Интервю с Доктор Милка Йонкова

Д-р Милка Йонкова е акушер-гинеколог с дългогодишен опит по специалността си. Завършва Медицински университет Плевен през 1998 г. Своята специалност Акушерство и гинекология придобива през 2006 г. От 2002 г. до момента д-р Йонкова работи в МЦ Св. Димитър, София. От 2007 г. до момента практикува и в акушеро-гинекологичния кабинет на МЦ Люлин Мед.

Здравейте, Д-р Йонкова, Вие имате дългогодишна АГ практика. Видяхме, че най-ранния час за записване при вас е някъде през януари. От колко години работите с двойки с репродуктивни проблеми? 

Откакто се помня (смее се) – в сферата съм от близо 20 години.

Колко често идват при Вас жени, които срещат трудности при зачеване? 

Много често, тъй като последните години се увеличават. Около половината ми пациентки са били с репродуктивни проблеми, като впоследствие проследявам бременността им. За съжаление все по-малки пациентки идват при мен с изчерпан яйчников резерв (най-малката ми пациентка е на 21 години). Причината е това, че половото съзряване настъпва много по-рано (на 9-10 години в някои случаи), следователно и менопаузата, тъй като една жена има генетично заложен определен брой овулации по време на жизнения си цикъл. 

Какви са причините за това изместване при половото съзряване? 

Основно причината е в затлъстяването, което на свой ред води до хормонален дисбаланс. 

По статистика в България има над 200 000 двойки, страдащи от безплодие. Защо според Вас са толкова много? 

Държа да отбележа, че в половината от случаите проблемът се крие в мъжкия фактор, но за съжаление често мъжете не могат да се решат на спермограма и минават месеци докато го направят, които са много ценно време за двойката. Мит е, че оплодителната способност е равна на потентност и няма нищо срамно или притеснително, напротив – именно при мъжете процесът е донякъде обратим. 

Много външни фактори могат да обяснят влошеното репродуктивно здраве и на двамата партньори. Основно това са: начинът на живот, вредните навици, мръсният въздух, начинът на хранене и лошата храна, липсата на физическа активност и т.н.

Продължава ли тенденцията жените да се замислят за бебе във все по-късна възраст? 

Да, за съжаление продължава. Най-често причината е, че жените много държат да се реализират в кариерен план, надявайки се, че „правилният момент“ ще дойде, а дори и да е по-късно, съвременната репродуктивна медицина ще им помогне. Да, медицината е много напреднала, но не можем да направим чудеса. Повярвайте ми, няма „правилен момент“, това е малко или много естествен процес, оставете го да се случва. 

Интересното е, че пандемията се отразява добре на раждаемостта. (смее се) Много двойки, дори с две деца, се решават на трето. 

Кои са най-честите причини, които установявате във Вашата практика, от жените, които преглеждате? 

Най-често жените идват при мен с нередовен цикъл и/или поликистозни яйчници, но този процес е обратим, стига да се знае точната причина. Често зад тези два проблема стои инсулинова резистентност или нарушен въглехидратен метаболизъм. В такъв случай колегите често изписват противозачатъчни медикаменти, особено на по-младите пациентки, които не възнамеряват скоро да стават майки. Те, обаче, не решават проблема. При инсулиновата резистентност е важно диетата да е съобразена с това състояние и често това е достатъчно решение. Щитовидната жлеза също е чест проблем. Гинеколозите се стремим да поддържаме нивото на TSH между 1 и 2 при жените, които желаят да забременеят. 

При каква част от Вашите пациенти неизбежно се стига до асистирана репродукция и кога? 

До асистирана репродукция при жените се стига в случаите, когато има изчерпан яйчников резерв, а при мъжете, когато няма резултат при опити за подобрение на брой, подвижност или морфология на сперматозоидите в зависимост от проблема. Някои пациенти неизбежно стигат до донорство, но при донорските яйцеклетки основният проблем е липсата на донорки, докато при донорската сперма този проблем не е толкова изразен. 

В какъв процент от случаите проблемът е лесно разрешим в доболничната помощ? 

Голям процент, стига да се обръне внимание на пациента. Много е важно човешкото отношение. Аз много мотивирам пациентите си, тъй като в подобен момент те имат нужда именно от това. Подхождам комплексно и ги насочвам винаги първо към здравословен начин на живот и някои хранителни добавки. Имала съм случаи, когато жената забременява след прием единствено на добавки, затова е важно е да има холистичен подход! На голяма част от хората може да се помогне амбулаторно и моето мнение е, че в случая трябва да доминира доболничната помощ. 

Какво бихте посъветвали двойките, които искат да заченат възможно най-скоро? Как да увеличат шансовете си за бързо и успешно зачеване? 

Моят съвет е на първо място да водят здравословен начин на живот. Това включва премахване на вредни навици – алкохол, цигари, правилен режим на хранене, включително нисковъглехидратен такъв, добър сън, нормална физическа активност и т.н. Дори ако се наблегне на това, има изключителни резултати. Имала съм десетки случаи, в които жени са забременявали само благодарение на това, че са си променили режима на хранене, ако всичко друго е наред разбира се. Друг мой съвет е приемането на добавки и прилагане на гелове, подпомагащи зачеването в случай на намален фертилен мукус при по-висока възраст. Такъв продукт е Prefert.

Какви съвети бихте дали на двойките, които за първи път разбират, че имат репродуктивен проблем? Как да подходят, откъде да започнат и какви стъпки да следват? 

Много е важно изследванията и лечението да започнат и при жената, и при мъжа едновременно, иначе се губи ценно време. Съветвам да се започне с изследване на половите хормони. Важните показатели са най-вече фоликулостимулиращият и лутеинизиращият хормон. Ако след започната терапия все още няма резултат, като следваща стъпка съветвам да се изследват инхибин Б и антимюлеров хормон. При мъжете трябва да се изследват нивата на тестостерон, както и на дехидроепиандростерон. Други изследвания, които е хубаво да се направят на базата на това, че възпалителните промени са чести при пациентите с репродуктивен проблем, са изследвания за инфекциозни заболявания, както и за проходимостта на фалопиевите тръби.     

Има ли интересен и запомнящ се случай на безплодие от Вашата практика, с интересни обрати и щастлив край? Тези истории винаги вдъхват кураж на двойките, борещи се с безплодие. 

Много случаи има на жени, които са правили ин витро, родили са и след това забременяват спонтанно с второто си дете. Напоследък, даже, при мен имаше 2 такива случая. Първият е пациентка, на която след 6-7 инвитро процедури, и последната успешна, следях бременността. Девет месеца след като роди близнаци дойде при мен със закъснял цикъл. Оказа се бременна отново и съвсем спонтанно.

Благодарим Ви за това интересно интервю, Д-р Йонкова! 

Аз ви благодаря. Важно е обществото ни да е информирано по въпросите за репродуктивното здраве, за да може мерките да се взимат своевременно! 

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top