Фолиева киселина (Витамин B9)

Фолиева киселина и репродуктивно здраве

Фолиева киселина или Витамин B9 е един от най-важните витамини за жената, подготвяща се за зачеване или, която е вече бременна. Тя е най-важната част от профилактиката на дефектите на невралната тръба.

Кратка историческа справка

Фолиевата киселина е изолирана за първи път през 1941 от спаначени листа. Името и идва от латинската дума folium, което означава листо. За първи път е синтезирана през 1946 година.

Връзката между дефицит от фолиева киселина и дефектите на невралната тръба е открита през 60-те години на миналия век. Необходими са около 30 години проучвания, за да се стигне до категоричното заключение, че профилактикета с фолиева киселина преди и по време на бременността намалява драстично риска от дефекти на невралната тръба.

Наименоване

Фолиева киселина, Витамин B9фолат или фолацин са всъщност най-разпостранените наименования, които често се използват взаимно заменяемо. Дали, обаче това е правилно?

Съществуват различни видове фолиева киселина

Фолиевата киселина е всъщност един от представителите на доста голяма група химични съединения, наречени фолати. Фолатите се срещат в почти всички храни, в по-голяма или по-малка степен.

Самата фолиева киселина е най-окислената и стабилна форма на тези съединения и често се използва в състава хранителните добавки, както и за обогатяването на храни.

Видът на фолата има голямо значение за усвояването и за ефектите върху здравето. За повече информация прочетете тук.

Роля на фолиевата киселина при жената

Фолиевата киселина (витамин Б9) е от ключово значение за много процеси в организма на човека, независимо пол и възраст. Тук, обаче, ще засегнем предимно нейната важност при жената, планираща бременност.

При жената съществуват 2 критични периода, в които недоимъкът на фолиева киселина може да доведе до крайно неблагоприятни последствия:

  • Периодът на зачеване
  • Периодът на бременност

Роля на фолиевата киселина при зачеване

folieva kiselina i napŭlnyavane

Фолиева киселина и напълняване

Фолиева киселина за забременяване

Фолиева киселина за забременяване? Какво трябва да знаем

Видове фолиева киселина

Видове фолиева киселина

фолиева-киселина

Фолиевата киселина и репродуктивното здраве

Call Now Button
Scroll to Top