стрес-пандемия-нередовен-цикъл

Стресът от пандемията предизвиква нередовен цикъл

Ново проучване на Northwestern Medicine (САЩ) установи, че по време на пандемията от COVID-19 честотата на нарушения в менструалния цикъл у жените се е повишила поради увеличени нива на стрес.

Това е първото проучване в САЩ, което оценява въздействието на стреса върху менструалния цикъл.

Проучването изследва над 200 жени в САЩ (в периода между юли и август 2020 г.), за да се разбере по-добре как стресът по време на пандемията от COVID-19 повлиява техните менструални цикли. Повече от половината (54%) от жените в проучването са имали промени в менструалния си цикъл след началото на пандемията COVID-19 през март 2020 г.

Жените, които са изпитали по-високи нива на стрес по време на пандемията COVID-19, са по-склонни да получат по-тежко менструално кървене и по-голяма продължителност на цикъла си, в сравнение с жените с умерени нива на стрес, установи проучването.

Проучването „Impact of Stress on Menstrual Cyclicity During the Covid-19 Pandemic: A Survey Study“, е публикувано на 28 септември в Journal of Health Women’s Health. То ни помага да разберем по-добре как пандемията влияе на психичното и репродуктивното здраве на жените, казват авторите на изследването.

Правите опити за зачеване?

Продуктовата гама на FertilAid® е насочена към увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път или чрез асистирана репродукция. Изберете една от опциите отдолу, за да разгледате продуктите.

„Знаем, че допълнителният стрес може да повлияе негативно на цялостното ни здраве и благосъстояние, но за жените стресът може също да наруши нормалните модели на менструалния цикъл и цялостното репродуктивно здраве“, казва водещият автор Никол Уойтович, асистент-изследовател на медицински социални науки в Медицинския факултет на Северозападния университет във Файнберг.

Предишни изследвания са установили, че за нередовен менструален цикъл често съобщават жени, които изпитват разстройства на настроението като тревожност и депресия, или тези, които са изправени пред остри стресови фактори от живота, като природни бедствия, преместване, глад и др.

„Като се има предвид безпрецедентният характер на пандемията и нейното значително въздействие върху психичното здраве, тези данни не са изненадващи и потвърждават много анекдотични съобщения в популярната преса и в социалните медии“, казва Уойтович .

От началото на пандемията социалните медии са една от основните платформи, където жените могат да споделят въпроси или притеснения относно менструалния си цикъл. Едва наскоро тези опасения бяха разгледани от биомедицинската изследователска общност.

„Репродуктивното здраве не трябва да се пренебрегва в контекста на COVID-19“, каза Уойтович. „Вече виждаме какво се случва, когато не вземем предвид този важен аспект на здравето на жените, тъй като много от тях сега изпитват нарушения на менструалния цикъл в резултат на ваксините срещу COVID-19 или инфекцията с COVID-19.“


Референции:
ScienceDaily
Noelle Ozimek, Karen Velez, Hannah Anvari, Lauren Butler, Kara N. Goldman, and Nicole C. Woitowich.Journal of Women’s Health.ahead of print http://doi.org/10.1089/jwh.2021.0158

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top