Фертилитет при мъжа и жената – какво се случва след 35?

Фертилитетът при жените намалява с напредване на възрастта. Според статистиката, шансовете за зачеване както при тях, така и мъжете, се понижават над 35-годишна възраст. Този факт е тревожен за тези, които нямат деца, но все пак всеки случай е различен.

Ако една жена иска да стане майка, трябва да познава по-добре биологията на фертилитета, за да е наясно с всички възможни варианти. Много често се случва така, че има нормално зачеване, но при кой и кога ще се случи, е строго индивидуално и зависи от много фактори.

Има връзка между стареенето, броя и качеството на яйцеклетките при жените

Едно момиче се ражда с около един милион яйцеклетки в недоразвитите си яйчници. С достигане на пубертета остават само около 300 000 яйцеклетки. Това е нормален физиологичен процес, наречен атрезия.

От яйцеклетките, които остават, когато момичето стане жена и получи менструация, само 300-400 ще узреят. Те се освобождават при овулация през нейните фертилни години. С приближаване на менопаузата, яйчниците забавят своите функции и в тях има по-малко и по-некачествени яйцеклетки. Те могат да бъдат оплодени, но някои спират развитие и не довеждат до здрава бременност.

Жените в средата до края на четиридесетте могат да забременеят. Всичко зависи от тяхното здравословно състояние и яйчниковият им резерв. Шансът за зачеване при тях намалява през петте до десетте години, водещи до менопаузата.

С напредване на възрастта женският фертилитет се променя. Яйцеклетките започват да стареят. Смята се, че около 20% от всички човешки яйцеклетки са анеуплоидни, което означава, че имат грешен брой хромозоми. Този дял нараства при по-възрастните представителки на слабия пол. Когато анеуплоидна яйцеклетка се оплоди от сперматозоид, се получава некачествен ембрион. При него се наблюдават някои мутации. Те са причина за спонтанен аборт в ранните седмици от бременността.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Женски фертилитет – какъв е шансът за бебе на различна възраст?

Най-висока е плодовитостта на жената между края на тийнейджърството и края на 20-те години. Около 30-годишна възраст тя започва бавно да намалява, а към средата на 30-те спадът се ускорява.

Намаляването на шансовете за бременност след 35-годишна възраст е постепенно. То прилича повече на склон, отколкото на скала, поне до 40-годишна възраст. Голямо проучване, което проследява жени, опитващи се да заченат, установява, че шансът за бременност след 12 месеца е 87% за жени на възраст 30-31 години. Той спада до 76% на възраст 36-37 години и 54% на възраст 40-41 години.

До 41-годишна възраст повечето жени, които се опитват да имат бебе, могат да забременят до 12 месеца от началото на опитите. Но делът на тези, които нямат положителен тест, се увеличава с възрастта. Статистиката показва, че шансовете спадат значително при тези след 35-годишна възраст.

За съжаление, тъй като броят на хромозомно абнормните (анеуплоидни) яйцеклетки се увеличава с възрастта, рискът от спонтанен аборт е по-висок при по-възрастните жени. За тези в ранните до средата на 30-те рискът да загубят бебето е около 1:10. Той се увеличава при около една на всеки три за жени на възраст 40-44 години.

Има ли значение възрастта за фертилитета на мъжете?

Въпреки че това се случва по-късно в живота, отколкото при жените, възрастта на мъжете също влияе върху техния фертилитет. И това може да понижи шансовете за бебе. Качеството на сперматозоидите и плодовитостта намаляват около 45-годишна възраст. Бременностите при които мъжете, оплодили яйцеклетките са на 45 или повече години, са с почти 50% по-голяма вероятност от спонтанен аборт, отколкото при двойките, при които мъжете са на 25-29 години.

IVF не винаги е опция при проблеми с плодовитостта

За съжаление, асистираната репродукция не винаги може да помогне при мъже и жени в напреднала възраст, които все още нямат потомство. Дори и да се направи инвитро (IVF), качеството на яйцеклетките не се променя, нито това на семенната течност. Ала възрастта на жената е най-важният определящ фактор за успеха на едно изкуствено оплождане и трансфер на ембрион/и. Данните сочат. че след три завършени IVF цикъла, 61% от жените на възраст 34-35 години, са заченали.

Шансът за бебе след три цикъла при жени на възраст 36-37 години е 50%. Докато при тези на 38-39 години е 38%. При пациентките на 40-41 години само 25% от жените забременяват след три цикъла.

Не само възрастта на бъдещата майка, но и тази на нейния партньор, е от особено значение. Проучванията показват, че нивата на живи и здрави деца са по-ниски при двойки, при които мъжът е на възраст 45 или повече години, отколкото при двойки, при които той е по-млад.

Напреднала възраст – какви са вариантите за зачеване при една двойка?

Много са обстоятелствата, които пречат на една жена да стане майка. В годините, в които тя е в своя пик на фертилност, може да няма половинка. А когато намери перфектния мъж, например, да е с по-малко и некачествени яйцеклетки. От своя страна той може да има проблемна спермограма.

Има няколко варианта при мъже и жени, които са в напреднала възраст и нямат деца:

Използване на донорски материал

Ако жената няма мъж, а иска да забременее, може да използва донорски сперматозоиди. Най-добрият вариант е да се обърне към репродуктивна клиника, където ще й обяснят процедурата. След като бъде открит подходящ кандидат, тя трябва да премине през инвитро цикъл – стимулация с медикаменти, вадене и оплождане на яйцеклетки, след което трансфер на ембрион/и.

Замразяване на яйцеклетки за по-късно

Тази опция също е добра, но доста скъпа. Освен това замразяването на яйцеклетки не дава гаранция, че след време жената ще има бебе. Ала все пак, при намиране на подходящия мъж, жената може да зачене инвитро дори и да е в по-напреднала възраст. Но всичко зависи от нейното здравословно състояние и това каква е спермограмата на нейната половинка.

Инвитро (IVF)

Ако сте на 35 или повече години и правите опити за бебе от шест месеца или дори година, трябва да се консултирате с репродуктивен специалист. Той ще ви назначи изследване на яйчниковия резерв и оцени нивото на вашата плодовитост. Той е и човекът, който ще ви насочи към инвитро, ако се налага. Понякога причината за липсата на положителен тест за бременност може да е в мъжа, а не в жената. Затова прегледите и някои основни изследвания и при двамата са много важни.

Използване на донорски яйцеклетки

Шансът за бебе с IVF е незначителен след 40-годишна възраст. Освен ако не използвате яйцеклетки, дарени от по-млада жена. Проучванията показват, че след 40-годишна възраст жените, използващи такива яйцеклетки, са пет пъти по-склонни да заченат, отколкото тези, използващи свои собствени яйцеклетки. Причината е, че след 40 яйцеклетките не са достатъчно качествени.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Ако сте над 35-годишна възраст и имате неуспешни опити за бебе, посетете гинеколога си. И задължително изследвайте вашия яйчников резерв. Става дума за измерване на нивото на антимюлеровия хормон (AMH) в кръвта,произвеждан от репродуктивните тъкани. Когато той е по-висок, жената има повече яйцеклетки. И шансът те да са качествени е по-голям. Има и случаи, при които по-млади жени имат намален резерв.

Изследванията обаче показват, че тестът не е надежден ориентир за плодовитостта на една жена. Средно тези на една и съща възраст имат еднакъв месечен шанс да забременеят, независимо от нивото на тяхното AMH.

Вашият лекар може да ви предпише добавки за подобряване качеството на яйцеклетките и сперматозоидите. Понякога по-здравословен начин на живот също допринася за това.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top