имплантационно-кървене

Имплантационно кървене – защо не бива да ни плаши?

Много често появата на леко имплантационно кървене е повод за притеснение у много жени, правещи активни опити за зачеване. В голяма част от случаите обаче, то може да се окаже сигурен предвестник на добра новина.

Имплантационното кървене, или имплантационното зацапване е част от физиологичния процес, протичащ в началото на бременността при около 1/3 от бременните жени, и се смята за един от ранните признаци на бременност.

Какво представлява имплантационното кървене?

Имплантационното кървене представлява леко зацапване с кафеникав до светлорозов цвят. Появява се при имплантирането на оплодената яйцеклетка в маточната кухина и прилепването ѝ към лигавицата на матката. Този процес обикновено се случва между 6 и 12 дни след оплождането на яйцеклетката. Това е времето, за което зиготата преминава през маточните тръби и достига до ендометриалния слой на матката.

Причината за поява на имплантационно кървене е лекото разраняване на маточната лигавица и нарушаване целостта на малките кръвоносни съдове. Зацапването обикновено отминава след около 1-2 дни и поради тази причина не бива да се превръща в повод за притеснение.

Как да различим имплантационно кървене от менструален цикъл?

Въпреки, че имплантационното кървене често се появява в дните около очакваната менструация, не бива да го бъркаме с нея. Както вече споменахме, за разлика от менструалния цикъл, то е много по-леко и дискретно и е по-скоро зацапване.

Също като при менструацията, е възможно имплантационното кървене да бъде придружено с лека болка в областта на корема и стягане в малкия таз. Тя обаче се различава от болката по време цикъл и отшумява много по-бързо.

Друга съществена разлика между имплантационното кървене и менструалния цикъл е тяхната продължителност. Както вече споменахме, за разлика от менструацията, имплантационното зацапване обикновено трае около 1-2 дни. Можем да ги различим и по техния цвят. Докато при менструалния цикъл, кръвта е ярко червена и количеството се засилва в първите 2-3 дни, при имплантационното кървене, тя е кефеникава или светлорозова, и намалява след първия ден от появата си.

Етапи на имплантация

Целият процес от оплождането на яйцеклетката до нейната имплатнация в маточната кухина обикновено отнема между 6 и 10 дни. В идеалния случай, това означава, че прикрепването на зиготата се осъществява между 20 и 24 ден на редовния менструален цикъл.

Първият етап, през който преминава зародишът е прилипването му към маточната лигавица (преимплантация).

Следващият стадий представлява проникването на оплодената яйцеклетка в маточната стена и закрепването ѝ за матката. Това е моментът, в който е възможно да възникне имплантационно кървене, тъй като кръвоносните съдове в този участък се „оголват“. Това е процесът на т.нар. андхезия (слепване) на бластоцитът към ендометриума.

В третия и последен етап от имплантацията на зиготата, тя вече прониква дълбоко в маточната лигавица.

Други ранни признаци на бременност

Освен имплантационното кървене, което се проявява не при всяка жена, съществуват и други симптоми, които подсказват настъпилата бременност. Разбира се, най-сигурният признак остава закъснението на менструалния цикъл. Ако обаче, цикълът е нередовен, това не винаги е най-сигурният знак. Съществуват и други физиологични промени, настъпващи в женското тяло след успешно зачеване.

Честите позиви за уриниране, умората и гаденето са едни от най-ранните симптоми при настъпила бременност. Гърдите също могат да станат по-чувствителни. Поради хормоналните промени, настъпващи след оплождането, могат да настъпят и други промени в тялото Ви, като например:

  • Запек
  • Подуване на корема
  • Промяна в настроението
  • Спазми
  • Непоносимост към някои храни
  • Промяна в базалната температура

Разбира се, всички тези симптоми са строго индивидуални и интензитетът им е различен при всяка една жена. Освен това, те не винаги са най-добрия и сигурен индикатор. При някои жени част от тези фактори се наблюдават без настъпила бременност, докато при други, бременността преминава без нито от тях.

Ако правите опити за зачеване и усетите някой от тях или получите имплантационно кървене, най-лесният начин за проверка на състоянието, преди да се обърнете към лекар, е тестът за бременност.

Кога да направим тест за бременност?

Тестовете за бременност са до около 99% сигурен метод за установяване на настъпила бременност, в домашна среда. Те установяват нивата на хормона човешки хорион гонадотропин (ЧХГ) в урината на жената след първия ден от закъснението на цикъла, а някои, дори по-рано.

При настъпила бременност, концентрацията на хормона се удвоява на всеки два или три дни. Колко скоро след половия контакт можете да направите теста за бременност зависи от неговата чувствителност, както и времето, за което оплодената яйцеклетка ще премине през маточните тръби.

Колкото по-близо до началото на очакваната менструация бъде направен теста за бременност, толкова по-голям е шанса резултатът му да е реален. Наблюдавайте тялото си и за някой от останалите признаци на бременност, като импантационно кървене, гадене и др.

Ако все пак не сте сигурни в резултата, може да се консултирате с лекар, който да проведе кръвен тест за бременност. Тъй като ЧХГ хормона достига до кръвта по-рано отколкото в урината, кръвният тест е най-сигурният метод за установяване на бременност.  

Положителният резулатат при кръвния тест е налице в рамките на 3-4 дни след имплнтирането, докато при уринният тест за бременност – 4-5 дни след имплантирането.

Кога имплантационното кървене е признак на бременност и кога трябва да се обърнем към лекар?

Въпреки, че имплантационното кървене е често срещан и сигурен знак за настъпила бременност, е добре да информирате своя лекар за него. Ако забележите необичайно зацапване и кървене, независимо от това дали сте бременна или не, уведомете Вашия лекар, за да бъдат изключени някои евентуални усложнения. Добре е да бъде направен вагинален ултразвуков преглед, за да се разбере точната причина за кървенето.

В случай, че кървенето стане по-обилно и продължително, е възможно то да е признак на извънматочна бременност. Тогава консултацията с лекар е задължителна!

Ако кървенето се засили или е придружено със съсирване, то би могло да е знак за ранен спонтанен аборт.

Затова, ако забележите, че кървенето се засилва и е придружено със силни спазми, кръвни съсиреци, умора и виене на свят, не се колебайте да потърсите лекар!

Публикувано в

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Call Now Button
Scroll to Top