Публикувано на

Причини за безплодие при мъжа и начини за подобряване на фертилното здраве

безплодие при мъжа

Мнозина смятат, че по-предразположени към репродуктивни проблеми са жените. Затова и в повечето случаи, при които опитите за зачеване на една двойка не се увенчават с успех, представителите на нежния пол първи започват да търсят мнението на специалист, да приемат различни хранителни добавки и лекарства и да внасят изменения в начина си на живот с надежда за по-добри резултати. Възможността за наличие на безплодие при мъжа е обикновено остава на заден план и може да доведе до ненужно отлагане на решението във времето.

Всъщност, такива затруднения могат да възникнат при всеки един човек, независимо от пола и възрастта му, по една или друга причина. За съжаление, те неминуемо влияят на емоционалното състояние и на двамата партньори, а понякога афектират и върху отношенията помежду им.

Наличието на проблем обаче не означава автоматично, че надеждата е изгубена и никога няма да се превърнете в родител! Важно е да предприемете мерки за установяване на причината и да извървите стъпките към решаването на проблема.

Съсредоточаването върху жената като причина за неуспешните опити за забременяване може да се окаже грешка, която да доведе до забавяне на мечтаното бебе понякога дори с месеци! И докато тя трябва да направи множество изследвания и тестове за установяване на състоянието си, мъжът би могъл да положи минимално усилие, правейки си спермограма.

В настоящата статия ще разгледаме по-подробно така наречения „мъжки фактор“, или, с други думи, безплодие при мъжа – възможните причини и решения за него.

Проблемите за безплодие при мъжа обикновено възникват в някоя от следните области:

 • Пенис
 • Тестиси
 • Семенната течност

Причини за безплодие при мъжа от страна на пениса

Макар че размерът на пениса няма никакво отношение към способността на мъжа да стане баща, формата на неговия член би могла да се окаже от значение.

Ако отворът на пениса (откъм главичката) не е достатъчно голям, за да може спермата да се отделя нормално, по естествен път, е възможно да възникнат проблеми с фертилитета. Необичайната извивка на мъжкия пенис в ерекция би могла да причини „хипоспадия“, при която външният отвор на уретрата е разположен по долната страна на пениса, или „еписпадия“, при която отворът се намира на самия връх на пениса.

И двете състояния могат да попречат на достигането на спермата до яйцеклетката и на нейното оплождане.

Причини за безплодие при мъжа от страна на тестисите

Тестисите на мъжа имат две важни задачи – да произвеждат и съхраняват спермата. Поради тази причина е изключително важно температурата в тях да е постоянна, без да търпи промени. Препоръчителната температура за поддържане на здравословни нива на спермата е 36,7°C.

Всяко затопляне над тази температура, води до различни проблеми, като например разширени вени в интимната област (варикоцеле) или дори задържане на течности, което, от своя страна, може да повлияе негативно върху шансовете за зачеване.

Причини от страна на семенната течност

Ако у мъжа не са налице признаци за необичайна форма на пениса или по-висока от здравословната температура в тестисите, възможно е проблемът да се открие в спермата му. Всъщност, тя най-често се оказва най-голямата трудност, възпрепятстваща зачеването.

Пътят на спермата до яйцеклетката и нейното оплождане е дълъг и не лек. Макар над 200 млн. сперматозоида да се отделят чрез всяка еякулация, само половината от тях оцеляват през първите няколко часа. Много от тях така и не достигат до матката поради слаба подвижност или грешна посока. Само най-силните от тях имат, макар и малък, шанс да достигнат до правилното място и да спомогнат за зачеване.

Неправилната форма, слабата мобилност и недостатъчно големият брой на сперматозоидите са факторите, които биха могли да възпрепятстват тяхното оцеляване.

 • Без достатъчно на брой сперматозоиди мъжът няма как да стане баща. За щастие, вече съществуват много начини за подпомагане на повишаването на техния брой – прием на билки, хранителни добавки, лекарства, промяна в начина на хранене и определени упражнения.
 • Сперматозоидите с неправилна форма също могат да повлияят върху на мъжкия фертилитет, защото често не са достатъчно издръжливи, за да успеят да достигнат до яйцеклетката. В случай, че успеят да я оплодят обаче съществува опасност преждевременно да прекратят настъпилата бременност още в самото ѝ начало.
 • Не на последно място, скоростта, с която се придвижват сперматозоидите, също е от изключително значение. Освен ако не са съвсем правилно оформени и с достатъчно дълги опашки, за да си осигурят необходимата бързина, те няма да достигнат до яйцеклетката и да я оплодят навреме.

Критерии на Световната Здравна Организация

Според критериите на Световната Здравна Организация, семенната течност трябва да отговаря на следните критерии, за да се смята за достатъчно жизнеспособна:

 • Обем: между 1,5 и 5 мл или около една чаена лъжичка
 • Концентрация (брой на сперматозоидите): над 20 млн. сперматозоиди/ мл или над 40 млн./ еякулат
 • Подвижност на сперматозоидите: над 40% обща подвижност
 • Морфология на сперматозоидите: над 30% от сперматозоидите трябва да са с правилна форма
 • Придвижване: по-голямата част от сперматозоидите трябва да са прогресивно подвижни
 • Вискозитет (време за втечняване): семенната течност трябва да е в гелообразно състояние, но да се втечнява до 30 минути след еякулация
 • pH ниво: спермата трябва да е алкална, което я предпазва от киселинността на вагиналната среда
 • Липса на антиспермални антитела: ако такива са налице, те се закачат за сперматозоидите и могат да попречат на тяхната мобилност и по този начин да усложнят проникването им през цервикалния мукус и достигането до яйцеклетката. Наличието на антиспермални антитела, може да бъде установено чрез направата на имунологичен тест.

 • Действие върху всички главни сперманлни показатели.

Ако в продължение на повече от година опитите за забременяване не се увенчават с успех, би било добре и двамата партньори да преминат през необходимите изследвания!


Причини за недостатъчно високия брой сперматозоиди

Съществуват много потенциални причинители на проблема, но много от тях могат да бъдат неутрализирани, когато мъжете преосмислят ежедневните си навици. Ето основните:

 • Електромагнитни вълни: множество изследвания показват негативното им влияние върху броя на сперматозоиди, тъй като те предизвикват нагряване на тестисите. Не поставяйте мобилния си телефон в джоба на панталона, нито пък лаптопа си върху скута си!
 • Радиочестотни електромагнитни вълни: отделят се от устройства, свързани с Wi-Fi връзка, и подпомагат намаляването на мобилността на сперматозоидите и генетичните им изменения. Избягвайте поставянето на лаптопи и на мобилни телефони, свързани с безжичен Интернет, директно в скута си или в предния си джоб!
 • Пушене: цигарите вредят на сперматозоидите, а оттам – и на качеството на отделената при еякулация сперма. Добрата новина е, че вредният ефект лесно може да бъде преодолян… ако спрете с пушенето! (:
 • Пестициди и хормони, изкуствено добавени към храната: те имат изключително огромно влияние върху мъжкия хормонален баланс. Пестицидите имитират присъствие на естроген в тялото, докато добавените в месото и млечните продукти изкуствени вещества реално са хормони, подобни на естрогена, които не е добре да се приемат от организма!
 • Алкохол: в проучване сред мъже с ниско качество на спермата, прекалената консумация на алкохол се оказва причина за по-нисък от здравословните нива брой сперматозоиди
 • Пластмаса: при затопляне пластмасовите изделия отделят ксенохормони (химични хормони), имитиращи естроген в тялото.
 • Хипертермия: тестисите съхраняват сперматозоидите на температура, по-ниска от телесната, тъй като така е здравословно за тях. Топлината е един от факторите, които най-силно увреждат спермата. Затова най-добре е да се стремите да избягвате честото повторение на дейности, които покачват температурата на тестисите. Такива, например, са сауната и горещите вани. Тясното бельо също би могло да ограничи движението и да доведе до покачване на температурата в тестисите.
 • Стрес: голямото напрежение в забързаното ежедневие има огромно влияние върху хормоналния баланс, затова и може да увреди и производството на качествена сперма.

Вижте и втората част на статията, в която ще научите повече за възможните решения за подобряване на фертилното здраве!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *