Броят на близнаците в света е най-високият досега

Сега се раждат повече близнаци от всякога – главно поради нарастващото приложение на инвитро оплождането и все повече хора, които създават семействата си по-късно в живота. Честотата на ражданията на близнаци е достигнала своя пик, благодарение най-вече на клиниките по репродуктивно здраве, които непрекъснато усъвършенстват своите технологии.

Глобалният процент на раждания на близнаци се е увеличил с една трета от 1980 г. насам, от 9 на 1000 раждания до 12 на 1000. Кристиан Монден от Оксфордския университет и колегите му генерират тази статистика, като събират съществуващи данни от 165 страни от 1980 до 2015 г. Близнаците също са по-склонни да оцелеят сега, благодарение на напредъкът в медицината. „Цифрите са по-високи, отколкото са били в продължение на 50 години“, казва Монден. „Това вероятно ще бъде рекорд за всички времена.“

По-голямата част от увеличението идва от разнояйчните близнаци, които се развиват от отделни яйцеклетки и сперматозоиди. Честотата на еднояйчни близнаци, появяващи се вследствие на разделяне на ембриона на две през първите няколко дни след оплождането, е останала приблизително същата.

По-лесния достъп и по-честото прибягване на асистирана репродукция е може би най-големият фактор за увеличаването на ражданията на близнаци в страните с високи и средни доходи, казва Монден. Жените все по.често приемат хормони, за да стимулират производството на яйцеклетки, което може да доведе до освобождаването на две или повече яйцеклетки наведнъж.

Също така, инивтро клиниките могат да прехвърлят два, три или повече ембриони едновременно в матката, за да увеличат шансовете поне един да оцелее. Това може да доведе до бременност на близнаци, тризнаци или дори по-голям брой бебета.

Тъй многоплодната бременност е съпътствана от по-големи рискове за здравето на майката и бебетата, като преждевременно раждане и поднормено тегло, много от регулаторните органи, като например тези в Обединеното кралство, препоръчват клиниките по фертилитет да имат за цел да прехвърлят само по един ембрион при всеки опит за бременност. Това може да означава, че процентът на ражданията на близнаци сега ще започне да спада.

Друг фактор, допринасящ за нарастването на ражданията на близнаци през последните три десетилетия е фактът, че жените в страните с високи и средни доходи, имат деца на все по-късна възраст. По-възрастните жени са по-склонни да отделят две яйцеклетки едновременно.

Наблюдава се и растеж на населението в Африка, която отдавна има относително висок процент на раждане на близнаци. Например през 80-те години на миналия век, раждаемостта на близнаци в Африка на юг от Сахара е била около два пъти по-висока от тази в Обединеното кралство, въпреки че оттогава Великобритания е наваксала. Смята се, че по-високият процент в Африка се дължи на неизвестни генетични фактори, казва Монден.

Референции:
NewScientisct
Christiaan Monden, Gilles Pison, Jeroen Smits, Twin Peaks: more twinning in humans than ever before, Human Reproduction, Volume 36, Issue 6, June 2021, Pages 1666–1673, https://doi.org/10.1093/humrep/deab029

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top