фолиева-киселина

Фолиевата киселина – роля в репродуктивното здраве

Знаете ли, че …?

  • Фолиевата киселина – това е витамин B9.
  • Тя е от ключово значение за подобряването и поддържането на репродуктивните функции както за жената, така и за мъжа.
  • За разлика от всички останали витамини, този не може да бъде синтезиран в тялото от човешкия организъм – затова и трябва да снабдяваме тялото си с него по други начини.

Какво представлява фолиевата киселина?

Фолиевата киселина е част от витаминната група B-комплекс и е един от най-важните за здравето ни водоразтворими витамини. Тя е и ключова съставка в производството на нуклеиновата киселина, която съхранява и предава генетичната информация от едно поколение към следващото.

Витамин B9 и неговите производни – фолати и фолиева киселина са от първостепенна важност за:

  • Синтеза на повече на брой червени и бели кръвни клетки от организма,
  • Синтеза и възстановяването на ДНК И РНК,
  • Процесите по пречистване на организма от токсини,
  • Намаляване на риска от дефект на невралната тръба или други нежелани изменения в хода на развитието на плода в майчината утроба.

[fl_builder_insert_layout slug=“cta-продукти-жени-мъже“]

Каква е разликата между фолиева киселина и фолат?

И фолиевата киселина, и фолатът са разновидности на витамин B9.

  • Фолатът е натуралната форма, под която витаминът може да бъде открит в храната.
  • Обратно, фолиевата киселина представлява синтетична форма на витамина, която се включва в състава на хранителни добавки и някои храни.

Поради по-естествената си природа, фолатът се усвоява от тялото непосредствено след прием. За разлика от него, фолиевата киселина преминава през по-сложен процес на метилиране от страна на черния дроб. Едва след приключването му става възможно тя да се усвои от организма.
[metaslider id=“1053″]

Фолиева киселина и репродуктивни функции

Витамин B9 участва като коензим в редица биологични реакции и e необходими на човешкото тяло в хода на процесите на делене и образуване на нови клетки, синтез на ДНК и РНК, както и предотвратяване увреждания на ДНК. Затова и е изключително важен за клетките, характеризиращи се с усилени темпове на делене, както и за производството и съзряването на клетките, носители на генетичен материал – яйцеклетките и сперматозоидите.

Фолиевата киселина е необходима за подпомагане на репродуктивните функции, както при жените, така и при мъжете. Тя допринася за нормалното протичане на овулацията и сперматогенезата.

Според редица проучвания, вероятна причина за голяма част от случаите на безплодие от „неустановен характер“ при жените е нейният дефицит. Това обяснява фактът, че фолиевата киселина е част от състава на по-голямата част от пренаталните витамини, които могат да бъдат открити на пазара. Редовният й прием се препоръчва на бъдещите майки, за да подготят тялото си за бременността, тъй като голяма част от жените научават, че очакват дете едва след края на първия месец на бременността. Тогава бебето е вече оформено.

Банер ОБ

Витамин B9 помага на бебето в майчината утроба да се развива здраво. Невралната тръба, мозъкът и гръбначният му стълб се оформят правилно, като по този начин се преодолява рискът от дефекти, които биха създали сериозни здравословни затруднения след раждането.

Проведени са изследвания, доказващи, че допълнителният прием на фолиева киселина от жени в добро здраве, които обаче срещат проблеми в опитите за зачеване поради нередовна овулация, повишава вероятността от настъпване на бременност.

Може би не чак толкова широко разпространено е знанието за благотворното действие на витамин B9 върху мъжкото репродуктивно здраве.

Според редица проучвания, приемът на високи дози фолиева киселина намалява с до 30% риска от спермални аномалии. Те, от своя страна, повишават риска от увреждане на ДНК на плода, което впоследствие води до вродени изменения в развитието на бебето.

Препоръчителен прием

Здравословното състояние на всеки човек е много индивидуално и различно. Затова и няма универсална формула, по която да се приема B9 и резултатите винаги да са достатъчно задоволителни и да се наблюдават в кратки срокове. Не се колебайте да се консултирате със своя лекар и се доверете на тялото си, за да му осигурите най-правилната подкрепа, от която се нуждае!

Все пак, специалистите препоръчват приемът на фолиева киселина да започне около 3 месеца преди опитите за зачеване, като обичайно изписваната дневна доза е 400 мкг или повече.

Фолиевата киселина не се задържа в организма за продължителен период от време, поради което съветваме да си я набавяте по-често, съгласно дозата, предписана от специалист, на когото имате доверие.

В кои храни ще открием фолиева киселина?

Както вече беше изяснено по-горе, фолатът е естествената форма на витамин B9, която се съдържа в храната.

Ето и в кои природни източници се среща той:

  • Зеленолистните зеленчуци: спанак, маруля, карфиол, броколи, зелен лук
  • Целината и морковите, доматите
  • Бобовите храни: боб, леща, грах и нахут
  • Яйцата
  • Млечните продукти
  • Пълнозърнестите продукти, овесените ядки
  • Портокалите и останалите цитрусови плодове
  • Бананите

Източници:
Фолиева киселина и зачеване, aptaclub.bg
Фолат или фолиева киселина: Каква е разликата за бременната жена?, magipashova.com
Какво е фолиева киселина и защо имаме нужда от нея?, zachatie.org
Nordqvist, C.,What to know about folic acid

Знаете ли, че …?

  • Фолиевата киселина – това е витамин B9.
  • Тя е от ключово значение за подобряването и поддържането на репродуктивните функции както за жената, така и за мъжа.
  • За разлика от всички останали витамини, този не може да бъде синтезиран в тялото от човешкия организъм – затова и трябва да снабдяваме тялото си с него по други начини.

Какво представлява фолиевата киселина?

Фолиевата киселина е част от витаминната група B-комплекс и е един от най-важните за здравето ни водоразтворими витамини. Тя е и ключова съставка в производството на нуклеиновата киселина, която съхранява и предава генетичната информация от едно поколение към следващото.

Витамин B9 и неговите производни – фолати и фолиева киселина са от първостепенна важност за:

  • Синтеза на повече на брой червени и бели кръвни клетки от организма,
  • Синтеза и възстановяването на ДНК И РНК,
  • Процесите по пречистване на организма от токсини,
  • Намаляване на риска от дефект на невралната тръба или други нежелани изменения в хода на развитието на плода в майчината утроба.

Каква е разликата между фолиева киселина и фолат?

И фолиевата киселина, и фолатът са разновидности на витамин B9.

  • Фолатът е натуралната форма, под която витаминът може да бъде открит в храната.
  • Обратно, фолиевата киселина представлява синтетична форма на витамина, която се включва в състава на хранителни добавки и някои храни.

Поради по-естествената си природа, фолатът се усвоява от тялото непосредствено след прием. За разлика от него, фолиевата киселина преминава през по-сложен процес на метилиране от страна на черния дроб. Едва след приключването му става възможно тя да се усвои от организма.

[metaslider id=“1053″]

Фолиева киселина и репродуктивни функции

Витамин B9 участва като коензим в редица биологични реакции и e необходими на човешкото тяло в хода на процесите на делене и образуване на нови клетки, синтез на ДНК и РНК, както и предотвратяване увреждания на ДНК. Затова и е изключително важен за клетките, характеризиращи се с усилени темпове на делене, както и за производството и съзряването на клетките, носители на генетичен материал – яйцеклетките и сперматозоидите.

Фолиевата киселина е необходима за подпомагане на репродуктивните функции, както при жените, така и при мъжете. Тя допринася за нормалното протичане на овулацията и сперматогенезата.

Според редица проучвания, вероятна причина за голяма част от случаите на безплодие от „неустановен характер“ при жените е нейният дефицит. Това обяснява фактът, че фолиевата киселина е част от състава на по-голямата част от пренаталните витамини, които могат да бъдат открити на пазара. Редовният й прием се препоръчва на бъдещите майки, за да подготят тялото си за бременността, тъй като голяма част от жените научават, че очакват дете едва след края на първия месец на бременността. Тогава бебето е вече оформено.

Витамин B9 помага на бебето в майчината утроба да се развива здраво. Невралната тръба, мозъкът и гръбначният му стълб се оформят правилно, като по този начин се преодолява рискът от дефекти, които биха създали сериозни здравословни затруднения след раждането.

Проведени са изследвания, доказващи, че допълнителният прием на фолиева киселина от жени в добро здраве, които обаче срещат проблеми в опитите за зачеване поради нередовна овулация, повишава вероятността от настъпване на бременност.

Може би не чак толкова широко разпространено е знанието за благотворното действие на витамин B9 върху мъжкото репродуктивно здраве.

Според редица проучвания, приемът на високи дози фолиева киселина намалява с до 30% риска от спермални аномалии. Те, от своя страна, повишават риска от увреждане на ДНК на плода, което впоследствие води до вродени изменения в развитието на бебето.

Препоръчителен прием

Здравословното състояние на всеки човек е много индивидуално и различно. Затова и няма универсална формула, по която да се приема B9 и резултатите винаги да са достатъчно задоволителни и да се наблюдават в кратки срокове. Не се колебайте да се консултирате със своя лекар и се доверете на тялото си, за да му осигурите най-правилната подкрепа, от която се нуждае!

Все пак, специалистите препоръчват приемът на фолиева киселина да започне около 3 месеца преди опитите за зачеване, като обичайно изписваната дневна доза е 400 мкг или повече.

Фолиевата киселина не се задържа в организма за продължителен период от време, поради което съветваме да си я набавяте по-често, съгласно дозата, предписана от специалист, на когото имате доверие.

В кои храни ще открием фолиева киселина?

Както вече беше изяснено по-горе, фолатът е естествената форма на витамин B9, която се съдържа в храната.

Ето и в кои природни източници се среща той:

  • Зеленолистните зеленчуци: спанак, маруля, карфиол, броколи, зелен лук
  • Целината и морковите, доматите
  • Бобовите храни: боб, леща, грах и нахут
  • Яйцата
  • Млечните продукти
  • Пълнозърнестите продукти, овесените ядки
  • Портокалите и останалите цитрусови плодове
  • Бананите

Източници:
Фолиева киселина и зачеване, aptaclub.bg
Фолат или фолиева киселина: Каква е разликата за бременната жена?, magipashova.com
Какво е фолиева киселина и защо имаме нужда от нея?, zachatie.org
Nordqvist, C.,What to know about folic acid

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top