Публикувано на

Ранни признаци на бременност

Ранни признаци на бременност

Първи признаци на бременност

За голям брой жени, първият и единствен признак за настъпила бременност е закъснение в месечния цикъл. Други успяват да усетят едва доловимите ранни признаци на бременност много преди закъснението в месечния цикъл, което от своя страна е строго индивидуално и често тези признаци липсват или остават недоловими. Често симптомите на бременност имитират тези на ПМС (Пре Менструален Синдром) и включват:

Имплантационно кървене

Около 6-12 дни след зачеване, ембрионът се имплантира в маточната лигавица. Понякога това може да предизвика дискретно кървене или просто зацапване.

Закъснение на менструалния цикъл

Това е най-известният и познат признак за настъпила бременност. В повечето случаи, може да бъде добър индикатор, но при жени с нередовен цикъл, често е подвеждащ. Ако имате нередовен цикъл и имате съмнения, че сте бременна, Ви препоръчваме да използвате тест за бременност. В такива случаи може да се наложи по-често правене на тестове, отколкото при жени с редовна менструация.

Промяна в базалната температура

Базалната температура е индикатор за настъпила бременност, когато е по-висока от обичайната такава. Ако базалната температура се задържи по-висока от обичайната в продължение на 2 седмици, това може да е знак, че сте бременна.

Промяна в гърдите

Още през първите две седмици след зачеването, под въздействие на настъпващите хормонални промени, гърдите Ви могат да станат чувствителни и болезнени. При някои жени това е придружена и с усещане за по-напрегнати и по-плътни гърди.

Запек

Настъпването на бременността и свързаните с нея хормонални промени забавят храносмилането и чревната функция. По този начин Вашият организъм поема възможно най-много витамини и минерали от храната. Ако имате запек, консултирайте се с лекар преди да взимате лекарства за това – някои от тях биха могли да навредят на плода.

Чести позиви за уриниране

Дори и преди установяване на закъснение в месечния си цикъл, много жени имат оплаквания за по-често от обикновено ходене до тоалетната. Това се случва след имплантацията на яйцеклетката в маточната лигавица и се дължи на отделянето на специфичен за бременността хормон наречен човешки хорионгонадотропин (ЧХГ), който предизвиква по-чести позиви за уриниране.

Умора

Повечето жени се чувстват значително по-уморени през първия триместър от бременността. Това се дължи на увеличената продукция на хормона прогестерон. В ранните етапи на бременността, нивата на прогестерон в кръвта се увеличават стремително. Известно е, че в достатъчно високи дози прогестеронът предизвиква сънливост. По-високите нива на умора са често срещани по време на първия триместър от бременността, след което обикновено отшумяват.

Гадене и повръщане

Известно още като „сутрешното гадене“. Този добре познат симптом се появява обикновено между първата и осмата седмица от момента на зачеване. Някои жени чувстват тези симптоми през различно време от деня, не само сутрин. При други отсъстват изцяло или пък продължават през цялата бременност.

Може би сте чували от бременни жени, че сами са усетили настъпването на бременността си. Можете да почувствате промени в настроението, умора или друг признак в много лека форма или просто да усетите, че в тялото Ви настъпват изменения. При много жени, хормоналните промени остават незабелязани, докато други усещат дори и най-малките такива.

Вслушвайте се в тялото си, обърнете внимание на споменатите ранни признаци на бременност. Консултирайте се лекар, ако подозирате, че сте бременна.

  • Ранен тест за бременност
    Ранен тест за бременност BFP™
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *