Публикувано на

Фолиевата киселина и репродуктивното здраве

Фолиева киселина и защо е важна тя? 
Знаете ли, че фолиевата киселина играе ключова роля при подобряването и поддържането на репродуктивните функции, както на жената, така и на мъжа? Приемът на достатъчно количество фолиева киселина, може да бъде решаващо за шансовете ви за зачеване.

От всички витамини, свързани с репродуктивното здраве и бременността, фолиевата киселина е може би най-добре познатият. Отдавна доказано е, че този витамин предпазва плода от вродени аномалии на гръбначния стълб и често е препоръчително да се приема профилактично от бременните.

Какво представлява фолиевата киселина?
Фолиевата киселина (и нейните производни – фолати), носеща още името витамин B9, е един от най-важните за здравето водноразтворими витамини. За разлика от други витамини, човешкият организъм не може сам да синтезира фолиева киселина. Именно поради тази причина, за да бъдат задоволени дневните нужди на организма, е необходимо тя да бъде доставяна, посредством външни за него методи, най-често чрез храната.
Най-общо казано, фолатите участват като коензим в редица биологични реакции и са необходими на човешкото тяло за процесите на делене и образуване на нови клетки, синтез на ДНК и РНК, както и предотвратяване увреждания на ДНК-то. Това прави фолиевата киселина изключително важна за клетките, характеризиращи се с усилени темпове на делене (кръвотворене, период на растеж), както и за производството и съзряването на клетките, носещи нашия генетичен материал – яйцеклетките и сперматозоидите.
Фолиева киселина и репродуктивни функции
Фолиевата киселина е необходима за подпомагане на репродуктивните функции, както при жените, така и при мъжете. Тя допринася за нормалното протичане на овулацията и сперматогенезата. За поддържането на добро репродуктивно здраве е необходим редовен прием на фолати. Счита се, че вероятна причина за множеството случаи на безплодие от „неустановен характер“ при жената е именно наличието на полиморфизъм в гените на ензимите, отговорни за метаболизма на фолатите.
Съществуват проучвания, доказващи, че допълнителният прием на фолиева киселина от жени в добро здраве, но с проблеми при забременяването, поради нарушения в овулацията, води до по-голяма вероятност за настъпване на бременност.
Съществуват и проучвания, които ясно доказват връзката между фолиевата киселина и мъжката фертилност. Редица от тях доказват, че приемът на високи дози фолиева киселина, намалява с до 30% риска от спермални аномалии. Спермалните аномалии корелират с повишен риск от ДНК увреда и вродени малформации на плода.
Набавянето на достатъчно количество фолати би могло да Ви осигури не само по-големи шансове за успешно зачеване, но е и от изключителна важност в ранните етапи на бременноста. Това е така, поради свойството на фолиевата киселина да предпазва плода от една от най-тежкити вродени аномалии – спина бифида.
Препоръчително е приемът на фолиева киселина да започне около 3 месеца преди опитите за забременяване, като обичайно препоръчителната дневна доза е поне 400 микрограма. Ако при Вас, или във Вашето семейството, има случаи на спонтанни аборти или вродени аномалии, Вашият лекар може да Ви препоръча и прием на по-високи дози.
Обръщаме внимание на факта, че фолиевата киселина не се задържа в организма за голям период от време, затова е необходимо всикидневното ѝ набавяне.
Фолиевата киселина е изключително важен витамин, който може да подпомогне опитите Ви за забременяване и е ключов фактор за една нормална и безпроблемна бременност.
Уверете се, че си набавяте достатъчно!
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *