поликистозни яйчници диета

Диета при поликистозни яйчници

Диетата може да се окаже ключов стъпка при преодоляването на ПКЯС. Синдромът на поликистозните яйчници е една от често срещаните причини, създаващи трудности в хода на опитите за забременяване. По своята същност, той не е репродуктивно, а ендокринно заболяване.

За добро или за лошо, поликистозата спада към групата на метаболитните заболявания. Към тази категория принадлежат и инсулиновата резистентност, преддиабетът и захарният диабет от тип 2. Добрата новина е, че всички тези заболявания могат да бъдат повлияни и дори излекувани чрез подходящ хранителен режим и промяна в стила на живот.

Начинът на живот и една диета при поликистозни яйчнци обединяват хранене, физическа активност, количество сън и външни фактори като стрес и прекомерно натоварване. Днешната статия се фокусира върху здравословната диета, която би могла да Ви помогне в справянето с неприятните симптоми и последствия на Синдрома на поликистозните яйчници (ПКЯС).

Здравословният хранителен режим при поликистоза не се отличава драматично от този който препоръчваме за цялостно репродуктивно здраве (вижте: Диета за забременяване – основни принципи), но има и доста специфики, на които искаме да обърнем внимание.

Каква е целта на диетата при поликистозни яйчници ?

Най-общо, промяната в храненето при ПКЯС цели да доведе до загуба на тегло, намаляване а инсулинова резистентност, намаление на хиперандрогенизма (повишени нива на мъжки полови хормони), възстановяване на менструацията, хормоналния баланс и овулацията.

Нива на инсулина в тялото и диета при поликистозни яйчници

Въпреки че изследванията не показват ясно каква е причината за ПКЯС, установено е, че състоянието води до промяна в бета-клетките на панкреаса. Това означава, че тялото ни става силно чувствително към наличието на глюкоза в кръвта. Реакцията, която се получава, е отделяне на прекомерно количество инсулин.

Сам по себе си, инсулинът е важен за тялото хормон, който отвежда захарта от кръвообращението към мускулите, с цел повишаване на енергията в организма. Прекомерните инсулинови нива обаче водят до някои от неприятните симптоми на ПКЯС. Такива са повишаване на телесното тегло, поява на нежелано окосмяване в областта на лицето, гърдите и корема, повишаване на нивата на холестерол, нередовен месечен цикъл и нередовна овулация, поликистозни яйчници.

Тъкмо поради тази причина, нивата на инсулин в кръвта трябва да се контролират чрез промяна в начина на хранене. Най-важното правило е отбягване на рафинираните въглехидрати. Много лекари препоръчват диета при поликистозни яйчници, богата на пълнозърнести и нерафинирани храни с нисък гликемичен индекс.

Инсулинът обаче не е единственият хормон, който се изменя в следствие от поликистозни яйчници.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Инсулин, Андрогени и ПКЯС

Прекомерните нива на андрогени и тестостерон в женското тяло са едни от неприятните симптоми на ПКЯС. Откъде идват те и кои фактори водят до внезапното им повишаване?

Яйчниците обичайно произвеждат андрогени и това е нещо напълно естествено при всяка жена. Когато обаче са налице поликистозни яйчници, това ги прави силно чувствителни към нивата на инсулин в тялото. Естествената реакция на яйчниците към влошената инсулинова чувствителност е производството на по-големи от необходимото количества тестостерон.

Следователно, отново завишените нива на инсулин се явяват в основата на състоянието. Не се тревожете, тъй като една здравословна диета при поликистозни яйчници неминуемо ще повлияе на нежеланите симптоми!

Диета при поликистозни яйчници – принципи

Както вече се убедихте, резултатите от редица проведени проучвания показват, че промяна в начина на живот и хранене са най-ефективният начин за справяне със състоянието. Всъщност, редица специалисти съветват диета при поликистозни яйчници да бъде най-първата стъпка, която е желателно да предприемете непосредствено след поставяне на диагнозата.

Не всички лекари обаче прибягват до този съвет по време на консултация и в хода на обсъждане на начините за лечение. Отново бихме искали да отбележим, че действието на медикаментите, противодействащи на хормоналния дисбаланс е само временно. Обратно, постоянна промяна в начина на живот и хранене са двата фактора, които ще благоприятстват по-сигурен и дълготраен резултат.

Ето и кои са най-често препоръчваните полезни групи храни, които можете да включите в своята диета при поликистозни яйчници.

Натурални, непреработени храни

Непреработените и нерафинираните храни са богати на фибри и се разграждат по-дълго време от организма. Това означава, че избирайки някоя от многобройните такива възможности, ще сте сити за по-дълго време.

Непреработените храни, като част от диета при поликистозни яйчници, се усвояват по-ефективно от организма, а за преработката им са необходими по-малки количества инсулин. Нека припомним за съществуващата връзка между инсулин и тестостерон – по-малки количества от единия хормон няма да доведат до повишаване на другия.

Храни с противовъзпалително действие

Храните с противовъзпалително действие помагат за поддържането на здравословни количества инсулин в тялото. Те намаляват риска от чести хронични възпаления, които биха могли да са налице при жени, страдащи от ПКЯС. Тъкмо поради тази причина, препоръчваме да включите повече видове от тях в своята диета при поликистозни яйчници.

Храни с нисък гликемичен индекс

Диета, богата на храни с нисък гликемичен индекс, предотвратява прекомерното повишаване на кръвната захар в тялото. Храните с нисък гликемичен индекс подпомагат по-умерено покачване на нивата на глюкоза. По този начин отново се намалява риска от инсулинова резистентност и Диабет Тип 2. Енергията от такъв тип храни се освобождава по-бавно.

Пре- и пробиотици

Счита се, че чревната микробиома вероятно играе ключова роля в появата на поликистоза. За поддържане на здрава чревна флора, диетата трябва задължително да включва:

 • Пребиотични храни. Тези храни съдържат трудносмилаеми от човека въглехидрати, които обаче са перфектната храна за „добрите“ бактерии.
 • Бробиотични храни. Това са ферментирали храни, които вече съдържат в себе си „добрите бактерии“

Диета при поликистозни яйчници – кои храни да включите?

Риба, месо, зеленчуци, плодове, ядки и семена, здравословни алтернативи на растителни мазнини, всички те присъстват в изобилие в здравословната диета при поликистозни яйчници. Вижте и как ще помогнат на организма Ви, за да противодействат на състоянието! 

Въглехидрати

Когато страдате от ПКЯС, препоръчително е повечето калории да произхождат от протеини и полезни мазнини. Въпреки това, въглехидратите в никакъв случаи не са забранени, напротив. Не забравяйте, че по-важно е какъв вид въглехидрати приемате и доколко те са полезни за тялото, а не толкова какво е точното им количество.

Примери за храни с по-нисък гликемичен индекс са сладки картофи, елда и киноа.

Плодове 

Някои плодове имат твърде голямо съдържание на захар и поради тази причина е добре да са по-малко застъпени във Вашата диета при поликистозни яйчници. По-долу обаче ще откриете онези, които можете да хапвате по-често и без угризения! 

Зеленчуци

Зеленчуците са може би най-полезната група храни, измежду всички, които можете да включите в една здравословна диета при поликистозни яйчници.

Комбинацията от плодове и зеленчуци можете да приемате и под хормата на смути, за да разнообразявате формата, под която ги приемате

Омега-3 мастни киселини

Редица проучвания доказват, че приема на Омега-3 мастни киселини в една диета при поликистозни яйчници намалява нивата на тестостерон и подпомага регулирането на месечния цикъл.

По-конкретно: 

 • Броколи и карфиол – Богати на калций, минерал, силно необходим на организма в диетата при поликистозни яйчници, тъй като им противодейства и намалява неприятните симптоми на ПКЯС.
 • Спанак – Богат на разнообразие от нутриенти, които намаляват възможността от вътрешни възпаления в тялото.
 • Боровинки – Най-богатият на антиксиданти плод, който подобрява инсулиновата чувствителност. И останалите тъмно червени плодове, като къпини, череши и тъмно грозде, също са изключително полезни.
 • Ябълки – Богати на фибри и с ниско калорийно съдържание, те помагат в борбата срещу свободните хормони.
 • Канела – Повишава инсулиновата чувствителност и подпомага справянето с наднорменото тегло и поликистозните яйчници.
 • Чесън – Повишава притока на кръв в тялото, като по този начин не натоварва кръвоносните съдове.
 • Ядки – Подпомагат хормоналния баланс и подобряват нивата на холестерол и инсулин в тялото.
 • Тиквено семе – Богато на есенциални мастни киселини, които подпомагат регулирането на хормоните, поддържане на по-ниски нива на инсулин и редовен месечен цикъл.
 • Авокадо – Понижава нивата на холестерол в тялото.
 • Яйца – Богати на протеини и Омега-3 мастни киселини.

Храни, които нямат място в диета при поликистозни яйчници

Както са налице храни, които е добре да бъдат част от диетата при поликистозни яйчници, така има и такива, чийто прием е силно непрепоръчителен.

Сред тях са:

 • Млечните продукти, тъй като имитират присъствието на допълни количества инсулин в тялото,
 • Храните, съдържащи глутен, които често водят до подуване и биха могли да причинят възпалителни процеси,
 • Соевите продукти, които при някои жени водят до забавяне в настъпването на овулацията,
 • Рафинираните храни и особено рафинираните въглехидрати.  

Всички гореизброени групи храни, които не препоръчваме да включвате в своята диета при поликистозни яйчници, имат лесно достъпни алтернативи. Съветваме Ви да изберете някои от тях, за да се зарадвате по-скоро на ефективни резултати и по-добро репродуктивно здраве!

Референции:
Диетични модели и синдром на поликистозни яичници: систематичен преглед. Xenou M, Gourounti K. Dietary Patterns and Polycystic Ovary Syndrome: a Systematic Review. Maedica (Bucur). 2021;16(3):516-521. doi:10.26574/maedica.2020.16.3.516

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top