химически замърсители влошават семенната течност

Химически замърсители в тялото влошават качеството на семенната течност

Химически замърсители, измерени в телата на хората, се свързва с влошаване на качеството на спермата. Това показват нови проучвания, съобщава The Guardian.

Коктейл от химически замърсители като бисфеноли и диоксини пречат на хормоните и увреждат качеството на спермата. Според резултатите, „удивителните“ нива на съединенията са до 100 пъти по-високи от тези, които се считат за безопасни.

Бисфенол А (BPA) носи най-висок риск, разкриват учените от университета „Брунел“ в Лондон. Химикалът се открива в млякото и консервираните храни, тъй като се извлича от обвивките на опаковката. И според екипа, резултатите са ключови за мъжкото здраве и развитие на евентуална бременност при двойки, искащи бебе.

Броят на сперматозоидите и концентрацията са претърпели тревожен спад в западните страни в продължение на десетилетия. Той е намалял наполовина през последните 40 години. Други мъжки сексуални разстройства като малформации на пениса, рак на гърдата и неспуснати тестиси, се увеличават. Химикалите, влияещи негативно на хормоните, са основният са друг рисков фактор, променящ сперматогенезата на мъжа.

Проф. Андреас Кортенкамп, ръководещ изследователския екип, посочва, че те са „удивени от големината на индекса на опасността“, мярката за риска от химически замърсители. Учените доказват, че BPA е най-тревожният химикал, тъй като предишната им работа е с фокус върху фталатите, които се използват в пластмасите.

FertilAid® за мъже

Повлиява всички спермални показатели.
*Опаковка 90 капсули, едномесечен курс

Изследването ще позволи да се направят по-добри епидемиологични проучвания при пациенти, за да се оцени въздействието от въпросния химически коктейл. „Но лично аз смятам, че с доказателствата, които предоставихме, няма причина да се отлагат каквито и да било регулаторни действия“. Това посочва Кортенкамп пред британското издание.

Резултатите от проучването са публикувани в списанието Environment International. То оценява измерванията на девет химикала, включително бисфенол, фталати и парацетамол (известни в някои страни като ацетаминофен), в проби от урина от почти 100 датчани на възраст от 18 до 30 години. Учените ползват и съществуващи данни от Европейската агенция за хранителни стандарти, за да се оценят експозицията на хората на над 20 други химикала.

Въпросните данни са сравнени с приемливи нива на експозиция, също извлечени от научната литература. Това дава основа за определяне потенциалното въздействие на всеки химикал, с помощта на установен метод за създаване на обща мярка за риска от коктейла от химикали при мъжете.

Всички мъже са били изложени на опасни комбинирани експозиции. При някои участници най-сериозните нива са със 100 пъти по-високи от приемливите стойности. Средната стойност е била 17 пъти. „Нашата оценка разкрива тревожно превишаване на приемливите комбинирани експозиции“, сочат заключенията.

Изследователите са успели да класират и химикалите. И BPA е най-големият двигател на риска, следван от диоксините, парацетамола и фталатите. Премахването на BPA обаче не води намаляване на комбинираната експозиция до приемливи нива.

Доказано е, че парацетамолът причинява влошаване на качеството на спермата при животни в лабораторни условия. Той повишава риска от крипторхизъм или неспускащи се тестиси при момчета, родени от майки, използващи болкоуспокояващо по време на бременност. Още през 2019 г. учените препоръчват на бременните жени да се откажат от парацетамол още в първия триместър, освен ако употребата му не е медицински показана.

Анализите, свързани с отрицателното влияние на химическите замърсители, се нуждаят от допълнение. Например, използваните данни са за годините 2009-2010 г. Докато експозицията на BPA е намаляла малко оттогава, тази на други бисфеноли се е увеличила. Възможно е също младите жени да нямат същата химическа експозиция като младите мъже, включени в проучването.

„С оглед на множеството химикали, на които са изложени хората, тези ограничения почти сигурно означават, че сме подценили рисковете от смесване. Така наречените „химикали завинаги“, PFAS съединения, могат да навредят на сперматозоидите. Но бяха изключени от проучването, тъй като данните са ограничени. Замърсяването на въздуха също може да повлияе на качеството на спермата“, обясняват учените от британския университет.

Не само химическите замърсители са фактор

Броят на сперматозоидите е спаднал наполовина през последните около 50 години. Има и по-висок процент на така наречените лоши плувци. Освен въздействието на химикалите, изследователите предполагат, че съществуват и други причини за влошаване на качеството на спермата. Те са свързани с телесното тегло, липсата на физическа активност и тютюнопушене.

„Не казваме, че химикалите са единственият фактор. Хранителните епидемиолози казват, че яденето на много мазни храни – сирене, масло, евтини мазнини, много тлъсто месо – не е добро за качеството на спермата, обяснява проф. Андреас Кортенкамп.

„Това е уникално проучване и допълва нарастващите доказателства за неблагоприятното въздействие на определени химикали върху репродукцията на човека. Трябва да увеличим глобалните усилия за изследване на причините за нарушаване на мъжката репродукция“. Това казва от своя страна проф. Хагай Левайн от Израел.

Излагането на слабо ендокринно активни химикали в околната среда има причинно-следствена връзка с намаляване броя на сперматозоидите. Мнението е на проф. Ричард Шарп от Университета в Единбург. Според липсват преки доказателства, че повечето от химикалите, оценени от проучването, са причинили увреждане на тестисите, въпреки че има добри доказателства за парацетамола.

Пониженият брой сперматозоидите трябва да има екологична причина, която най-вероятно се отразява в ранна бременност при жената. Ученият посочва, че богатият на мазнини и преработени храни режим, е вреден само по себе си. Той е и основният източник на химикалите, което прави трудно да се разграничи кой може да е виновен. Въпреки това проф. Шарп казва, че някои химически замърсители влияят негативно на броя на сперматозоидите при мъжете.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top