Сън – как влияе на репродуктивното здраве?

Сънят има жизненоважна роля за тялото. От него зависи качеството на живот и здравето ни, в което влиза и репродуктивното. Ако е качествен, той помага за някои процеси в органи и системи. И регулира важни хормони, сред които и тези, свързани с възпроизвеждането на мъжа и жената.

Както при мъжете, така и при жените, една и съща част от мозъка регулира хормоните на съня и бодърстването като мелатонин и кортизол. Също предизвиква ежедневно освобождаване на репродуктивни хормони. Тези, които са отговорни за овулацията при жените и процеса на съзряване на сперматозоидите при мъжете, може да са свързани с моделите на сън-събуждане на тялото. Например дългосрочната липса на сън може пряко да повлияе на освобождаването на лутеинизиращ хормон (LH). Регулирайки месечния цикъл, той предизвиква овулация. Ала когато той е нередовен, то това може да е свързано със съня и може да доведе до неуспешни опити за забременяване.

Не е ясно как точно сънят влияе на репродуктивното здраве

Много изследвания доказват, че има хормонална връзка между лошия сън и плодовитостта. Но според проучване от 2015 г-а, механизмът на влияние на съня върху плодовитостта не е съвсем изяснен.

Според проучване от 2016-а таботата през нощта или на смени може да окаже влияние върху репродуктивното здраве. И да стане предпоставка за нарушения на овулацията или спонтанен аборт.

Какво трябва да знаете за нередовния цикъл, съня и плодовитостта?

Дългосрочната липса на сън може да наруши не само хормоналния баланс. Изследванията показват, че също влияе на фертилитета по косвени начини, включително:

Води до лошо настроение и раздразнителност

С течение на времето това може да наруши отношенията в двойката и да доведе до понижи шансовете за настъпване на бременност по естествен път.

Повишава риска от различни заболявания и състояния

Това са диабет, сърдечно-съдови (сърце и кръвоносни съдове) заболявания и затлъстяване, които могат да понижат плодовитостта.

Как да подобрите съня и репродуктивното си здраве?

Ценете времето си за сън

Въпреки че оптималното количество сън е средно около 8 часа, изискванията варират от човек на човек и донякъде от сезон на сезон. Но обикновено е прието, че всеки от нас трябва да спи най-малко 6-7 часа, за да се чувства отпочинал на другия ден. Отделете си това време, то ви е жизнено необходимо.

Излезте на открито за по-качествен сън

Само час или повече на слънчева светлина всеки ден са достатъчни, за да се раздвижите. Може да правите кратка разходка – независимо по кое време на деня. Така, ако се движите и приемате мелатонин от слънцето, ще спите по-добре.

Не работете на смени

Ако искате да заченете, но работата ви е на смени, променете това. Тъй като това може да повлияе негативно на плодовитостта, избягвайте да работите на смени, защото организмът ви ще се изтощи.

Поддържайте график за лягане и събуждане

Опитайте се да си лягате и да ставате по едно и също време всеки ден, дори през уикендите. По този начин ще си изградите постпенно режим и регулирате биологичния си часовник.

Успокойте ума

Преди лягане избягвайте да вършите натоварващи ума дейности. Например да четете книги да се взирате в телевизора, таблета или мобилния. Вместо това си създайте успокояващи ритуали като приглушаване на светлината, пускане на завесите, слушане на релаксираща музика или малко йога преди заспиване.

Дръжте разстояние между стимулантите и съня

Консумирайте кофеин и алкохол в умерени количества, когато се опитвате да забременеете. Ограничете употребата им до повече от пет часа преди лягане, за да не сте напрегнати и се настроите по-лесно за сън.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Сънят и дневната светлина са неразделна част от нашите биологични часовници. Важно е да си набавяме достатъчни количества и от двете. Всеки знае, че има най-различни начини за по-добър сън. Ала ако сте под напрежение и не можете да забременеете от повече от шест месеца, говорете с вашия лекар. Той ще провери вашето здравословно състояние и ви насочи най-добре какво да предприемете за лечение на безплодие.

Този текст има информативен характер и не замества консултацията с репродуктивен специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top