средиземноморска диета и фертилитет

Средиземноморска диета – полезна и при безплодие

Средиземноморската диета не само е полезна за подобряване на здравето при мъжете и жените. Тя има може да помогне на двойките, борещи се с безплодие. Това показват резултатите на съвместно проучване на университите на Монаш, Съншайн Коуст и този на Южна Австралия.

Менюто с повечед плодове, зеленчуци и бобови растения, има многобройни ползи. То е ефикасен и достъпен начин, чрез който шансовете за зачеване при жените се увеличават.

Данните сочат, че средиземноморската диета може да подобри плодовитостта, успеха на асистираната репродуктивна технология (AРT). Също така качеството на семенната течност при мъжете.

Учените установяват, че противовъзпалителните свойства на средиземноморската диета могат да повишат процента на двойките, сдобили се с бебе.

Модифицирането на храненето преди забременяване е неинвазивно и потенциално ефективно средство за подобряване на плодовитостта. Това обяснява д-р Еванджелин Манциорис, изследовател от UniSA.

„Решението да имате бебе е едно от най-важните в живота, но ако нещата не вървят по план, това може да бъде много стресиращо и за двамата партньори“, посочва специалистът.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Безплодието – глобален проблем за мъже и жени

Близо 48 милиона двойки и 186 милиона хора по света страдат от безплодие. Това е един от проблемите на съвременното общество, който се смята за глобален. Много са доказателствата, че с правилен хранителен режим, репродуктивното здраве при жената се подобрява. Тук идва мястото на започването на средиземноморска диета

„Изследванията показват, че възпалението може да повлияе на плодовитостта както при мъжете, така и при жените. То засяга качеството на семенната течност, менструалния цикъл и имплантацията. В това проучване искахме да видим как диета, която намалява възпалението (като средиземноморската), може да подобри плодовитостта“, посочва още Манциорис.

Учените откриват, че при спазване на противовъзпалителна диета плодовитостта се подобрява. например такава, която включва много полиненаситени или здравословни мазнини, флавоноиди (от зеленолистни зеленчуци) и ограничено количество червено и преработено месо.

Средиземноморска диета – какво представлява?

Тя е на растителна основа и включва пълнозърнести храни, екстра върджин зехтин, плодове, зеленчуци, бобови култури, ядки, билки и подправки. Кисело мляко, сирене и постни източници на протеини като риба, пиле или яйца, както и червено и/или преработено месо се консумират само в малки количества.

В сравнение със средиземноморската, западната е с прекомерно количество наситени мазнини, рафинирани въглехидрати и животински протеини. Това я прави по-калорийна. В нея няма достатъчно диетични фибри, витамини и минерали. Обикновено западната диета е свързана с по-високи нива на възпаление.

Разбирането на връзката между противовъзпалителните хранителни режими като средиземноморската диета и плодовитостта може да промени лечението на двойките, които копнеят за деца. Това изтъкват ръководителите на горепосоченото проучване.

„Средиземноморската диета неизменно е класирана сред най-здравословните в света. Но знанието, че тя може също така да увеличи шансовете ви за зачеване и раждане на бебе, е изключително обещаващо“, казва още той.

„Разбира се, трябва да се направят повече изследвания, но най-малкото преминаването към средиземноморска диета не само ще подобри цялостното ви здраве, но и шансовете ви за зачеване“, категоричен е ученият от университета Монаш, Австралия.

Все пак, онова, което ние от FertilAid.bg ви съветваме, е да се консултирате с вашия лекар преди да започнете въпросната диета, както и каквато и да е друга, ако искате да заченете.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top