инсулинова-резистентност-и-забременяване

Инсулинова резистентност и шансове за зачеване

Какво общо има инсулиновата резистентност със забременяването? Това не засяга ли само възрастни хора? За жалост, не. Инсулиновата резистентност е метаболитно състояние, което има пряка връзка с една от най-честите пречки за успешно зачеване – синдромът на поликистозните яйчници. Ето как.

За да могат опитите за зачеване да се увенчаят с успех, задължително условие е както в женското, така и в мъжкото тяло да са налице достатъчни количества енергия. При жената, те подпомагат функцията на яйчниците и качеството на яйцеклетката, а при мъжете – улесняват задачата на сперматозоидите, помагайки им да се придвижват по-бързо.

Високият енергиен заряд спомага за намаляване на времето до оплождане на яйцеклетката. Това ни дава основание да твърдим, че енергията е един от факторите, силно необходими за забременяване.  

Ролята на глюкозата за повишаване нивата на енергия

Нивата на енергия в организма са високи, благодарение на гюкозата (кръвната захар). Нейната концентрация в кръвта показва доколко добре се извършва обменът на въглехидрати в организма.

Всъщност, тъкмо въглехидратите, които приемаме, като основна съставна част на храната, се разграждат в тялото до глюкоза или прости захари. Веднъж разградена, глюкозата служи на клетките като източник на енергия. Затова и придобива особено важна роля в процеса по обмяна на веществата.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Съвсем логично, колкото повече въглехидрати приемаме, толкова по-високи са нивата на глюкоза в организма. Важно е обаче концентрацията ѝ в кръвта да се регулира отговорно. В противен случай, би могло да се достигне до твърде високи нива на кръвна захар (хипергликемия) или, обратно – прекомерно ниски (хипогликемия).

Какво е Инсулин?

Инсулинът е онзи хормон, който помага на глюкозата да навлезе в клетките и, по този начин, да ги зареди с енергия.

Производство на Инсулин 

В ендокринната част на панкреаса се образува предшественика на инсулина – проинсулин. Той обаче не попада директно в кръвта. Активира се под въздействието на няколко ензима, а инсулинът се секретира едва след получаването на специализирани сигнали. Най-силни са те от страна на глюкозата.

Всъщност, концентрацията на глюкоза в кръвта играе ролята на стимул за неговото производство.

Взаимодействие между глюкоза и инсулин 

 • Когато стойностите на кръвната захар са ниски, секрецията на инсулин намалява или напълно спира.
 • Обратно, когато те са високи, е налице по-обилно производство на инсулин в тялото.

Действие на инсулина

След като започне секрецията на инсулин, той навлиза в кръвта и достига до всички тъкани на тялото. Въпреки това, той не навлиза в клетките, а остава на тяхната повърхност.

За да достигнат до взаимодействие, е необходимо инсулинът да активира инсулиновите рецептори, разположени по повърхностната мембрана на клетките.

Основна роля на инсулина

Основната роля на инсулина е да стимулира усвояването на глюкозата от клетките. Затова и впоследствие действието му се отразява върху метаболизма.

Когато инсулинът навлезе в клетките, той започва да активира или да потиска ензимите, регулиращи придвижването на глюкозата в кръвта. Въздейства върху мускулните тъкани и стимулира усвояването на глюкозата от кръвта. Веднъж усвоена, тя се трансформира в енергия и се натрупва в тялото, позволявайки на организма да бъде по-силен, здрав и жизнен.

Освен в мускулните тъкани, инсулинът подпомага усвояването на кръвната захар и от страна на черния дроб и мастната тъкан. По този начин, се повишава синтезираното количество мазнини и, отново – се увеличава енергийният заряд на организма.

Инсулинова чувствителност

Инсулиновата чувствителност ни помага да разберем какво е количеството на инсулин, от което се нуждае нашето тяло, за да може да се справи с усвояване на приетото количество глюкоза. Противно на някои очаквания, тя не е заболяване или някакъв тип неразположение, а фактор, който е налице във всяко тяло.

Установяване 

 • Ако тялото Ви се нуждае от секреция на малки количества инсулин, имате добра инсулинова чувствителност. Важно е да се стремите към поддържането ѝ!
 • Ако за синтезирането на глюкозата във Вашия организъм е необходимо производството на повече инсулин, е налице влошена инсулинова чувствителност или инсулинова резистентност.

Изводи 

В зависимост от това каква е инсулиновата чувствителност на организма, става ясно доколко ефективно тялото взима решение за производство и използване на секретираното количество инсулин.

Съвсем логично, по-голямата степен на ефективност благоприятства за добра инсулинова чувствителност, а по-ниската води до инсулинова резистентност.

Любопитни факти за инсулиновата чувствителност и инсулиновата резистентност…

Представяме на Вашето внимание и няколко факта, с които е хубаво да сте запознати, ако се интересувате от темата за инсулинова чувствителност и инсулинова резистентност.

Ролята на възрастта

Проучвания показват, че с напредването на възрастта се влошава инсулиновата чувствителност. Въпреки това, активният начин на живот би могъл да окаже положително въздействие.

Затова Ви съветваме да се движите колкото е възможно повече – това ще се отрази отлично на Вашия метаболизъм!

Роля на телесното тегло

Най-предразположени към развитие на инсулинова резистентност са жени, страдащи от Диабет, високо кръвно налягане или наднормено телесно тегло.

Въпреки това, дори и по-слаби жени, със здравословно телесно тегло, чието тяло обаче има склонност да задържа мазнини в коремната област, също са с ниска чувствителност към произвеждания от организма инсулин.

Повишаване на телесно тегло

Когато инсулиновата чувствителност се влоши, тялото задържа повече мазнини. Това е и причината при хора, страдащи от инсулинова резистентност, килограмите телесно тегло да се покачват.

Прием на въглехидрати

В зависимост от това доколко тялото е чувствително към приема на инсулин, зависи доколко ще са налице възможни ползи от неговата секреция.

Макар и приемът на въглехидрати да повишава нивата на инсулин в тялото, ако то е чувствително към него, няма проблем те да присъстват в хранителната диета. В случаите, в които организмът не е чувствителен към инсулина, Ви препоръчваме да намалите техния прием с цел противодействие на евентуална инсулинова резистентност.

Инсулинова резистентност

Както вече стана ясно, инсулиновата резистентност представлява състояние на силно влошена инсулинова чувствителност.

Налице е тогава, когато е необходимо организмът да произвежда големи количества инсулин, за да стимулира усвояването на глюкоза от клетките. В кръвта се отделя по-голямо количество свободни мастни киселини, което неминуемо повишава нивата на кръвната захар.

Симптоми

Ще споменем някои от симптомите, които са знак за влошаването на инсулиновата чувствителност, а, понякога – водят и до инсулинова резистентност. За съжаление, в забързаното ежедневие не винаги бихме могли да ги откроим като ясен сигнал за наличието на здравословен проблем.

Ето и кои са най-често срещаните симптоми на инсулинова резистентност:

 • Повишени нива на глюкоза в организма
 • Повишени нива на инсулин
 • Ниски нива на енергия и сънливост
 • Задържане на течности
 • В някои случаи – повишаване на телесното тегло или склонност към депресивни състояния.

Внимание!

Особено ако сред близките в семейството Ви има случаи на инсулинова резистентност и някоя от нейните прояви, но и ако забележите задълбочаване на един или повече от гореизброените симптоми, посетете своя лекар. Това е най-добрият начин за профилактика и навременна реакция в случай, че наистина тялото Ви произвежда прекалено големи количества инсулин.

Ако имате някакви съмнения, Ви съветваме да превърнете тези посещения в редовна практика.

Причини за поява на инсулинова резистентност

Ето и кои са най-често срещаните причини за появата на инсулинова резистентност. 

Генетична предразположеност

В голяма част от случаите, инсулиновата резистентност е предопределена генетично. Затова и често родители, страдащи от влошена инсулинова чувствителност, предават тази склонност на своите деца, а, впоследствие – те също страдат от такъв проблем.

Наднормено тегло 

При хората с наднормено тегло е налице по-голямо натрупване на мастна тъкан. Често, тя се превръща в основна причина за по-интензивната секреция на инсулин в кръвта.

Синдром на поликистозните яйчници 

Смята се, че Синдромът на поликистозните яйчници също би могъл да доведе до инсулинова резистентност. Въпреки това, в някои случаи, по-вероятно е тя да възникне като последица от състоянието.

Фактори, водещи до инсулинова резистенстност при влошена инсулинова чувствителност

Основните фактори, които влияят върху производството на инсулин в тялото, са два – приемът на въглехидрати и повишеното количество на свободни мастни киселини в резултат от обмена на веществата в организма.

 • Обърнете внимание, че приемът на голямо количество въглехидрати е възможно да доведе до оксидативен стрес!
 • Прекомерната концентрация на свободни мастни киселини в тялото води до потискане на реактивността на клетките към инсулина. В резултат, инсулиновата чувствителност намалява и, най-често, се достига до състояние на инсулинова резистентност.

Репродуктивно здраве и инсулинова резистентност

Няма как да не си зададем въпроса влияе ли инсулиновата резистентност върху репродуктивното здраве. Отговорът е категоричен – Да.

За съжаление, независимо дали организмът е генетично предразположен към по-слаба чувствителност към инсулина или начинът на живот е довел до такова състояние, инсулиновата резистентност би могла да попречи на успеха от опитите за зачеване.

Хормонален дисбаланс

Една от вредите, до които водят повишените нива на глюкоза в организма, е нарушаването на хормоналния баланс. Това съвсем не бива да Ви учудва, тъй като инсулинът е хормон. Инсулиновата резистентност представлява състояние, в което този хормон се произвежда от тялото в големи количества, макар и то да има силно намалена чувствителност към секрецията му.

Високите нива на инсулин нарушават метаболизма на тялото. Когато клетките са неспособни да усвоят прекомерните количества глюкоза в организма, черният дроб ги превръща в мазнини. По ирония, макар често жените, страдащи от инсулинова резистентност, да покачват телесно тегло, клетките в тялото всъщност са гладни за глюкозата, от която се нуждаят, за да осигурят високи нива на енергия на организма.

Потискане на овулацията

Завишените количества инсулин в женското тяло при състояние на инсулинова резистентност оказват негативно влияние върху ефективността на яйчниците. В резултат, стимулират производството на по-голямо количество женски и мъжки полови хормони, включително Естроген. В допълнение, Естроген се произвежда и от мастните клетки, чийто брой също се повишава.

Поради тази причина, организмът сам потиска появата на овулация. Когато тези най-фертилни дни от месеца при една жена не са налице, забременяването се случва по-трудно, а опитите биха могли да отнемат повече време.

Синдром на поликистозните яйчници (ПКЯС)

В условията на хормонален дисбаланс, е възможно инсулиновата резистентност да окаже негативно влияние върху редовния месечен цикъл. Когато производството на мъжки полови хормони вземе превес над женските, е възможно това да е знак за Синдрома на поликистозните яйчници.

Въпреки това, възможно е и връзката между двете състояния да е обратна. При редица жени, Синдромът на поликистозните яйчници става причината за поява на инсулинова резистентност. Сам по себе си, ПКЯС е състояние, което крие риск от развитието на диабет. Резултатите от проучване показват, че над 50% от жените, страдащи от ПКЯС, имат и инсулинова резистентност.  

Ендометриоза

Повишените нива на инсулин в кръвта се свързват с по-ниски нива на Секс-хормона свързващ глобулин, отговорен за свързването и траспортирането на половите хормони тестостерон и естрадиол в кръвта. Когато нивата на този хормон са понижени, производството на останалите два нараства. Инсулинът стимулира производството на тестостерон, който впоследствие се трансформира в естроген от излишните мастни клетки.  

По този начин, съотношението между Естроген и Прогестерон в тялото се променя с рязкото повишаване на нивата на първия хормон. Един от възможните резултати е усложнение на състоянието Ендометриоза, което се характеризира с доминантност на естрогена.

Лечението на Ендометриоза изисква намаляване на нивата на естроген в тялото, обратно на повишаването им, което е налице при инсулинова резистентност.

Понижаване на либидото

Резултатите от проведено Проучване показват директната връзка между производството на Хормона на растежа (Соматотропин) и сексуалната функция. В хода на проучването е доказано негативното въздействие на инсулина върху способността на тялото да произвежда необходимите количества Соматотропин. В допълнение, в тези случаи, инсулинът води до изменение в нивата на Тестостерон и понижаване на либидото, особено в условията на наднормено тегло.

Ако имате съмнения за дисбаланс в половите хормони, консултирайте се със специалист! Мъжете е необходимо да тестват нивата на Тестостерон, а жените – Фоликулостимулиращия и Лутеинизиращия хормон, Естрадиол, Прогестерон, Тестостерон и Секс-хормона свързващ глобулин.

Съвети за подобряване на инсулиновата чувствителност

Представяме Ви и няколко съвета, които биха могли да Ви помогнат за по-доброто усвояване на кръвната захар от клетките в тялото. Разбира се, всеки организъм е много индивидуален и има своите особености, така че препоръчваме и консултация с медицински специалист!

Физическа активност

Аеробните упражнения подпомагат усвояването на по-големи количества глюкоза от клетките. Затова и подобряват инсулиновата чувствителност. В резултат от тях, е необходимо производството на по-малки количества инсулин.

Силовите упражнения и, по-конретно, поредицата от интензивни повторения на едни и същи упражнения, също подпомагат инсулиновата чувствтителност. Редовното съкращаване на мускулите насърчава ефективното усвояване на глюкозата.

Съветваме Ви да комбинирате физическата активност със здравословно хранене всеки ден, за да забележите промяна и в телесното си тегло.

Хранене

В последните години, здравословното хранене се превръща във все по-актуална тема. Тъкмо такъв тип хранене би могло да окаже благотворно влияние в случаи на инсулинова резистентност.

Съветваме Ви да избягвате храните, богати на захари и наситени мастни киселини. Вместо това, фокусирайте се върху такива, богати на фибри, Омега-3 мастни киселини и сложни въглехидрати, които ще Ви заситят за по-дълго време. По този начин, ще избегнете риска от евентуално повишаване на нивата на глюкоза.

В съчетание с активна физическа активност, не само ще се чувствате по-добре, но и със сигурност ще изглеждате по-здрави!

Нутритерапия

Веществата, които приемаме под една или друга форма, неминуемо оказват влияние върху процесите, протичащи вътре в тялото. Храната, която включва една балансирана диета, неминуемо носи на организма множество полезни вещества.

Диетата при покилистозни яйчници е ефективно средство и задължителна компонента от терапията.

Не всички, необходими за противодействие на инсулиновата резистентност обаче, можем да си набавим по този начин. Тук на помощ идват хранителните добавки. Макар и по никакъв начин да не заместват неоходимите хранения за деня, те подпомагат организма и биха могли да спомогнат за по-скорошно забременяване дори и когато е налице инсулинова резистентност.

Мио-инозитол и D-хиро-инозитол

Мио-инозитол и D-хиро-инозитол доказано подобряват инсулиновата чувствителност при състояния на инсулинова резистентност. Това твърдение важи с особена сила при жени, страдащи от Синдрома на поликистозните яйчници. В резултат от техния съвместен прием, нивата на инсулин в тялото намаляват и глюкозата се синтезира по-добре от клетките. Доказателство за това е проучване, проведено по темата

Алфа-липоева киселина 

Алфа-липоевата киселина играе ролята на антиоксидант, който значително подобрява инсулиновата чувствителност. Това доказва проучване сред пациенти, страдащи от Диабет Тип 2.

Други полезни вещества 

Освен, че са полезни за подобряването на инсулиновата чувствителност, всички гореизброени вещества подпомагат и шансовете за зачеване.

Приемайки ги в комбинация, която отговаря на индивидуалните нужди на Вашето тяло, установени след консултация с медицински специалист, те ще противодействат както на инсулиновата резистентност, така и на безплодието при жената

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top