конгрес по стерилитет юни 21

Участие в XXII-ри Национален Конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве

За четвърта поредна година екипът ни беше част от ежегодния Национален конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве. По традиция Конгресът се проведе в к.к. Боровец и на него присъстваха част от най-добрите и признати специалисти в областта на репродуктивното здраве в България. Епидемичната обстановка не попречи на нито един от тях да дискутира, представи и обсъди важни теми, касаещи акушерството, гинекологията, репродуктивната и майчино-феталната медицина. Част от международните участници се включиха в Конгреса онлайн и успяха безпроблемно да изнесат своите лекции, с които предизвикаха интереса на своите български колеги.

За нас беше чест да се срещнем с всички присъстващи и лично да представим пред тях продуктовата си гама. Щандът ни за поредна година се радваше на голям интерес от страна на лекари и специалисти в областта на репродуктивната медицина. Успяхме да ги запознаем с някои нови продукти от нашата гама, да представим предимствата им и да дискутираме интересни теми, с които обогатихме знанията си в областта. Ценни ни бяха всички техни съвети и насоки, и ще излъжем, ако кажем, че не ни беше изключително полезно.

А ето и какво се случваше междувременно в съседната зала и кои бяха дискутираните и разисквани теми от участниците в Конгреса.

Накратко за темите, предмет на Националния Конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве

Конгресът бе открит от проф. Атанас Щерев, който представи своята презентация на тема „Модерното акушерство“. Позовавайки се на дългогодишния си опит в областта, както и на няколко изследвания от последните години, д-р Щерев открои важността на:

  • подготовката на двойката за бременността,
  • женската консултация в първия триместър от бременността от акушер-гинеколог,
  • раждането по естествен начин (per vias naturalis), стига това да не застрашава живота на майката или плода,
  • рационалното обезболяване на раждането,
  • оценката на състоянието на новороденото и адекватно интензивно лечение, при необходимост,
  • естественото кърмене поне до 6-тия месец след раждане.

На следващия ден Конгресът продължи с други интересни, актуални и съществени теми, като предвид обстановката и пандемията, причинени от COVID-19, първата сесия беше посветена именно на репродуктивното здраве и COVID-19. Глобалната криза, която предизвика вирусът, наложи вземането на специални мерки във всички области на общественото здраве, в т.ч. и репродуктивното здраве и бременността. Поради големия обхват на този актуален проблем, в сесията участие взеха освен български специалисти, и чуждестранни такива.

Д-р Мария дел Мар Гил, консултант по фетална медицина и акушерство към Университетската болница в Техеран и доцент в Университета „Франсиско де Виториа“ в Мадрид, представи в своята презентация интересни научни доказателства, които помагат за по-лесното разбиране относно въздействието на болестта върху майката, плода и новороденото, както и текущи препоръки за клиничко поведение в подобни случаи.

След нея д-р Емил Ковачев, управител на СБАГАЛ-ЕООД Варна, представи своя алгоритъм за поведение при бременност, раждане и COVID-19. Като член на Експертния консултативен съвет за оказване на медицинска помощ на бременни, родилки и новородени с COVID-19 към МЗ, той предстви пред своите колеги, действащ лечебно-диагностичен алгоритъм за поведение в такива случаи. Обсъдени бяха и диференциално-диагностични и терапевтични затруднения при тази категория пациенти. Заедно с това д-р Ковачев обсъди със своите колеги някои от описаните световни практити в тази област, както и клинични случаи в Североизточна България.

След кратка пауза Конгресът продължи с не по-малко актуалната и съществена тема „Последни постижения в областта на репродуктивната медицина“. Както български, така и чуждестранни специалисти в областта се включиха със своите презентации тук и заедно обсъдиха голям набор от изключително разнообразни и интересни теми.

Проф. Д-р Росела Напи, началник на изследователския център по репродуктивна медицина и гинекологична ендокринология, открои значението на радикалните промени в нивата на половите хормони по време на менопаузалния преход и дългосрочните последствия от тях. Тя представи и своите възгледи относно индивидуализираната хормонална терапия по време на менопауза и възможността за преодоляване на много от симптомите посредством нея.

В следващата презентация пък д-р Кристен Маклон, консултант в Университетската болница Rigshospitalet в Копенхаген, представи пред своите колеги техники, ефикасност, предимства и недостатъци на различни методи за запазване на фертилитета при жени, страдащи от онкологични заболявания. Част от тях са криопрезервация на яйчникова тъкан, криорезервация на яйцеклетки и ембриони, и др.

Проф. Силви Георгиев, началник ОАИЛ при САГБАЛ „Д-р Щерев“ пък отговори на въпросите, свързани с амбулаторната анестезия и болката. Много важен сегмент от лекцията беше изборът на анестезиологичен подход – превец към локо-регионалната анестезия, тъй като се избягва псио-емоционалното влияние, свързано с употребата на общи анестетични средства.

Съвсем естествено, фокусът на Конгреса беше изместен към следващата лекционна сесия, посветена на ключовия процес за репродукция – имплантацията. За съжаление, все повече двойки с репродуктивни проблеми прибягват до методите за асистирана репродукция през последните години, като към момента над 8 млн бебета са родени успешно след тяхното прилагане. Както при всяка медицинска процедура обаче, и при прилагането на тази съществуват вероятни рискове и много двойки, съвсем разбираемо, имат притеснения за дългосрочното влияние на ин витро процедурите върху здравето на жените и децата, родени след прилагането им. Д-р Юнакова, акушер-гинеколог в МЦ „Д-р Щерев“ представи данни от редица публикации, установяващи повишен риск от неблагоприятни перинатални усложнения, вродени малформации и епигенетични дефекти при деца, родени след ин витро процедура. Не е напълно изяснено обаче дали тези проблеми са свързани с процедуата или с подлежащата причина за субфертилитет при двойката. Все пак данните са все още неубедителни и противоречиви, и необходимо наблюденията и изследванията в тази област да продължат.

Д-р Ян Брозенс, научен директор за изследване на спонтанните аборти, пък акцентира върху този проблем, засягащ голяма част от жените в детеродна възраст. По негови думи върху процентът спонтанни аборти влияят назвисимо фактори, които имат непропорционален ефект – възрастта на майката и броят на предходни загуби на плода. Рискът от рецидив на спонтанен аборт не зависи основно от възрастта на жената, а се увеличава с около 10% след всяка следваща загуба. Следователно, клиничният подход при повтаряща се загуба на плода включва разширено тестване, последвано от прицелна интервенция.

В следващата лекция, д-р Петя Андреева, акушер-гинеколог в МЦ „Д-р Щерев“ насочи вниманието на своите колеги към ролята на прогестерона при имплантация на ембрионите и поддържане на бременността. По нейни думи, възприемчивостта на ендиметриума се влияе от времето на експозиция на прогестерон, но при достатъчни нива на естрогени. Също така, се смята, че е необходимо да се постигнат определени серумни нива на прогестерон, за да се създаде адекватна имунологична среда, която да позволи успешното имплантиране на ембриона. Представи и част от резултатите от пилотно проучване на САГБАЛ „Д-р Щерев“.

До края на Националния Конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве бяха осбъдени още актуални теми, свързани с клиничнара ембриология и генетика, майчино-феталната медицина и ендоскопските подходи в гинекологията и стерилитета. Специалисти от България, Испания, Англия и други краища на света, обсъдиха редица съществени въпроси, свързани с развитието на съвременната медицина.

Д-р Джоузеф Насиф, доцент в отдела за Минимално инвазивна гинекологична хирургия, например акцентира върху доскоро непознатото заболяване ендометриоза, което засяга между 10 и 15 процента от жените в детеродна възраст. В своята лекция той разгледа медикаментозното лечение на това все по-разпространено естроген-зависимо заболяване. По негово мнение, изборът на терапевтичен план, т.е. изборът между медикаментозно и хирургично лечение, винаги е свързан с нивото на болка на пациентката, както и с желанието за забременяване.

С официална церемония по закриване, приключи и тазгодишния Конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве. Макар и в условия на пандемия, специалистите успяха да обменят опит и добри практики, и да надградят своите знания.

Нашият щанд, на който с радост посрещахме присъстващите специалсти по репродуктивна медицина. На тяхното внимание представихме продуктовата си гама и, заедно с това успяхме да обменим ценни опит и знания.

Други събития с наше участие:

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top