви са шансовете ви за успешно второ инвитро след първо бебе с АРТ?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top