полип на матката

Полип на матката – диагностика и лечение

Полип на матката, наричан още ендометриален полип, е изменение на нейния вътрешен слой – ендометриум. Смята се за вид израстък, разположен на различна основа към маточната стена.

Много често една жена не знае, че има полип на матката, докато не получи смущения в менструацията. Понякога той бива открит, докато търси възможни причини за безплодие. Като размерите му варират от няколко милиметра до няколко сантиметра.

Най-често полипите на матката се появяват при жени в менопауза или такива, които вече са преминали през нея. Но с тенденцията тя да се появява на все по-ранна възраст, те могат да попречат на много да станат майки. Причината е, че оказват отрицателно влияние върху имплантирането на ембриона след оплождане.

Важно е да знаете, че понякога симптомите на ендометриалните полипи приличат много на тези при рак на ендометриума. При него също се наблюдава нередовен цикъл и необичайно кървене. Ето защо консултацията със специалист при първи признаци е много важна.

Полип на матката – същност

Ендометриумът е вътрешната обвивка на матката. Полипът в нея е причинен от свръхрастеж на ендометриална тъкан. Тя води до чести малки образувание, прикрепящо се към стената на матката чрез дръжка.

Макар полипите да се срещат повече при жени на възраст 40-50, има и случаи при по-млади жени. Голям процент от тях са доброкачествени, но засягат репродуктивното здраве и водят до проблеми със зачеването.

Кои са основните причини за маточния полип?

Няма ясна причина за образуването на полипите на матката. Но се смята, че дисбалансът на хормоните може да е рисков фактор. Естрогенът, например, е отговорен за удебеляването на ендометриума всеки месец. Той се свързва с растежа на полип на матката.

Както стана ясно, жените на 40 и повече години за по-податливи на въпросните изменения в сравнение с тези на 20. Но ако са налице наднормено тегло, високо кръвно налягане (хипертония) или лекарства за лечение на рак на гърдата, рискът е по-висок независимо от възрастта.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Полип на матката – кои са основните симптоми?

Много жени се оплакват от нередовен цикъл. Понякога заради сезона или други фактори, менструацията може да подрани. Или да закъснее с няколко дни. Но когато има кървене между отделните цикли, това е сигнал, че може да има ендометриален полип. Тежко менструално кървене (менорагия), кървене след полов акт, както и безплодие, са другите основни симптоми.

В други случаи се наблюдават само леко кървене или зацапване. Някои жени пък нямат горепосочените признаци, което може да забави тяхното лечение.

Маточен полип – диагностициране

Има няколко метода за диагностициране и лечение на полип на матката. Най-разпространеният е консултация с гинеколог. Затова и профилактиката е от особено значение.

При преглед с трансвагинален ултразвук лекарят оглежда по-обстойно матката. И може да идентифицира има ли полипи по нея, за които се съмнява. За тази техника той вкарва уред с високочестотни звукови вълни във влагалището. Чрез него се проектира изображение на ендометриума върху монитора.

Хистеросалпингография (ХСГ) е друг начин за откриване на полип на матката. При тази минимално инвазивна процедура рентгенологът инжектира боя в матката и фалопиевите тръби. Така може да види различни видове тъкани и да определи размера и степента на всички изменения, ако има такива.

Следващият метод е хистероскопията. При нея лекарят може да види по-голям обхват от матката с прецизна техника. Чрез вкарване на инструменти през хистероскопската тръба, гинекологът може да види ясно един маточен полип. И дори да вземе проба от него, която по-късно да бъде изследвана. Ако се налага, диагностичната хистероскопия може да прерасне в оперативна – за отстраняване на израстъците по ендометриума.

Сонохистерографията е подобна на хистероскопията процедура, която също се използва за диагностика на полип по маточната стена. При нея рентгенолог инжектира физиологичен разтвор в областта на матката, за да я надуе като балон. По този начин може да установи полипи, които не се виждат при преглед със стандартен ултразвук.

В по-леките случаи другите опции за диагностициране могат да включват:

  • Просто изчакване – малък полип на матката може да е без симптоми. И да изчезне от самосебе си, без да повлияе на плодовитостта на жената, което прави лечението ненужно.

Хормонални лекарства – някои медикаменти могат да помогнат – не само за свиването на маточния полип, но и за намаляванер на симптомите. За съжаление, медикаментозното лечение обикновено е за кратък период от време. Симптомите често се появяват отново, след като пациентката спре да приема лекарства.

Полипът на матката може да съдържа ракови клетки. Ако случаят е такъв, лекарят обсъжда внимателно внимателно следващите стъпки от лечението. Въпреки това, по-малко от 1% от случаите на полип на матката са свързани с рак.

Симптомите на полип на ендометриума са подобни на симптомите на рак на ендометриума и други сериозни състояния. Поради тази причина лечението се забавя, ако няма достатъчно посещения при лекаря. Все пак, трябва да отбележим, че въпросните полипи по маточната стена рядко се появяват след излекуване. Но ако го направят, то налагат по-сериозен курс с медикаменти.

Полип на матката и безплодие – каква е връзката?

Тези израстъци по стената на матката действат като контрацептив -те предотвратяват имплантирането на ембриона в нея и провалят опитите на много двойки за зачеване.

Лекарите не са сигурни защо се случва това. Но доказателства сочат, че тялото разпознава всеки полип на матката като чуждо тяло. Така наречената атака води до възпаление, което е враг номер едно на имплантацията. От друга страна полипите създадат запушване на фалопиевите тръби при навлизане в маточната кухина. така пречат на сперматозоидите да намерят яйцеклетка за оплождане. Те също така могат да блокират канала на шийката на матката, блокирайки директно самата нея.

Дори и да се стигне до забременяване, полипът на матката може да доведе до спонтанен аборт.

В проучване от 2005 г., публикувано в медицинското списание “Human Reproduction”, жени, които са с отстранени полипи, са успели да постигнат бременност. Това е станало чрез изкуствено оплождане (IVF), но с около два пъти по-висока скорост от тези, които не са премахнали израстъците по ендометриума.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Дори и да не планирате бременност, ако имате смущения в менструалния цикъл или необичайно кървене, отидете на гинеколог. Може да имате полип на матката.

Ако вече сте диагностицирана с изменението на ендометриума, не се отчайвайте. Повечето маточни полипи са доброкачествени. Важно е да започнете лечение навреме, особено, ако искате да имате дете в скоро време.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултация със специалист.

Референции:
Ендометриални полипи и субфертилитет. (Al Chami A, Saridogan E. Endometrial Polyps and Subfertility. J Obstet Gynaecol India. 2017;67(1):9-14. doi:10.1007/s13224-016-0929-4)

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top