Откриха липсващото звено във връзката между стрес и безплодие

Сякаш интуитивно, всеки подозира за неблагоприятните ефекти от стреса върху всички биологични процеси в човешкия организъм.

От това правило не правят изключение и репродуктивните функции. От години репродуктивните биолози изучават възможните механизми, по които стресът оказва своето влияние.

Съвсем скоро изследователите от Университета на Отаго (нова Зеландия) са открили „липсващата връзка между стреса и безплодието“.

Изследването е проведено под ръководството на професор Грег Андерсън от Центъра за невроендокринология и е публикувано в The Journal of Neuroscience. Лабораторното изследване установява, че определена популация от нервни клетки в близост до основата на мозъка – RFRP невроните – се активират в стресови ситуации и са способни да потискат репродуктивната система.

Революционна стъпка напред, която стана достъпна за невролозите през последните години, е способността да контролират дейността на избрани групи неврони – или да заглушават, или да усилват тяхната активност, и след това да следят резултатите.

Професор Грег Андерсън, Център по невроендокринология

Учените са използвали авангардни трансгенни техники, за да докажат, че когато активността на RFRP клетките се увеличи, производството на репродуктивните хормони се потиска. Този експеримент повтаря именно това, което се случва по време на стрес или по време на излагане на хормона на стреса – кортизол.

„Изумително е, че когато използвахме кортизол за потискане на репродуктивните хормони, но също така заглушихме RFRP невроните, репродуктивната система продължи да функционира така, сякаш кортизолът изобщо не е там – доказвайки, че RFRP невроните са критична част от пъзела при стрес – индуцирано потискане на репродуктивните функции. „

Учените установили също, че наблюдаваните ефекти били най-очевидни при жените.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

Професор Андерсън започва изследване на ролята на RFRP невроните в контрола на плодовитостта при бозайниците преди около десетилетие.

„Интересувах се дали тези неврони може да са причината за потискане на плодовитостта по време на хроничен стрес, след като прочетох, че тези клетки стават активни по време на стрес. Това е въпрос, който остава упорито без отговор през последните десетилетия.

„Въпреки че е известно, че стресовите стероиди – като кортизола – вероятно са част от участващия механизъм, също така е известно, че мозъчните клетки, които контролират репродуктивните процеси, не са в състояние да реагират на кортизол, така че изглежда, че някъде липсва връзка във веригата .

„Сега показахме, че RFRP невроните наистина са липсващата връзка между стреса и безплодието. Те стават активни в стресови ситуации – може би чрез усещане за нарастващите нива на кортизол – и след това потискат репродуктивната система.“

Възможно е лекарствата да бъдат използвани за блокиране на действията на RFRP невроните и това ще бъде фокусът на по-нататъшните изследвания за професор Андерсън.

„Бихме искали да видим дали можем да преодолеем предизвиканото от стрес безплодие, като използваме лекарства, които блокират действията на RFRP невроните.“

„За жени, борещи се с безплодие, лекарствата, които блокират действията на RFRP невроните, може да се окажат нова терапия. От това, което знаем за тези неврони, такова лекарство няма да има странични ефекти.“

„Има такива лекарства, но те не са одобрени за употреба от хора и вероятно ще се нуждаят от рафиниране“, казва той.


Референции:

Mamgain, A., Nair, A.K., et al. (2020) RFamide-related peptide neurons modulate reproductive function and stress responses. Journal of Neuroscience. doi.org/10.1523/JNEUROSCI.1062-20.2020.
Missing link between stress and infertility found

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top