Фолиева киселина и репродуктивно здраве

Фолиева киселина или Витамин B9 е един от най-важните витамини за жената, подготвяща се за зачеване или, която е вече бременна. Тя е най-важната част от профилактиката на дефектите на невралната тръба.

Кратка историческа справка

Фолиевата киселина е изолирана за първи път през 1941 от спаначени листа. Името и идва от латинската дума folium, което означава листо. За първи път е синтезирана през 1946 година.

Връзката между дефицит от фолиева киселина и дефектите на невралната тръба е открита през 60-те години на миналия век. Необходими са около 30 години проучвания, за да се стигне до категоричното заключение, че профилактикета с фолиева киселина преди и по време на бременността намалява драстично риска от дефекти на невралната тръба.

Наименоване

Фолиева киселина, Витамин B9фолат или фолацин са всъщност най-разпостранените наименования, които често се използват взаимно заменяемо. Дали, обаче това е правилно?

Съществуват различни видове фолиева киселина

Фолиевата киселина е всъщност един от представителите на доста голяма група химични съединения, наречени фолати. Фолатите се срещат в почти всички храни, в по-голяма или по-малка степен.

Самата фолиева киселина е най-окислената и стабилна форма на тези съединения и често се използва в състава хранителните добавки, както и за обогатяването на храни.

Видът на фолата има голямо значение за усвояването и за ефектите върху здравето. За повече информация прочетете тук.

Роля на фолиевата киселина при жената

Фолиевата киселина (витамин Б9) е от ключово значение за много процеси в организма на човека, независимо пол и възраст. Тук, обаче, ще засегнем предимно нейната важност при жената, планираща бременност.

При жената съществуват 2 критични периода, в които недоимъкът на фолиева киселина може да доведе до крайно неблагоприятни последствия:

Роля на фолиевата киселина при зачеване

folieva kiselina i napŭlnyavane

Фолиева киселина и напълняване

Стремежът към ефективна профилактика на дефектите на невралната тръба доведе до увеличаване на приема на фолиева киселина (витамин Б9) от жените, които планират бременност или са бременни. В България, да се приемат хранителни добавки с фолиева киселина е стандартна препоръка от медицинските специалисти, преди и по време на бременност. Може ли приемът на фолиева киселина …

Фолиева киселина и напълняване Прочетете още »

Фолиева киселина за забременяване

Фолиева киселина за забременяване? Какво трябва да знаем

Известно е, че недоимикът от фолиева киселина (витамин Б9) по време на бременност може да доведе до тежки вродени малформации на плода. Неслучайно тя е „любимият“ витамин на бременните. По-малко известен е фактът, че адекватният прием на фолиева киселина може също да повлияе на шансовете за успех при опити за забременяване. Проучванията сочат, че недоимикът …

Фолиева киселина за забременяване? Какво трябва да знаем Прочетете още »

Видове фолиева киселина

Видове фолиева киселина

Фолиевата киселина (Витамин Б9 или фолат) е един от най-популярните витамини, особено когато говорим за опити за забременяване, здравословна бременност и женско здраве. Знаете ли, че термините фолиева киселина и фолат са всъщност наименованията на различни форми на Витамин В9? Понятията фолиева киселина и фолат често се използват взаимно заменяемо, но на практика това са …

Видове фолиева киселина Прочетете още »

фолиева-киселина

Фолиевата киселина и репродуктивното здраве

Знаете ли, че …? Фолиевата киселина – това е витамин B9. Тя е от ключово значение за подобряването и поддържането на репродуктивните функции както за жената, така и за мъжа. За разлика от всички останали витамини, този не може да бъде синтезиран в тялото от човешкия организъм – затова и трябва да снабдяваме тялото си …

Фолиевата киселина и репродуктивното здраве Прочетете още »

Кошница
Scroll to Top