забременяане при обърната матка

Забременяване при обърната матка – по-трудно ли е?

Забременяване при обърната матка е тема, касаеща много жени. Истината е, че то може да стане напълно нормално. Просто първоначално диагнозата внася смут при двойката, която иска да има дете. И поражда безброй въпроси, на които ще се опитаме да отговорим.

Забременяване при обърната матка – какво трябва да знаете?

Това e аномалия, а не заболяване, която се открива при ултразвуков преглед или вземане на цитонамазка. И не бива да притеснява жените! При около 75 % от тях матката се накланя напред, към пъпа. Това състояние се нарича обърната матка. Докато при 25 % от жените тя се накланя назад. Нарича се още наклонена или ретро-флектирана матка.

Забременяване при обърната матка се случва без проблем. Просто по същество самото име обозначава позицията на матката, нищо повече. Тя може да се сравни с друг анатомичен случай – да имаш втори пръст на ръката, който е по-голям от първия.

Може ли да се зачене лесно в този случай?

Както стана ясно, позицията не е свързана с плодовитостта. Тоест самото обръщане не влияе негативно на способността на жената да забременее. Важно е спермата да достигне до матката и фалопиевите тръби. Това зависи от нейното качество, шийката на матката и тръбите, а не от самия наклон. Ако броят на подвижните сперматозоиди на партньора е добър (среден до голям плуващи), шийката на матката е нормална и произвежда правилния тип слуз. И когато пациентката е в овулация, позицията на матката не е рисков фактор, водещ до безплодие. И забременяването се осъществява без проблем.

Наличието на наклонена или обърната матка само по себе си не е възпиращ фактор за липса на положителен тест. Ако бебето се бави, то трябва да се търсят други причини. И консултацията със специалист е много важна.

Забременяване при обърната матка – кои фактори влияят на нейната позицията?

Ендометриозата е пример за заболяване, което по-скоро може да доведе до безплодие, а не обърнатата матка. Тогава тъкан расте извън нея, причинявайки белези с течение на времето. Тя може да е резултат от инфекция или минали операции. И да доведе до наклонена назад матка (най-често срещаният тип). В тези случаи тъканта пречи на сперматозоидите да оплодят яйцеклетката. имплантират в стената на матката, което води до безплодие.

Възможно е също така фиброиди (миома) или неракови израстъци също да причинят матка обърната назад и безплодие. Но отново не от позицията на матката, а от миомата. Ако една жена има много, това пречи на имплантирането. Съответно и на растежа на ембриона. Някои жени получават такива още в детеродните си години. И ако те не са много големи или многобройни, обикновено не са проблем за забременяване с обърната матка.

Аденомиоза също е причина за накланянето на матката назад или напред. Това е състояние вследствие на нарастването на маточната тъкан вътре в стените на матката. Свързано е с болка, нередовен цикъл и безплодие.

Ако се притеснявате дали е възможно забременяване при обърната матка, трябва да знаете, че позицията на матката се счита за причина за безплодие само, ако всички други възможни причини са изключени.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Обърната матка – как се диагностицира?

Обикновено диагнозата открива акушер/гинеколог или репродуктивен ендокринолог, който извършва лечението на фертилитета. След като прегледа пациентката чрез ултразвук, той може да определи позицията или наклона на матката.

Забременяване при обърната матка – какво казват специалистите?

„Въпреки често срещаните погрешни схващания, напълно е добре да имате обърната матка. Всъщност при до 1 тя е ориентирана по този начин. Точно както някои хора се раждат с дясна ръка, а други с лява ръка, някои жени са с наклонена напред матка, а други имат матка, която се накланя към гърба. Ретровертната матка сама по себе си не причинява затруднения при зачеването”. Това твърди д-р Марси Магуайър.

Специалистът припомня, че заболявания като ендометриоза или миома, нарушават нормалната анатомия на таза. Те могат да издърпат матката назад. Но в тези случаи безплодието се причинява от заболяването, засягащо самия орган, а не от наклона. „Ако сте под 35 години и правите опити за забременяване при обърната в продължение на 12+ месеца без успех, или сте над 35 години или повече и не сте заченали за 6+ месеца, трябва да посетите репродуктивен ендокринолог, независимо от ориентацията на матката”, казва още тя, пояснявайки как става забременяване при обърната матка.

Обърната матка – какво най-често причинява състоянието?

Майката природа или вашият генетичен код е може би най-вероятната причина за наклонената матка, което е напълно нормално. Фиброми или тазови белези от ендометриоза, предишна инфекция или операция, са други причини, както и аденомиозата.

Може би не знаете, но бременност също може да причини обръщане. Поради разтягане и отслабване на връзките и мускулите, които поддържат матката в продължение на 40 седмици. Ето защо тя се накланя по време на износването на плода и раждане, дори след менопауза. Разбира се, това зависи от много фактори, включително и от наддаване на тегло.

Забременяване при обърната матка и секс – ами сега?!

Отговорът е не. Аномалията само по себе си не може да ви попречи да забременеете. Ако нямате други проблеми с плодовитостта, сексуалната ви позиция с партньора не бива да е от значение.

Най-важното по време на опитите за забременяване с обърната матка е да следите овулацията. И да правите секс в така наречените зелени дни, след като си направите специален тест. Тогава шансът за зачеване е най-голям. Само избягвайте лубриканти, които пречат на придвижването на спермата по маточните тръби.

Така нареченият „мониторинг на естествения цикъл“ в лекарския кабинет, също ще помогне. Лекарят ще провери вашите яйчници чрез трансвагинален ултразвук. А кръвен тест също може да даде информация за овулацията.

Други причини за безплодие и забременяване при обърната матка

Ако жената е под 35 години и няма положителен тест за бременност в рамките на една година, трябва да отиде при репродуктивен специалист. Същото важи и за тези над 35 или повече години, някои от които имат безплодие заради друг проблем, много често неустановен.

Когато има тъкан, растяща в таза, ендометриоза или аденомиоза, е възможно те да са причинили обърнатата матка.Тогава лекарят се насочва към идентифициране на основния проблем, причиняващ липсата на дете.

Еднометриозата, например, може да бъде диагностицирана само с биопсия, получена чрез операция.Но преди нея, болката по време на цикъл или секс, са първите нейни симптоми. Хистеросалпингограмата (HSG) също може да помогне за идентифициране на заболяването. При нея се проверява дали фалопиевите тръби са отворени или не (белезите на ендометриума могат да блокират тръбите). Иначе миомите се виждат при при обикновен трансвагинален ултразвуков преглед, а аденомиозата – и при 3D ултразвуков преглед.

Съвет от екипа на FertilAid България:

С поставянето на ясна диагноза стартира и лечението, което е първата стъпка към забременяване при обърната матка. Ако пациентката има миома, тя (както и белези на ендометриума и таза) може да се отстрани чрез операция. При жените с ендометриоза и аденомиоза се предприема инвитро оплождане (IVF). При него директно в матката се поставя оплодената предварително яйцеклетка.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията с вашия лекар!

2 коментара по “Забременяване при обърната матка – по-трудно ли е?”

  1. Анонимен

    Не съм съгласна. При обърната матка забременяването е много по-трудно.

    1. FertilAid България

      Здравейте! Данните сочат, че позицията на матката влияе много малко върху успеваемостта при зачеване и наличието на трудности се дължат по-скоро на друг проблем, а не толкова на самата позиция на матката.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top