Колко време продължава процесът на овулация?

Колко време продължава овулацията? От този въпрос се интересуват всички жени, желаещи да заченат. Правейки опити за бебе, те трябва да са наясно когато точно настъпва тя. По този начин шансовете им да имат положителен тест за бременност са по-високи.

Овулацията е ежемесечно явление при жени в детеродна възраст. Обикновено се случва около 14-ия ден от 28-дневен менструален цикъл. По време на този процес яйцеклетка се освобождава от един от яйчниците. И пътува от фалопиевата тръба до матката, за да бъде оплодена. Но колко време продължава овулацията и кога да правите секс, за да я уцелите?

Овулация – кога и как?

Освобождаването на яйцеклетка не е спонтанно явление. Преди да се случи овулацията, трябва да са налице няколко различни фактора. Фоликулите в един от яйчниците започват да узряват между 6-ия и 14-ия ден от менструалния цикъл. Около 10-ия и 14-ия ден от един от тези фоликули се развива яйцеклетка. След това тя се освобождава от яйчника на 14-ия ден.

Някои жени не обръщат внимание на менструалния си цикъл и не се интересуват колко време продължава овулацията. Но това играе голяма роля за успешното зачеване. Ето защо, ако с половинката правите опити, е добре да следите календара.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Колко време продължава овулацията и какво се случва по време на нея?

Вече стана ясно, че всеки месец по време на овулация се освобождава една яйцеклетка. Но някои жени могат да отделят повече в рамките на 24 часа една от друга. След овулиране зрялата яйцеклетка е готова да бъде оплодена от спермата на мъжа, което води до зачеване и бременност.

Ако не разбирате колко време продължава овулацията и вашият цикъл, може да не определите точно кога да правите секс. Някои жени вярват, че могат да забременеят по всяко време на месеца. Но тяхната плодовитост е само няколко дни от него, около дните на овулация.

Овулация – около 24 часа всеки месец

Смята се, че толкова продължава нормалният цикъл на овулация. След като яйцеклетката бъде освободена от яйчник, тя умира. Ако не бъде оплодена, тя се разтваря в рамките на 12 до 24 часа. И се отделя заедно с лигавицата на матката. Това води до менструално кървене, което се случва около две седмици по-късно.

Въпреки че овулацията е за ден всеки месец, не мислете, че можете да забременеете само един ден от месеца. Зачеването може да настъпи в рамките на шестдневен прозорец или петте дни, водещи до овулацията, и деня на нейното настъпване. Това е така, защото спермата живее в женското тяло до пет дни.

Ако имате полов акт няколко дни преди овулация или по време на нея, може да има останали сперматозоиди в тялото, които да посрещнат яйцеклетката, докато се движи по фалопиевата тръба.

След като стана ясно колко време продължава овулацията, трябва да сте наясно със самото зачеване. То става във фалопиевата тръба, а не в матката, както някои предполагат. Неоплодената яйцеклетка се разтваря след един ден, но оплодената продължава своето пътуване по фалопиевата тръба към матката. Тя се имплантира или прикрепя към матката в периода 6 до 10 дни след зачеването.

Колко време продължава овулацията и по кои признаци да я познаете?

Някои жени имат овулация, без да забелязват промени в тялото си, но други могат да разпознаят признаците на овулация. Така могат да имат полов акт точно по време на фертилните дни. Това са така наречените зелени дни в приложението за месечния цикъл, в които може да се забременее.

Ако искате да определите кога е вашата овулация и колко време продължава тя, проверете за промени в цервикалната течност. Имате ли цервикален секрет или течност, това е знак, че сте в овулация или че тя ще настъпи през следващите няколко дни. Тя може да изглежда бистра, влажна, еластична или жилава. Или да прилича на яйчен белтък.

Проверете за промяна в базалната телесна температура – тази, която да измерите по време на покой. По време на овулация вашата телесна температура може леко да се повиши. Единственият проблем с този метод е, че някои жени нямат по-висока телесна температура до два или три дни след фертилния период. Така че докато забележите повишаване на базалната телесна температура, овулацията може вече да е настъпила.

Базалният термометър е полезен инструмент за наблюдение на телесната температура и точно определяне на овулацията. Можете да ползвате и тест лентички за овулация, които продават във всяка аптека.

Наред с промените в цервикалната течност и по-високата телесна температура, други признаци на овулация могат да включват:

  • спазми;
  • възпалени гърди;
  • подуване на корема;
  • по-високо сексуално желание.

Кои фактори възпрепятстват овулацията?

Някои жени в детеродна възраст нямат овулация.За това допринасят определени фактори и яйцеклетката не може да се освободи. Например Синдром на поликистозни яйчници (PCOS). При това състояние нивата на половите хормони естроген и прогестерон са извън нормата.

Жената може да се чуди колко време продължава овулацията и кога да прави секс с мъжа, но при поликистоза забременяването е трудно. При него се наблюдават кисти на яйчниците (доброкачествени образувания)). PCOS може да причини проблеми с менструалния цикъл на жените, тяхната плодовитост, сърдечната функция и външния им вид.

Свръхактивната или недостатъчно активна щитовидна жлеза също може да спре овулацията, както и да причини преждевременна менопауза. По същия начин някои жени нямат овулация, когато са под стрес. Ето защо, ако имате затруднения със зачеването, е добре да се консултирате с репродуктивен специалист.

Дори и жената да няма овулация, тя е с цикъл всеки месец. Това е така, защото лигавицата на матката набъбва и се подготвя за възможното пристигане на яйцеклетка, независимо дали настъпва овулация. Ако тя не е налице, отново се получава менструално кървене. Но цикълът е по-лек и кратък от нормалното. Смята се, че повечето жени, които имат нормална продължителност на цикъла (от 28 до 35 дни) са в овулация.

Съвет от екипа на FertilAid България:

Преди въпроса колко време продължава овулацията, трябва да познавате добре вашия месечен цикъл. И да планирате зелените дни, в които да правите секс.

Овулацията настъпва веднъж месечно и продължава около 24 часа. Яйцеклетката ще умре, ако не бъде оплодена в рамките на 12 до 24 часа. Проследявайте фертилните си дни поне 1-2 месеца и си водете записки. Ако се съмнявате, че нямате овулация, то потърсете причините за това. Те могат да се крият в нездравословен начин на живот, наднормено или поднормено тегло, стрес, някои заболявания и други.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top