фоликуларна пункция

Фоликуларна пункция – какво трябва да знаете?

Каква е най-добрата големина на фоликулите преди пункция? Този въпрос си задават много жени, които искат да забременеят инвитро. Те преминават през стимулация на яйчниците, за да се извлекат яйцеклетки, които да бъдат оплодени изкуствено.

Така наречената фоликуларна пункция е процесът на извличане на яйцеклетки. Той е една от стъпките, през която преминава всяка жена, имаща проблеми с фертилитета.

Извличане на яйцеклетки и големина на фоликулите преди пункция – ами сега?!

Ако за първи път сте преминали стимулация и трябва да преминете към следващата стъпка, със сигурност си задавате безброй въпроси. Най-често жените търсят в интернет каква трябва да е големината на фоликулите преди пункция, за да извадят достатъчно яйцеклетки. И се притесняват от това дали процедурата е болезнена. Всъщност, това е бърза амбулаторна операция, която не изисква хоспитализация. Нейната цел е да се извлекат яйцеклетките, образувани по време на овулация.

Големина на фоликули преди пункция се измерва само при пациентки, които искат ин витро оплождане (IVF), но и на донори на яйцеклетки. Фоликуларната пункция се извършва и в случаи на запазване на плодовитостта. Или по-просто казано – изваждат се яйцеклетки, които да се оплодят и замразят, за да се използват за в бъдеще.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Овариална стимулация и големина на фоликулите преди пункция – стъпки

Репродуктивните специалисти определят яйчниковия резерв на пациентката и назначават необходимите изследвания. След което се преминава към овариална стимулация за инвитро. Тя се прави по персонализирани протоколи, съобразени с анамнезата на пациентката. Лекарите проверяват каква големина на фоликулите има тя на определени дни. Така определят кога точно да извлекат достатъчно яйцеклетки, за да са годни за оплождане.

По време на стимулацията, която трае от 10 до 20 дни, лекарите следят как жената реагира на предписаните й лекарства (често под формата на хапчета и инжекции). Те следват протокола в съответствие с отговора на яйчниците. На два до три дни се правят и ултразвукови прегледи. Целят достигане на големина на фоликулите преди пункция между 16-22 мм или 17-19 мм в диаметър. Повечето лекари у нас пунктират всеки отделен фоликул, който е диаметър над 15 мм.

Когато фоликулът достигне оптималния размер, идва ред на овулацията. Tя настъпва благодарение на хормона, наречен човешки хорион гонадотропин (hCG/ЧХГ). И пункцията трябва да се извърши приблизително 36 след поставянето на инжекцията с него.

Фоликуларна пункция – как да се подготвите?

Препоръчително е след достигане на оптимална големина на фоликулите преди пункция, жената да е спокойна и се подготви за изваждането на яйцеклетките. Консумацията на храна и напитки трябва да бъде спряна поне 8 часа преди процедурата. Поставянето на парфюм, дезодорант или носенето на бижута в операционната не са желателни. Причината е, че средата трябва да е стерилна.

Преди фоликуларната пункция лекарят проверява дали сте приемали според указанията предписаните лекарства. Той разглежда обстойно резултатите от изследванията, назначени по-рано. Такива са Протромбиново време, Фибриноген, аРТТ, СУЕ, ПКК, Глюкоза, АсАТ, АлАТ, Протромбиново време, Фибриноген, аРТТ и други.

Жената има консултация с анестезиолог и/или кардиолог. Там съобщава за минали кръвопреливания, оперативни интервенции, алергии към медикаменти, хронични заболявания и други. Измерва се кръвно налягане, правят ЕКГ и ако всичко е наред, се пристъпва към пункция.

Как протича фоликуларната пункция?

Достигайки горепосочената големина на фоликулите преди пункция, трябва да се осъществи изваждането на яйцеклетките в най-скоро време. В противен случай може да презреят или настъпи овулация. За да се избегне дискомфорта на пациентката, тя е под краткотрайна венозна анестезия.

Пункцията се провежда чрез ултразвук, под наблюдението на анестезиолог. Чрез помощта на аспирационна игла, поставена на накрайника на ултразвуковия апарат, се преминава през вагината. Така се осъществява достъп до яйчниците. Фоликулите се пунктират и се премества в инвитро лаборатория. Важно е да знаете, че броят на фоликулите не е равен на този на добитите яйцеклетки. Нормално е някои да са празни.

Трансвагиналната пункция на фоликули е сравнително безопасна процедура. По време на нейното протичанежената не усеща никаква болка. Обикновено отнема между 20 и 30 минути.

Може ли да напуснете болницата след пункцията?

След процедурата е необходимо да останете под наблюдение за няколко часа. Препоръчително е малко след излизане от упойка да пиете кафе айрян или да хапнете малко. Екипът може да ви измери кръвното и пулса преди изписване.

В следващите 24 часа след процедурата жената не бива да шофира или извършва тежка физическа дейност. Кървене или кафеникаво зацапване, леки болки в таза и коремната област, гадене, замаяност. Това са най-честите оплаквания на пациентките след пункция. Те отминават само след няколко часа, но трябва активна почивка. Ако някои симптоми се обострят, трябва преглед при лекар.

Какво се случва след извличане на яйцеклетките?

Лекарите за определили точната големина на фоликулите преди пункция, осъществили са и трябва да предприемат оплождане с материал от мъжа. Той се дава в деня на пункцията, при въздържание между 3 и 5 дни.

Най-добрият вариант при фоликуларната пункция да се извадят между 6 и 9 яйцеклетки, но при някои жени броят може да е и 1-2.

В следващите дни лекарят и ембриолозите поддържат непрекъсната връзка с жената. Тя бива информирана за броя на яйцеклетките, тяхното качество и това колко са оплодени. Следват и данни колко се развиват успешно и кога точно ще бъде трансферът.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист преди започване на инвитро процедура.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top