Публикувано на

Спермограма – речник на най-често срещаните термини

Какво представлява спермограмата?

Спермалният анализ (спермограма) изследва някои от характеристките на семенната течност и сперматозоидите и представлява основно средство за проверка и анализ на репродуктивните функции на мъжа. Спермограма би могла да бъде направена както в домашни условия, така и в лаборатория. Начинът на взимане на пробата и използваният метод на изследване могат да повлияят върху резултатите.

Целта на настоящата статия е да ви улесни в разчитането на спермограмата и да припомни какво точно стои зад най-често използваните термини.

Показатели на спермограмата и оплодителна функция.

Характеристиките, измерени със спермограмата са само част от факторите, които определят оплодителните свойства на семенната течност. Счита се, че около 30% от мъжете с нормални показатели на спермограмата могат да имат нарушена оплодителна способност поради абнормена функция на сперматозоидите. Обратно, мъже със установени отклонения в спермограмата, имат възможността да създадат поколение.

Най-често използваните термини.

Терминологията, свързана с резултата от спермалния анализ използва думи с две определени наставки – „спермия“ и „зооспермия“. Наставката „спермия“ показва, че показателят касае семенната течност (еякулата), като цяло. Термините съдържащи „зооспермия“ се отнасят до самите сперматозоиди.

По тази причина, употребата на термини като астеноспермия, астенотератоспермия, олигоастеноспермия, олиготератоспермия, олигоспермия или тератоспермия е неправилно и не отговаря на общоприетата номенклатура.

Ако вашата спермограма е с отклонения?

Не забравайте, спермограмата не е присъда, а средство за анализ, което дава по-добри насоки за лечение на евентуално възникнал проблем. Една лоша спермограма в никакъв случай не означава безплодие. Съществуват редица фактори, които могат да доведат до отчитането на неблагоприятен резултат, включително и наскоро прекарано заболяване, както и стрес, свързан с предстоящото изследване. Поради тази причина Вашият лекар вероятно ще препоръча повторно изследване в рамките на следващите няколко седмици.

Дори и при потвърдени отклонения в спермограмата, има много стъпки, които можете да предприемете сами – промяна на начина на живот и хранителен режим, или под ръководството на лекар – лечение на специфичен проблем или прием на продукти, които доказано повлияват показателите на спермограмата

Речник

Аспермия (aspermia) – липса на семенна течност (липса на еякулация или ретроградна еякулация – изтласкване на еякулата в пикочния мехур).

Астенозооспермия (asthenozoospermia) – процентът на прогресивно подвижни сперматозоиди е под нормата.

Астенотератозооспермия (asthenoteratozoospermia) – процентът на прогресивно подвижни, както и морфологично нормални спермотозоиди е под нормата.

Азооспермия (azoospermia) – невъзможност да бъдат окрити сперматозоиди в еякулата при микроскопското изследване (след центрофугиране).

Криптоспермия (cryptozoospermia) – не се откриват сперматозоиди в препарат от свеж еякулат (преди обработка), но се визуализират след центрофугиране.

Хемоспермия, хeматоспермия (haemospermia, haematospermia) – наличие на червени кръвни клетки в еякулата (следи от кръв).

Левкоспермия, левкоцитоспермия, пиоспермия (leukospermia, leukocytospermia, pyospermia) – наличие на бели кръвни клетки (левкоцити) над допустимия праг.

Некрозооспермия (necrozoospermia) – нисък процент на живи, в съчетание с висок процент неподвижни сперматозоиди.

Нормозооспермия (normozoospermia) – стойностите на общия брой (или концентрация) сперматозоиди,заедно с процентът прогресивно подвижни сперматозоиди, както и процентът морфологично нормални сперматозоиди са равни на или са над референтната стойност.

Олигоастенозооспермия (oligoasthenozoospermia) – когато общият брой (или концентрация) на сперматозоидите, както и процентът прогресивно подвижни сперматозоиди са под нормата.

Олигоастенотератозооспермия (oligoasthenoteratozoospermia) – когато и трите показателя – общ брой (или концентрация) на сперматозоидите, процентът на прогресивно подвижни сперматозоиди и процентът на морфологично нормални сперматозоиди са под нормата.

Олиготератозооспермия (oligoteratozoospermia) – когато общият брой (или концентрация) на сперматозоидите, както и процентът морфологично нормални сперматозоиди са под нормата.

Олигозооспермия(oligozoospermia) – общият брой (или концентрация) на сперматозоидите е под нормата.

Тератозооспермия(teratozoospermia) –процентът морфологично нормални сперматозоиди е под нормата.

Публикувано на

Репродуктивно здраве и хранене

Хранителен режим и добро репродуктивно здраве
Доброто физическо и психическо здраве, както и цялостното благосъстояние на организма са от особено значение при опитите за зачеване. Отличното здраве винаги е свързано с правилно хранене, физическа активност, и цялостно умствено и емоционално благополучие.
Подобрете здравето си
Хранете се здравословно!
За да поддържате доброто си репродуктивно здраве е важно често да добавяте към основната си храна и плодове и зеленчуци, както и да приемате храни, богати на витамини и естествени антиоксиданти.
За предпочитане са зеленчуците с ярки цветове, като червени чушки, както и листни зеленчуци и зеле. Винаги имайте под ръка пресни плодове или зеленчуци и се наслаждавайте на поне 2-3 купички дневно и от двете. Откажете се от калоричните и мазни храни – те нямат благоприятен ефект както върху фигурата Ви, така и върху репродуктивното Ви здраве.
Поддържайте оптимално тегло!
Излишъкът на телесна мазнина, или пък недостатъчното количество телесна мазнина, може да предизвика хормонален дисбаланс, както и да подтисне овулацията. Ако страдате от наднормено тегло, имате нужда от режим с физическо натоварване, за да стимулирате организма си и да увеличите кръвотока към репродуктивните си органи. Това от своя страна ще стимулира овулацията и ще допринесе за хормоналния ви баланс. Тук можете да прочетете малко повече за физическата активност и влиянието ѝ върху репродуктивното здраве, както и да научите кои физически упражнения имат благоприятстват за доброто му поддържане.
Осигурете си достатъчно сън!
Недостатъчното сън, може да повлияе негативно върху една от най-важните системи в човешкия организъм – ендокринната. Отговорна за обмяната на веществата и хормоналния баланс, веднъж нарушена, тя би могла да окаже отрицателно въздействие върху репродуктивното здраве. Старайте се да си осигурявате ежедневно по 8-9 часа здрав и спокоен сън, за да постигнете по-свеж външен вид, по-здравословно цялостно състояние на организма и по-добро качество на репродуктивните си функции.
Прием на витамини и минерали
Когато искате да заченетее е добре да приемате пренатални витамини или хранителни добавки за фертилитет и подобряване качеството на репродуктивното здраве. Важен е всекидневния прием на фолиева киселина, в допълнение с останалите витамини и минерали. Доказано е, че фолиевата киселина не само намалява риска от малформации на невралната тръба, като „спина бифида“, но също така понижава риска от вродени дефекти. Препоръчва се жената да увеличи приема на фолиева киселина още преди опитите за забременяване. Фолиевата киселина е водоразтворим витамин от групата В – това означава, че не се задържа в човешкия организъм задълго. Именно затова е важен редовен, всекидневен прием.
В допълнение към пренаталните витамини, увеличете и приема на Омега-3 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини са ключови за развитието на човешкия организъм, но за съжаление не се синтезират в човешкия организъм и трябва да се приемат чрез храната. Особено богати на Омега-3 мастни киселини са рибата (сьомгата), растителните масла (лененоно масло, орехово олио) и ядките. Омега-3 мастни киселини могат да бъдат приемани и като хранителна добавка. Те са от изключителна важност за поддържането на доброто репродуктивно здраве.
Лечебни растения
В съвременния свят, много често, лечебните растения са подценявани по отношение на тяхната полза в борбата с репродуктивните проблеми. Адамовото дърво (витекс) е билка, която е добре позната със свойствата си до повлиява положително върху женските репродуктивни функции, и е използвана с успех от векове. Още в Древна Гърция, Адамовото дърво е било добре познато лечебно растение и било използвано при редица оплаквания. Немците наричат Адамовото дърво „Монашески Пипер“ поради свойството му да подтиска мъжкото либидо. В Европа, Витексът се използва от векове от жените, които искат да подобрят шансовете си за зачеване, както и за лечение на симптомите, свързани с хормонален дисбаланс, кожни проблеми или пременструален синдром.
Съвременната наука потвърждава свойствата на Адамовото дърво да подобрява женската фертилност. Няколко клинични проучвания доказват, че Витексът стимулира и балансира секрецията на хормоните участващи в овулацията и регулацията на месечния цикъл. Тези проучвания доказват значимо повишение на фертилността сред жените, използващи витекс, в сравнение с контролната група на плацебо. Адамовото дърво е важна съставка на Фертилитий, който съдържа и други билки, подпомагащи зачеването, като листа от червена малина, зелен май, цариче, коприва. А още за билките и тяхното положително влияние върху репродуктивното здраве и опитите за зачеване, можете да прочетете тук.
Днес, все повече двойки се обръщат към по-естествените методи за борба с безплодието. Научно доказаните добавки за фертилитет водят до значително повишаване на честотата на забременяване, като по този начин предлагат добра алтернатива или подпомагат конвенционалното лечение на безплодие с лекарства или методи за асистирана репродукция (напр. ин-витро оплождане).
Множество проучвания сочат, че прилагането на техники за релаксация като йога, могат да подобрят шансовете за зачеване. Съществуват много научни данни, потвърждаващи връзката между стрес, физиология и честота на забременяване.
Какво да избягваме
Избягвайте стреса!
Елимирането на стреса от ежедневието ни е ключ към постигането на оптимално здраве. За съжаление, изпитването на трудности при зачеване само по себе си стресира организма и тялото ни. Да изпитваме тревожност поради неуспешните опити за зачеване е нещо нормално и напълно разбираемо, но въпреки това е необходимо да се постараем да намалим стреса, за да помогнем на организма си и да подобрим репродуктивното си здраве. Още за стресът и негативното му влияние върху организма и репродуктивните сподобности, можете да прочетете тук.
Избягвайте пушенето и употребата на алкохол! 
Тютютневият дим съдържа множество токсични вещества, които влошават репродуктивното здраве на жената. Употребата на алкохол може да наруши продукцията на естроген, да повлияе върху процеса на имплантация на яйцеклетката и дори да увреди плода. Съществуват още много причини, поради които не е препоръчително да пушите или употребявате алкохол, докато правите опити за зачеване. Доказано е, че жените, консумиращи редовно алкохол, докато се опитват да забременеят, намаляват шансовете си за зачеване с цели 50%!
Избягвайте приема на кофеин!
Докато резултатите от проучванията относно това дали кофеинът е полезен или вреден за забременяването, остават противоречиви, повечето лекари препоръчват консумацията на кафе да бъде намалена. В някои проучвания е установено, че приемът на кофеин увеличава вероятността от спонтанен аборт. Докато мнението на експертите по този въпрос е противоречиво, най-добре е да намалите употребата на кафе.
Някои лекарства също могат да увредят плода и да предизвикат вродени аномалии. Консуртирайте се с лекар преди да приемате, каквито и да било лекарства.
Публикувано на

Ранни признаци на бременност

Първи признаци на бременност
За голям брой жени, първият и единствен признак за настъпила бременност е закъснение в месечния цикъл. Други успяват да усетят едва доловимите признаци на бременност много преди закъснението в месечния цикъл, което от своя страна е строго индивидуално и често тези признаци липсват или остават недоловими. Често симптомите на бременност имитират тези на ПМС (Пре Менструален Синдром) и включват:
 • Имплантационно кървене:
  Около 6-12 дни след зачеване, ембрионът се имплантира в маточната лигавица. Понякога това може да предизвика дискретно кървене или просто зацапване.
 • Закъснение на менструалния цикъл:
  Това е най-известният и познат признак за настъпила бременност. В повечето случаи, може да бъде добър индикатор, но при жени с нередовен цикъл, често е подвеждащ. Ако имате нередовен цикъл и имате съмнения, че сте бременна, Ви препоръчваме да използвате тест за бременност. В такива случаи може да се наложи да по-честото правене на тестове отколкото при жени с редовна менструация.
 • Промяна в базалната температура:
  Базалната температура е индикатор за настъпила бременност, когато е по-висока от обичайната такава. Ако базалната температура се задържи по-висока от обичайната в продължение на 2 седмици, това може да е знак, че сте бременна.
 • Промяна в гърдите:
  Още през първите две седмици след зачеването, под въздействие на настъпващите хормонални промени, гърдите Ви могат да станат чувствителни и болезнени. При някои жени това е придружено и с усещане за по-напрегнати и по-плътни гърди.
 • Запек:
  Настъпването на бременността и свързаните с това хормонални промени забавят храносмилането и чревната функция. По този начин Вашият организъм поема възможно най-много витамини и минерали от храната. Ако имате запек, консултирайте се с лекар преди да взимате лекарства за това – някои от тях биха могли да навредят на плода.
 • Чести позиви за уриниране:
  Дори и преди установяване на закъснение в месечния си цикъл, много жени имат оплаквания за по-често от обикновено ходене до тоалетната. Това се случва след имплантацията на яйцеклетката в маточната лигавица и се дължи на отделянето на специфичен за бременността хормон наречен човешки хорионгонадотропин (ЧХГ), който предизвиква по-чести позиви за уриниране.
 • Умора:
  Повечето жени се чувстват значително по-уморени през пърия триместър от бременността. Това се дължи на увеличената продукция на хормона прогестерон. В ранните етапи на бременността, нивата на прогестерон в кръвта се увеличават стремително. Известно е, че в достатъчно високи дози прогестеронът предизвиква сънливост. По-високите нива на умора са типичи по време на първия триместър от бременността, след което обикновено отшумяват.
 • Гадене и повръщане:
  Известно още като „сутрешното гадене“. Този добре познат симптом се появява обикновено между първата и осмата седмица от момента на зачеване. Някои жени чувстват тези симптоми през различно време от деня, не само сутрин. При други отсъстват изцяло или пък продължават през цялата бременност.

Може би сте чували от бременни жени, че сами са усетили бременността си. Можете да почувствате промени в настроението, умора или друг признак в много лека форма или просто да усетите, че в тялото Ви настъпват изменения. При много жени, хормоналните промени остават незабелязани, докато други усещат дори и най-малките такива. Вслушвайте се в тялото си, обърнете внимание на споменатите симптоми на бременността и се консултирайте лекар, ако подозирате, че сте бременна.

Публикувано на

Фолиевата киселина и репродуктивното здраве

Фолиева киселина и защо е важна тя? 
Знаете ли, че фолиевата киселина играе ключова роля при подобряването и поддържането на репродуктивните функции, както на жената, така и на мъжа? Приемът на достатъчно количество фолиева киселина, може да бъде решаващо за шансовете ви за зачеване.

От всички витамини, свързани с репродуктивното здраве и бременността, фолиевата киселина е може би най-добре познатият. Отдавна доказано е, че този витамин предпазва плода от вродени аномалии на гръбначния стълб и често е препоръчително да се приема профилактично от бременните.

Какво представлява фолиевата киселина?
Фолиевата киселина (и нейните производни – фолати), носеща още името витамин B9, е един от най-важните за здравето водноразтворими витамини. За разлика от други витамини, човешкият организъм не може сам да синтезира фолиева киселина. Именно поради тази причина, за да бъдат задоволени дневните нужди на организма, е необходимо тя да бъде доставяна, посредством външни за него методи, най-често чрез храната.
Най-общо казано, фолатите участват като коензим в редица биологични реакции и са необходими на човешкото тяло за процесите на делене и образуване на нови клетки, синтез на ДНК и РНК, както и предотвратяване увреждания на ДНК-то. Това прави фолиевата киселина изключително важна за клетките, характеризиращи се с усилени темпове на делене (кръвотворене, период на растеж), както и за производството и съзряването на клетките, носещи нашия генетичен материал – яйцеклетките и сперматозоидите.
Фолиева киселина и репродуктивни функции
Фолиевата киселина е необходима за подпомагане на репродуктивните функции, както при жените, така и при мъжете. Тя допринася за нормалното протичане на овулацията и сперматогенезата. За поддържането на добро репродуктивно здраве е необходим редовен прием на фолати. Счита се, че вероятна причина за множеството случаи на безплодие от „неустановен характер“ при жената е именно наличието на полиморфизъм в гените на ензимите, отговорни за метаболизма на фолатите.
Съществуват проучвания, доказващи, че допълнителният прием на фолиева киселина от жени в добро здраве, но с проблеми при забременяването, поради нарушения в овулацията, води до по-голяма вероятност за настъпване на бременност.
Съществуват и проучвания, които ясно доказват връзката между фолиевата киселина и мъжката фертилност. Редица от тях доказват, че приемът на високи дози фолиева киселина, намалява с до 30% риска от спермални аномалии. Спермалните аномалии корелират с повишен риск от ДНК увреда и вродени малформации на плода.
Набавянето на достатъчно количество фолати би могло да Ви осигури не само по-големи шансове за успешно зачеване, но е и от изключителна важност в ранните етапи на бременноста. Това е така, поради свойството на фолиевата киселина да предпазва плода от една от най-тежкити вродени аномалии – спина бифида.
Препоръчително е приемът на фолиева киселина да започне около 3 месеца преди опитите за забременяване, като обичайно препоръчителната дневна доза е поне 400 микрограма. Ако при Вас, или във Вашето семейството, има случаи на спонтанни аборти или вродени аномалии, Вашият лекар може да Ви препоръча и прием на по-високи дози.
Обръщаме внимание на факта, че фолиевата киселина не се задържа в организма за голям период от време, затова е необходимо всикидневното ѝ набавяне.
Фолиевата киселина е изключително важен витамин, който може да подпомогне опитите Ви за забременяване и е ключов фактор за една нормална и безпроблемна бременност.
Уверете се, че си набавяте достатъчно!
Публикувано на

Възможни решения за подобряване на мъжкото фертилно здраве

Здравейте отново,

Радваме се, че проявихте интерес към първата част на статията, посветена на причините за мъжко безплодие, и затова в момента четете втората й половина!

Ако пък сега попадате на настоящата статия, ще се радваме да се върнете назад и да прочетете и предишната, за да проследите мисълта ни от начало до край (:

Днес ще Ви предложим възможни решения за подобряване на мъжкия фертилитет, които лесно можете да приложите в своето ежедневие. Надяваме се да Ви бъдат полезни и да успеят да предотвратят лекарска намеса и да Ви помогнат да се почувствате по-добре!

Хранене

Храненето има важна роля върху мъжкото репродуктивно здраве и не бива да бъде подценявано! За да бъдем по-точни, това, което един мъж яде днес, ще даде отражение върху спермата му в следващите три месеца. Това означава, че ако внесете изменения в своя режим днес, диетата Ви ще трябва да трае поне 2-3 месеца, за да повлияе положително на спермалното здраве.

Ето някои вещества, които можете да започнете да приемате, ако искате да подсилите репродуктивното си здраве:

–          Цинк

У мъжете той се смята за един от най-важните минерали за фертилитета. Повишаването на количеството цинк в организма доказано увеличава и количеството на спермата, подобрява формата и качеството на сперматозоидите.

В кои храни ще го откриете?

Пуешко, агнешко и говеждо месо, сусам, тиквено семе, кисело мляко, грах, скариди

Внимание!

Ползотворното действие на цинка може да бъде увредено при термична обработка, така че е важно да приемате някои храни, богати на цинк, в сурова, необработена форма.

–          Селен

Необходим е за производството на сперматозоиди. Според проучвания, мъже с нисък брой сперматозоиди често страдат и от ниски нива на селен в организма.

В кои храни ще го откриете?

Черен дроб, риба тон, сьомга, скариди, пуешко месо, бразилски орех.

–           Коензим Q10

Необходим е на всяка клетка в човешкото тяло, тъй като подпомага производството на енергия. Той е мощен антиоксидант, който защитава клетките и тяхното ДНК.

Необходим е за нормално и здравословно придвижване на сперматозоидите. В допълнение, според проучвания, той удължава живота на сперматозоидите.

В кои храни ще го откриете?

Най-вече в морските дарове, но много трудно може да се набави чрез хранене.
Най-добрият начин е да се приема под формата на хранителна добавка на таблетки или капсули.

Имайте предвид, че количествата Коензим Q10 в организма намаляват с възрастта!

–          Витамин E

Представлява важен антиоксидант, който съхранява интегритета на сперматозоидите и подобрява мобилността им.

В кои храни ще го откриете?

Слънчогледово семе, бадеми, маслини, спанак и други тъмнолистни зеленчуци

–          Фолиева киселина

Според нови проучвания и тя подпомага мъжкото репродуктивно здраве. Сперматозоидите на мъже с ниски нива фолиева киселина в организма може да съдържат твърде малко или твърде много хромозоми. А ако яйцеклетката бъде оплодена по такъв начин, има голяма опасност това да увреди плода или да доведе до преждевременна загуба на бебето.

В кои храни ще я откриете?

Черен дроб, леща, боб, спанак

–          Витамин B12

Участва в деленето на клетките, а когато е в недостатъчни количества, може да има негативен върху броя и мобилността на сперматозоидите.

Препоръчва се мъже с по-малко от 20 млн. сперматозоиди/ мл или мотилитет под 50%, да приемат витамин B12 като хранителна добавка. 1000 мг дневно могат да увеличат нивата до здравословните предписания.

В кои храни ще го откриете?

Говеждо и агнешко месо, черен дроб, морски дарове (миди, стриди, риба, раци), хайвер, сирене, яйца

–          Витамин C

Подобрява качеството и мобилността на спермата и я предпазва от генетични изменения. Намалява шансовете от проблеми с броя на хромозомите, съдържащи се в сперматозоидите, а оттам – и шансовете за спонтанен аборт.

В кои храни ще го откриете?

Плодове и зеленчуци, най-вече в цитрусови плодове, червени чушки, броколи, картофи, зеле, домати и червени боровинки.

–          L-карнитин

Необходим е за нормалното функциониране на сперматозоидите. Те се нуждаят от високи нива на енергия за забързване на метаболизма.

Проучвания показват, че нивата на карнитин в семенната течност са правопропорционални на броя и мобилността на сперматозоидите. Възможно е приемът на L-карнитин като хранителна добавка за период от поне 4 месеца да увеличи и броя, и мотилитета им. Заедно с Коензим Q10, те вършат отлична работа!

В кои храни ще го откриете?

Червени меса и млечни продукти

–          Антиоксиданти

Те са едни от най-важните вещества, които не само всеки мъж, но и всеки човек въобще трябва да осигури на организма си.

Защитават сперматозоидите от действието на свободните радикали, които представляват опасност техния ДНК интегритет. Увреждането на генетичния материал би могло да причини спонтанен аборт или увреждания на плода. Възможно е те да причинят и оксидативен стрес.

Допълнителни съвети

–          Следете кога половинката Ви е в овулация!

При напълно редовен месечен цикъл овулацията настъпва през 14-тия ден на цикъла за период до 2 дни, през които имате най-голям шанс опитите за забременяване да се увенчаят с успех. В случай, че цикълът й не е редовен, овулацията също претърпява изменения всеки месец.

–          В периода от 2 до 3 дни преди овулация се въздържайте от полов акт, за да е по-пълноценна спермата Ви в точния момент!

–          С половинката си използвайте вагинални лубриканти, които ще подпомогнат придвижването на сперматозоидите към яйцеклетката и оплождането й!

–          Ако по време на половия акт и двамата сте в изправено положение, това ще затрудни допълнително достигането на сперматозоидите към маточната шийка.

Заключение

За да обобщим съвсем накратко, ако имате проблем – окуражаваме Ви да не губите времето си в чудене какъв може да бъде той. Направете необходимите изследвания и вземете мерки с оглед на получените резултати!

Не винаги проблемът е сериозен – възможно е Вие и жената до Вас да се нуждаете единствено от лека стимулация! Разбира се, ако тя не е достатъчна, медицински специалист ще Ви насочи към най-ефективното решение.

Ако Ви бъдат предписани хранителни добавки или медикаменти, не забравяйте, че начинът на хранене и на живот оказват не по-малка роля по пътя към здравето!

Запомнете – не се концентрирайте върху мечтаното бебе като върху цел, която възможно най-скоро трябва да постигнете – това ще Ви причини само стрес и няма да доведе до желания резултат

Вместо това се наслаждавайте на своята връзка!

Източници:
Barton-Schuster, D., Male Fertility Resources
Rodriguez, H., Male Infertility: Everything You Need to Know
Rodriguez, H., Causes of Male Infertility: What You Need to Know
Rodriguez, H., Increasing Low Sperm Count and Improving Male Fertility…
Имунологични фактори и инфертилитет. Антиспермални антитела.zachatie.org

Публикувано на

Как да забременея бързо?

Консултирайте се със специалист

Вероятността опитите за забременяване да се увенчаят с успех и да Ви донесат щастлива усмивка се увеличават, ако още преди да започнете с тях посетите своя лекар, за да се уверите, че тялото Ви също желае това бебе толкова, колкото и Вие. За съжаление, репродуктивните проблеми са често срещани у представителите и на двата пола. Затова една такава консултация би спестила много излишни терзания и негативни емоции, в резултат от липсата на задоволителен резултат.

Дори и след прегледа да се установи наличието на проблем, това не бива да Ви притеснява! Възможно е състоянието Ви да не може да се възвърне към здравословния си ритъм и баланс в близките дни или седмици, но това не означава, че ще трябва да се откажете от желанието си да станете родител! Въпреки това, предварителната проверка е изключително важна, тъй като неутрализира напразните надежди.

Планирайте здравословна бременност

Препоръчваме Ви да започнете прием на фолиева киселина поне месец преди започване на опитите за зачеване. Тя може да значително да намали риска от неуспех, причинен от вродени липси в организма.

В допълнение, сбогуването с нездравословните навици също би оказало благотворно влияние върху шансовете за зачеване. Преустановете приема на алкохол и цигари и намалете количеството кофеин до по-малко от 300 мг на ден (около едно кафе дневно).

Разберете кога овулирате

Ключът към бързото забременяване е опознаване на собственото тяло и процесите, които се случват в него или,иначе казано,кога шансовете Ви за зачеване са най-високи.  Овулацията представлява процес, при който яйцеклетката съзрява и напуска яйчника, като по този начин вероятността за оплождането й става най-голяма. Ако искате да бъдете напълно сигурна кога точно овулирате, съществуват лесни, бързи и удобни методи за изчисляване на Вашия овулационен процес. Такива са, например, овулационните календарчета и различните видове тестове за овулация.

Тъй като женското тяло е в процес на овулация само веднъж месечно в рамките на 12 до 24 часа, половият акт в този период дава най-големи шансове за осъществяване на желаната бременност. Препоръчително е да започнете опити за зачеване през дните непосредствено преди овулацията, тъй като животът на сперматозоидите е между 3 и 5 дни и тогава вероятността за забременяване е изключително висока.

(В случай, че имате нередовен менструален цикъл, определянето на овулацията би било малко по-трудно и е необходимо да се допитате до специалист за съвет.)

Извършвайте половия акт в правилния момент

След като вече сте установили периода на овулацията си, планирайте полов контакт по време на най-плодотворния си период –  до около три дни преди овулация и в деня на овулиране.

Ако не сте напълно сигурна кога точно е този период, постарайте се да осъществявате полов контакт ежедневно или всеки ден по време на втората и третата седмица от Вашия цикъл. По този начин гарантирате попадането и задържането на здрави сперматозоиди във фалопиевите тръби до момента, в който тялото Ви е готово да отдели на готова яйцеклетка от яйчниците.

Още един съвет: Ако с Вашия партньор изчаквате правилния момент за осъществяване на полов акт, а именно по време на Вашия овулационен период, уверете се че не сте преминали през твърде дълъг период без сексуален контакт, тъй като така рискувате натрупването на мъртви и нездрави сперматозоиди в тялото си и шансовете Ви за забременяване намаляват. Именно поради тази причина, партньорът Ви трябва да еякулира поне веднъж в периода преди Вашата овулация.

(Бележка: Съществуват много видове вагинални лубриканти, чиято цел е забавянето на сперматозоидите и създаването на благоприятна среда за тяхното оцеляване и увеличаване на шанса за оплождането на Вашата яйцеклетка.)

Дайте тласък на спермата

Силната и здрава сперма притежава най-голяма способност за оплождане на яйцеклетката. Именно поради тази причина, Вашият партньор би могъл да направи няколко неща за подобряване качеството на своята сперма и фертилните си показатели:

–          Намаляване на тютюнопушенето

–          Ограничаване приема на алкохол

–          Намаляване и регулиране на наднорменото тегло

–          Прием на естествени хранителни добавки, стимулиращи производството на здрава сперма, като цинк, фолиева киселина, витамин С, магнезий и др.

–          Да не прекалява с горещите вани и сауни, тъй като топлината убива сперматозоидите, а тестисите функционират най-добре при температура, няколко градуса по-ниска от телесната  (34-35 ℃).

Колкото по-скоро бъдат предприети тези действия и промени, толкова по-добре, тъй като за подобряване на спермалните показатели са необходими около три месеца.

Колко дълго да опитвате, преди да потърсите помощ?

В случай, че сте на възраст под 35 години и правите неуспешни опити за забременяване повече от една година, Ви препоръчваме незабавно да се обърнете към специалист в сферата на репродуктивната медицина. Ако възрастта Ви е над 35 години, периодът на неуспешни опити за забременяване, след който е необходимо да се обърнете към специалист, е шест месеца.

Разбира се, ако сте установили някакъв проблем в репродуктивните способности на Вас или Вашия партньор, би било добре да се обърнете към специалист в областта на репродуктивното здраве още преди или по време на опитите за забременяване.

Източник:
How to get pregnant fast“, babycenter.com
Публикувано на

Как влияе стресът върху опитите за зачеване?

В днешно време ежедневието на всички ни става все по-забързано, ангажиментите и задълженията нарастват, а оттам – и напрежението от вечно притискащото ни време се увеличава. Стресът бива положителен – такъв, който ни поддържа във форма и готовност за изправяне пред предизвикателствата, и отрицателен, когато човек постоянно среща трудности и не му остава никакво време за отпускане и почивка. Натрупващият се негативен стрес е нормално и естествено следствие от хилядите отговорности, задължения и ангажименти. Той обаче не оказва здравословно влияние върху организма, а в частност – и върху репродуктивното здраве.

Всъщност, когато сме в състояние на силен стрес, телата ни сами, по естествен път противодействат на опитите за зачеване. Нивата на адреналин, генерирани в такива ситуации, отправят сигнал към организма, че условията не са идеални за забременяване. В допълнение, хипофизната жлеза отделя по-високи нива на пролактин, което също спомага за увенчаването на опитите с неуспех.

Как стресът влияе на репродуктивното здраве?

Според последни проучвания, в резултат от стреса, се повишават нивата на хормоните адреналин, катехоламини и кортизол. Те, от своя страна, възпрепятстват отделянето на гонадотропин – хормон, отговорен за освобождаването на половите хормони. Впоследствие, това може да доведе до потискане на овулацията у жените, намаляване на броя на сперматозоидите у мъжете и понижаване на либидото у представителите и на двата пола.

Когато стресът се превърне в хронично състояние на организма, той може да влоши репродуктивното здраве. Този проблем се е превърнал в толкова често срещан, че специалистите са въвели и понятие за него – „репродуктивна дисфункция, предизвикана от стрес“. Често причинява хормонален дисбаланс, влошаване на качеството на яйцеклетките и сперматозоидите, намалява до минимум сексуалното желание.

Много е важно да вземете под внимание риска, на който Ви излага стресът и да превърнете почивката и разпускането в част от своя план за забременяване – особено ако преминавате през ин-витро процедура. В случай, че стресът продължи да се натрупва по време на бременност, това излага на опасност и плода. Тялото усеща това и поради тази причина предварително създава среда, недружелюбна към зачеване. Стресираният човек не е здрав. Според редица изследвания, стресът може да влоши и задълбочи някои симптоми и заболявания. Често той засяга не само физическото ни здраве, но и емоциите, мисленето и поведението ни. Симптомите на стрес са различни за различните хора, но ако бъдат забелязани, не бива да ги подминавате.

Ето и някои от обичайните симптоми:

Физически:

–          Прекомерна умора

–          Ниски нива на енергия

–          Главоболие

–          Напрежение и болка  в мускулите

–          Предразположеност към често боледуване и инфекции

–          Нездравословно или безразборно хранене

–          Намаляване на сексуалното желание и способности.

Емоционални:

–          Избухливост

–          Избягване на околните

–          Липса на наслада при почивка от ангажиментите

–          Ниско самочувствие

–          Чувство за самота и безполезност

–          Депресия.

Намаляване на стреса за повишаване на фертилитета

Ако срещате трудности при опитите за зачеване, много вероятно е причината за тях да се окаже именно стресът. Тази вероятност се увеличава особено в случаите, в които по медицински път е установено, че нямате други репродуктивни проблеми. Тук идва моментът, в който е добре да помислите доколко голямо е напрежението, на което сте подложени. Разбира се, ако сте твърде претоварени, такава оценка дори не е необходима – най-вероятно знаете, че ежедневието Ви е прекалено забързано. В такъв случай е изключително важно да намалите причиняващите го фактори и да помислите за спокойствието си. Само по този начин ще увенчаете опитите за забременяване с успех!

Как да намалим ефекта на стреса върху здравословното състояние на организма си?

Понижаването на натоварването увеличава качеството на живот и подобрява здравето. Време е да помислите за това! Ако причината е в работата Ви – по-добре помислете за смяна или почивка. Ако това не е възможно, ето няколко лесни съвета, които със сигурност ще върнат усмивката на лицето Ви и ще помогнат за възстановяването на баланса на организма:

–          Погрижете се да си осигурите достатъчно количество сън. По този начин организмът ще разполага с необходимото време да се възстанови от умората и ще се събудите с нови сили.

–          Спортувайте поне няколко дни седмично и се хранете здравословно, за да поддържате добра форма на тялото и духа си.

–          Медитирайте или практикувайте йога – по този начин ще успокоите съзнанието си.

–          Започнете да си взимате топли и продължителни душове, които да разсеят мрачните мисли.

–          Променете начина, по който реагирате, когато попаднете в стресова ситуация – опитайте се да запазите спокойствие, вместо да рисувате неприятни сценарии в главата си, които допълнително увеличат напрежението. Това отнема време и практика, но положително ще Ви е от полза.

–          Разхождайте се в парка и прекарвайте време навън! Вижте се с приятели, излезте с любимия човек, разходете домашния си любимец или почетете книга на открито. Чистият въздух неминуемо ще Ви освежи и ще намали напрежението в тялото.

–          Вземете си кратка почивка и заминете някъде! Дори не е нужно да планирате дълго и продължително. Харесайте си местенце извън града, където ще се чувствате добре и ще се откъснете от еднообразното ежедневие за няколко дни.

–          Възползвайте се от благотворното действие на билките, които влияят успокояващо върху нервната система и подпомагат ендокринната функция. Такива са:

 • Ашваганда (индийски жен-шен),
 • Пчелно млечице,
 • Лайка,
 • Маточина,
 • Липа,
 • Мака.

–          Избягвайте лекарства, предписани за понижаване на стреса. Те не подобряват състоянието Ви, а само временно замаскират наличието на проблем, без да го разрешат. Понякога дори самите те могат да повлияят негативно на фертилитета или впоследствие, по време на бременност, да увредят плода.

Като за финал Ви съветваме да се вслушвате в собственото си тяло и това, което Ви казва то. Няма общовалидно правило за преодоляването на стреса, което е в сила за всеки. Вашият организъм е индивидуален и уникален и когато има нужда от почивка, не се колебайте и намерете начин да му я осигурите!

Помнете, че вътрешното спокойствие е признак на здраве и може да се окаже тъкмо това, което Ви е необходимо в хода на опитите за зачеване!

Източници:
Rodriguez, H., Stress and your fertility, Natural Fertility Info

Stress management health centre, WebMD
Публикувано на

Физическата активност и фертилното здраве

Могат ли физическите упражнения всъщност да повлияят на фертилитета? Отговорът е да. Но положително или отрицателно е влиянието им върху него? Тук отговорът на експерти е: И да, и не. Редовните физически упражнения са от значение за плодовитостта, но както всичко останало, трябва да бъдат умерени и в правилната последователност.

Изследвания показват, че тренировките с твърде висока интензивност и натоварване могат да навредят на хормоналния баланс, да нарушат овулационния процес и да променят изцяло месечния цикъл при жените. Други проучвания обаче доказват, че воденето на заседнал начин на живот също може да бъде неблагоприятен фактор за Вашата плодовитост. Именно поради тази причина тук наистина говорим за баланс, умереност и последователност при извършването на физически упражнения.

За да Ви запознаем по-подробно и обстойно с тази тематика, ще Ви представим резултатите от няколко проучвания в тази област:

1.       Норвежко проучване, водено от Норвежкия Университет за наука и технологии и проведено сред близо 3000 жени в детеродна възраст и в добро физическо здраве

–          Провеждане – изследването, чиято цел е да разкрие екстремните или ниските нива на физическа активност, които засягат плодорието,  протича в периода 1984 – 1986 година, когато всяка една от жените регулярно е анкетирана относно физическата си активност.

–          Резултати – десет години по-късно, между 1995 и 1997 година, със същите жени са проведени срещи и е установено, че рискът от безплодие е най-голям при тези, тренирали интензивно всеки ден. Учените вярват, че и високата, и прекалено ниската физическа активност влияят отрицателно върху фертилитета и съветват да тренирате умерено, спокойно и равномерно.

–          Добрата новина – голям процент от жените, които са имали проблем със забременяването обаче успяват да забременеят след намаляване на физическите натоварвания до умерено ниво. Безплодието, дължащо се на прекалено висока физическа интензивност, може да се предотврати чрез намаляването ѝ и увеличаването на телесните мазнини.

2.       Проучване, публикувано в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism през 1993 г.

–          Провеждане – за изследването е използвано магнитно-резонансно изобразяване и сканиране на вътрешните и външните телесни мастни натрупвания на физически активни жени в сравнение с тези на жени, които не практикуват спортни дейности.

–          Резултати – резултатите от това проучване показват, че физически активните жени в действителност имат по-ниски нива на телесни мазнини, което от своя страна би могло да повлияе неблагоприятно върху репродуктивните им способности. Жените, които активно се занимават със спорт и страдат от нередовен менструален цикъл и овулационен процес имат по-ниски нива както на външни, така и на вътрешни мазнини по цялото тяло, в сравнение с останалите. Естрогенът „естрадиол“, чиято роля е да регулира менструалния цикъл, също е с по-ниски нива при жените, които тренират интензивно всеки ден.

ФИЗИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ, БЛАГОПРИЯТНИ ЗА ФЕРТИЛИТЕТА:

Въпреки всичко обаче, редовните упражнения и поддържането на добра физическа форма, винаги са били благоприятни и полезни за нашето здраве. Редовните и умерени упражнения поддържат тялото, укрепват мускулите и повишават издържливостта ни. Освен, че подпомагат кръвообращението, намаляват стреса и тревожността, те подпомагат редовното детоксикиране на излишните хормони и токсини в организма. Всички тези ползи от физическата активност придават съществена важност върху редовните и умерени упражнения в процеса на зачеване и здравословната подготовка за бременност.

За да подготвите тялото си за желаната бременност и да поддържате добра и здрава физическа форма, освен здравословен режим на хранене, трябва да спазвате и редовен и равномерен режим на леки и тонизиращи физически упражнения. За да заздравите Вашето тяло и да създадете благоприятни условия за забременяване, е препоръчително е да правите една или две сесии с 30-минутни упражнения по 3 пъти седмично. Доказано добър ефект за плодовитостта имат йога практиките, които не се препоръчват единствено по време на овулационния период.

Физически активности, подходящи за жени, опитващи се да заченат:

– Бързо ходене по 5 пъти седмично за период от около 30 минути до 1 час
– Всички видове танци
– Йога практики
– Зумба, 2-3 пъти седмично
– Аеробика, 2-3 пъти седмично
– Бавно и спокойно каране на велосипед
– Лек джогинг
– Плуване

Физически активности, които е препоръчително да избягвате, ако се опитвате да заченете:
– Бикрам йога (йога, изпълняваща се в затоплено помещение и повишаваща телесната температура)
– Интензивни упражнения всеки ден в рамките на 45 минути до 1 час
– Ежедневно бягане на големи разстояния
– Натоварващи физически упражнения за повече от 1 час
– Силови и натоварващи упражнения с много на брой серии
– Тренировки по Пилатес след периода на овулация
– Всички видове интензивни, натоварващи и напрягащи тялото спортни дейности (бягане, гимнастика, балет и др.)

Физически упражнения след вътрематочна инсеминация или ин-витро процедура:

За жените, които в момента преминават през медицицинско лечение, лекарите често препоръчват избягването на физически упражнения от всеки вид. В случай, че в момента сте в процес на такъв тип медицинска процедура или скоро сте завършили такава, не бихме Ви препоръчали гореизброените физически активности. След  консултация в Вашия лекар, разбира се, бихме могли да Ви посъветваме да правите ежедневни разходки, както и лека ненатоварваща йога практика, намаляваща нивото на стрес и подобряваща физическото Ви здраве.

Източници:
Dalene Barton-Schustee, CH, Doula, Is exercise good or bad for fertility
Natural Fertility Info
Публикувано на

Билките – дар от природата и наш приятел в опитите за зачеване

Ако сте жена, стремяща се да забременее, но срещате трудности и опитите Ви все още не се увенчават с успех, не бързайте да се притеснявате! Има много външни фактори, които неминуемо влияят негативно върху организма ни – токсините в заобикалящата ни среда, стресът, породен от множество задължения и ангажименти, недоспиването, което ни застига, ако не успеем да организираме достатъчно добре деня си, или в случай, че планираме извършването на твърде много на брой дейности.

Преди да пристъпите към прием на хранителни добавки, лекарства и подпомагащи процедури, извършвани от опитни специалисти, със сигурност бихте искали да знаете, че има и друго възможно решение на проблема Ви. То е естествено и натурално, но често попада в сянката на останалите алтернативи и остава недооценено. И тъй като вече сте прочели заглавието на днешната статия, се досещате правилно – лекът, за който ще прочетете повече днес, са билките, които от години се използват в медицината.

Можем да ги намерим сред природата, ако се разходим, за да ги потърсим сами, или пък да си ги набавим наготово от близката аптека или магазин – изсушени, на прах, под формата на капсули или таблетки, готови за прием.

Ако сте възприели по-скоро здравословен начин на хранене, спортувате често и сте активни в ежедневието си, долуизброените билки могат значително да увеличат шансовете за скорошно зачеване по естествен път.

Разбира се, съветваме Ви преди да изпитате действието им, да се консултирате със своя лекар. Това е особено препоръчително в случай, че страдате от бъбречни, чернодробни, хронични заболявания или алергии или приемате лекарства за разреждане на кръвта.

 • ·         Аврамовото дърво е познато от векове в Европа с множеството си благотворни действия. Нарича се още Витекс, а ето с какво може да Ви бъде полезно:

–          За регулиране на хормоналния дисбаланс,

–          За подобряване и стимулация на овулационния процес.

Проучванията показват, че приемът му оказва благотворно влияние върху хипофизната жлеза в мозъка и по този начин балансира хормоните и подпомага овулацията.

–          Предотвратява влошаването на състоянието у жени, страдащи от лека форма на ендометроза,

–          Регулира менструалния цикъл.

Според изследвания на немски учени, билката може да се приема безопасно до края на третия месец на бременността. Приемът обаче не бива да продължава по-дълго, тъй като е възможно да стимулира образуването на кърма твърде рано.

Препоръки за прием:

 • Възможно е действието на Аврамовото дърво са започне в рамките на 10 дни, но имайте предвид, че ще са необходими поне 6 месеца, за да усетите позитивен резултат в пълната му степен. Съветваме Ви да го приемате ежедневно в рамките на първия месец, без да пропускате нито ден.
  Хубаво е това да става на празен стомах поне половин час преди закуска.
 • Ако изпитвате трудности при зачеване или страдате от аменорея (липса на менструация), приемайте Витекс в продължение на 12 до 18 месеца. Ако забременеете по време на лечението, преустановете употребата на билката (:

За да се радвате на по-продължителни, постоянни резултати, изберете капсули или тинктура.

Тъй като вкусът на Аврамовото дърво е доста горчив, избягвайте да си правите чай от него, без да добавите и други билки, които да смекчат горчивината.

Дневна доза:

–          Ако изберете тинктура, пийте по 60 до 90 капки или се съобразете с предписанията на опаковката;

–          Ако предпочитате капсули – приемайте по 30-40 мг дневно.

Внимание!

Лечение с Витекс не бива да се прилага едновременно с хормонална терапия!

 • ·         Мака

Знаете ли, че в продължение на над 2000 години местните хора в Перу са използвали корена на Мака за:

–          Подобряване на своето репродуктивно здраве,

–          Повишаване на енергийните нива,

–          Насърчаване на сексуалната жизненост,

–          Повишаване на либидото.

Изследвания от 60-те години насам показват, че билката съдържа 31 различни минерала и 60 фитонутриента, сред които и глюкозинати.

Ето и в какво се изразява благотворното им действие:

–          Подпомагат както мъжкото, така и женското фертилно здраве,

–          Поддържат хормоналния баланс,

–          Подобряват сексуалната функция и дейността на щитовидната жлеза.

Интересно е, че съществуват различни видове Мака. Разбира се, хубаво е да знаете какви са разликите между тях, за да изберете най-правилния за себе си.

–          Жълта Мака: тя е най-често срещаната на пазара и е подходяща при необходимост от повече сила и издръжливост, подходяща е за прием и от двата пола,

–          Червена Мака: подобрява репродуктивното здраве и повишава либидото у жените,

–          Черна Мака: подобрява репродуктивното здраве и повишава либидото у мъжете.

В магазините ще откриете Мака в две разновидности – сурова, на прах, и под формата на желатинови капсули. Процесът на желиране включва нагряването на билката, необходимо, за да се премахне съдържанието на нишесте. По този начин капсулите стават по-концентрирани, но от друга страна, така се разрушават някои от ензимите, а важни хранителни нутриенти биват изменени. Ако сте с чувствителен стомах, имайте предвид, че желатиновите капсули са по-лесно смилаеми от суровия прах.

Препоръки за прием:

Мака на прах може да се добави към всички Ваши любими храни, напитки, както и към неизпитани още рецепти. Ако вкусът на билката не Ви допада, изберете капсулите. Имайте предвид единствено, че е възможно те да са по-скъпи (:

Дневна доза:

–          Между 500 и 3000 мг дневно – наведнъж или на няколко пъти, през целия ден.

Имайте предвид, че за оптимални резултати е необходимо постоянство!

Внимание!

Уверете се, че избраният от Вас продукт съдържа единствено корен от Мака, без листа и стъбла.

 • ·         Червена детелина

Тази билка е позната е с пречистващите си свойства и състав, обогатен с редица хранителни нутриенти. Те са ни изключително необходими днес, когато сме заобиколени от редица фактори, замърсяващи околната среда. Те имат доказано неблагоприятно въздействие върху репродуктивното здраве – тема, която остана леко загатната в началото на статията.

Най-честите проблеми, до които водят, са:

–          Нередовна менструация,

–          Безплодие,

–          Спонтанни аборти.

Червената детелина подпомага процесите на премахване на токсините от организма, които е възможно да намалят шансовете за забременяване.

Билката подобрява кръвообращението в цялото тяло, включително гениталиите. По този начин може да увеличи количеството на цервикалния мукус и да противодейства на вагиналната сухота.

Препоръки за прием:

–          Подгответе си запарка, която да престои в продължение на цяла нощ. Използвайте единствено червена детелина или добавете към нея и обикновена пареща коприва.

–          Ако решите да разнообразите с друг вид запарка, можете са смесите 3 части сушена червена детелина с 1 част сушени малинови листа и ½ част изсушена мента.

Дневен прием:

–          Пийте две до четири чаши от запарката дневно.

Ако се подготвяте за зачеване, препоръчваме да приемате билката за период от 3 до 6 месеца.

 • ·         Листа от малина

В билковия свят малиновите листа са изключително ценни за жените, опитващи се да заченат.

 • Естествено богати на калций, магнезий, калий, желязо и витамини B-комплекс, те действат успокояващо на матката, като в същото време укрепват и нея, и тазовите мускули. По  този начин се намаляват рисковете от спонтанен аборт.
 • Подпомагат по-бързото възстановяване след маточни травми – кръвоизливи, хирургична намеса за отстраняване на кисти или фиброми.
 • Според изследвания, могат да намалят усложненията и да ограничат необходимостта от интервенции по време на раждане.

Препоръки за прием:

–        Ако сте преминали през спонтанен аборт или страдате от по-„раздразнителна“ матка, прибягвайте до малиновите листа между 3 и 6 месеца преди започване на опитите за зачеване, като подготовка за бременността.

–        Щом установите, че в корема Ви започва да расте нов живот, преустановете приема през първото тримесечие. Можете да подновите приема отново през второто тримесечие, когато бременността е напълно установена.

–        Приемайте билката под формата на чай – за 1 чаша от топлата напитка залейте  ½ чаена лъжичка малинови листа и ½ чаена лъжичка червена детелина с 250 мл вряща вода. Оставете билките да се запарят за поне 5 минути, ако искате чаят да е по-лек, или за 4 часа или цяла нощ – за по-силен аромат и действие.

Билковите чайове все по-често се превръщат в част от ежедневието на все повече хора. Пиенето на чай винаги се е свързвало със здравословен начин на живот, но представлява и бърз и лесен начин за заздравяване на организма, включително и за разрешаване на проблемите, срещани при опитите за зачеване.

 • Любопитен факт е, че дори зеленият чай със слабо съдържание на кофеин може да повиши шансовете за забременяване! За съжаление, това не означава, че кофеинът попринцип е вещество, което е полезно да приемаме и по време на бременността.

  Зеленият чай е обогатен с полифеноли, богати на антиоксиданти. Благодарение на тях, успява да намали вредното въздействие на токсините от заобикалящата ни среда, стареенето, стреса, липсата на достатъчно количество сън и приема на някои не дотам здравословни храни върху организма.

  Проучване на Американското списание за обществено здраве установява, че пиенето на ½ чаша зелен чай дневно, или дори повече, удвоява шансовете за по-скорошно зачеване.

В ранното утро преди началото на забързания работен ден, в неделния следобед, когато навън е мрачно и хладно, а у дома – топло и уютно, както и в дните, в които слънчевите лъчи галят нежно всяко ъгълче на стаята, чаша чай с любим аромат и полезно действие може да окаже изключително въздействие както върху тялото, така и върху духа ни.

Не се колебайте да изпитате силата на билките и да се порадвате на благотворното им въздействие!

Източници:
„How Herbal Teas Improve Fertility“, ovulation-calculator.com
„6 Herbs Proven To Enhance Natural Fertility“, Bembu
Публикувано на

Как да подобрим здравето на яйцеклетките си?

Всяка жена се ражда с определен брой яйцеклетки, който с годините постепенно намалява. В миналото се е смятало, че единствено възрастта е определяща за качеството на женските полови клетки. Според по-скорошни проучвания обаче това не е точно така. Допълнително въздействие оказват, например, притокът на кръв към яйчниците и хормоналният баланс.

Здравословното състояние на яйцеклетките е от изключителна важност за цялостното репродуктивно здраве на всяка жена. Възможно е да окаже своето влияние върху опитите за зачеване и, съответно – да подпомогне или да възпре техния успех.

Най-често посочваният проблем от лекарите, що се отнася до жени, изпитващи трудности със забременяването, е „некачествени“ или „остарели“ яйцеклетки.

Решенията, които те обичайно препоръчват, са няколко:

–          Избор на донор на яйцеклетки,

–          Инвитро фертилизация (IVF),

–          Осиновяване.

Това, което много жени обаче не знаят, е, че има и други начини, за насърчаване на репродуктивното  здраве.

Жизненият цикъл на яйцеклетката до настъпване на овулацията продължава около 90 дни. През този период женската полова клетка започва да се променя и узрява. Затова е много важно да бъде предпазена  от вредни фактори, които могат да й се отразят негативно.

Нека разгледаме всеки от тях поотделно и да проследим възможните последици:  

1.       Здравословен приток на кръв към яйчниците

Притокът на кръв, богата на кислород, към яйчниците е изключително важен. Възможно е той да бъде ограничен в случай, че тялото се дехидратира или не се движи достатъчно. По-сгъстена кръв в организма също би могла да има негативен ефект.

Ето няколко полезни съвета:

–          Пийте поне по 8 чаши вода всеки ден!

Дехидратацията на тялото предизвиква сгъстяване на кръвта. По този начин циркулацията й в организма става по-слаба. Важно е обаче водата, която приемате, да не е бутилирана в пластмасова опаковка!

–          Тренирайте!

Открийте своя начин, по който Ви е приятно да се раздвижвате – чрез по-дълги разходки, танци или йога за подобряване на фертилното здраве, например. Упражненията подпомагат кръвообращението и така свежа кръв достига до клетките и им доставя кислород.

–          Подарете си гинекологичен масаж!

Благодарение на масаж на матката и яйчниците, кръвта се обновява и освежава с кислород. Най-подходящият период за това е след приключването на месечния цикъл до началото на овулацията.

2.       Хормонален баланс

Поради фактори, които са част от заобикалящата ни среда, високи нива на стрес и спазване на диети, които не доставят всички необходими вещества на организма, все повече жени губят баланса на хормоните в тялото си. Когато това се случи, работата на яйцеклетките и редовният месечен цикъл се нарушават, а впоследствие – овулацията е възможно да не настъпи.

Ето няколко полезни съвета:

–          Изчистете вредните токсини от организма си!

–          Приемайте суперхраната Мака!

Мака действа благотворно на организма, като контролира количеството естроген и увеличава нивата на прогестрон. По този начин двата хормона се балансират и подготвят тялото за желаната бременност.

–          Намалете излагането на ксенохормони, доколкото е възможно!

Ксеноестрогените, наричани още ксенохормони, представляват химични хормони, които само биохимично имитират естрогена.

–          Приемайте Витекс!

Ако нивата на фоликулостимулиращи хормони в организма са високи, Витекс ще помогне за регулиране на нивата прогестрон и ще балансира хормоните в тялото.

3.       Хранене

Храната, която приемате през периода, в който яйцеклетката се развива и узрява, също оказва влияние върху здравето на яйцеклетката.

Ето какво препоръчваме да включите в менюто си:

–          Зеленолистни зеленчуци

–          Сьомга

–          Тиквено семе

–          Сусамово семе

–          Куркума

–          Джинджифил.

Храни и напитки, които могат да увредят здравето на яйцеклетката:

–          Цигари

–          Кофеин

–          Алкохол

–          Захар

–          Сода

–          Диета, базирана на нисък прием на мазнини

–          Трансмазнини

–          Високо преработени храни

–          Храни, съдържащи ГМО.

4.       Хранителни добавки, които подпомагат репродуктивното здраве

–          Коензим Q10 (Убиквинол)

Убиквинолът представлява активен Коензим Q10, който директно се усвоява от организма. Съгласно проведени изследвания, той влияе положително върху здравето на яйцеклетката и шансовете за зачеване – особено при жени над 35 години.

Ако приемът му се съчетае и с прием на антиоксиданти, ефектът би бил още по-задоволителен.

–          L-аргинин

Тази аминокиселина доказано подпомага функцията на яйчниците и повишава шансовете за зачеване, особено когато се приема в големи дози от жени, преминаващи през опити за инвитро фертилизация.

–          Мака

Мака балансира хормоните в организма, без самата тя да съдържа каквито и да е хормони в себе си. Това е възможно чрез подхранване на ендокринната система. Приемът й е препоръчителен при подготовка на тялото за бременност и процедура по инвитро фертилизация, тъй като съдейства за хормоналния баланс и здравето на яйцеклетките.

–          Пчелно млечице

Пчелното млечице повишава качеството на яйцеклетката. Препоръчва се да се приема поне три месеца преди започване на опитите за забременяване или от началото на процедура по инвитро фертилизация.

5.       Стрес

Ежедневието ни всеки ден става все по-забързано, а задачите, които трябва да изпълним – все повече на брой. Оттам – стресът нараства и неминуемо се отразява на женското фертилно здраве. Тялото на жени, които постоянно са подложени на високи нива на стрес, произвежда пролактин, кортизол и други хормони, влияещи негативно на редовната овулация.

Препоръчваме Ви да намалите нивата на стрес, като се фокусирате върху тази своя цел и разнообразите деня си с по-успокояващи дейности, които ще позволят на ума и тялото Ви да отпочинат и да се заредят с нова енергия.

–          Разходете се на въздух и освежете мисълта си!

–          Вземете си дълъг душ или се потопете във вана с приятен и отпускащ аромат!

–          Грабнете някоя от любимите си книги и потънете в нейните страници!

–          Подарете си масаж, благодарение на който цялото Ви тяло ще се отпусне и ще релаксира!

–          Пригответе си билков чай с успокояващо действие – например, от лайка или мента!

–          Медитирайте!

Грижата за репродуктивното здраве и, по-специално, за здравето на яйцеклетките, става все по-важна с напредването на годините. На Вашето внимание представихме някои дребни изменения, които можете да пригодите към ежедневието си, за да подобрите състоянието си.

Ако Ви допадат и желаете да се придържате поне към част от тези препоръки, следвайте ги поне в рамките на 90 дни, за да бъде ефектът им най-забележим.

А междувременно –пазете спокойствието си и не спирайте да се усмихвате!

Източник:
Rodriguez, H. C.M.T., How to Increase Your Egg Health in 90 Days,Natural Fertility Info