Оксидативен-стрес-при-мъжа

Оксидативен стрес при мъжа и мъжко безплодие

За повечето двойки, разрастването на семейството с нови членове е част от естественото развитие на една връзка. Планирането на бебе не винаги е свързано с по-специална подготовка или особени усилия. За съжаление, безплодието засяга между 15 и 20% от двойките, правещи опити за зачеване.

Мъжкият фактор се оказва решаващ в поне половината от тези случаи. В голяма част от тях основен проблем се явява състоянието на оксидативен стрес при мъжа. В резултат, е необходима среща с медицински специалист, а прегледите и консултациите в репродуктивните центрове биха могли да отнемат повече от очакваното време.

Проблем би могъл да възникне както от женска, така и от мъжка страна. В някои случаи, показателите и на двамата партньори не благоприятстват забременяването. В други пък, безплодието поне на ранен етап остава с неизяснен характер. Настоящата статия се фокусира по-конкретно върху мъжкото безплодие и, в частност – случаите, в които то е причинено от оксидативен стрес при мъжа.

Въздействие на оксидативния стрес 

След провеждането на редица проучвания е установено, че оксидативният стрес е една от многото причини, водещи до влошаване на спермалните показатели. Оттам – стотици двойки за съжаление не успяват да се сдобият с така желаното дете. Преди да отделим малко повече внимание на конкретните негативи от оксидативен стрес при мъжа, които са налице върху мъжкото репродуктивно здраве, нека първо се запознаем накратко с понятието „оксидативен стрес“.

Дефиниране на понятието „оксидативен стрес“

Оксидативният стрес е състояние, което се характеризира с нарушен баланс между съществуващите в тялото реактивни свободни радикали и способността му да им противодейства и да се детоксикира от тях. Неутрализирането на вредното им въздействие се случва посредством антиоксиданти. Когато е налице оксидативен стрес при мъжа, това е сигурен знак за наличието на завишено количество токсини в организма.

Причини за поява на оксидативен стрес

До появата на оксидативен стрес в клетките и тъканите биха могли да доведат както микроби, така и разнообразни химични или физични фактори. Справянето с вредните свободни радикали става възможно чрез антиоксиданти и ензими. Те по естествен път се произвеждат от тялото в здравословните и необходими количества в идеалния случай, когато всичко е наред.

Свободни радикали и оксидативен стрес

Свободните радикали представляват атоми, групи от атоми или молекули, които се образуват в резултат от естествения процес на метаболизма, при който се извършва обмен на вещества. Приетата от организма храна се превръща в енергия. Тя помага на клетките в тялото да функционират правилно така, че да свършим всичко онова, което сме си наумили през деня. Изразходвайки образуваната енергия, клетките дишат. Заедно с полезните вещества (глюкоза), отделят и отпадни вещества.

Тъкмо това са свободните радикали. В тях липсва един електрон, така че броят им е нечетен. Този нечетен брой електрони им помага лесно да се свързват с други молекули/ клетки и да взаимодействат помежду си. Свободните радикали отнемат по един електрон от най-близко намиращите се клетки, за да възстановят своята липса. По този начин обаче създават нови клетки, които не функционират правилно. Нарушени са процесите на клетъчно делене и е увреден генетичният материал, който самите те носят. Този процес се нарича „окисляване“.

Окисляване на организма

Окисляването е нормален и необходим за организма процес, който се случва в човешкото тяло. Когато процесите протичат по естествен и здравословен начин, свободните радикали помагат на тялото в борбата му срещу вредните патогени. По този начин тялото противодейства на появата на инфекции.

Когато обаче оксидативният стрес засегне организма, броят на свободните радикали в тялото многократно се увеличава. Така засяга по един или друг начин нашето здраве. Когато в тялото присъстват повече на брой свободни радикали, отколкото могат да бъдат балансирани от произведените от организма антиоксиданти, те започват да нарушават мастната тъкан, ДНК-то на клетките и протеиновите нива, необходими на организма.

Протеините, липидите и генетичният материал, съдържащ се в клетките, до голяма степен играят роля за естественото протичане на здравословните процеси в човешкото тяло. Затова и увреждането им поражда риск от появата на немалко на брой болести с течение на времето и натрупването на свободните радикали. Ето и някои от тях.

Последици от оксидативния стрес

 • Диабет
 • Стесняване на кръвоносните съдове (Атеросклероза)
 • Инфекции
 • Високо кръвно налягане 
 • Сърдечни заболявания
 • Невродегенеративни заболявания
 • Ракови заболявания
 • Преждевременно застаряване
 • Репродуктивни проблеми и безплодие – както при мъжа, така и при жената.

Вредно влияние на околната среда

Свободните радикали присъстват в тялото на всеки човек, като начина, по който са навлезли в организма, би могъл да бъде различен. Това може да стане посредством замърсяване, цигарен дим, почистващи материали, пестициди, определени хранителни навици, като прием на завишени количества захар, мазнини и алкохол. Въпреки това, не се притеснявайте!

Все пак те са и част от системата на тялото за поддържане на здравето и благосъстоянието!

Така, например, свободни радикали се произвеждат от имунната система, за да противодействат на навлизащите в тялото патогени, както беше споменато и по-горе. Отново те подпомагат и възстановителния процес на кръвоносните клетки след случаи на възпаление. Въпреки полезното им действие в резултат от здравословното клетъчно дишане, не се заблуждавайте. Имайте предвид, че свободните радикали, формирани в случаите, в които в тялото се натрупат вредни токсини, са много по-агресивни и опасни!

Антиоксиданти

Антиоксидантите са молекулите, които биха могли да възстановят четния брой електрони у атомите, групите от атоми или молекулите, познати ни като свободни радикали. Те съществено се различават от останалите клетки, от които в противен случай свободните радикали биха взели електрон. Антиоксидантите могат да дарят електрони на свободните радикали без това да ги направи нестабилни или по някакъв начин да попречи на начина, по който функционират.

С помощта на антиоксидантите свободните радикали се стабилизират и по този начин стават в по-малка степен реактивни. Заедно с това – съседните им клетки се стабилизират и продължават да функционират нормално.

Противодействие на оксидативния стрес

За да предотвратите поне отчасти вредното въздействие на оксидативния стрес, е важно да си набавяте полезните антиоксидантни вещества. Те биват два вида – водоразтворими антиоксиданти и мастноразтворими антиоксиданти.

 • Първите бързо преминават през кръвообращението и неутрализират предимно свободните радикали, отделени в резултат от замърсяване и цигарен дим.
 • Вторите пък се задържат повече време в организма и се нуждаят от прием на полезни мазнини, в които да се разтворят. В резултат, те помагат най-вече за запазване на еластичността и здравия вид на кожата.

Мъжко безплодие и оксидативен стрес при мъжа

Вредното въздействие на оксидативния стрес е доказано във всички горепосочени случаи. Не малко на брой изследователи споделят и позицията, че наличието на голям брой реактивни свободни радикали в мъжките полови клетки се отразява негативно на мъжкото репродуктивно здраве. То намалява значително шансовете за успех в опитите за зачеване. В допълнение – повишава и риска от нормално здравословно развитие на ембриона.

Изследвания на състоянието оксидативен стрес при мъжа

Затова и репродуктивните специалисти постоянно провеждат активни изследвания за диагностициране на оксидативния стрес в сперматозоидите. Наблюдават и семенната течност, както и наличието на антиоксиданти в мъжкото тяло, способни да възстановят баланса и да неутрализират вредното действие на свободните радикали.

Наличието на високи нива на оксидативен стрес в различните форми на проява на мъжкото безплодие е обект на изследване в не малко на брой клинични проучвания и наблюдения. В резултат, са установени редица негативи.

 • Увреждане на спермалното ДНК
 • Увреждане на протеините и липидите, които се откриват в семенната течност и мембраните на митохондриите

Учените са установили пряката зависимост между налушения оксидативен баланс и появата на нарушения в морфологията на сперматозоидити – тератозооспермия

Оксидативен стрес при мъжа

Проявления

Семенната течност е особено уязвима, що се отнася до действието на оксидативния стрес, тъй като е богата на полиненаситени мастни киселини. Те са по-податливи на окисляване и други химични и структурни модификации. Сперматозоидите с увредено поради повишена киселинност ДНК достигат до клинична смърт, а в някои случаи – и до безплодие.

Последици

В резултат от нивата на оксидативен стрес при мъжа в мембраната на мъжките полови клетки, семенната течност се сгъстява. Не така течният ѝ характер намалява подвижността на сперматозоидите. По този начин намаляват шансовете на някой от тях да достигне до яйцеклетката и да я оплоди за краткото време, за което това е възможно да се случи.

През годините са проведени много на брой проучвания, които установяват връзката между оксидативния стрес и увреденото ДНК на сперматозоидите. Споделеното мнение за решението на проблема е противодействие на вредните свободни радикали чрез прием на достатъчно количество антиоксиданти.

Антиоксиданти за лечение на мъжко безплодие и оксидативен стрес при мъжа

Витамин А (Бета каротен)

В комбинация с други сред изброените антиоксиданти, повишава шансовете за успех при предвиждаване на ин витро или друга процедура по асистирана репродукция (АРТ).

Витамин C (Аскорбинова киселина) 

Подобрява концентрацията и подвижността на сперматозоидите. Приеман в комбинация с други сред изброените антиоксиданти, увеличава шансовете за успех при предвиждаване на ин витро или друг АРТ процедура.

Витамин Е

Подобрява качеството на семенната течност, подвижността и морфологията на сперматозоидите. Използван в комбинация с останалите изброени антиоксиданти, повишава значително честотата на успешните случаи на забременяване и раждането на жив и здрав плод в резултат от успешна ин витро или друг АРТ процедура.

Фолиева киселина

Витамин B9 (Фолиева киселина) Подобрява сперматогенезата, повишава качеството на сперматозоидите и значително повишава честотата на успешните случаи на забременяване и раждането на жив и здрав плод в резултат от успешна ин витро или друг АРТ процедура. Повече за полезното действие на Фолиевата киселина бихте могли да прочетете в статията ни, посветена на нея.

Селен 

Участва в процеса на производство на сперматозоидите в мъжкото тяло и повишава тяхното качество. Значително повишава честотата на успешните случаи на забременяване, а в комбинация с останалите антиоксиданти, повишава честотата на раждания на жив и здрав плод в резултат от успешна ин витро или друг АРТ процедура.

Цинк 

Повишава подвижността и концентрацията на сперматозоидите и подобрява тяхното качество. Стимулира тяхното съзряване и синтеза на тестостерон. Противодейства на вредните свободни радикали и значително повишава честотата на успешните случаи на забременяване и раждането на жив и здрав плод в резултат от успешна ин витро или друг АРТ процедура.

Коензим Q10 (Убихинон) 

Колкото по-високи са нивата на Коензим Q10 в семенната течност на мъжа, толкова по-голям е броят на сперматозоидите в нея. Използван в съчетание с останалите антиоксиданти, повишава честотата на раждания на жив и здрав плод в резултат от успешна ин витро или друг АРТ процедура.

Ликопен 

Повишава както броя на сперматозоидите, така и тяхната жизнеспособност. Значително увеличава честотата на случаите, в които настъпва бременност. Повишава вероятността от успешно зачеване по естествен път или в резултат от ин витро или друг вид АРТ процедура.

Л-Аргинин хидрохлорид 

Необходим е за производството на сперматозоидите в мъжкото тяло. Доставя на организма необходимото количество азотен окис, за да се гарантира здравословната подвижност на сперматозоидите и нормалната еректилна функция.

От сърце Ви желаем успешно справяне с оксидативния стрес и успешно преминаване през ин витро или друг вид процедури по асистирана репродукция, които евентуално Ви предстоят! 

В случай, че и темата за оксидативния стрес при жената представлява интерес за Вас, очаквайте съвсем скоро статия по темата в нашия сайт!

Източници: 

Everything You Should Know About Oxidative Stress, Healthline.com
Свободни радикали и антиоксиданти – ядат ли се, пият ли се и какъв изобщо им е случаят?, Kukuriak.com
Aitken, R. J., Gharagozloo, P., 2011, The role of sperm oxidative stress in male infertility and the significance of oral antioxidant therapy, Human Reproduction

 • Myo--D-Chiro-Inositol-Front
  Продукти за жени

  Мио+D-хиро Инозитол

  Комбинация от две много популярни нутритерапевтични съставки за женския фертилитет. Доставя дневно количество от 2000 мг мио-инозитол и 50 мг D-хиро инозитол в съотношение 40:1, считано за най-оптимално и най-близко до естественото съотношение в организма. В подкрепа на хормоналния баланс, овулацията, качеството на яйцеклетките и редовността на месечния цикъл.

  71,95лв. Добавяне в количката
 • Продукти за жени

  Тест-лентичка за овулация BFP™

  Оценено на 0 от 5

  Уринарен LH тест за овулация под формата на лентичка, който лесно и точно предвижда настъпването на женската овулация в следващите 12-36 часа

  2,50лв. Добавяне в количката
 • Ovaboost опаковка
  Продукти за жени

  OvaBoost за жени

  Подобрява качеството на яйцеклетката и функцията на яйчниците. Предпочитан при жени с поликистоза, самостоятелно или в комбинация с други продукти от гамата FertilAid.

  88,80лв. Добавяне в количката
 • Fertilaid men front
  Продукти за мъже

  FertilАid за мъже

  Основният продукт в гамата ни за мъже. Действа върху всички главни спермални показатели – подпомага увеличаването на броя, концентрацията и подвижността на сперматозоидите.

  88,80лв. Добавяне в количката
 • Миоинозитол-опаковка
  Продукти за жени

  Мио-инозитол за жени

  Естествено вещество, принадлежащо към групата на витамини B-комплекс (B8). Регулира хормоните в женското тяло и подпомага овулацията.

  57,95лв. Добавяне в количката
 • Продукти за жени

  Ранна тест-лентичка за бременност BFP™

  Оценено на 0 от 5

  Уринарен тест за бременност под формата на лентичка, който отговаря на всички изисквания за жената, опитваща се да забременее – ранно установима бременност с лекота и точност

  1,98лв. Добавяне в количката
 • FH Pro за жени
  Клинична серия

  FH PRO ™ за жени

  Формула от клиничен клас, изцяло основана на научни доказателства. Подобрява качеството на яйцеклетката, функцията на яйчниците и цялостния репродуктивен статус на жената. Предназначена за жени в подготовка за инвитро, вътрематочна инсеминация или други АРТ. 

  205,00лв. Добавяне в количката
 • FertilAid за жени
  Продукти за жени

  FertilAid за жени

  Основният продукт от гамата ни за жени. Регулира месечния цикъл, подпомага хормоналния баланс и цялостното репродуктивно здраве на жената

  88,80лв. Добавяне в количката
 • Motility Boost опаковка отпред
  Продукти за мъже

  MotilityBoost

  Хранителна добавка, създадена за мъже в репродуктивна възраст със слабо подвижни сперматозоиди

  57,95лв. Добавяне в количката
 • Countboost Каунтбууст опаковка
  Продукти за мъже

  CountBoost за мъже

  Оценено на 0 от 5

  Хранителна добавка, създадена за мъже в репродуктивна възраст, които страдат от нисък брой сперматозоиди

  57,95лв. Добавяне в количката
 • Преферт вагинален гел опаковка и апликатор
  Вагинална сухота

  Prefert Вагинален гел за зачеване

  Създава благоприятна среда за придвижване на сперматозоидите към маточната шийка. За двойки, зачеващи по естествен път. Прилага са преди полов акт в периода на овулация.

  51,00лв. Добавяне в количката
 • Клинична серия

  FH PRO ™ за мъже

  Мощна комбинация от съставки насочени към подобряване на спермалните показатели при мъже в подготовка за инвитро процедура

  242,00лв. Добавяне в количката

1 коментар по “Оксидативен стрес при мъжа и мъжко безплодие”

 1. Pingback: Оксидативен стрес при жената и женски фертилитет | Fertilaid.bg

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top