аденомиоза

Аденомиоза – братовчедката на ендометриозата

Аденомиоза е доброкачествено заболяване, засягащо маточната стена. Това гинекологично състояние кара ендометриалната тъкан в лигавицата да расте в мускулната стена на ендометриума. Това води до неговото увеличаване и тежко менструално кървене. И най-голяма последица от всичко това е безплодието при жената.

Неслучайно казват, че аденомиозата е братовчедка на ендометриозата. Дълго време тя е считана за нейна подформа. Двете си приличат много, но при второто състояние тъканта се развива извън маточната кухина. Смята се, че около 4 до 30% от жените са засегнати от аденомиоза, която се появява най-често при тези в детеродна възраст.

Какво представлява аденомиозата?

Жлезистата тъкан, която покрива матката (ендометриума) е специален вид, която реагира на хормоните в женското тяло. Всеки месец тя се подготвя за бременност, като се удебелява. Ако такава не настъпи, ендометриалната тъкан се отделя под формата на кръв по време на менструалния цикъл.

Но при аденомиозата, част от тази тъкан расте в миометриума, който е мускулестата вътрешна стена на матката. Тъканта все още се държи така, както би се държала, ако покриваше матката, така че се сгъстява и кърви с месечния хормонален цикъл на жената.

Аденомиоза – какво я причинява?

Приблизително 1 на 10 жени е засегната от въпросното състояние. Но все още няма достатъчно доказателства какво точно го причинява.

Някои рискови фактори за аденомиоза включват:

  • Възраст – повечето жени с аденомиоза са в по-късните си фертилни години, например между 35 и 50. След менопаузата основните симптоми на аденомиозата изчезват.
  • Раждане – много жени с аденомиоза са родили повече от едно дете. Ендометриалната тъкан може да нахлуе в миометриума, когато ембрионът се имплантира в стената на матката. Необходими са обаче повече изследвания, за да се потвърди това.
  • Предишни операции на матката – като цезарово сечение или дилатация и кюретаж, могат да допринесат за поява на аденомиоза. Но са нужни още изследвания относно този рисков фактор.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Кои са основните симптоми на гинекологичното състояние?

Те включват:

  • Увеличена матка;
  • Усещане за подуване на корема, пълнота или тежест;
  • Обилно кървене по време на менструация (менорагия);
  • Болка по време на секс (диспареуния);
  • Болка в областта на таза;
  • Силни спазми по време на менструация (дисменорея).

Аденомиоза – как се открива?

Има няколко стъпки за диагностициране на въпросното състояние:

Физически преглед

Първата и основна стъпка към диагностицирането на аденомиоза. Гинекологът разговаря с жената, която се оплаква от някои симптоми. Чрез палпиране (опипване) матката той може да усети нещо гъба или топка, ако е налице аденомиоза. Но като цяло откриването и доказването на състоянието по този начин е много трудно.

Преглед с ултразвук

Това е бърз и лесен тест, който обикновено може да се извърши в лекарския кабинет. Докато ултразвукът може да не осигури изображение с много висока разделителна способност на миометриума, той може да помогне да се изключат други състояния, като ендометриоза или маточни фиброиди.

Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) за аденомиоза

Един от най-добрите и надеждни инструменти за потвърждаване на диагнозата аденомиоза. ЯМР предоставя изображения с невероятно висока разделителна способност и показва на гинеколога дебелината на връзката ендометриум-миометриум. Чрез него той може да установи дали тъканта нахлува и в двата слоя.

Диагностична хистероскопия

Най-често използваните начини за откриване на доброкачественото заболяване на маточната стена. С помощта на миниатюрна камера лекарят може да разгледа по-обстойно маточната кухина. И по начина, по който изглежда нейната повърхност, да установи има ли наличие на аденомиоза. Обикновено процедурата се прави под упойка.

Аденомиоза, ендометриоза и маточни фиброиди – каква е разликата?

Аденомиоза, ендометриоза и маточни фиброиди са всички нарушения на женския репродуктивен тракт. Те протичат със сходни симптоми, ето защо лесно могат да бъдат объркани. Макар да са различни състояния, които изискват отделно лечение, понякога то се бави поради трудности с диагностицирането. А това е предпоставка за безплодие при двойката.

Аденомиозата възниква, когато дифузна ендометриална тъкан расте в стената на матката. Докато ендометриозата е налице, когато ендометриалната тъкан расте извън матката. Тя може да бъде открита във фалопиевите тръби, яйчниците, вагината или дори в червата.

Маточните фиброиди обикновено са доброкачествени тумори. Те представляват твърди маси от клетки, които не са ракови. Растат в различни части на матката, затова лесно се бъркат с аденомиоза и ендометриоза.

Какви са усложненията при андемониоза?

Жените, които имат по-обилно кървене (най-вече мръсно) по време цикъл, са изложени на повишен риск от анемия. Тя се развива, когато загубата на кръв води до твърде малко червени кръвни клетки в тялото. Тогава тъканите не получават достатъчно кислород. Умора, замаяност, недостиг на въздух, дори припадък, са основните проблеми, причинени от анемия.

При жени с доброкачественото заболяване, засягащо маточната стена, се наблюдава много ниско ниво на хемоглобин. Някои дори може да имат нужда от кръвопреливане, за да се възстановят от голямата загуба на кръв.

Как се постига бременност при въпросното състояние на матката?

Изследванията за ефекта на аденомиозата върху бременността или плодовитостта продължават. Ранни проучвания показват, че това може да повлияе на способността на жената да забременее, особено на тези, които са подложени на ин витро оплождане. Но най-важното е, че ако се докаже заболяването, има лечение. При него жената получава медикаменти, които я поставят в състояние на менопауза и имат за цел да забавят хода на андемониозата. И именно през това време репродуктивните специалисти действат със своите способи.

Ако жената с въпросното състояние няма извадени яйцеклетки, е хубаво да мине стимулация.

Как се лекува аденомиозата?

Най-често лекарите изписват хормонални контрацептиви, лекарства, а понякога се налага и хирургична намеса. Повечето жени с леки симптоми не се нуждаят от операция. Докато тези с тежки симптоми трябва да се подложат на хистеректомия.

Хормонално лечение

Терапията за овладяване на симптомите на аденомиоза обикновено е с хормонални контрацептиви. Те включват противозачатъчни хапчета (аналози на гонадотропин-освобождаващия хормон) или вътрематочни спирали, освобождаващи прогестерон. Жените трябва да бъдат на противозачатъчни в продължение на три до шест месеца. След като нивото на естроген в организма им се понижи, те изпадат в менопауза. И така аденомиозата изчезва, след което може да се предприеме трансфер на ембриони.

Противовъзпалителни средства при аденомиоза

Нестероидните противовъзпалителни средства като ибупрофен, например, се използват за намаляване на крампите и облекчаване на болката.

Емболизация на маточната артерия

Нейната цел е да понижи кръвотока към огнищата от ендометриална тъкан. Така те постепенно се свиват и симптомите намаляват.

Хистеректомия и аденомиоза

Единственият начин за пълно спиране на гинекологичното сътояние на матката е хистеректомия (операция за нейното отстраняване). Тъй като аденомиозата причинява дифузни проекции на тъкан, които нахлуват в стената на матката, не може лекарите просто да остранят анормалната тъкан.

При хистеректомия могат да бъдат остранени матката и нейната шийка, в зависимост препоръката на хирурга и дали пациентката има деца или иска да роди за в бъдеще. Яйчниците и фалопиевите тръби могат да останат на мястото си.

Хистеректомията може да се извърши по няколко различни начина – коремно, лапароскопски или вагинално.

Ендометриална аблация

Някои жени, които не искат хистеректомия, могат да избера ендометриална аблация при аденомиоза. При процедурата се използва топлина за разрушаване на лигавицата на матката. Лечението може да помогне за намаляване на обилното кървене по време на менструация, но няма влияние върху основния проблем. Аблацията няма как да изгори тъканта в миометриума, така че обикновено не е най-препоръчителното лечение при въпросния проблем.

Съвет от екипа на FertilАid.bg:

Тъй като аденомиозата и ендометриозата си приличат, понякога могат да минат години, преди да бъдат открити. Ако от дълго време не можете да заченете, изпитвате силни болки по време на цикъл или сте с по-обилно кървене всеки месец, не се заблуждавайте, че това е нормално. Нашият съвет е да не отлагайте прегледа при специалист, с който по-лесно може да откриете или отхвърлите диагнозата.

Основните симптоми на аденомиозата – тежко менструално кървене и спазми, изчезват след началото на менопаузата. Въпреки това, жените в постменопауза все още могат да имат увеличена или обемна матка. Ако имате такова менструално кървене и то засяга качеството ви на живот, разговаряйте с вашия гинеколог.

Този текст има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top