COVID-19 влияе на мъжката репродуктивна функция

COVID-19 може да промени протеини, свързани с мъжкaта репродуктивна функция. Това показва проучване от 2022 г., основано на данни от спермални показатели на мъже, изкарали вируса. Според него, освен сърдечни проблеми и мозъчна мъгла, преболедувалите от мъжки пол имат и проблеми с плодовитостта.

Дори леко или умерено заболяване може да промени нивата на протеините, свързани с мъжката репродуктивна функция. Това сочи пилотното проучване, публикувано в ACS Omega. Изследователите са на мнение, че SARS-CoV-2 не само дихателната система, но и някои тъкани.

Учените от болница „Яслок“ в Мумбай и Индийския технологичен институт, откриват вируса в мъжките репродуктивни органи. И се фокусират върху неговото дългосрочно въздействие. Те сравняват нивата на протеини в спермата на здрави мъже и тези, които са боледували от коронавирус – в лека или умерена степен.

FH PRO за мъже

Формула от клиничен клас. Подготовка на мъжа за максимален успех при АРТ.
*Опаковка 180 капсули, едномесечен курс

Екипът анализира проби от спермата на 10 здрави и 17 мъже, които наскоро са се възстановили от COVID-19. Те са на възраст от 20 до 45 години, като нямат предишна анамнеза за безплодие. Голяма част от преболедувалите са със значително намален брой и подвижност на сперматозоидите. По-малко от тях са с нормална форма, отколкото при мъжете, които не са изкарали вируса.

Анализът на семенната течност е направен чрез течна хроматография (тандемна масспектрометрия). Той показва по-високи нива на 27 протеина и по-ниски при 21 – при възстановилите се от COVID-19, в сравнение с контролната група. Много от тях имат значение за мъжката репродуктивна функция. Два от протеините, свързани с плодовитостта, са семеногелин 1 и просапозин. Тяхното ниво е на половината при групата, изкарала коронавируса, отколкото при тази на здравите.

SARS-CoV-2 има преки или косвени ефекти върху мъжката репродуктивна функция. Те остават дори и след възстановяване, сочат данните. Те осигуряват по-задълбочено разбиране на патофизиологията на човешко възпроизвеждане при мъже, които са се възстановили от коронавирусна инфекция. Но учените отбелязват, че са необходими допълнителни изследвания, доказващи ги. Така например трябва проследяване на група мъже, оздравели от други грипоподобни заболявания, за да се види ще имат ли същите констатации.

„По този начин, за да се разберат биологичните процеси, свързани с фертилитета, причинени от тази инфекция, е оправдана дългосрочната оценка на ефектите от COVID-19 при излекувани мъже“, пишат авторите на проучването.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top