имплантационен кюретаж

Имплантационен кюретаж или надраскване – какви са ползите?

Имплантационен кюретаж (Implantation curettage) e един от методите за повишаване шансовете на имплантация. При него се прави един вид „надраскване“ на ендометриума, което е предпоставка за успешно забременяване. Използва се все по-често от репродуктивните специалисти у нас – при пациентите с безплодие.

Имплантационният кюретаж или надраскването на матката, се извършва преди IVF (инвитро). Тази процедура обаче не е рутинна. Тя се препоръчва само при определени случай. Най-често при двойки с предшестващи имплантационни неуспехи.

По време на процедурата лигавицата на матката (ендометриума) се „надрасква“ с помощта на малка стерилна пластмасова тръба (катетър). С нея той влиза в маточната кухина и неколкократно надрасква матката. Пациентката усеща лека болка като при цикъл.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Надраскване на ендометриума – същност

За да има успешна бременност, ембрионът трябва да се имплантира добре в маточната стена. Повечето, поставени след трансфер, не могат толкова лесно да се прикрепят към нея. Причината за това е, че не са успели да се развият напълно до етапа за имплантиране. В други случаи има несъответствие в развитието между етапа на ембриона и лигавицата на матката. Въпреки това, в малък брой случаи ембрионът няма да се имплантира, защото лигавицара на матката не му осигурява правилната среда, в която да живее.

Имплантационният кюретаж или надраскването на матката, се извършва преди IVF (инвитро). Тази процедура обаче не е рутинна. Тя се препоръчва само при определени случай. Най-често при двойки с предшестващи имплантационни неуспехи.

По време на процедурата лигавицата на матката (ендометриума) се „надрасква“ с помощта на малка стерилна пластмасова тръба (катетър). С нея той влиза в маточната кухина и неколкократно надрасква матката. Пациентката усеща лека болка като при цикъл.

Смята се, че след имплантационния кюретаж тялото задейства процеси, за да възстанови драскотините по матката. И така освобождава важни химикали и хормони, които правят ендометриума по-възприемчив за имплантация. Да вземем и пример с обикновения кюретаж след спонтанен аборт. Чрез него лекарите също могат да надраскат матката. Ето защо много често жени, които не страдат от безплодие, могат да заченат още на следващия цикъл.

Учени предполагат, че лечението може да активира гени, които повишават процента за успешна имплантация на ембриона след трансфер. Като проучванията за шансовете за зачеване след нея са обещаващи.

Какви са ползите от надраскване на ендометриума?

Ранните проучвания за предимствата от имплантационния кюретаж са противоречиви. Но настоящите показват съвсем друго. Данните от тях сочат, че може да има 0 – 5% подобрение и успешно раждане на здраво дете. Въпреки това са необходими допълнителни доказателства, за да се потвърдят основните ползи, които носи надраскването на ендометриума.

Благодарение на техниката се наблюдават леки подобрения на имплантацията при някои пациенти. Те са продиктувани от активиране на протеините в ендометриума вследствие на имплантационния кюретаж.

Няколко клинични проучвания вече наблюдават по-висок процент на успех при лечение на пациенти, които имат неуспешни имплантации. Част от учените откриват, че може да се отключва конкретна имунна реакция, която да допринася за имплантацията на ембриона.

Безопасно ли е надраскването на матката?

Определени репродуктивни специалисти у нас извършват процедурата без никаква упойка. Това създава известен дискомфорт на жената. Обикновено тя изпитва болка, сходна с тази при ендометриална биопсия (при която се откъсва тъкан от матката). В някои случаи може да има леко кръвотечение, което е нормално.

Що се отнася до инфекции при имплантационния кюретаж, те не са често срещани. Рискът от тях е по-висок, ако в шийтаката е имало друг вид инфекция, за която пациентката не е подозирала. Така чрез надраскването тя може да се разпространи. Но за щастие – лечение има и то не е продължително.

Одраскването на ендометриума не носи никакви допълнителни известни рискове за бебето, родено в резултат на лечение за безплодие.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Надраскването на кухината на матката променя нейния имунологичен статус и до някаква степен нейната рецептивност към ембриона. То обаче не се препоръчва при всеки един случай на безплодие или повтарящи се спонтанни аборти.

Ако имате някакви въпроси относно безопасността и рисковете, свързани с имплантационния кюретаж, разговаряйте с вашия лекар. Той ще прецени най-добре дали във вашия случай е необходимо надраскване. Ако го препоръчва преди трансфер или спонтанни опити, може да поискате да бъде под упойка. Все пак на всеки прагът на болка е различен и не е задължително да изтърпите процедурата без.

Този текст има информативен характер и не замества консултацията с репродуктивен специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top