гроздовидна ременност

Гроздовидна бременност – какво трябва да знаете?

Гроздовидна бременност или позната още като моларна, е вид усложнение след зачеване, с което някои жени се сблъскват през първия триместър. Представлява вид туморно заболяване в матката и ако не се лекува, може да доведе до аборт и риск за здравето на майката.

Какво е гроздовидна бременност?

Гроздовидна бременност (мола хидатидоза – в превод от гръцко-латински „лъжлива бременност“), идва от формата на тъканта, която се образува в матката (утробата). Вместо нормална плацента, се развива грозд, съставен от кисти (малки торбички), пълни с течност. Те пречат на нормалното развитие на бебето, което води до генетични аномалии и загуба на плода.

Може да се каже, че гроздовидната бременност, е сравнително рядък случай след забременяване. По данни на March of dimes, около 1 на 1000 бременности в САЩ е такава, което прави по-малко от 1%. Изследванията показват, че рискът от следваща такава бременност е от 1 до 2% (1 до 2 на 100 жени).

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Ако бъде открита, моларната бременност трябва да се лекува веднага, защото е вид гестационна трофобластна болест. Тя е особено опасна за жената, защото може да доведе до образуване на тумор в матката.

На какво се дължи гроздовидната бременност?

След като бременната научи диагнозата, у нея възникват множество въпроси. Основните са какво я причинява и дали винаги става дума за рак и химиотерапия. Тук идва ролята на лекуващия лекар и ползването на достоверни източници, които да отговорят на тях.

При мола хидатидоза има проблем с хромозомите на ембриона, получен при процеса на оплождане. Ако при една нормална бременност яйцеклетката има 46 двойки – по 23 от майката и бащата, то при моларната не е така. Получават се два комплекта хромозоми от таткото или генетични аномалии.

Когато яйцеклетката се оплоди по този начин, тя не може да оцелее дълго и до няколко седмици умира.

Видове гроздовидна бременност:

Пълна мола

При пълната гроздовидна/моларна бременност хромозомите на бащата се копират. Всички 46 идват от него, като тези на майката липсват или не работят. Не се наблюдават плацентарна тъкан и ембрион, въпреки че hCG расте.

Частична мола

Тук има ембрионална структура, но не се развива добре и рядко се стига до сърдечен пулс. Тя носи два комплекта хромозоми от бащата и един от майката (или 69 вместо 46).

Понякога бременността продължава и след 6-гестационна седмица, но бебето е с мутации несъвместими с живота.

Има няколко подвида мола:

Инвазивна мола (хориокарцином)

Тя е вид пълна мола, която има деструктивен растеж. Нарича се още инвазивна, защото може да метастазира в матката, както и околните тъкани и органи (бял и черен дроб, мозък). Най-често протича като злокачествено образувание и налага допълнителни изследвания като ехография на коремни органи и бял дроб, компютърна томография и други.

Лечението на инвазивна мола е два вида. При жени, които все още нямат деца, се препоръчва монохимиотерапия. Докато при тези, които имат едно и повече деца, се извършва тотална хистеректомия.

Парциална мола

Тук става дума за триплодия. Или по-просто казано, ембрионът е с кариотип 69ХХY, 69XXX, 69XYY (с по два набора хромозоми от бащата и само един от майката). В друг случай, плодът може да носи два от майката и един от таткото (изключително рядко).

Парциалната мола може да не бъде разпозната в началото, като понякога лекарите я смятат за заплашващ аборт. Но ЧХГ стойностите са показателни – те винаги са над 500 000 – 1 000 000 UI/24 ч.

Тотална мола

Тя спада към така наречената злокачествена трофобластна болест. При нея липсват фетални структури, защото яйцеклетката е празна при оплождането. Освен това е засегна цялата плацента. При близо 10% от случаите се наблюдава персистираща трофобластна болест – неметастатична (инвазивна) или метастатична (хориокарцином).

Гроздовидна бременност – причини:

Една жена може да има моларна бременност или мола хидатидоза, ако:

• е на над 40-годишна възраст и е с по-лошо качество на яйцеклетките;
• е под 20 или 35-годишна възраст;
• ако е имала два или повече спонтанни аборта преди;
• ако е имала и друга гроздовидна бременност;
• ако е с неустановен проблем със зачеването.

Рискови фактори

Честотата на мола хидатидоза е много ниска – 1 на 2 0000 раждания. Единствено в страни като Индия, Индонезия и Централна Америка, усложнението се появява 10 пъти по-често. Що се отнася до Северна Америка и Европа, то данните показват, че стига от 60 до 120 на 100 000 бременности.

Според някои епидемиологични проучвания, при някои случаи на моларна бременност, се касае за жени, в чийто хранителен режим липсват картин и достатъчно полезни мазнини като омега-3 и други.
Освен жените, които не са достигнали детеродна възраст, тези, които са към края на своята (над 40), имат от 5 до 10 пъти по-висок риск от гроздовидна бременност.

По какво да познаете гроздовидната бременност?

Този вид патология на бременността бива диагностицирана след първи по-сериозен преглед на ултразвук. При кръвен тест човешкият хорион гонадотропин (hCG/ ЧХГ) се увеличава, което дава лъжлива индикация, че всичко е наред, но на екрана се виждат малките топчета, пълни с вода или плоден сак, който е с деформирана структура.

Когато гроздовидните кисти се развиват, се появяват следните симптоми, които налагат спешна хоспитализация:

• гроздовидни балончета – в матката и изтичащи от нея;
• кървене от влагалището (6 -16 седмица) или кафеникаво течение;
• гадене, повръщане, които са по-тежки от обичайните по време на бременност;
• болка в матката и таза;
• нарастване на матката;
• липса на сърдечна дейност у плода;
• повишаване на някои хормони;
• високо кръвно налягане;
• анемия.

Усложненията на гроздовидната бременност зависят от размерите на матката, както и гестационната седмица, в която е открита. Обикновено, когато жената е в самото начало, не се наблюдава увеличение на размера на матката. При близо 25% от пациентките има такова, ако те са след 14-та.

Високото кръвно налягане, кисти в яйчниците, свръхактивна щитовидна жлеза и прееклампсия (повишаване на кръвното налягане и белтък в урината след 20-та седмица) са другите усложнения, причинени заради моларна бременност.

Гроздовидна бременност – какво е лечението?

Бременната трябва веднага да постъпи в болница, където да й направят дилатация и кюретаж. Екипът отстранява ембриона и моларната (гроздовидна) тъкан от матката. Това става при пълна упойка, със специална техника. Понякога се налага и оглеждане на маточните стени с мини камера, за да няма съмнения, че част от туморното образование е останало.

След интервенцията е необходимо хистологично изследване (на ембриона и моларна тъкан) и редовно изследване на hCG. Ако то рязко спада (до няколко седмици след нея, то тя е успешна и няма риск за здравето на майката. В противен случай, най-вече при наличие на пълна мола, се налага хистеректомия или химиотерапия.

Ако жената е имала гроздовидна бременност, то не се препоръчва забременяване в следващите 6 месеца до 1 година. През това време, профилактичните прегледи са много важни. А вземането на контрацептиви и използването на презерватив по време на полов акт, са от особено значение.

След шестия месец, срещите с лекуващия лекар намаляват и стават на всеки два. Препоръчва се консултация с ендокринолог, особено при жени с проблеми със щитовидната жлеза.

Какво да направите, ако ЧХГ расте и хистологията не е добра?

При някои случаи, дори след отстраняване на моларната тъкан, се оказва, че тя не е изчистена напълно от матката. Това се познава по резултата от изследване на hCG (ЧХГ), който не влиза в норма до три месеца след аборта. Доказва се и експертното заключение на хистолозите, разгледали абортивния материал. Тогава се говори за така наречената персистираща гестационна трофобластна неоплазия.

За да не метастазира туморът в матката и други части от тялото, лекарят може да назначи химиотерапия за определен период от време. В някои случаи се наблюдава инвазивна хидатидиформна бенка, която прониква дълбоко в средния слой на стената на матката и причинява вагинално кървене. Много рядко, може да се наложи хистеректомия или хирургично премахване на матката, за да се запази животът на жената (вижте раздел „Подвидове мола“).

По данни на Healthline, появата на ракови заболявания и усложнения след гроздовидна бременност са изключително рядко срещани. Ако жената е имала прееклампсия, хипертиреоидизъм или друг сериозен проблем, се предписва допълнително лечение.

Може ли да предотвратите това усложнение на бременността?

Важно е да знаете, че гроздовидна бременност може да има както жена, заченала нормално, така и тази, подложила се на инвитро процедура при репродуктивен специалист. Макар във втория случай материалът за оплождане да се подбира много внимателно, отново може да е налице грешка при оплождането. Но освен нея, усложнението може да се дължи на още куп други причини, като е трудно да бъде установена основната. Ето защо много гинеколози определят мола хидатидоза просто като случайно събитие по пътя към мечтаното бебе за двойката, което не може да бъде предотвратено. Рискът да се повтори отново е около 1%.

Какво да направите след изписване?

Обикновено жената, загубила бебето си след моларна бременност, е объркана и твърде разстроена след кюртажа и изписването от болницата. Освен че трябва да прави по-често кръвни тестове и отиде на контролен преглед до две седмици след аборта, е хубаво след като се възстанови, да си допълнителни изследвания и се консултира с генетик.

Другата важна стъпка, която бива подценявана в много лечебни заведения, е осигуряване на емоционална подкрепа след загубата на бебето. Жената трябва да отиде на психолог – непосредствено след кюртажа или в момент, в който се чувства готова да говори. Понякога на него присъства и мъжът, зависи от подхода на специалиста.

Участването във фокус групи – с други жени, претърпели аборт заради тази или други причини, също могат да помогнат.

Препоръка от екипа на FertilAid:

След гроздовидна бременност е добре жената да се погрижи за себе си и си даде малко почивка – от прекалени консултации с лекари, които могат да я объркат повече. Много често двойката се обвинява и търси причините за неуспеха, което води и до раздяла. Затова в този труден и за двамата момент, разговорите и подкрепата са ключови за съхраняване на отношенията.

Повече време за сън и релаксация; за любимия човек и хората, които правят жената щастлива; по-здравословен начин на живот; прием на витамини, минерали и протеини; достатъчно физическа активност и положителни емоции, са част от подготовката за зачеване и следваща успешна и спокойна бременност.

Този материал има информативна цел за диагнозата гроздовидна бременност. Той може да ви даде насоки за диагностика и лечение, но не и да замести консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top