забременяване с един яйчкник

Забременяване с един яйчник – възможно ли е?

Забременяване с един яйчник е напълно възможно. Това потвърждават много лекари за случаи на жени, които не разполагат с два – поради някои медицински или генетични причини.

Понякога жените се раждат само с един яйчник, а при някои той се отстранява при операция – поради медицински причини. Въпреки това, важно е състоянието на фалопиевите тръби. Ако те не са засегнати при операцията, няма пречки за забременяване с един яйчник. Но се налага специална терапия за лечение на фертилитет.

Преди забременяване с един яйчник – какви са причините за отстраняване на другия?

Едностранната оофоректомия е хирургична процедура за отстраняване на единия яйчник. Тя може да наложи и премахване на фалопиевите тръби. Може да се направи по едно и също време с хистеректомия (хирургично отстраняване на матката).

Когато не функционира правилно един от яйчниците, то трябва да бъде отстранен. Това се налага при следните условия:

1. Кисти на яйчниците

Торбичките, пълни с течност, намиращи се на повърхността или в самия яйчник, се наричат кисти. Макар при много жени те да нямат конкретна симптоматика, при други се наблюдават по-големи или Синдром на поликистозните яйчници. Те създават известен дискомфорт и налагат отстраняване на яйчника.

2. Рак на яйчниците

Когато клетките мутират и се размножават по неконтролиран начин, става дума за рак на яйчниците. Той може да се появи при жени с фамилна анамнеза за рак на гърдата или рак на яйчниците. И води до състояние, което да доведе до премахване на един или и двата яйчника.

3. Ендометриоза

Друга тежка диагноза, но при нея също може да стане забременяване с един яйчник. При нея лигавицата на матката по време на цикъл се отделя и излиза от влагалището, което се нарича менструация, но всъщност не е. При ендометриоза маточната лигавица или маточните тъкани растат в матката, а понякога и в други части от тялото. Достигайки до яйчниците, жената изпитва болка и понякога се стига до отстраняване на яйчниците.

4. Абсцес

В случай на инфекция в яйчника, в него се образува джоб с гной, който се нарича абсцес. Той е един вид спешно състояние, заради което също се налага отстраняване на яйчниците.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Забременяване с един яйчник – възможно ли е?

Това, което играе важна роля в случая, е точната причина за отстраняване на яйчника. Ако той е премахнат поради по-сериозно състояние, то жената може да има проблеми при зачеване. Иначе шансовете за забременяване с един яйчник са равни на тези с два.

Фалопиевите тръби са разположени близо до яйчниците и не са прикрепени към тях. Основната им роля е да уловят яйцеклетката, когато тя се освобождава от яйчниците. Ако яйцеклетката може да достигне до матката през тръбата, тогава няма проблем с плодовитостта. Или наред ли е всичко с яйчника и той се намира до здрава фалопиева тръба, няма пречки за зачеване.

Всеки месец яйчниците отделят яйцеклетката алтернативно. Ако жената е само с един яйчник, то яйцеклетката обикновено се отделя всеки месец. Когато той не е в съседство с фалопиевата тръба, стига да е здрав, яйцеклетката все пак достига до матката. Но това увеличава шансовете за извънматочна бременност.

Повечето жени с един яйчник си имат овулация, която протича нормално. Но в някои конкретни случаи се наблюдават проблеми с фертилитета. И в двата се налага консултация със специалист, който ще назначи изследвания и даде конкретни насоки.

Забременяване с един яйчник стъпка по стъпка:

  • Изберете специалист, на който да се доверите. При първия преглед той ще установи чрез ултразвук какво е състоянието на останалия яйчник и дали той освобождава яйцеклетки. След други прегледи и изследвания, той ще състави план за действие.
  • Следенето на овулация е много важно за забременяване с един яйчник. Изтеглете си приложение на телефона или отбелязвайте на хартиен носител важните дати. Обикновено овулацията е между 11 и 21 дни от първия ден на менструалния цикъл.
  • Следете за признаците на овулация, за да се ориентирате кога да правите опити за зачеване. Може да си измерите базалната температура, която се покачва по това време. Леки болки и специфично течение, също могат да ви ориентират.
  • Докато сперматозоидите могат да оцелеят в тялото на жената няколко дни, същото не се случва с яйцеклетките. Те “живеят” по-малко от 24 часа след овулацията. И за да увеличите шансовете си за забременяване с един яйчник, правете секс малко преди овулация.
  • До две седмици след овулацията може да си направите кръвен тест за бременност. Ако сте по-търпеливи, изчакайте до датата на започване на цикъла. Тогава проверете дали сте бременна чрез уринарен тест. Ако резултатът е отрицателен, повторете процеса в следващия менструален цикъл.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Забременяване с един яйчник е напълно възможно. Понякога просто има някои неща, които възпрепятстват процеса на зачеване. Една от тях, например, е неправилното изчисляване на овулацията или липса на такава. В такива случаи може да се наложи прием на хапчета.

Може да се наложи да използвате асистирана репродуктивна технология – изкуствено оплождане, ако жената, освен с един яйчник, има други медицински причини, поради които е с проблемен фертилитет. Същото се отнася и в случаи, при които се наблюдава мъжки фактор като основна причина за липсата на положителен тест.

Ако няма забременяване с един яйчник след 6 месеца, то е добре да се консултирате с репродуктивен специалист. С него ще потърсите дали няма и други причини за безплодие.

Този текст има информативен характер. Той не може да замести консултацията ви с лекар.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top