оксидативен-стрес-при-жената

Оксидативен стрес при жената и женски фертилитет

Здравейте отново!

Днес продължаваме темата за вредното въздействие на свободните радикали. Започнахме я в предходната статия, посветена на оксидативния стрес – Оксидативен стрес и мъжко безплодие. Този път обаче основен фокус ще бъде поставен върху женския фертилитет и състоянието оксидативен стрес при жената.

Оксидативен стрес – разлики между половете

Разликата между половете във връзка с понятието „оксидативен стрес“ е важно да бъде откроена, тъй като има огромно значение за дефинирането на това състояние при мъжете и жените поотделно. Когато стана въпрос за оксидативен стрес при мъжете, свързахме това състояние с наличието на твърде голямо количество токсини в организма и невъзможността на тялото да им противодейства посредством антиоксиданти.

Проучвания в областта

Според редица проведени проучвания, жените са много по-малко податливи на оксидативен стрес. Това твърдение е потвърдено от установените намалени биомаркери на оксидативен стрес. С други думи, това означава значително по-слабо изразен спад в нивата на антиоксидантите, които по естествен път се произвеждат от организма, като например глутатион, и отсъствието или едва доловимото присъствие на междинни реактивни съединения.

В резултат, нивото на произведените от тялото вредни свободни радикали в женския организъм е много по-ниско. Следователно, разполага с по-голямо количество антиоксиданти, в сравнение с мъжкия, които да подпомагат общото женско здраве и, в частност – женския фертилитет.

Основна причина за оксидативен стрес при жената

За да е налице оксидативен стрес както при мъжа, така и при жената, е необходимо да се установи дисбаланс в организма. Той се открива между произведените от тялото реактивни свободни радикали и антиоксидантите и ензимите, които изпълняват защитна подкрепа на организма.

Проучвания

След множество изследвания е доказано, че ензимите, присъстващи в мъжкия организъм, много по-често се оказват в недостатъчно количество, за да предпазят тялото от редица болести. Такива биха могли да бъдат заболявания на панкреаса, щитовидната жлеза, преждевременно стареене и, най-вече – сърдечно-съдови заболявания.

Влиянието на хормона естроген

Оказва се, че женският хормон естроген, обратно – би могъл да окаже защитна роля и да предпази сърдечно-съдовата система или поне да намали степента на риск от появата на сърдечно заболяване. Що се отнася до женския фертилитет, естрогенът отново има благоприятно действие.

Оксидативен стрес при жената по време на менопауза

Жените, намиращи се в периода преди менопауза, са с доказано по-ниски нива на оксидативен стрес в организма в сравнение с изследваните мъже на същата възраст. Това означава, че, макар и в по-зряла възраст, оксидативният стрес е възможно да не се окаже решаващият фактор, който да предотврати успешното зачеване.

Оксидативен стрес при жената и женски фертилитет

Въпреки положителното влияние на хормона естроген, не малко на брой проучвания доказват, че оксидативният стрес при жената може да застраши женския фертилитет. По този начин хормонът би могъл да попречи на плановете за забременяване в една двойка.

Констатиране на нарушено репродуктивно здраве

Репродуктивните проблеми или „безплодието“ представляват невъзможността за зачеване по естествен път, без предпазни средства, в продължение на 12 или повече месеца. Обикновено те се изчисляват преди пристъпване към изследвания и търсене на мнение от страна на медицински специалист.

Процентът на случаите на жени с репродуктивен проблем варира в зависимост най-вече от възрастта на жената. В близо половината от случаите, в които се установява неуспех в хода на опитите за забременяване, е налице женски фактор.

Констатиране на оксидативен стрес при жената

Токсините могат да бъдат открити навсякъде в заобикалящата ни среда. За съжаление, те често присъстват и вътре в тялото ни и, както вече беше споменато, създават предпоставки за появата на оксидативен стрес.

Вредните свободни радикали доказано водят до нарушения в женския репродуктивен тракт, най-основните сред които ще разгледаме в настоящата статия.

Възможни последици от оксидативен стрес при жената

Влияние върху успехът на АРТ

Важно е да знаете, че оксидативният стрес може да окаже негативно влияние както върху опитите за забременяване по естествен път, така и върху различните методи за асистирана репродукция.

Това означава, че няма пълна сигурност, че ин витро процедурите, например, няма да се повлияят от многобройните свободни радикали в организма.

Нивото на оксидативен стрес би могло да повлияе се отрази негативно върху зачеването. То обхваща целия процес от имплантирането и оплождането на яйцеклетката до ранното развитие на ембриона в майчината утроба.

Наличие на ендометриоза

При жени, страдащи от ендометриоза, е установено, че оксидативният стрес се засилва от заболяването и нивата на свободни радикали в перитонеума, намиращ се в коремната кухина. Въпреки това, няма данни за засилване на оплакванията и влошаване на състоянието на ендометриоза в следствие от оксидативния стрес.

Оксидативен стрес и неизяснен стерилитет

Неизясненият стерилитет би могъл да бъде причинен от наличието на свободни радикали в коремната кухина, следователно – в резултат от оксидативен стрес при жената.

Съгласно проведено изследване (1997), нивата на оксидативен стрес са по-високи при жени, преминаващи през процедура по лапароскопия за безплодие. Жените, страдащи от неизяснен стерилитет, са с по-ниска концентрация на антиоксиданти в организма.

Оксидативен стрес и яйчникова функция

Оксидативният стрес играе важна роля във функционирането на яйчниците. Микрофлората на фоликуларната течност е от първостепенно значение за качеството на яйчника. Впоследствие тя се оказва решаващо важна и за новосъздадения ембрион, който тепърва предстои да се развива.

За съжаление, свободните радикали участват в процеса на узряване и разпукване на фоликула, както и в овулацията и лутеалната фаза. Това означава, че прекомерната им наличност би могла да доведе до увреждане на фоликула още преди освобождаването на яйцеклетката. По този начин опитите за зачеване могат да се окажат обречени още в зародиш.

Оксидативен стрес и спонтанен аборт

Оксидативният стрес се спряга и като една от причините за спонтанен аборт по време на първия триместър на бременността.

Причината е наличието на свободни радикали в плацентата, което би могло да доведе до прееклампсия и неговата загуба. Увеличаването на риска от спонтанен аборт след успешно забременяване би могло да бъде и естествен резултат от недостига на антиоксиданти в организма.

Имайте предвид, че и самата бременност е източник на оксидативен стрес. Причината е, че голяма част от ценните хранителни нутриенти, приемани от майката, достигат до плода!

Антиоксиданти и оксидативен стрес при жената

Както стана ясно, антиоксидантите са онези вещества, които в най-голяма степен могат да подпомогнат женския фертилитет.

Те играят важна роля в поддържането на женското репродуктивно здраве. Нека разгледаме и най-важните случаи, в които антиоксидантите са особено важни.

  • Подпомагат изчистването на организма от вредните свободни радикали и регулират функцията на ендометриума (маточната лигавица). По този начин благоприятстват по-лесното навлизане на оплодената вече яйцеклетка в матката.
  • Съдействат за по-лесното и бързо оплождане на яйцеклетката в хода на опитите за зачеване.
  • Подобряват качеството на фоликуларната течност в яйчника, която се образува непосредствено преди разпукването на зрелия фоликул. По този начин подпомагат освобождаването на яйцеклетката и настъпването на овулацията. Значително повишават вероятността от успешна ин витро или друг вид процедура за асистирана репродукция (АРТ).
  • Подобряват качеството на развиващия се ембрион и, по този начин, повишават вероятността от успешна бременност.

Антиоксиданти за противодействие на състоянието на оксидативен стрес при жената

Витамин A (Бета-каротен)

Играе важна роля в подготовката на женското тяло за бременността през целия пренатален период.

Витамин C (Аскорбинова киселина) 

В допълнение към Витамин A, той е важен за женския организъм и увеличава вероятността от успех при предстояща ин витро или друга АРТ процедура.

Витамин Е 

Подобрява качеството на яйцеклетката. Използван в комбинация с останалите изброени антиоксиданти, повишава значително честотата на успешните случаи на забременяване и раждането на жив и здрав плод в резултат от успешна ин витро или друг АРТ процедура.

Витамин B9 (Фолиева киселина) 

Подхранва организма достатъчно, за да предпази плода по време на бременност от дефекти на невралната тръба. От ключово значение е за качеството, узряването и успешното оплождане на яйцеклетката. Значително повишава честотата на успешните случаи на забременяване и раждането на жив и здрав плод в резултат от успешна ин витро или друг АРТ процедура.

Повече за полезното действие на Фолиевата киселина бихте могли да прочетете в статията ни, посветена на нея.

Селен 

Предпазва яйцеклетката особено в късните стадии на развитие на фоликулите, преди разпукването им по време на овулация. Значително повишава честотата на успешните случаи на забременяване.

В комбинация с останалите антиоксиданти, повишава честотата на раждания на жив и здрав плод в резултат от успешна ин витро или друг АРТ процедура.

Цинк 

Важен е за женското репродуктивно здраве още от ранна полова възраст. Подпомага половото съзряване, редовния менструален цикъл и, оттам – редовната овулация. Противодейства на вредните свободни радикали и значително повишава честотата на успешните случаи на забременяване и раждането на жив и здрав плод в резултат от успешна ин витро или друг АРТ процедура.

Коензим Q10 (Убихинон) 

Подпомага процесите на производство на енергия на вътреклетъчно ниво. Предпазва женския организъм от преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв. Намалява влиянието на по-напредналата възраст на жената върху качествата на репродуктивното здраве.

Използван в съчетание с останалите антиоксиданти, повишава честотата на раждания на жив и здрав плод в резултат от успешна ин витро или друг АРТ процедура.

Алфа липоева киселина 

Благоприятства процеса на узряване на яйцеклетката и повишава жизнеспособността на ембриона. Действа едновременно като водоразтворим и мастноразтворим антиоксидант.

Екстракт от гроздови семки 

Играе важна роля в борбата срещу свободните радикали – ефективен е както срещу водоразтворимите, така и срещу мастноразтворимите виновници за оксидативния стрес.

N-ацетил-цистеин 

Подпомага редовната овулация и значително повишава шансовете за забременяване при жени, страдащи от Синдрома на поликистозните яйчници (ПКЯС), и жени, приемащи Кломид. Повишава нивата на глутатион в женския организъм, които се свързват с повишаване на вероятността за успех на предстояща инвитро процедура.

Подпомага редовната овулация и значително повишава шансовете за забременяване при жени, страдащи от Синдрома на поликистозните яйчници (ПКЯС), и жени, приемащи Кломид. Повишава нивата на глутатион в женския организъм, които се свързват с повишаване на вероятността за успех на предстояща инвитро процедура.

Мелатонин

Противодейства изключително ефективно на оксидативния стрес, като неутрализира вредното въздействие на свободните радикали в организма.

Множество проведени проучвания сочат, че повишава средната честота на успешни случаи на оплождане и забременяване.

В комбинация с Фолиева киселина и Мио-инозитол, действието му е дори по-ефективно за подобряване на качеството на яйцеклетката.

Натурални храни срещу оксидативен стрес при жената

Разбира се, приемът на плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти, също в значителна степен намалява вредното влияние на оксидативния стрес върху женския организъм и женския фертилитет.

Затова подбирайте храните, които избирате да включите в менюто си и се старайте те да са достатъчно разнообразни, за да си набавяте всички необходими хранителни вещества! По този начин бихте могли да си спестите по-нататъшни усилия за прием на хранителни добавки, в допълнение към менюто си сутрин, обед и вечер (:

Както и в предходната статия на тема Оксидативен стрес и мъжко безплодие от сърце Ви желаем успешно справяне с оксидативния стрес и успешно преминаване през ин витро или друг вид процедури по асистирана репродукция, които евентуално Ви предстоят!

Надяваме се статията да е била достатъчно интересна и полезна за Вас и, в случай, че са възникнали някакви въпроси, ще се радваме да им дадем отговор, така че не се колебайте да ги зададете!

Източници:

Agarwal, A., 2005, Oxidative stress and its implications in female infertility – a clinician’s perspective
Agarwal, A., 2005, Role of oxidative stress in female reproduction
Blumberg, J., Hartman, T. J., Goldman M. B., Ruder E. H., 2008, Oxidative stress and antioxidants: exposure and impact on female fertility
Cui Y., Kander, M. C., Liu, Z., 2017, Gender difference in oxidative stress: a new look at the mechanisms for cardiovascular diseases, Journal of Cellular and Molecular Medicine
Hartman, T. J., Goldman M. B., Ruder E. H., 2009, Impact of oxidative stress on female fertility

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top