оксидативен стрес варикоцеле

Свободните радикали: връзката между варикоцеле и безплодие

Варикоцелето остана една от най-дебатираните и противоречиви теми сред специалистите по мъжка репродуктивна медицина.

Негативните ефектите на варикоцеле (разширени вени на тестиса) върху сперматогенезата (образуването на сперматозоидите) се дължат предимно на повишаване на температурата на тестисите и нарушение в кръвообращението, предизвикани от венозния застой. Тези механизми, обаче, не обясняват изцяло неблагоприятното влияние на варикоцелето върху производството на сперматозоиди при мъже, страдащи от безплодие. Те не обясняват също и многото случаи, при които оперативното лечение на варикоцеле не води до желания резултат по отношение на показателите на спермограмата.

Съвременните данни показват, че централният фактор, който допринася за развитието на безплодие при мъжете с валикоцеле е, всъщност, оксидативният стресПовишаването на степента на варикоцеле е свързано с повишаване на семенните нива на реактивните кислородни видове (свободните радикали) и влошаване на спермалните показатели [Cocuzza et al. 2012].

Проучванията показват също, че възстановяването на нормалното кръвообращениe в тестисите след варикоцелектомия всъщност намалява оксидативния стрес. По този начин се създава възможност за възстановяване на антиоксидантната защитна система [Hamada et al. 2013]. 

За възстановяване на антиоксидантната система на семенната плазма след хирургично премахване на варикоцеле е нужно време. Оптимален ефект се постига в рамките на 6 месеца след операцията. Проучвания сочат, че този процес може да бъде ускорен в значителна степен от приема на антиоксиданти [Busetto GM Andrologia Apr 2018]. Приемът на антиоксиданти в периода след хирургично премахване на варикоцеле води до намаляване на свободните радикали семенната плазма и увеличава честотата на успешна фертилизация [Barekat et Al Int J Fertil Steril. 2016 Apr-Jun].

Мъжко репродуктивно здраве.

Гамата FertilAid®  за мъже е насочена към мъже с различна степен на отклонения в спермограмата. Целят осигуряването на оптимални шансове за забременяване по естествен път или при подготовка към инвитро процедура и други АРТ. Към продуктите за мъже

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top