Публикувано на

Как да забременея бързо?

Консултирайте се със специалист

Вероятността опитите за забременяване да се увенчаят с успех и да Ви донесат щастлива усмивка се увеличават, ако още преди да започнете с тях посетите своя лекар, за да се уверите, че тялото Ви също желае това бебе толкова, колкото и Вие. За съжаление, репродуктивните проблеми са често срещани у представителите и на двата пола. Затова една такава консултация би спестила много излишни терзания и негативни емоции, в резултат от липсата на задоволителен резултат.

Дори и след прегледа да се установи наличието на проблем, това не бива да Ви притеснява! Възможно е състоянието Ви да не може да се възвърне към здравословния си ритъм и баланс в близките дни или седмици, но това не означава, че ще трябва да се откажете от желанието си да станете родител! Въпреки това, предварителната проверка е изключително важна, тъй като неутрализира напразните надежди.

Планирайте здравословна бременност

Препоръчваме Ви да започнете прием на фолиева киселина поне месец преди започване на опитите за зачеване. Тя може да значително да намали риска от неуспех, причинен от вродени липси в организма.

В допълнение, сбогуването с нездравословните навици също би оказало благотворно влияние върху шансовете за зачеване. Преустановете приема на алкохол и цигари и намалете количеството кофеин до по-малко от 300 мг на ден (около едно кафе дневно).

Разберете кога овулирате

Ключът към бързото забременяване е опознаване на собственото тяло и процесите, които се случват в него или,иначе казано,кога шансовете Ви за зачеване са най-високи.  Овулацията представлява процес, при който яйцеклетката съзрява и напуска яйчника, като по този начин вероятността за оплождането й става най-голяма. Ако искате да бъдете напълно сигурна кога точно овулирате, съществуват лесни, бързи и удобни методи за изчисляване на Вашия овулационен процес. Такива са, например, овулационните календарчета и различните видове тестове за овулация.

Тъй като женското тяло е в процес на овулация само веднъж месечно в рамките на 12 до 24 часа, половият акт в този период дава най-големи шансове за осъществяване на желаната бременност. Препоръчително е да започнете опити за зачеване през дните непосредствено преди овулацията, тъй като животът на сперматозоидите е между 3 и 5 дни и тогава вероятността за забременяване е изключително висока.

(В случай, че имате нередовен менструален цикъл, определянето на овулацията би било малко по-трудно и е необходимо да се допитате до специалист за съвет.)

Извършвайте половия акт в правилния момент

След като вече сте установили периода на овулацията си, планирайте полов контакт по време на най-плодотворния си период –  до около три дни преди овулация и в деня на овулиране.

Ако не сте напълно сигурна кога точно е този период, постарайте се да осъществявате полов контакт ежедневно или всеки ден по време на втората и третата седмица от Вашия цикъл. По този начин гарантирате попадането и задържането на здрави сперматозоиди във фалопиевите тръби до момента, в който тялото Ви е готово да отдели на готова яйцеклетка от яйчниците.

Още един съвет: Ако с Вашия партньор изчаквате правилния момент за осъществяване на полов акт, а именно по време на Вашия овулационен период, уверете се че не сте преминали през твърде дълъг период без сексуален контакт, тъй като така рискувате натрупването на мъртви и нездрави сперматозоиди в тялото си и шансовете Ви за забременяване намаляват. Именно поради тази причина, партньорът Ви трябва да еякулира поне веднъж в периода преди Вашата овулация.

(Бележка: Съществуват много видове вагинални лубриканти, чиято цел е забързване на сперматозоидите и създаването на благоприятна среда за тяхното оцеляване и увеличаване на шанса за оплождането на Вашата яйцеклетка.)

Дайте тласък на спермата

Силната и здрава сперма притежава най-голяма способност за оплождане на яйцеклетката. Именно поради тази причина, Вашият партньор би могъл да направи няколко неща за подобряване качеството на своята сперма и фертилните си показатели:

  • Намаляване на тютюнопушенето
  • Ограничаване приема на алкохол
  • Намаляване и регулиране на наднорменото тегло
  • Прием на естествени хранителни добавки, стимулиращи производството на здрава сперма, като цинк, фолиева киселина, витамин С, магнезий и др.
  • Да не прекалява с горещите вани и сауни, тъй като топлината убива сперматозоидите, а тестисите функционират най-добре при температура, няколко градуса по-ниска от телесната  (34-35 ℃).

Колкото по-скоро бъдат предприети тези действия и промени, толкова по-добре, тъй като за подобряване на спермалните показатели са необходими около три месеца.

Колко дълго да опитвате, преди да потърсите помощ?

В случай, че сте на възраст под 35 години и правите неуспешни опити за забременяване повече от една година, Ви препоръчваме незабавно да се обърнете към специалист в сферата на репродуктивната медицина. Ако възрастта Ви е над 35 години, периодът на неуспешни опити за забременяване, след който е необходимо да се обърнете към специалист, е шест месеца.

Разбира се, ако сте установили някакъв проблем в репродуктивните способности на Вас или Вашия партньор, би било добре да се обърнете към специалист в областта на репродуктивното здраве още преди или по време на опитите за забременяване.

Източник:

„How to get pregnant fast“, babycenter.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *