Лекарството за диабет свързано с вродени дефекти при бебета момченца

Популярна съставка в много лекарства за диабет, метформинът, може да доведе до вродени дефекти при бебетата, когато е приеман от бащата. Това показва проучване на 3 университета, публикувано в Annals of Internal Medicine.

Според учените от университетите в Станфорд, Южна Дания и Копенхаген, момчетата са по-склонни да се родят с вродени аномалии, ако бащите им са приемали метформин 3 месеца преди зачеването им.

Авторите посочват, че майките и в двете проучени групи не са имали диабет или хипертония. При момчетата те открили 3 пъти по-голяма вероятност от вродени дефекти в гениталиите в сравнение с момичетата. Метформинът е свързан и с 1,4 пъти по-голям риск от вродени дефекти при момчета, чиито бащи са го приемали, спрямо тези, които не са.

Бащите, които са използвали метформин по време на развитието на сперматозоидите, е по-малко вероятно да имат момчета, отколкото момичета. Тази констатация на учените е в сравнение с общата популация.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Лекарствата с метформин засягат репродуктивното здраве на мъжете по начин, който може да навреди на синовете им, „макар че механизмите все още са неясни“. Това съобщават от Стандфортския университет. За да достигнат до въпросните заключения, те ползват данни от здравния регистър от Дания. Там са записани повече от 1 милион раждания от 1997 до 2016 г.

Екипът от трите университета уточнява, че потомството на бащата се счита за изложено, ако то е изпълнил една или повече рецепти с метформин. Като полът и честотата на основните вродени дефекти са установени при изследване на лекарствата, време на излагане и други фактори.

От повече от 1,1 милиона бебета, включени в проучването, 3,3% са имали поне един голям вроден дефект. Показателно за него е, че 51,4% от тях са момчета. Сред 1451 бебета, изложени на метформин, 49,4% са мъже. И процентът на вродени дефекти е 5,2. Според учените от Станфорд, процентите означават, че употребата на метформин може да представлява 2 допълнителни бебета, родени с вродени дефекти всяка година.

Метформин спрямо други лекарства за диабет

Лечението с метформин е все по-популярно за диабет тип 2 и инсулинова резистентност. Учените го сравняват с две други често срещани лекарства за диабет – с инсулин и сулфанилурейни производни.

Излагането на инсулин не повлиява честотата на вродените дефекти или съотношението на пола. А експозицията на сулфонилуреи показва числа, които се движат в същата посока като експозицията на метформин, но им липсва последователен модел. Това показват останалите заключения.

Мъжете, приемали метформин преди или след 3-месечния период на развитие на сперматозоидите, не са имали потомство с по-висока честота на вродени дефекти. Ноняма достатъчно данни дали те са взимали лекарството според предписанието, както и какво е било общото им състояние.

Авторите ще правят допълнителни проучвания

„Трудно е да се промени клиничната практика въз основа на това, защото имаме само едно проучване“. Това заявява д-р Майкъл Айзенберг, професор по урология в Станфорд, цитиран от Fox News. „Но за някой, който обмисля да има деца, то подчертава значението на бащиното здраве върху това детето“, добавя той.

Резултатите, качени и в Statista, показват, че 86 милиона рецепти за метформин са били написани в САЩ до 2019 г. Заключението на учените е, че е важно е да се разкрият действащите биологични механизми и се разшири изследването.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top