забременяване след мъртво раждане

Забременяване след мъртво раждане – какво, как и кога да предприемете?

Забременяване след мъртво раждане – една болезнена тема за много двойки у нас. Понякога жената зачева и всичко с нея и ембриона е наред, но в по-късен етап от бременността, бебето не се развива правилно или загива. Тогава се налага така нареченото мъртво раждане. След него няма традиционното изписване с фотограф, роднини с питка и букети. Остава само болка, а понякога и вина, че не си направил всичко възможно, за да родиш здраво дете.

Забременяване след мъртво раждане не е решение, което се взима от днес за утре. В повечето случаи мъжът настоява за нови опити, докато жената все още не е готова. И това е напълно нормално. Страхът от новия положителен тест и напрежението от това дали няма да има усложнение и този път, причиняват затваряне, депресия и обтегнати отношения с половинката или роднини.

Няма конкретен диапазон от време, след който да предприемете забременяване след мъртво раждане. Подновяването на опити за бебе е много лично. Жената трябва да обсъди темата с мъжа. Когато е готова – физически и психически, може да се консултира със своя гинеколог. Ако нейният партньор не е на същото мнение, е добре да изчакат с решението. Тогава разговорите са много важни.

Забременяване след мъртво раждане – какво да предприемете?

Доверете се на лекарите

Вродени дефекти с плода; здравословни проблеми на майката; усложнения, свързани с плацентата; инфекции… Това са най-честите рискови фактори, водещи до мъртво раждане (бебето няма признаци на живот на или след 24 седмици от констатирането на бременността). Когато жената научи лошата новина, изпада в шок. Ваденето на бебето е твърде шокиращо. То не се забравя лесно, освен това крие усложнения. А те изискват допълнително лечение и водят още притеснения.

Жената изпитва угризения. А роднините хвърлят вината върху лекарите. Но те могат да им помогнат да преминават през загубата по-лесно и започнат нови опити за забременяване след мъртво раждане.

Взетият материал от бебето се дава за хистологичен анализ. Резултатите от него не стават веднага. Но могат да покажат каква е причината за загубата на бебето и какво да направи двойката след това. Понякога се налагат генетични и имунологични изследвания.

В случай, че се налага инвитро оплождане (след мъртвото раждане), гинеколозите препоръчват предимплатационна диагностика. Тя се прави точно след стимулация и изваждане на яйцеклетки. И показва кои ембриони са годни и кои увредени. След това се предприема поставяне на оплодените и вече развити ембриони.

При мъртво раждане или раждане на дете с малформативен синдром, безплодие с неясен произход или един или няколко повтарящи се спонтанни аборта, трябва кариотипиране. Кариотипът показва броя, размера и формата на хромозомите и на двамата родители, разкрива и генетични аномалии.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Дайте си почивка преди забременяване след мъртвото раждане

След загубата не бива да бързате с подготовката за зачеване, съветват лекарите. И колкото и да сте разочаровани и сломени, трябва да им повярвате! Докато чакате резултатите от хистологията, се погрижете за себе си. Преди менструацията, се наблюдава изчистване или лохия. При него от 3 до 5 дни жената има изтичане на кръв от матката. Тя се превръща в розова или кафява течност и продължава до десетия ден.

Същинската менструация настъпва около 5-6 седмици след мъртвото раждане. През това време почивката на жената е много важна. Избягвайте разговори с близки за случилото се, четене на информация в интернет (особено от недостоверни източници), консултации с други лекари за второ мнение. Всички те могат да повлияят негативно на вашата психика.

Вашият гинеколог ще ви насрочи първи и последващи прегледи след мъртвото раждане. Ще научите как се възстановява матката, какво е общото ви състояние. След това идва резултатите от хистологията. После може да пристъпите към съставяне на план за забременяване след мъртво раждане.

По-здравословен начин на живот, елиминиране на стреса, достатъчно движение, прием на фолиева киселина и други добавки, назначени от гинеколога, са онова, което може да направите като първа стъпка към мечтаното бебе.

Отидете на психолог и излейте мъката си

Докато се възстановявате физически, трябва да помислите за психичното си здраве. Много жени, загубили бебето си в различни етапи на бременността, изпадат в депресия. Те трудно могат да се върнат към нормалния си начин на живот. Първите няколко седмици са най-трудни. Останете насаме смислите си, после говорете – с половинката, с роднините, а защо не и с психолог. Само така ще се освободите от гнева и се почувствате готови за забремняване след мъртво раждане.

В много болници все още не се обръща достатъчно внимание на психологичната подкрепа на жената след загубата. За щастие, има много специалисти, на които може да се доверите, за да се справите с депресията и чувството за вина.

Вземете антидепресанти, ако се налага

Травмата, която имате, е голяма. Само жена, която е била на вашето място, може да ви разбере. Понякога се налага в лечението да бъдат включени и антидепресанти. И съответно – да се спрат по точно лекарско предписание. Ако не са ви изписани такива, не бързайте да прибягвате към тях. Заложете на неща, които ви карат да се чувствате добре.

Почивка с любимия човек;, хубава музика; разходка сред природата; рисуване или някое друго любимо хоби. Това са нещата, които може да опитате, за да си върнете усмивката и желанието за живот. Те са естествени антидепресанти, с които да започнете и видите как да продължите към целта – забременяване след мъртво раждане.

По-бавно ли е възстановяването след цезарово сечение?

Цезаровото сечение се налага, когато плодът е по-голям и бременната има някои проблеми. Те не й позволяват да роди по вагинален път. Това забавя възстановяването. Жената тъгува за мъртвото си дете, има и разрез на корема.

В зависимост от обстоятелствата, жената трябва да изчака между 12 и 18 месеца, преди да предприеме забременяване след мъртво раждане, особено ако е имала цезарово сечение.

Може ли да забременеете непосредствено след мъртво раждане?

Забременяване след мъртво раждане е напълно възможно – още след първата нормална менструация. Тогава има овулация (до 2 седмици след нея). Но лекарите не го препоръчват! Шийката на матката все още не се е затворила, може да има разкъсвания или дискомфорт след епизиотомия, с които е добре да се съобразите. Освен това, рискът от инфекция в утробата е много по-голям. Затова не бързайте!

Има период, в който жената няма самочувствие и не желае физически контакт с половинката. Когато двамата се върнете към секса, помислете за използване на презервативи или контрацептиви. Това е по-отговорното решение по време на възстановителния период.

Съвет от екипа на FertilAid:

Сигурно ви е омръзнало от непоискани съвети на близки и приятелки за забременяване след мъртво раждане. Онова, което можем да ви кажем, е да се оставите на знаците на вашето тяло. То ще ви покаже кога да отидете при психолог, кога е време да започнете хранителен режим или да спортувате, кога да се отдадете на интимни ласки или пък си поплачете, за да ви олекне. Следвайте препоръките на лекуващия лекар, но и се вслушайте и във вътрешна си интуиция. И всичко ще си дойде на мястото, просто хубавите неща стават бавно!

Този материал има информативна цел и може да ви даде някои насоки за забременяване след мъртво раждане. Той не замества консултация със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top