поликистозни-яйчници-диета

Диета при поликистозни яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници е една от често срещаните причини, създаващи трудности в хода на опитите за забременяване. По своята същност, той не е репродуктивно, а ендокринно заболяване.

Здраве на ендокринната система

Ендокринната система – както в женското, така и в мъжкото тяло, се състои от жлези с вътрешна (ендокринна) секереция. Оттам идва и наименованието ѝ. Всички жлези с вътрешна секреция произвеждат хормони, с чиято помощ се регулират всички естествени процеси в тялото.

Когато обаче този естествен хормонален баланс бъде нарушен, съвсем логично е да се появят нездравословни отклонения и неразположение.Това са и случаите, в които една здравословна диета при поликистозни яйчници би могла да окаже благоприятни резултати

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Начин на хранене и диета при поликистозни яйчници

Колкото и да не ни се иска, причината за такива ендокринни заболявания би могла да се корени в недотам здравословния начин на живот.

Начинът на живот и една диета при поликистозни яйчнци обединяват хранене, физическа активност, количество сън и външни фактори като стрес и прекомерно натоварване. Днешната статия се фокусира върху здравословната диета, която би могла да Ви помогне в справянето с неприятните симптоми на Синдрома на поликистозните яйчници (ПКЯС).

Надяваме се от сърце долуизброените съвети за диета при поликистозни яйчници да Ви приближат поне една крачка повече до скорошно забременяване!

Причина за появата на поликистозни яйчници

Въпреки всички проучвания, които са вече в миналото, и тези, които продължават да се провеждат и до днес, все още никой не знае със сигурност каква е причината за възникване на ПКЯС. Съществува сложна връзка между гените, инсулиновата резистентност и хормоналния баланс, която в някои случаи води до проява на някои от симптомите на състоянието.

Често, медицинските специалисти назначават лечение с хормонални медикаменти, които да възстановят баланса в ендокринната система. Те обаче неутрализират симптомите само временно. От Вас зависи да поемете грижата за здравето си в свои ръце в дългосрочен план. А, за да се случи това, трябва да достигнете до сърцевината на проблема.

Едно от възможните и доказано ефективни решения за справяне със състоянието е промяна в начина на хранене при поликистозни яйчници.

Как влияе диета при поликистозни яйчници върху ПКЯС?

Промяната в начина на хранене е една от най-важните стъпки, които е необходимо да предприемете, ако страдате от Синдрома на поликистозните яйчници. Основната причина е, че усвояването на храната, която приемаме, неминуемо влияе върху баланса на хормоните в организма. Променяйки списъка с храни, които тялото Ви приема ежедневно, това ще доведе до бързи и ефективни резултати.

Нива на инсулина в тялото и диета при поликистозни яйчници

Въпреки че изследванията не показват ясно каква е причината за ПКЯС, установено е, че състоянието води до промяна в бета-клетките на панкреаса. Това означава, че тялото ни става силно чувствително към наличието на глюкоза в кръвта. Реакцията, която се получава, е отделяне на прекомерно количество инсулин.

Сам по себе си, инсулинът е важен за тялото хормон, който отвежда захарта от кръвообращението към мускулите, с цел повишаване на енергията в организма. Прекомерните инсулинови нива обаче водят до някои от неприятните симптоми на ПКЯС. Такива са повишаване на телесното тегло, поява на нежелано окосмяване в областта на лицето, гърдите и корема, повишаване на нивата на холестерол, нередовен месечен цикъл и нередовна овулация, поликистозни яйчници.

Тъкмо поради тази причина, нивата на инсулин в кръвта трябва да се контролират чрез промяна в начина на хранене. Най-важното правило е отбягване на рафинираните въглехидрати. Много лекари препоръчват диета при поликистозни яйчници, богата на пълнозърнести и нерафинирани храни с нисък гликемичен индекс.

Инсулинът обаче не е единственият хормон, който се изменя в следствие от поликистозни яйчници.

Инсулин, Андрогени и ПКЯС

Прекомерните нива на андрогени и тестостерон в женското тяло са едни от неприятните симптоми на ПКЯС. Откъде идват те и кои фактори водят до внезапното им повишаване?

Яйчниците обичайно произвеждат андрогени и това е нещо напълно естествено при всяка жена. Когато обаче са налице поликистозни яйчници, това ги прави силно чувствителни към нивата на инсулин в тялото. Естествената реакция на яйчниците към влошената инсулинова чувствителност е производството на по-големи от необходимото количества тестостерон.

Следователно, отново завишените нива на инсулин се явяват в основата на състоянието. Не се тревожете, тъй като една здравословна диета при поликистозни яйчници неминуемо ще повлияе на нежеланите симптоми!

Необходимост от диета при поликистозни яйчници

Както вече се убедихте, резултатите от редица проведени проучвания показват, че промяна в начина на живот и хранене са най-ефективният начин за справяне със състоянието. Всъщност, редица специалисти съветват диета при поликистозни яйчници да бъде най-първата стъпка, която е желателно да предприемете непосредствено след поставяне на диагнозата.

Не всички лекари обаче прибягват до този съвет по време на консултация и в хода на обсъждане на начините за лечение. Отново бихме искали да отбележим, че действието на медикаментите, противодействащи на хормоналния дисбаланс е само временно. Обратно, постоянна промяна в начина на живот и хранене са двата фактора, които ще благоприятстват по-сигурен и дълготраен резултат.

Ето и кои са най-често препоръчваните полезни групи храни, които можете да включите в своята диета при поликистозни яйчници.

Натурални, непреработени храни

Непреработените и нерафинираните храни са богати на фибри и се разграждат по-дълго време от организма. Това означава, че избирайки някоя от многобройните такива възможности, ще сте сити за по-дълго време.

Непреработените храни, като част от диета при поликистозни яйчници, се усвояват по-ефективно от организма, а за преработката им са необходими по-малки количества инсулин. Нека припомним за съществуващата връзка между инсулин и тестостерон – по-малки количества от единия хормон няма да доведат до повишаване на другия.

Храни с противовъзпалително действие

Храните с противовъзпалително действие помагат за поддържането на здравословни количества инсулин в тялото. Те намаляват риска от чести хронични възпаления, които биха могли да са налице при жени, страдащи от ПКЯС. Тъкмо поради тази причина, препоръчваме да включите повече видове от тях в своята диета при поликистозни яйчници.

Храни с нисък гликемичен индекс

Диета, богата на храни с нисък гликемичен индекс, предотвратява прекомерното повишаване на кръвната захар в тялото. Храните с нисък гликемичен индекс подпомагат по-умерено покачване на нивата на глюкоза. По този начин отново се намалява риска от инсулинова резистентност и Диабет Тип 2. Енергията от такъв тип храни се освобождава по-бавно.

Диета при поликистозни яйчници – кои храни да включите?

Риба, месо, зеленчуци, плодове, ядки и семена, здравословни алтернативи на растителни мазнини, всички те присъстват в изобилие в здравословната диета при поликистозни яйчници. Вижте и как ще помогнат на организма Ви, за да противодействат на състоянието! 

Въглехидрати

Когато страдате от ПКЯС, препоръчително е повечето калории да произхождат от протеини и полезни мазнини. Въпреки това, въглехидратите в никакъв случаи не са забранени, напротив. Не забравяйте, че по-важно е какъв вид въглехидрати приемате и доколко те са полезни за тялото, а не толкова какво е точното им количество.

Примери за храни с нисък гликемичен индекс са сладки картофи, елда и киноа.

Плодове 

Някои плодове имат твърде голямо съдържание на захар и поради тази причина е добре да са по-малко застъпени във Вашата диета при поликистозни яйчници. По-долу обаче ще откриете онези, които можете да хапвате по-често и без угризения! 

Зеленчуци

Зеленчуците са може би най-полезната група храни, измежду всички, които можете да включите в една здравословна диета при поликистозни яйчници.

Комбинацията от плодове и зеленчуци можете да приемате и под хормата на смути, за да разнообразявате формата, под която ги приемате

Омега-3 мастни киселини

Редица проучвания доказват, че приема на Омега-3 мастни киселини в една диета при поликистозни яйчници намалява нивата на тестостерон и подпомага регулирането на месечния цикъл.

По-конкретно: 

 • Броколи и карфиол – Богати на калций, минерал, силно необходим на организма в диетата при поликистозни яйчници, тъй като им противодейства и намалява неприятните симптоми на ПКЯС.
 • Спанак – Богат на разнообразие от нутриенти, които намаляват възможността от вътрешни възпаления в тялото.
 • Боровинки – Най-богатият на антиксиданти плод, който подобрява инсулиновата чувствителност. И останалите тъмно червени плодове, като къпини, череши и тъмно грозде, също са изключително полезни.
 • Ябълки – Богати на фибри и с ниско калорийно съдържание, те помагат в борбата срещу свободните хормони.
 • Канела – Повишава инсулиновата чувствителност и подпомага справянето с наднорменото тегло и поликистозните яйчници.
 • Чесън – Повишава притока на кръв в тялото, като по този начин не натоварва кръвоносните съдове.
 • Ядки – Подпомагат хормоналния баланс и подобряват нивата на холестерол и инсулин в тялото.
 • Тиквено семе – Богато на есенциални мастни киселини, които подпомагат регулирането на хормоните, поддържане на по-ниски нива на инсулин и редовен месечен цикъл.
 • Авокадо – Понижава нивата на холестерол в тялото.
 • Яйца – Богати на протеини и Омега-3 мастни киселини.

Храни, които нямат място в диета при поликистозни яйчници

Както са налице храни, които е добре да бъдат част от диетата при поликистозни яйчници, така има и такива, чийто прием е силно непрепоръчителен.

Сред тях са:

 • Млечните продукти, тъй като имитират присъствието на допълни количества инсулин в тялото,
 • Храните, съдържащи глутен, които често водят до подуване и биха могли да причинят възпалителни процеси,
 • Соевите продукти, които при някои жени водят до забавяне в настъпването на овулацията,
 • Рафинираните храни и особено рафинираните въглехидрати.  

Всички гореизброени групи храни, които не препоръчваме да включвате в своята диета при поликистозни яйчници, имат лесно достъпни алтернативи. Съветваме Ви да изберете някои от тях, за да се зарадвате по-скоро на ефективни резултати и по-добро репродуктивно здраве! 

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Кошница
Scroll to Top