преждевременна яйчникова недостатъчност

Преждевременна яйчникова недостатъчност – причини

Преждевременна яйчникова недостатъчност засяга, за съжаление, все повече от жените обръщащи за консултация с проблеми при зачеване. Това е състояние преди 40-годишна възраст, при което яйчниците не функционират нормално. И причина за него не е ранната менопауза, която има други симптоми.

При преждевременна яйчникова недостатъчност, яйчниците не произвеждат достатъчно количество от естроген и не отделят редовно яйцеклетки. Този хормон е важен за менструалния цикъл, овулацията и зачеването. И когато го няма, говорим за безплодие.

Първичната овариална недостатъчност, както още се нарича въпросното състояние, често се бърка с преждевременна менопауза. Но те не са еднакви. Жените с първична овариална недостатъчност могат да имат нередовни или случайни. Докато при тези с преждевременна менопауза цикълът прекъсва и не може да настъпи забременяване.

Средната възраст за менопауза е 51 г. Ако жената е под 40 години и има преждевременна яйчникова недостатъчност, може да възстанови нивото на естроген. Това помага за предотвратяване на някои усложнения, които възникват в резултат на по-малкото количество хормон. Например остеопороза.

OvaBoost®

Подобрява качеството на яйцеклетката.

Преждевременна яйчникова недостатъчност – причини

В яйчниците се намират малки торбички, наречени фоликули. В тях има яйцеклетки, които растат и узряват. Смята се, че момичетата се раждат с около 2 милиона „семена“, които се превръщат във фоликули, които траят до менопаузата. Но при преждевременна яйчникова недостатъчност, те или се изчерпват, или не работят правилно. Като лекарите нямат ясно обяснение на процеса. Предполага се, че състоянието може да е генетично предавано.

Други фактори, които водят до първична овариална недостатъчност са:

 • Автоимунни заболявания;
 • Химиотерапия и лъчева терапия;
 • Генетични и хромозомни нарушения, включително синдром на крехък X (Мартин Бел) и синдром на Търнър;
 • Вирусни инфекции.

При генетичните нарушения жените са с една типична Х хромозома и една променена Х хромозома. Докато при химиотерапия, например, в тялото попадат лесно токсини, които индуцират преждевременна яйчникова недостатъчност. Цигареният дим, някои химикали, пестициди и вируси, увреждат генетичния материал и яйчниците спират да функционират правилно.

При автоимунните заболявания, отговорът на имунната система към тъканите на яйчниците се променя. Тогава произвежда антитела срещу тях, увреждайки фоликулите и яйцеклетките. Какво предизвиква това не е ясно, но излагането на вирус е една от възможностите. Разбира се, има и неизвестни на учените фактори за преждевременна овариална недостатъчност.

Какви са симптомите на преждевременна яйчникова недостатъчност?

Жената трудно може да разбере, че нейните яйчници, които не работят нормално. Причината е, че при преждевременна яйчникова недостатъчност те си имат цикъл. Единственото, което ги кара да потърсят лекарска помощ, е проблемното забременяване.

Липса на менструация или по-рядката й поява, са най-честите симптоми на първичната овариална недостатъчност. И това може да продължи няколко години. Други симптоми включват:

 • Горещи вълни;
 • Нощни изпотявания;
 • Тревожност, депресия или промени в настроението;
 • Проблеми с концентрацията или паметта;
 • Намаляване на желанието за секс;
 • Проблеми със съня;
 • Вагинална сухота.

Преждевременна яйчникова недостатъчност – как се диагностицира?

Ако нямате редовна менструация или спре изведнъж, то трябва да отидете на гинеколог. Той ще ви назначи кръвни изследвания, за да провери нивото на хормоните и диагностицира преждевременна яйчникова недостатъчност. Резултатите могат да изключат или потвърдят бременност, заболяване на щитовидната жлеза и други здравословни състояния, влияещи на цикъла.

Кръвните изследвания се назначават за:

FSH (фоликулостимулиращ хормон). Този хормон се произвежда от хипофизната жлеза. Той спомага за отделянето на яйцеклетките всеки месец.

Естрадиол. Това е вид естроген, произведен от женските яйчници.

Преждевремена яйчникова недостатъчност е налице, когато жената е:

 • Под 40-годишна възраст;
 • С тревожност и депресия;
 • С очни заболявания, включително сухота в очите;
 • С висок холестерол и сърдечни заболявания;
 • Има Хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидна жлеза);
 • Има Остеопороза.

Всички тези състояния могат да бъдат предотвратени, а някои да влязат в норма, ако пациентката води по-здравословен начин на живот и приема конкретни лекарства, назначени от лекар.

Първична овариална недостатъчност – какви са основните последици за женското здраве?

Ниските нива на естроген водят до безплодие при жените и преждевременна яйчникова недостатъчност. Но хормонът е важен и за други процеси в нейното тяло. Например за работата на сърцето и здравината на костите. Ако яйчниците не произвеждат достатъчно от него, то жената най-вероятно има и други здравословни състояния като:

 • Тревожност и депресия;
 • Очни заболявания, включително сухота в очите;
 • Висок холестерол и сърдечни заболявания;
 • Хипотиреоидизъм;
 • Остеопороза.

Какво е лечението на първичната овариална недостатъчност?

Няма лек за прекратяване на въпросното състояние. Съвременната медицина може само да облекчи симптомите и потенциалните усложнения, свързани с ниските нива на естроген.

Хормонозаместителната терапия (ХЗТ) е това, което най-често предписват лекарите при първична овариална недостатъчност. При лечението се комбинират естроген и прогестерон, но може да се предпишат и други неща. Те се взимат по различни начини, в зависимост от състоянието на пациентката.

Хранителни добавки с калций и витамин D също влизат в лечението. Когато се повиши количеството им, се намалява загубата на костната плътност – проблем, предизвикан от пониженото ниво на естроген. Така например упражненията с тежести са много полезни за здравето на костите и сърцето.

При преждевременна яйчникова недостатъчност, жената трябва да посети репродуктивен специалист, ако все още няма деца. Намаляването броя на яйцеклетките и понижаване на тяхното качеството води до безплодие. Ето защо, след преглед и изследвания, може да се стигне до изкуствено оплождане.

Задължителнопосетете гинеколога си при:

 • При високи нива на FSH (в диапазона на менопаузата) при два различни кръвни теста, направени с интервал от поне 1 месец;
 • При ниско ниво на естрадиол, което означава, че яйчниците не произвеждат достатъчно естроген;
 • Aко липсва менструация или е нередовна (по-рядко от на всеки 35 дни) в продължение на 3 месеца подред.

Трансвагинален ултразвук – образно изследване на яйчниците, е първото, което гинекологът препоръчва. Ако жената е с преждевременна яйчникова недостатъчност, яйчниците са по-малки и с понижен брой фоликули.

Съвет от екипа на FertilAid.bg:

Ако сте пропуснали менструация или тя липсва през последните три месеца, задължително посетете вашия гинеколог. Той може да определи причината на базата на прегледа и назначените от него изследвания. А те може да са много, включително бременност, стрес или промяна в диетата. Някои вредни навици също оказват влияние. Важно е да научите какво е нивото ви на естроген, защото при понижаването му сте предразположени към загуба на костна плътност и сърдечни проблеми.

Този текст има информативен характер. Той не може да замести консултацията със специалист.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница
Scroll to Top