безплодие-при-жената

Безплодие при жената – честота и фактори за появата

Репродуктивните проблеми, които биха могли да възникнат при жената, често се свързват с назоваването на общото състояние безплодие при жената или женски фактор. Като всеки друг здравословен проблем, те са свързани с нарушено функциониране на някои органи или междуклетъчни взаимодействия в тялото. 

Хормонален дисбаланс

Най-основната причина за поява на безплодие и, в частност – безплодие при жената, е нарушение на естествения хормонален баланс в организма. В резултат от измененото съотношение на произвежданите хормони, някои взимат превес над други. По този начин, естествените процеси в женското тяло е невъзможно да протичат по обичайния начин и репродуктивното здраве има нужда от някакъв вид подкрепа, за да възстанови нормалния си ритъм.

Това се случва в поне 30% от случаите, в които е налице проблем при двойките, правещи опити за зачеване. 

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Накратко…

В днешната статия ще Ви разкажем малко повече за най-често срещаните причини за безплодие при жената.

Разбира се, всяко състояние е много индивидуално и спецификите могат да се разяснят от лекар. Медицинският специалист е и онзи, който вероятно ще препоръча най-подходящото лечение – независимо дали то включва прием на хранителни добавки или насочва към някой от методите за асистирана репродукция

В продължение на причините, следваща статия ще посветим на най-често срещаните начини за лечение на безплодието при жената и възможностите за превенция на състоянието. 

Нередовна овулация

Редовният месечен цикъл се свързва с редовна овулация, която настъпва всеки месец. Когато обаче менструацията е нередовна, това намалява вероятността от скорошно забременяване, макар и партньорите да правят редовни опити.

Внимание!

Имайте предвид, че дори и когато цикълът е относително редовен, овулацията отново би могла да не настъпва всеки месец. Затова и в този случай е желателно да се консултирате със своя лекар, за да сте сигурна в своето репродуктивно здраве! 

Колко често се случва?

Около 40% от жените, диагностицирани със състоянието безплодие при жената, имат нередовна овулация. При тях зряла яйцеклетка не се отделя всеки месец. Това означава, че обичайните 20% шанс за забременяване при двойки в отлично репродуктивно здраве, намалява допълнително.

Начини за изследване

Основната причина за такъв тип безплодие при жената е хормонален дисбаланс. Нивата на различните хормони в организма могат да се установят чрез изследвания, проведени от Вашия лекар. Посредством ултразвуково изследване, може да се установи и как протича развитието на фоликулите, както и дали овулацията е налице. 

Влошено качество на цервикалния мукус

Цервикалният мукус се произвежда и секретира от маточната шийка и има важна задача в хода на опитите за забременяване. В зависимост от това доколко благоприятна е вагиналната среда за придвижването на мъжките полови клетки, се определя и вероятността за успешно забременяване.

Негостоприемна влагалищна среда

Когато е налице състояние на безплодие при жената, средата често е киселинна, което я прави и негостоприемна. С други думи, цервикалният мукус пречи на сперматозоидите да достигат лесно и относително бързо до яйцеклетката, а един от тях – да я оплоди. 

В зависимост от това доколко балансирани са хормоните в женското тяло, се определят и качеството на цервикалния мукус, и вагиналното pH. Затова и той се променя в периода на менструален цикъл, по време на овулация и след отминаването ѝ.

Чувство на сухота

Когато качеството на цервикалния мукус се определя като влошено, във влагалището се създава усещане за сухота.

Липсата на влажност не подпомага по никакъв начин придвижването на сперматозоидите. Поради тази причина, шансовете за зачеване са изключително ниски. Понякога, състоянието на безплодие при жената се свързва именно с такива симптоми. 

Понижено качество или количество на яйцеклетките

Поначало, жената се ражда с определен брой фоликули с яйцеклетки – около 400 000. След достигане до полова зрялост и с течение на годините, този брой започва да намалява.

До достигане на 40 години, той достига до под 25 000 броя. Причината стои във все по-нередовната овулация на жената, с приближаване на периода на менопаузата. Затова и репродуктивните функции на жената са по-ограничени във времето, в сравнение с тези при мъжа. 

Преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв

Въпреки че женският яйчников резерв обичайно започва да се изчерпва с напредване на възрастта, понякога пониженото количество женски полови клетки е налице по-рано.

Възможни причини за това са: 

 • Преминаване през химио- или лъчетерапия,
 • Повишена гибел на фоликулите,
 • Преминаване през някакъв тип оперативна интервенция,
 • Автоимунно заболяване. 

Хромозомни аномалии

С намаляването на броя яйцеклетки, намалява и тяхното качество. Това явление отново се наблюдава с напредването на възрастта на жената. При жените на възраст над 35 години, а особено след 40 години, много по-често са налице хромозомни аномалии след развитието на ембриона. В резултат, се повишава и рискът от спонтанни аборти. 

Изследвания

Разбира се, няма общо правило и статистика, които да поставят под общ знаменател всички жени в репродуктивна възраст. Понякога изчерпването на яйчниковия резерв би могъл да е налице в по-ранна възраст, а показателите в по-късна – да са по-добри. 

Макар да не можете да въздействате върху количеството на яйцеклетките, има начини, по които можете да подобрите тяхното качество, а оттам – и общото им здраве. 

Посъветвайте се с медицински специалист и направете необходимите изследвания, за да получите повече информация за броя и количеството на яйцеклетките си. Най-често, това са клинични и хормонални изследвания. 

Синдром на поликистозните яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници (ПКЯС) е едно от най-честите състояния, водещи до безплодие при жената. Среща се при 5-10% от жените и е силно разпространено дори при по-млади момичета, в репродуктивна възраст. 

Повишени нива на тестостерон

За да е налице ПКЯС, женското тяло произвежда прекомерно количество мъжки полови хормони, за сметка на женските. Макар и тестостеронът естествено да присъства в женското тяло в малки количества, при жени, страдащи от Синдрома на поликистозните яйчници, нивата му са силно завишени.

Поради тази причина, по един или друг начин, нормалните репродуктивни функции в организма на жената биват нарушени и, в известна степен – изменени. 

Наличие на кисти 

Върху яйчниците на жените, страдащи от ПКЯС, медицинските специалисти откриват кисти с различна големина. Те пречат на процеса по зреене на яйцеклетката и спукване на фоликулите.

Така нарушават редовната месечна овулация, а оттам – намаляват и шансовете за успех при активни опити за зачеване. Всъщност, недоразвитите и неспукани фоликули предизвикват образуването на кисти. 

Диагностициране от специалист

Важно е да отбележим, че липсата на редовна овулация не означава задължително и липса на месечен цикъл. Това е и причината често състоянието ПКЯС да се установи от лекар при жени, неподозиращи, че имат проблем.

В резултат от липсата на овулация обаче всяка яйцеклетка, която не узрява и не се освобождава чрез разпукване на фоликулите остава в яйчника. Там образува киста, която ясно може да се види от специалист посредством ехограф. 

Ендометриоза

Друга възможна причина, която би могла да възпрепятства опитите за зачеване, е Ендометриозата. При това състояние, е налице тъкан, подобна на лигавицата във вътрешността на матката, която се развива и расте извън самата матка.

Оплождане при жени без Ендометриоза

Когато жената е здрава и не страда от това заболяване, лигавицата е налице единствено вътре в матката. След успешно оплождане на яйцеклетката, в нея се имплантират ембрионите, които впоследствие се развиват и оформят като плод.

В случаите, в които по време на овулация не се стигне до оплождане на яйцеклетката, лигавицата се изхвърля от женското тяло под формата на менструален цикъл, заедно с кръвта през шийката на матката и влагалището. 

Развитие на извънматочната лигавица

При жените, страдащи от Ендометриоза, извънматочната лигавица се развива по същия начин като тази вътре в матката. Тя нараства и в един момент започва да се лющи.

Проблемът идва оттам, че няма как да бъде изхвърлена от тялото. Затова и често поражда дискомфорт, дразнене, болка, а, понякога – и кръвотечение извън периода на месечния цикъл.

В някои случаи, Ендометриозата протича напълно безболезнено, но това не намалява вероятността от нежелани последици. Състоянието би могло да се установи от медицински специалист след направена лапароскопия. 

Възпаление на маточните тръби

Възпалението на маточните тръби изисква сериозно внимание, тъй като задълбочаването му би могло да доведе до трайното им увреждане и до състояние на безплодие при жената.

Бактериална инфекция

Причината за появата на възпаление от такъв тип най-често е бактериална инфекция. Има няколко възможности, по които бактерията би могла да попадне във фалопиевите тръби. 

 • По кръвен или вагинален път (включително в следствие от сексуален контакт)
 • След раждане, (спонтанен) аборт или гинекологична операция
 • Чрез болести, предавани по полов път
 • При инфекция на съседен орган в коремната област

Тъй като фалопиевите тръби са свързани с редица лимфни съдове, появилата се бактерия бързо се разпространява. В резултат от възпалението, се получава слепване на стените на фалопиевите тръби, а понякога и слепване със съседни на тях органи.

Диагностициране от медицински специалист

Състоянието безплодие при жената би могло да се диагностицира тогава, когато в резултат от възпалението, зрялата яйцеклетка не може да бъде освободена. Пътят ѝ остава затворен от слепените стени, като по този начин се възпрепятства евентуално оплождане от един от мъжките сперматозоиди. 

Оксидативен стрес

Вредното влияние на свободните радикали в женското тяло също може да доведе до състояние на безплодие при жената.

Поради нечетния брой електрони, който притежават, те се свързват с други клетки или молекули. По този начин си взаимодействат помежду си, а, в резултат, се създават нови клетки, които обаче не функционират правилно. Когато броят им нарасне прекомерно, е налице оксидативен стрес

 • При жени, страдащи от Ендометриоза, оксидативният стрес би могъл да се засили в резултат от заболяването.
 • Възможно е той да повлияе негативно върху функцията на яйчниците. Причината е, че свободните радикали участват активно в процеса по узряване и разпукване на фоликула.
 • Възможно е повишеният им брой да увреди фоликула още преди яйцеклетката да бъде освободена. 

Други причини за безплодие при жената

Разбира се, в нашето ежедневие също има фактори, които биха могли да се отразят негативно върху женското репродуктивно здраве.

Ето най-често срещаните и сред тях. 

Пушене

Според редица проучвания, пушенето повишава риска от спонтанен аборт.

Много са жените-пушачи, които по-рано навлизат в периода на менопауза тъкмо заради този свой нездравословен навик. Това намалява значително периода, в който репродуктивните функции на тялото са активни и шансовете за зачеване – добри. 

Алкохол

Подобно на тютюнопушеното, прекомерният прием на алкохол би могъл да доведе до увреждане на качеството на женските яйцеклетки. 

Поднормено/ Наднормено тегло 

Нездравословните вариации в килограмите също не са здравословни за репродуктивното здраве.

Според някои източници, намаляването на наднорменото тегло с 5 кг повишава шансовете за зачеване с цели 10%!

Пестициди и хормони, изкуствено добавени към храната

Всички изкуствено добавени към храната вещества влияят силно върху хормоналния баланс, като естроген-имитиращи агенти. Затова и когато знаете, че имате репродуктивен проблем, те са особено противопоказни. 

Стрес

Високите нива на стрес също влияят негативно върху хормоналния баланс, но допълнително увреждат качеството на яйцеклетката. 

Във втората част на статията ще научите повече за най-често прилаганите методи за лечение на безплодието при жената! 

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top