контейнер спермограма

Наистина ли е необходимо да си правя спермограма?

Много мъже се изпитват тревога при необходимостта от извършване на спермограма или друго изследване на оплодителната способност. Анализът на семенната течност предполага получаването преди това на проба чрез самостимулиране. Обикновено това се случва в изолирано помещение в клиника за репродуктивно здраве или в кабинет по урология, но може да се направи и у дома, ако живеете достатъчно близо до лабораторията за тестване.

Когато една двойка се сблъска с трудности при зачеван, обикновено изследванията започват с партньорката. Мъжът може да бъде изненадан, ако научи, че причината може да бъде и в него, и че също трябва да се изследва. Наистина ли е необходимо? Отговорът е да, това е необходимо. Ако една двойка изпитва затруднения да забременее, и двамата партньори трябва да се подложат на медицински изследвания.

Но какво се случва, ако специалист вече е установил проблеми у жената? Дори и тогава, мъжът трябва да бъде тестван. Наличието на репродуктиван проблем при жената, не дава никакви гаранции, че такъв няма и при мъжа. Всъщност, в една трета от безплодните двойки, причината е наличието на проблем и при двамата партньори.

Защо някои мъже се колебаят да си направят спермален анализ?

Нужда от провеждането на спермограма, обикновено назначена от специалист по репродуктивна медицина, може да бъде доста деликатна тема за много мъже. Някои от тях могат дори да откажат да направят изследването.

Притесненията идват най-вече от страхът да бъдат считани за по-малко „мъжествени“, ако се установи, че са безплодни. Някои мъже се страхуват, че техните партньори ще ги уважават по-малко или ще ги оставят.

Неудобството от това, че трябва да посетят клиника по стерилитат и да дадат там проба чрез мастурбация е друга причина някои мъже да се колебаят да направят спермален анализ.

При всички положения, ако срещате затруднения при зачеване, осъществяването на спермограма възможно най-рано може да се окаже ключов момент за успеха. Ето защо.

Ранното осъществяване на спермален анализ ще спести ценно време

Колкото по-рано се извърши изследването, толкова по-бързо ще разберете с какъв проблем се сблъсквате.

Ако фокусът е само върху репродуктивния статус на жената и лечението се съсредоточава само върху проблемите нейните проблеми, има сериозна опасност да се пропусне наличието на мъжки фактор? Лечението ще бъде обречено на неуспех или значително по-малко вероятно да успее.

Ако се налага жената да приема Кломид (кломифен цитрат), трябва да се има предвид, че има ограничения за това колко последователни цикъла на лечение са разрешени. Ако жената изчерпа максимално допустимите цикли на Кломид, и едва след това се установи, че има мъжки фактор за безплодие, двойката ще загуби не само ценно време за лечение, но и ще трябва да премине към друга терапия за овариална стимулация.

Друг фактор, който трябва да се има предвид, е възрастта на жената. Особено след 35-годишна възраст, способността за зачеване и износване на здрав плод намалява с по-бързи темпове. Няколко месеца неадекватно лечение означава изгубени яйцеклетки и допълнително намаляване на шансовете.

Възрастта е фактор и при мъжа. Проучвания сочат, че концентрацията на сперматозоиди може да намалява с около 3% с всяка изминала година. Това може да е сериозно предизвикателство при една двойка, изправена пред безплодие.

Не губете време, направете си необходимите изследвания.

Ранният анализ на семенната течност ще спести и средства

Спермограмата е много достъпно изследване. Ако се пропусне още в самото начало на борбата с безплодие, това може да бъде скъпа грешка. Помислете за разходите, свързани с провеждането на консултации, фоликулометрии, хормонални изследвания при жената и лечение, без да бъде отчетено наличието на мъжки фактор навреме.

Ако в крайна сметка се нуждаете от ин витро оплождане, не искате вече да сте загубили пари за лечение, което не работи, заради недиагностицирано мъжко безплодие. Разбира се, стигне ли се до методите на асистирана репродукция, никой специалист няма да се наеме с лечение, без да бъде направена спермограма преди това.

Ранното провеждане на изследвания при мъжа може да ви спести много негативни емоции

Може би дори по-важно от загубеното време и загубените пари, като се направи ранен анализ на семенната течност, може да ви спести много душевна болка. Всяка двойка, която се бори с безплодието, знае колко важно е това. Отрицателен тест за бременност след толкова усилия за лечение на безплодие, може да бъде голямо предизвикателство.

Откриването на месеци по-късно, че лечението има малък или никакъв шанс за успех, ще добави към тъга своя океан от гняв и болка.

Няколко съвета

Да се наложи да влезеш в стаята и да получиш оргазъм – при поискване … за наука – не е лесно. Ето някои неща, които да обмислите, за да намалите тревожността или да направите процеса малко по-лесен.

Говорете с половинката си, ако сте загрижени за изхода от изследването. Съществува вероятност да бъде открит проблем, но това не означава в никакъв случай, че няма да се намери решение. Съществуват много средства за лечение на мъжки стерилитет. Освен това напредъкът в репродуктивната медицина давата надежда дори и на най-тежките случаи.

Попитайте Вашия лекар, дали можете да вземете проба у дома. Това вероятно щ ебъде възможно, ако живеете в близост до клиниката или лабораторията, където ще се направи спермограмата. Имайте предвид, че пробата от еякулата трябва да бъде тествана скоро след като е произведена. Попитайте Вашия лекар за специфичните изисквания (температура, време) за транспортирането на пробата до лабораторията.

Няколко думи в заключение от FertilAid

Господа, не оставяйте своята нежна половинка сама в борбата с безплодието. Направете първата, изключително лесна, но много важна стъпка – спермограмата. Така ще подпомогнете целия процес по установяване на причината и намирането на най-подходящия метод на лечение.

Освен това, ще спестите не само скъпоценно време, но ще се предпазите от излишен стрес, който има допълнително негативно въздействие върху организма. Ако анализът на спермалните показатели покаже, че всичко е наред, ще елиминирате потенциална причина за безпокойство. Обратно, ако бъде установен някакъв проблем, Ви съветваме да предприемете бързи стъпки към лечение, след консултация с медицински специалист.

Източници:

Harris, Isiah D et al. “Fertility and the aging male.” Reviews in urology vol. 13,4 (2011): e184-90.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top