инхибин б

Инхибин Б и безплодие

Инхибин Б е хормон, произвеждан от гранулозните клетки на развиващите се в яйчника фоликули. Изследването на нивата на този хормон в кръвта се използва, заедно с други изследвания, за оценка на яйчниковия резерв на жената.

В допълнение към традиционното изследване на нивата на ФСХ и естрадиол в кръвта, повечето центрове по репродуктивно здраве използват и други показатели, като АМХ (антимюлеров хормон) и инхибин Б, за да оценят яйчниковия резерв на жената. Тези изследвания обикновено се извършват като част от оценката на цялостния репродуктивния статус на жената.

Изследването на яйчниковия резерв обикновено изисква серия от тестове, чиито резултати могат да помогнат на специалистите по репродуктивно здраве да се насочат към конкретен режим на лечение. Например, млада жена с изключително лош яйчников резерв вероятно ще бъде лекувана по-агресивно от млада жена с нормален резерв. Това често е първата група изследвания, които се прилагат преди останалите, по-специализирани тестове.

Не всеки център изследва инхибин Б, а тези, които го използват не го използват за всеки пациент. Често се използва в случаите, когато има неочаквана негативна реакция към стимулиращото лекарство или при жени с необяснимо безплодие. Други центрове изследват инхибин Б за всички свои донори на яйцеклетки, за да оптимизират своя донорски фонд.

FH PRO™ за жени

Подготовка на жената към успешно зачеване чрез инвитро или по естествен път.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Ролята на инхибин Б

Инхибин Б е хормон, който се произвежда от гранулозните клетки в овариалните фоликули. Когато се произвежда, той помага за потискане на друг хормон, наречен ФСХ, или фоликулостимулиращ хормон. ФСХ се секретира от мозъка и стимулира развитието на фоликулите в яйчника.

С напредването на възрастта на жената, намалява не само броят на фоликулите в яйчниците, но и хормоните, произвеждани от тези фоликули, като inhibin B. Именно това го прави подходящ лабораторен показател за оценка на яйчниковия резерв на жената.

Как се извършва изследването

Изследването се извършва чрез вземане на кръв, обикновено между 3-ти и 5-ти ден от менструацията. Вашият лекар ще ви даде конкретни инструкции. Изследването се прави на гладно, за да бъдат отчетени правилно резултатите. Някои лаборатории могат да обработват кръвта на място, а други ще трябва да я изпратят в специализирана лаборатория. Резултатите обикновено ще бъдат готови няколко дни, до седмица, по-късно.

Какво означават резултатите от изследването

Серумните нива на инхибин Б се измерват в pg/ml. Нормалният диапазон зависи от спецификациите на лабораторията, обработваща пробата. Повечето лаборатории посочват като референтни стойности нива от 40 pg/ml до 200 pg/ml.

Стойности над 40 pg/ml свидетелстват за съхранен яйчников резерв.

Нива под 40 pg/ml показват влошаване на функцията на яйчниците. Инхибин Б не трябва обаче да бъде използван като самостоятелен показател за оценка на яйчников резерв, а най-добре е да бъде съчетан с изследване на АМХ и преброяване на антрални фоликули.

Нивата на хормона могат да варират в зависимост от това в кой период от менструалния цикъл е жената. Нивата също могат да бъдат трудни за тълкуване и при жени в пременопауза. При поликистоза на яйчниците нивата могат да бъдат завишени.

Изключително високи нива на инхибин Б (от порядъка на десетки пъти над горната граница) се наблюдават при наличието на някои специфични овариални тумори (гранулозо-клетъчни овариални карциноми).

Как инхибин Б влияе върху фертилитета

Ако резултатът е в рамките на нормалното, имате отличен шанс да забременеете. Лекарят може да предложи базисно проследяване на състоянието или по-малко инвазивен план за лечение. Ако обаче резултатите са ниски или в долния край на нормата, шансовете ви за зачеване може да се окажат значително по-ниски. В този случай, специалистът по репродуктивно здраве може да препоръча агресивно лечение или дори използването на донор на яйцеклетки, за да увеличите максимално шансовете си за бременност.

Колко струва изследването

Цената на на изследването на инхибин Б варира между 45лв и 80лв, в зависимост от лабораторията, в която се обработва пробата.

Инхибин Б при мъжа

Въпреки че в практиката се използва основно в диагностиката на женските репродуктивни проблеми, inhibin b може да даде и допълнителна информация в някои случаи на безплодие при мъжа, най-често за отграничаването на обструктивна от необструктивна азооспермия..

При мъжете инхибин б играе роля в производството на сперматозоидите. Нивата му обикновено са по-високи при мъже със нормална сперматогенеза и по-ниски, когато има нарушение в производството на сперматозоиди.

Референции:
Wen, Jingyi et al. “Can Inhibin B Reflect Ovarian Reserve of Healthy Reproductive Age Women Effectively?.” Frontiers in endocrinology vol. 12 626534. 14 Apr. 2021, doi:10.3389/fendo.2021.626534
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8081350/

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top