поликистозни-яйчници-и-овулация

Поликистозни яйчници и овулация – каква е връзката помежду им?

Поликистозни яйчници и овулация – това са две понятия, които често се оказват свързани помежду си. Синдромът на поликистозните яйчници (ПКЯС) всъщност се явява една от основните причини за нарушение в нормалния овулаторен цикъл. 

Поликистозни яйчници и овулация – Овулаторен инфертилитет

Когато една жена има проблем с редовната овулация, е възможно овулацията да отсъства въобще, да е нередовна или да настъпва през по-големи периоди от време. Най-често, причината за някое от тези състояния се оказва появата на малки кисти върху яйчниците.

Кога настъпва овулацията?

Овулацията е един от най-важните фактори, подпомагащи по-скорошното настъпване на бременност. Обичайно, когато жената е в добро репродуктивно здраве, овулацията настъпва (почти) всеки месец. Позволяваме си да направим уговорката, че е възможно в някой месец овулацията да не се случи. Тогава говорим за ановулаторен цикъл. Той обаче е нещо, различно от честите случаи, при които в условията на поликистозни яйчници и овулация, тя е нередовна или липсваща.

Самата овулация настъпва около 14-тия ден на месечния цикъл – по средата между началото на предишната и това на следващата менструация. Това е и най-подходящият момент, в който бихте могли да пристъпите към активни опити за зачеване. Овулацията настъпва с разпукването на фоликула и освобождаването на зрялата яйцеклетка. В случаите, в които говорим за поликистозни яйчници и овулация обаче, тези процеси не протичат точно по същия този начин.  

Как поликистозните яйчници увреждат редовната овулация?

Не ни разбирайте погрешно – забременяване, макар и със Синдром на поликистозните яйчници, е напълно възможно! Въпреки това, шансовете това да се случи по-скоро са по-малки.

Поради множеството хормонални изменения, характерни за жените, страдащи от поликистозни яйчници, яйцеклетките не винаги узряват и биват освободени след спукване на фоликулите. Затова и когато говорим за поликистозни яйчници, овулация често не настъпва. Хормоналният дисбаланс в тялото прави невъзможно разпукването на фоликула и освобождаването на узрялата яйцеклетка. Задържането на фоликулите води до образуване на малки по големина кисти върху самите яйчници.

Как се установява нередовната овулация?

Проследяването на менструалния цикъл е от особено голямо значение за диагностицирането на евентуални нарушения в редовната овулация. Колкото по-редовна е менструацията всеки месец, толкова по-вероятно е овулаторният цикъл също да е редовен. В случай, че цикълът Ви не е редовен или дори се явява рядко, Ви препоръчваме незабавно да се консултирате с медицински специалист.

Вероятно е да се наложи да направите един или повече от следните тестове:

 • Изследване на нивата на Фоликулостимулиращ хормон (FSH) в кръвта – При жени с поликистозни яйчници, нивата на Фоликулостимулиращ хормон обичайно са по-високи.
 • Изследване на нивата на Прогестерон в кръвта – Установява дали овулацията е настъпила или предстои да настъпи.
 • Ултразвуково изследване – Установява дали фоликулите в яйчниците се развиват и прави оценка на правилното им функциониране. 

Основни проблеми, свързани с поликистозни яйчници и овулация

Познати са два основни проблема, свързани с нередовната овулация при Синдром на поликистозните яйчници:

 • Ановулация,
 • Олигоовулация.

Ановулация 

Ановулацията е състояние, при което яйцеклетките не се развиват по правилния начин или не се освобождават от фоликулите на яйчниците. По този начин, се индикира пълното отсъствие на овулация. Тя не настъпва никога, а жените, страдащи от това състояние понякога нямат менструация в продължение на няколко месеца. Други, е възможно да имат редовна менструация, но пък страдат от отсъствие на овулация. Проучване от 2015 г. показва, че в 80% от случаите, в които е налице ановулация, причината са поликистозни яйчници.

Ановулацията би могла да настъпи в резултат от хормонален дисбаланс, хранителни разстройства и други медицински състояния, но конкретната причина остава не напълно изяснена.

Олигоовулация

Олигоовулацията се свързва с нередовна овулация – такава, която не настъпва всеки месец. Менструалният цикъл на жената би могъл да бъде с по-голяма продължителност от обичайното – от 21 до 35 дни. Проучване, проведено през 2017 г., установява, че около 85-90% от жените и олигоовулация страдат от поликистозни яйчници.

По-дългият менструален цикъл и нередовната овулация се свързват със завишеното ниво на андрогени и пониженото ниво на секс-хормона свързващ глобулин. Изменената хормонална среда става причин за нередовната овулация. 

В допълнение към нередовната овулация, други възможни и разпознаваеми симптоми на Синдрома на поликистозните яйчници, са нежеланото окосмяване от мъжки тип в областта на лицето, гърдите и корема, повишено телесно тегло/ затлъстяване, както и безплодие при жената.

Начини за лечение на нередовната или липсваща овулация

В случаите, в които поликистозни яйчници и овулация са свързани помежду си, възстановяването на редовния овулаторен цикъл изисква справяне със симптомите на Синдрома на поликистозните яйчници. Начините за лечение на поликистозни яйчници и нередовната овулация, са няколко:

 • Промяна в начина на живот и понижаване на телесното тегло,
 • Медикаментозно лечение,
 • Хирургично лечение,
 • Прибягване до методите за асистирана репродукция и, по-конкретно, ин витро процедурата.

Понижаване на телесното тегло и справяне със симптомите на затлъстяване

Повишаването на телесното тегло е все по-застъпен проблем сред жените в активна репродуктивна възраст. Затлъстяването има застрашително влияние върху всички системи в човешкото тяло, включително и репродуктивното здраве.

Отдавна е установена връзката между повишеното телесно тегло и безплодието. Връзката между тях все още се изследва от много учени и специалисти. Доказано е обаче, че жените с наднормено тегло по-често страдат от нарушения в нормалния менструален цикъл и ановулация.

Защо е необходимо да се предприемат мерки, противодействащи на затлъстяването?

В условията на повече килограми, поликистозни яйчници и нередовна или липсваща овулация, състоянието на жената крие провече репродуктивни рискове.

 • По-големи трудности срещат тези жени в хода на опити за зачеване,
 • По-малка е вероятността от успех и прибягвайки до методите за асистирана репродукция,
 • По-голям е рискът от спонтанен аборт при възникнала бременност.

Инсулиновата резистентност е един от факторите, водещи до затлъстяване.

Според проучване от 2016 г., при жени, които страдат от затлъстяване с до 20% от собственото им телесно тегло, ановулаторните цикли са средно 2,6%. Когато обаче затлъстяването надвишава 74% от собственото им телесно тегло, броят на ановулаторните цикли се повишава до 8,4%. Въпреки това, не всички жени с поликистозни яйчници страдат от затлъстяване и не всички жени с по-голямо телесно тегло страдат от ПКЯС. Затлъстяването, независимо дали присъстват или не поликистозни яйчници, и ановулацията са неизменно свързани. Често се достига и до състояния на хронична ановулация.

Медикаментозно лечение за намаляване на телесното тегло

Безплодието, причинено от нарушения в редовната овулация, често налага необходимостта от изкуствена стимулация. Тя става възможна посредством медикаменти.

Лечение с Кломид

Най-често, за начало на процедурата по лечение на поликистозни яйчници и нередовна овулация, специалистите предписват прием на таблетки Кломид (Кломифен цитрат). Той повлиява на производството на естроген в женското тяло. По този начин, би могъл да регулира нередовната овулация или да предизвика настъпването й, в случай, че тя липсва. Действието на Кломид стимулира производството на Фоликулостимулиращ и Лутеинизиращ хормон. В резултат, по-голямо е производството и на нови яйцеклетки и, съответно, фоликули, в които се развиват те. Обичайно, приемът на Кломид се назначава успоредно с прием на Метформин.

Ако организмът на жената с поликистозни яйчници и овулация от нездравословен тип не реагира добре на този тип лечение, се прибягва до стимулация чрез гонадотропини, които се инжектират в тялото.

Жените, които се повлияят от приема на Кломид, но не успеят да забременят в рамките на следващите шест месеца, в които го приемат, биха могли да продължат с приема на Кломид или да пристъпят към лечение с Гонадотропини. По този начин, биха могли да подобрят здравето на яйчниците и овулацията си.

Лечение с Гонадотропини

Гонадотропините са хормони, произвеждани от хипофизната жлеза в женското тяло. Те са два вида, добре познати на жените, правещи опити за зачеване – Фоликулостимулиращ и Лутеинизиращ хормон. Това, което ги отличава от оралния прием на Кломид, е, че се инжектират директно в кръвта. Необходимостта от допълнителен прием на двата хормона се обуславя от факта, че липсата им у жени с поликистозни яйчници, уврежда редовната овулация и създава затруднения в хода на опитите за зачеване.

Смята се, че за разлика от приема на Кломид, инжектирането на Гонадотропини за лечение на поликистозни яйчници и овулация, крие по-голям риск от многоплодна бременност. Това е и причината до тях да се прибягва едва като втора стъпка от лечението. Проучване от 2018 г. обаче показва, че лечението с гонадотропини води до повече на брой здраво родени деца, без обаче да повишава броя на многоплодните бременности. По-голям обаче е и броят на спонтанни аборти, макар и в отсъствието на Овариален хиперстимулационен синдром.

Противодействие на инсулиновата резистентност

Както стана ясно по-горе, за лечение на поликистозни яйчници и  нередовна или отсъстваща овулация, би могло да се прибегне и до подобряване на инсулиновата чувствителност.

Сред веществата, които доказано противодействат на инсулиновата резистентност, са :

 • Мио-инозитол,
 • D-хиро-инозитол,
 • Алфа-липоева киселина,
 • Магнезий и Цинк,
 • Омега-3 мастни киселини.

Хирургично лечение на поликистозни яйчници и овулация

Хирургичното лечение на поликистозни яйчници и овулация е една инвазивна процедура. Ефективността ѝ се крие в отстраняването на засегнатите части от яйчниците. Въпреки това, резултатът не винаги е траен, а процедурата крие опасност от поява на следоперативни сраствания, които със сигурност са нежелани от всяка жена.

Поликистозни яйчници и овулация – Лечение чрез асистирана репродукция

Споменахме вече стимулацията на яйчниците, а, оттам – и на овулацията. Тя би могла да спомогне за по-лесно и скорошно забременяване при жени, страдащи от ПКЯС. Тази стимулация би могла да се извърши и по още един начин – чрез процедура по ин витро оплождане.

Тъй като това е най-сериозната стъпка, която една двойка може да предпиеме, до такова лечение на поликистозни яйчници и овулация прибягват само онези, при които е налице и допълнителен проблем. Възможно е, например, мъжкото репродуктивно здраве също да е увредено по някакъв начин.

В заключение…

Ако страдате от нередовна или липсваща овулация, Ви съветваме незабавно да се консултирате със своя лекар. Всеки случай е много индивидуален, така че Ви препоръчваме дори да се запознаете с чужди истории, да не се влияете от тях, категорично обричайки на неуспех или успех някои методи за лечение на поликистозни яйчници и овулация.

В случай, че желаете да проверите в домашни условия настъпването на овулация, за да се сигурни в това, че я има или отсъства, направете си тест за овулация. Независимо дали изберете такъв под формата на тест-лентичка, касетка или овулационен микроскоп, това ще Ви помогне да разберете дали се нуждаете от консултация с репродуктивен специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top